Pescuit in Laponia - Suedia, Norvegia

contine topic-uri care au ca subiect balti sau locuri de pescuit sportiv

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 14 Oct 2004, 09:47

Petre,

Nu mai povesti te rog ca m-am imbolnavit. Stau aici la birou si visez cu ochii deschisi (poate ma surprind colegii cum dau sa intep vreo stiuca morgana:oops: )
Stii ce e bine, cand e cineva acolo care poate sa se intereseze de toate aspectele,sa stii unde mergi, cum, si sa-ti faci si un buget dinainte, altfel nu stiu daca m-as descurca cu cortul in spate intr-o tara straina fara nici un fel de informatie (ai fi nevoit oricum sa scoti niste bani din buzunar pentru o groaza de chestii daca n-ai informatii de la bun inceput si pleci in "explorare" )
Si noi romanii inca nu avem mentalitatea aia de american care pleaca in lume cu cortul in spate si cu bani putini in buzunar fara sa stie unde va dormi maine, asa ca aruncam banii de la inceput pe hoteluri scumpe, 3 mese pe zi si alte prostii ca sa ne simtim "safe" departe de casa Asta e , nu suntem prea umblati ca n-am avut ocazia...
Ma gandesc sa vin la vara...cand m-am hotarat si am gasit inca un amator o sa te contactez eu pentru mai multe detalii si informatii ca sa-mi fac un mic plan (cel mai greu o sa-mi fie cand trebuie sa hotarasc ce las acasa dn bagaje, ca initial daca te gandesti la toate se aduna tone!! )

Merci
Bogdan

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 14 Oct 2004, 13:32

@ bogdans:

Eu de ce crezi tu ca sunt activ in aceasta perioada pe Forum la subiectectele astea. Din simplu motiv ca vreau sa va ajut sa primiti informatii suficiente sa va puteti face o idee unde veniti si ce puteti face cu banii pe care-i aveti la dispozitie.

Pentru tine ... la alternativa cort, ... si eventual o canoe inchiriata de aici pentru o saptamana, nu trebuie sa-ti aduci lucruri multe ca nu te vei folosii de ele.

Cort simplu ... usor de instalat. Cele cupola mi s-au parut potrivite. Solul poate fii pietros si este greu de batut cuie pentru corzi de intindere, cum sunt la unele modele mai sofisticate/sau vechi.
O saltea ... de care? ... pai cat mai usoara dar trebuei sa te gandesti ca macar cand pui capul jos trebuie sa te odihnesti. Eu daca este prea tare sub mine ... cel putin acum, la varsta asta la care sunt, nu mai dorm ca lumea. (dar este chestie de obisnuinta - te antrenezi inainte sa vii :))
Sac de dormit – simplu din cel ce este indicat pentru temperaturi de pana la 0 grade.
Spirtiera este cea mai simpla sursa de caldura.
Imbracaminte: - la acest capitol, inainte sa vii, intri in contact cu mine sau/si intri pe Prognoze meteorologice pentru Suedia. Vezi care v-a fi prognoza pentru perioada in care vii. In cazuri extreme/exceptionale/iesite din comun, va sar eu in ajutor si "va salvez". Dar asta bine inteles ca aici in jurul meu. (daca sunt acasa) In general in asemenea cazuri, daca apelati la populatia localnica si va prezentati problema cu rabdare, scurt si concis, ... veti fi ajutati in 99% din cazuri. Nu toti de aici sunt ... reci si indiferenti. Din potriva va ajuta la nevoie. Deci nu trebuie sa va faceti probleme. Cateva cuvinte in engleza si problema se rezolva. Garantat!
In general eu nu mai folosesc altceva decat fleece, cand este vorba sa ma feresc de frig. Este calduros, usor, ocupa loc mic, exista in diferite grosimi, modele ... chiar si in stare uda tine cald, se spala si usuca foarte rapid. O Canadiana care sa tina vantul si umezeala departe de corp, o pereche de pantaloni impermeabili si la apa si la vant, cateva tricouri (2-3) si sort de baie. O sapca contra soarelui si luminii puternice este perfecta.
Sa aveti pungi speciale pentru imbracaminte si o parte din proviziile alimentare, ce pot fi inchise ermetic. Asta in caz de ploaie si de eventuale rasturnari. (bai fortate) Tot la acest acpitol privind pungi ermetice, ... toate aparaturile electronice sau de foto sa le aveti bagate in asemnea pungi.

La partea de alimente. Aici nu pot decat sa revin, in cazul in care vreti sa aflati ce-mi pun eu in traista. De dat sfaturi este greu si fiecare prioriteaza mai mult sau mai putin acest capitol. Dar in general deviza mea este ...�mananc sa supravietuiesc� si nu invers, mai ales cand stau la cort.
Ustensile: doua bete unul de ultra light si unul medium sunt suficiente. Fiind in apa (in barac) pana si „crocodilii� de acre pomeneam eu sunt posibili de a fii adusi in barca pentru fotografiere. Nu este necesar de bete mult prea puternice ... pirdeti din farmecul pescuitului. Naluci ... dupa „gust�.
Un binoclu mic 8X21 de ex, este perfect. Il veti folosii garantat daca sunteti interesati de pasari si ... alte vietati ce traiesc sau vin din cand in cand sa bea apa. In zona avem o populatie destul de serioasa de Castori. Aveti noroc nu este exclus sa vedeti elani.
O mica trusa de prim ajutor si mai ales un cleste „ciupit� ce poate taia otel. Accidente cu carlige prin urechi sau alte potiuni ale corpului nu sunt atat de rare. Din pacate. O asigurare este si ea perfecta sa o aveti in buzunar.
Crema de protectie contra soarelui. Creme de maini. Vintul si apa usuca pilea mai mutl decat ar fi unii dispusi sa creada. :)
Ochelari polarizanti sunt o necesitate.

Ideea este sa veniti cat mai usor echipati, ...vedeti care este situatia ... si data urmatoare ve-ti venii pregatiti cum credeti voi de cuvinta.
Pentru mine personal, tinta este sa fiu in mijlocul naturii, ... sa nu-mi fac planuri cu etape zilnice ...etc, ci din potriva sa ma las purtat putin si de soarta, sa ma adaptez la conditiile intalnite de la caz la caz. Intr-un ritm de „melc� ma strecor fara zgomot si chiar neobservat de animalele din jur. Cel putin pe mine ... paralel cu pescuitul ma intereseaza cel putin la fel de mutl aceste intalniri cu natura.
Nu va stresati si in primul rand nu va planuiti sa faceti prea multe lucruri intr-un timp care ori care ar fi el nu o sa va ajunga. Puneti nivelul la un nivel mediu, modest si rezervati-va placerea de a fi surprinsi. Aceasta din urma, supriza, ori cat v-ati pregatii tot va v-a lovi ... pe neasteptate in fiecare zi, in repetate randuri. Eu si acum cu toate ca stiu la ce sa ma astept sunt surprins placut de minunatiile pe care le descopar la fiecare iesire.
Puneti in bagaj si o carte buna si o pereche de carti de joc. Acordati-va si cateva ore de contemplare, de citit, sau efectiv de a nu face nimic, doar ... de a exista in mijlocul naturii.

Ralaxat si cu asteptari modeste, este deviza. Ceea ce veti gasi aici, mai ales daca sunteti pentru prima data, v-a depasii ori ce inchipuire sau scenariu imaginar, pe care incercati sa vi-l construiti in creier.
Pentru cei amatori de astfel de concedii, fara pretentii prea mari, ... Suedia ofera amintiri ce le ve-ti purta cu voi toata viata. Nu numai amintiri ci si o stare de dependenta, ca un drog, ... inca de pe drumul de intoarcere va ve-ti face planuri cand sa reveniti si cum. Am curaj sa dau pariu pe bani seriosi. :lol:

PS - iar m-am intins cu vorba.
Fir intins!
Borealis F

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 14 Oct 2004, 14:44

Petre,

Cam cu ce ai enumerat tu fac de un rucsac maricel si nu prea lipseste nimic de stricta necesitate.Deci, destul de comod (betele vor fi ceva mai greu de manuit si :lol: lingurile o sa cantareasca cam greu :lol: )
La saltea pot sa renunt daca gasesc ceva fan pe-acolo sa bag sub cort (eu cam asa procedez, si mai e si partea de sac de dormit care vine sub mine si tine moale ) Oricum nu prea am treaba cu somnul mai ales dupa o zi in aer liber si in care fac si putin de efort (la vanatoare am dormit si in padure pe jos de cateva ori, si in poduri cu fan...la pescuit chiar si in barca :lol: )
Spirtiera iarasi nu prea folosesc daca nu-i problema cu facutul focului si cu gasitul lemnelor. De obicei trag un foc bine protejat de pietre in jur si chiar dedesubt si turnata multa apa sa inte in pamant in jurul lui, curatat bine pamantul in jur de uscaciuni si iarba. Cand nu mai sunt acolo sa-l supraveghez torn muta apa si l-am rezolvat.
Stiu ca facutul focului iti ia ceva mai mult timp decat spirtiera, dar cred ca timp e destul....
Pe mine tot timpul cand merg intr-un loc mai izolat (si eu merg cu cortul la vreo 20 Km de oras cu masina din care cativa de drum forestier , si de la masina inca vreo 1 Km pana unde instalez cortul, si drum rau, prin padure ) si stau mai multe zile, 1 saptamana, ma cam incurca mancarea (desi nici eu nu traiesc ca sa halesc) fiindca cate zile stau acolo nu ma re-inttorc in oras sa ma aprovizionez, deci iau totul odata cu mine, iar mancarea pentru o saptamana cantareste destul de mult, oricat ai fi de cumpatat
Ultima data cand am fost acum in vara am ajuns spre seara la capatul drumului de masina, mai aveam 1-2 ore pana sa se-ntunece si trebuiau carate bagajele ,instalate corturile, cautate lemne, facut foc si prins ceva peste mic pentru salau. Asa ca am hotarat sa caram toate bagajele pana la locul stabilit la un singur drum. Am ajuns acolo rupti de oboseala, imi tremura mana pe varga de la efort, dar am reusit sa le facem pe toate in timpul ala scurt, si a fost excelent!!

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 14 Oct 2004, 17:00

Bogdan,

Nu stiu daca vei gasii fan si in cazul in care gasetsi proprietarul nu v-a fi bucuros ca-i usurezi balotii.
Exista saltele din burete de 2 cm grosime, sau tot ceva asemnator dar se umfla singure. O chestie de preferinta.

Cu focul este o problema aici prin preajma mea in „civilizatie�. Chiar daca nu se vede, civilizatia este prezenta. Un foc face fum. Fumul este vazut si localnicii reactioneaza promt. Mai ales in perioadele uscate de vara cand este pericol de incendiu. Atentie!!!! ... asta este valabil pentru zona de aici de langa mine si in general aproape de „civilizatie�. Dar la nord in Laponia sau unde ai distante amri pana la civilizatie ... un foc fac si eu pe malul apei ... cam cum tu l-ai descris. Dar asta nu inseamna ca nu este pericol de incendiu. Trebuie avut mare grije. Prin paduri sunt multe uscaturi si sub iarba exista un strat gros de turba. Arde ca benzina cand s-a incins un pic.

Deci tot spirtiera esate cel ami avantajos lucru. Sistemul pe acre eu il folosesc se numeste Trangia dar exista copii mult mai ieftine si deci nu este greu de procurat. Merge repede sa instalez totul si ai tot ce-ti trebuie intr-un singur recipient. Vezi aici: http://www.trangia.se/

Asa arata spirtiera stransa: Imagine

Asa arata cu toate detaliile scoase si spirtiera montata: Imagine

In rest nu uita pungile ermetice de folosire multipla. Eu am de doua feluri de 12 si 22 l. In cel mic i-mi tin mancarea si-n cea mare tin imbracamintea si sacul de dormit. Deci sistemul asta de saci ermetici este pentru cazul in care vei inchiria o canoe si te vei afla pe apa mai tot timpul. Merita sa investesti in asa ceva.

Imagine

Daca tot i-ti place viata de cort, este bine sa te echipezi si cu aceste detalii ca o data ce te-ai invatat cu ele, ai sa le folosesti tot timpul.
Fir intins!
Borealis F

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 14 Oct 2004, 19:05

Petru:

1. Din ce stiu eu "fleece" = polartec. Asa-i zice la noi!

2. Cam cat costa de inchiriat o canoe? DAr o masina?

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 21 Oct 2004, 11:36

Costica - din ce stiu eu, Polartec este o firma ce face o calitate de Fleece ce se numeste polartec. (am si eu cateva din produsele lor)

O canoe o poti inchiria cam peste tot. Pretul difera si fiindca eu nu inchiriez prea des nu sunt la curent cu preturile. O sa revin cu informatii proaspete si concrete. :-)
Fir intins!
Borealis F

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 21 Oct 2004, 11:54

Petru, la noi polartec e un material pe care il fac o gramada de firme :D

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 21 Oct 2004, 11:57

Petru, ai putea face cateva poze prin locurile de vis pe care le descrii?
Vreau sa vad unde as putea ajunge intr-un viitor nu prea indepartat(sper).
Ce descrii tu este exact ce visez eu de multa vreme...
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 21 Oct 2004, 12:11

Costica eu nu am intentia sa ma conntrazic cu tine ... nici sa demonstez ca ce stiu eu este sfant.

Eu ca amator i-mi caut informatiile la profesionisti. :)

Asa ca poftim aici de desubt ce am gasit eu:

http://www.polartec.com/
http://www.polartec.com/polarfleece/
http://www.polartec.com/fabrics/insulation.php

Imagine
Fir intins!
Borealis F

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 21 Oct 2004, 12:17

@ adilucu:

Da-mi pe MP o adresa de e-mail si i-ti trimit cateva poze, sa ai la ce sa visezi cand esti nacajit. Cunosc starea sufleteasca. Tu sa nu crezi ca eu nu tanjesc dupa locuri de pescuit chiar daca sunt constient ca traiesc in mijlocul unui "parc natural" la o aruncatura de bat de caasa. Dar asa este, ... "iarba de pe malul de vizavii v-a fi in totdeauna mai verde." :lol:
Asta o spun fara sa fac nici un apropo.
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns