Lostrita
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
Pe Raul Mare, sus este barajul Gura Apei. Mult mai jos mai sunt vre-o doua baraje (nu le stiu numele) unde s-ar putea sa mai fie lostrita. Spun s-ar putea deoarece stand de vorba cu un tip care nu este pescar, dar care umbla mult prin zona aceea, imi povestea cum in urma cu cativa ani (nu prea multi) intr-unul din lacurile respective s-au prins, nu stiu prin ce metoda, pastravi, zicea el, care masurau aproape 1m. Stiind ce talie poate atinge pastravul, chiar si cel de lac, parerea mea este ca doar lostrita putea fi. Plus ca, cu alta ocazie, cand s-a innecat fiul unui om mai cu vaza din zona, cand au intrat scafandrii sa-i caute trupul, la intoarcerea pe mal au zis ca ei nu mai intra acolo niciodata.....oare ce i-a speriat? 

"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
- Wavedancer
- veteran
- Borealis Fly
- veteran
Dimensiunea pastravilor este legata de o serie de cauze.
Una dina cestea este ce fel de hrana au la dispozitie si cat.
Pastravi de lac dar cu un biotop sarac nu vor creste prea mari.
Pesti ce au multa mancare la dispozitie si traiesc intr-o apa cu temperatura constanta undeva intre 8-11oC, apa avand o oxigenare buna, ajung in cativa ani la dimensiuni considerabile. Pot atinge greutati intre 5 si 15 kg.
Am prins acum cativa ani, pe un paraias un pastrav de 15 cm. Am trimis o proba de solzii la un laborator specializat si mi-a venit raspunsul ca a fost un exemplar de 13 ani.
Cu alta ocazie am luat un pastrav pe un lac mare de aici Vettern.
A catarit 5,7 kg, a avut 72 de cm si 6 ani.
Cel din parau se hranea probabil cu ce mai cadea prin apa si cu larve de tantari ... etc. Cel din lac a avut la dispozitie vreo trei patru soiuri de scrumbii de apa dulce. In stomac a avut doar pesti in diferite stadii de digerare.
In Norvegia in lacuri glaciare nu exista prea multe specii de insecte sau alti pesti. Intr-unul din acestea unde am un cunoscut, mi-a spus ca cel mai mare pastrav prins a fost de 2,3 kg. Obisnuit este max 0,5-1 kg.
Una dina cestea este ce fel de hrana au la dispozitie si cat.
Pastravi de lac dar cu un biotop sarac nu vor creste prea mari.
Pesti ce au multa mancare la dispozitie si traiesc intr-o apa cu temperatura constanta undeva intre 8-11oC, apa avand o oxigenare buna, ajung in cativa ani la dimensiuni considerabile. Pot atinge greutati intre 5 si 15 kg.
Am prins acum cativa ani, pe un paraias un pastrav de 15 cm. Am trimis o proba de solzii la un laborator specializat si mi-a venit raspunsul ca a fost un exemplar de 13 ani.

Cu alta ocazie am luat un pastrav pe un lac mare de aici Vettern.
A catarit 5,7 kg, a avut 72 de cm si 6 ani.

Cel din parau se hranea probabil cu ce mai cadea prin apa si cu larve de tantari ... etc. Cel din lac a avut la dispozitie vreo trei patru soiuri de scrumbii de apa dulce. In stomac a avut doar pesti in diferite stadii de digerare.
In Norvegia in lacuri glaciare nu exista prea multe specii de insecte sau alti pesti. Intr-unul din acestea unde am un cunoscut, mi-a spus ca cel mai mare pastrav prins a fost de 2,3 kg. Obisnuit este max 0,5-1 kg.
Fir intins!
Borealis F
Borealis F
Pastravi mari
Am vazut intr-o revista de pescuit (romaneasca) de pe la inceputul anilor 90 (posibil un PM, nu o mai gasesc) doi pastravi de lac, prinsi la noi, de peste 15 kg. Imi amintesc foarte bine, in una din poze erau 3 insi care il tineau (parca autorul capturii era ungur, nu mai tin minte exact). Deci, se poate - unde mai pui ca nu or fi fost cei mai mari pesti din lac...
Am vazut si eu lostrita!
E destul de grav ca vedem pestele asta numai in poze, asa ca eu consider eveniment faptul ca am vazut in viata asa ceva. Am avut de lucru la pastravaria din Bei (unde aveau pastrav de consum de 2-3 kg si reproducatori de 5-6 kg), si intr-un bazin au lostrite intre 300-500g bucata, poate mai mari. Fapt important e ca sunt crescute pentru repopulare. Cresc destul de greu, nu consuma decit hrana vie si probabil vor ajunge in Nera
E destul de grav ca vedem pestele asta numai in poze, asa ca eu consider eveniment faptul ca am vazut in viata asa ceva. Am avut de lucru la pastravaria din Bei (unde aveau pastrav de consum de 2-3 kg si reproducatori de 5-6 kg), si intr-un bazin au lostrite intre 300-500g bucata, poate mai mari. Fapt important e ca sunt crescute pentru repopulare. Cresc destul de greu, nu consuma decit hrana vie si probabil vor ajunge in Nera

Re: Pastravi mari
Era pe ultima pagina (fara coperta) a revistei Pescarul, condusa de Schmitzer. Nr.2, la rubrica recorduri. Pastravul de 15 kg era prins pe acumularea Vasalat.pescarel scrie:Am vazut intr-o revista de pescuit (romaneasca) de pe la inceputul anilor 90 (posibil un PM, nu o mai gasesc) doi pastravi de lac, prinsi la noi, de peste 15 kg. Imi amintesc foarte bine, in una din poze erau 3 insi care il tineau (parca autorul capturii era ungur, nu mai tin minte exact). Deci, se poate - unde mai pui ca nu or fi fost cei mai mari pesti din lac...