lacul varlaam
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
Re: lacul varlaam
„Nivelul de claritate al apei pe Varlaam este in continuare(pe sectorulB) afectat de efectele introducerii tonei de cteno care a devenit intre timp 4-5 tone ingrasate cu tot bradisul din lac. De mai bine de 50 de zile efectul cumulat al declinului natural al bradisului a fost potentat de vanzoleala unor cteno din ce in ce mai mari care au curatat ultima fibra de bradis de pe fundul lacului. Bradisul tocat a ajuns in zone cu suspensie care a fost rascolita pana la curatarea resturilor. In Octombrie s-a atins maximul de turbiditate, in Noiembrie nu se vad inca modificari pozitive. Platourile alta data locurile cele mai productive populate uniform cu stiuci ascunse in bradis au devenit locuri pustii.
Cat de limpede este apa, in mijloc stanga se vede cu greu o marlita si voblerul chiar daca sunt la 30cm sub suprafata”
Asta e inceputul sfarsitului.
Cat de limpede este apa, in mijloc stanga se vede cu greu o marlita si voblerul chiar daca sunt la 30cm sub suprafata”
Asta e inceputul sfarsitului.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
- semlecangheorghe
- veteran
pacat de balta Varlam...
si cat de laudati erau patronii,administratorii...cum ca aveau dechidere catre pescuitul modern(c&r)...
acum se vede acea deschidere...au adus cateva tone de amur,au stricat echilibrul baltii...dar ce conteaza...banii sa vina
si cat de laudati erau patronii,administratorii...cum ca aveau dechidere catre pescuitul modern(c&r)...
acum se vede acea deschidere...au adus cateva tone de amur,au stricat echilibrul baltii...dar ce conteaza...banii sa vina
adrian99.....ce legatura are C&R cu aducerea unor teni ?...concluzia ta daca nu e rau intentionata e cel putin ilogica...
aducerea tenilor a dat posibilitatea practicarii pescuitului la stiuca...cu siguranta nu sti ca anul trecut pana in luna septembrie abia puteai sa treci cu barca dar sa mai si pescuiesti.....in august am taiat noi bradisul la 1,5m adancime si asa s-a putut pescui ....in afara de volumul mare de munca inutila si de cheltuiala aferenta ,tunsul nu a avut nici un efect asa ca pescuitul anul acesta incepand cu luna mai ar fi fost imposibil....
apa intradevar s-a tulburat, nu mai este suficient sa tragi o lingura prin apa ca sa prinzi stiuca....
asa ca daca tot iti faci griji cu soarta unei balti pe care nici macar nu pescuiesti, poti sta linistit in privinta C&R ...de pe lacul Varlaam nu a plecat nici o stiuca si nici nu urmeaza sa plece...cel putin din cate stim noi.
Ca masura, incepand cu anul urmator va fi permisa retinerea tenului la stationar asa ca cele 800kg , devenite intre timp aprox 3-4 tone se vor inputina semnificativ, iar bradisul o sa-si revendice teritoriul.....
Cat despre latura financiara sa sti ca introducerea tenului nu a nici un rol pentru simplu fapt ca nu a fost permisa retinerea lui iar pe lacul Varlaam nu se vor introduce niciodata plase in vederea comercializarii pestelui.
In speranta ca am reusit sa-ti raspund la aproape toate intrebarile te salut,
cu respect
Brad
aducerea tenilor a dat posibilitatea practicarii pescuitului la stiuca...cu siguranta nu sti ca anul trecut pana in luna septembrie abia puteai sa treci cu barca dar sa mai si pescuiesti.....in august am taiat noi bradisul la 1,5m adancime si asa s-a putut pescui ....in afara de volumul mare de munca inutila si de cheltuiala aferenta ,tunsul nu a avut nici un efect asa ca pescuitul anul acesta incepand cu luna mai ar fi fost imposibil....
apa intradevar s-a tulburat, nu mai este suficient sa tragi o lingura prin apa ca sa prinzi stiuca....
asa ca daca tot iti faci griji cu soarta unei balti pe care nici macar nu pescuiesti, poti sta linistit in privinta C&R ...de pe lacul Varlaam nu a plecat nici o stiuca si nici nu urmeaza sa plece...cel putin din cate stim noi.
Ca masura, incepand cu anul urmator va fi permisa retinerea tenului la stationar asa ca cele 800kg , devenite intre timp aprox 3-4 tone se vor inputina semnificativ, iar bradisul o sa-si revendice teritoriul.....
Cat despre latura financiara sa sti ca introducerea tenului nu a nici un rol pentru simplu fapt ca nu a fost permisa retinerea lui iar pe lacul Varlaam nu se vor introduce niciodata plase in vederea comercializarii pestelui.
In speranta ca am reusit sa-ti raspund la aproape toate intrebarile te salut,
cu respect
Brad
Brad Radulescu
Administrator Lacul Varlaam
-
- veteran
Intentiile au fost bune pentru ca este un fapt real ca bradisul invada lacul vara. Oricum conditiile de pescuit s-au imbunatatit ca logistica sunt mai multe barci si din Aprile in Septembrie lucrurile au fost ok .Apa a inceput sa se tulbure din Iunie dar a fost rezonalibial pentru ca bradisul isi facea treaba ca filtru.
Probleme sunt doar din Octobmrie de cand a intrat in faza de descompunere accentuata si nu a mai filtrat apa.
Este clar ca au fost prea multi cteno introdusi dar sa acuzi ca a fost de destabilizare a ecosistemului e cam mult. E clar ca trebuia mai multa atentie in stabilirea cantitatii dar se invata din greseli.
Momentan stiucile nu mai au unde sa stra suspendate probabil ca cel mai mare numar de stiuci stau in anumite locuri unde structura substratului le permite.
Este clar ca frumusetea pescuitului pe apa limpede printre bradisuri a dsiparut momentan dar am invatat destule si in conditiile de pescuit actuale.
Prea multi pescari vin cu asteptari nerealiste pentru nu inteleg conditiile actuale de pescuit si nu se pot adapta.
Probleme mult mai mari vin de la pescarii care nu stiu sa scoata nalucile din gura stiucilor fara sa le rupa falcile , folosesc inca ancore si carlige cu barbeta si au maltratat marea majoritate a stiucilor pana in 2 kg.
Poate e mai bine asa pentru ca au fost prinse de prea multe ori si maltratate.
2016 va fi un alt an cu alte conditii probabil se va ajunge la un echilibru favorabil stiucilor.
Varlaam ramane un loc unde merg cu placere si pentru ca exista alta atitudine a administratorilor.
Sindromul sa vorbim din auzite si sa barfim este boala locala .
Problema nr.1 pescuitului de pesti rapitori este pescuitul de sacosa indiferent de banii din portofel sau nivelul sculelor afisate
Varlaam este o solutie optima pentru nivelul de educatie al pescarilor care nu prea exista si respectul fata de pestii prinsi si eliberati.
Lacul nu a fost vizitat prea mult pentru mentalitatea dominantea este una de golaneala ,,macar un peste,, , ,,macar din cand in cand,, , etc.
Este clar ca inca nu este nivelul de civilizatie necesar nici in pescuit ,nici la capitolul respect in trafic condus si in general la nimic ce tine de respect in Romania.
Marea majoritate a pescarilor nu este pregatita pentru C&R si nici nu va fi prea curand.
Si terminati cu golanelile si barfele
Probleme sunt doar din Octobmrie de cand a intrat in faza de descompunere accentuata si nu a mai filtrat apa.
Este clar ca au fost prea multi cteno introdusi dar sa acuzi ca a fost de destabilizare a ecosistemului e cam mult. E clar ca trebuia mai multa atentie in stabilirea cantitatii dar se invata din greseli.
Momentan stiucile nu mai au unde sa stra suspendate probabil ca cel mai mare numar de stiuci stau in anumite locuri unde structura substratului le permite.
Este clar ca frumusetea pescuitului pe apa limpede printre bradisuri a dsiparut momentan dar am invatat destule si in conditiile de pescuit actuale.
Prea multi pescari vin cu asteptari nerealiste pentru nu inteleg conditiile actuale de pescuit si nu se pot adapta.
Probleme mult mai mari vin de la pescarii care nu stiu sa scoata nalucile din gura stiucilor fara sa le rupa falcile , folosesc inca ancore si carlige cu barbeta si au maltratat marea majoritate a stiucilor pana in 2 kg.
Poate e mai bine asa pentru ca au fost prinse de prea multe ori si maltratate.
2016 va fi un alt an cu alte conditii probabil se va ajunge la un echilibru favorabil stiucilor.
Varlaam ramane un loc unde merg cu placere si pentru ca exista alta atitudine a administratorilor.
Sindromul sa vorbim din auzite si sa barfim este boala locala .
Problema nr.1 pescuitului de pesti rapitori este pescuitul de sacosa indiferent de banii din portofel sau nivelul sculelor afisate
Varlaam este o solutie optima pentru nivelul de educatie al pescarilor care nu prea exista si respectul fata de pestii prinsi si eliberati.
Lacul nu a fost vizitat prea mult pentru mentalitatea dominantea este una de golaneala ,,macar un peste,, , ,,macar din cand in cand,, , etc.
Este clar ca inca nu este nivelul de civilizatie necesar nici in pescuit ,nici la capitolul respect in trafic condus si in general la nimic ce tine de respect in Romania.
Marea majoritate a pescarilor nu este pregatita pentru C&R si nici nu va fi prea curand.
Si terminati cu golanelile si barfele

zane,de balta Faclia ai auzit?
daca nu poti s-o cauti pe net
este mult mai mare decat Varlam,are bradis in proportie de 90%,de fapt un substrat dublu.
malurile sunt instufate,acces doar cu barca
multa stiuca,ceva somn,crap
cei de acolo n-au avut idei marete(ca tine sau cei de la Varlam)sa introduca amur(spre stiinta ta,nu "ten"cum ii spun "sacosarii) ci au lasat biotopul asa cum este
deci se poate.
in plus de asta fac destui bani si asa
Varlam era laudat si apreciata nu numai datorita pestelui ci si a peisajului
acum arata ca o balta in care se limpezesc agregate
si da ai dreptate nu vin sa pescuiesc acolo insa nici tu nu mergi sa pescuiesti pe anumite balti pe care merg eu
asta nu-ti da dreptul sa emiti pareri,opinii?

daca nu poti s-o cauti pe net
este mult mai mare decat Varlam,are bradis in proportie de 90%,de fapt un substrat dublu.
malurile sunt instufate,acces doar cu barca
multa stiuca,ceva somn,crap
cei de acolo n-au avut idei marete(ca tine sau cei de la Varlam)sa introduca amur(spre stiinta ta,nu "ten"cum ii spun "sacosarii) ci au lasat biotopul asa cum este
deci se poate.
in plus de asta fac destui bani si asa

Varlam era laudat si apreciata nu numai datorita pestelui ci si a peisajului
acum arata ca o balta in care se limpezesc agregate
si da ai dreptate nu vin sa pescuiesc acolo insa nici tu nu mergi sa pescuiesti pe anumite balti pe care merg eu
asta nu-ti da dreptul sa emiti pareri,opinii?

- semlecangheorghe
- veteran
adrian99.....ce legatura are C&R cu aducerea unor teni ?...concluzia ta daca nu e rau intentionata e cel putin ilogica...
Cu tot respectul , situatia este similara cu Vladimirescu..
Tot asa, unii ''pescari'' s-au plins ca nu pot pescui din cauza vegetatiei..
Evident n-au auzit de offset,spinerbait,poper,glidere floating...
Am prieteni care erau specializati pe extragerea stiucilor la metru de unde era vegetatia mai desa folosind carlige widegape lestate pe tija si gume fara vibratie..Gliderele plimbate printre ochiurile de iarba erau reperate si atacate de la distanta ,de multe ori stiuca venind cu valul in cap de la 4-5 metri..Nu mai zic de spectacolul unui atac asupra broastelor plutitoare
Acum avem amuri.Iarba ioc.Apa este ca si un ceai.In rahatul amurilor, vara pe canicula se inmulteste o alga sau ce naiba este ,care papa oxigen la greu, O sa aveti stiuci inerte, lenese,care vor fi active scurte perioade cand si cand..Din pescuitul frumos la stiuca ,se va transforma intr-un pescuit ''de ratarie'' printre spinarile amurilor..
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
1. Pestele se numeste, stiintific, Ctenopharyngodon idella. De la asta vine denumirea prescurtata, corecta, de ten. Amurul, pe de alta parte, ete un fluviu in Asia, de unde este si pestele originar. Deci, tinand seama de corecta lui denumire stiintifica, oricum mai degraba ii spui ten decat Dunare... pardon, amur.
2. Faclia a fost o balta cu stiuci cum trebuie. Doar ca administratorii si unii pescari buni au reusit sa rezolve situatia. Faclia e departe de ce ar trebui sa fie, desi peisajul si potentialul este spectaculos!
3. La Varlaam, desi e un bazin foarte mic, totusi e clar (mie mi-a fost) ca administratorii sunt interesati de a 'tine' o balta corecta.
2. Faclia a fost o balta cu stiuci cum trebuie. Doar ca administratorii si unii pescari buni au reusit sa rezolve situatia. Faclia e departe de ce ar trebui sa fie, desi peisajul si potentialul este spectaculos!
3. La Varlaam, desi e un bazin foarte mic, totusi e clar (mie mi-a fost) ca administratorii sunt interesati de a 'tine' o balta corecta.
adrian99 ...emit pareri si opinii despre lucrurile pe care le cunosc/vad...nu ti-am reprosat ca ai emis o parere ci doar ti-am sugerat sa nu-ti faci griji despre ceva ce oricum nu te afecteaza.
....multumesc ca m-ai luminat in privinta denumirii tenului (eu nefiind sacosar si cunoscand si denumirea lui stintifica am sa continui sa-i spun ten ) dar daca ar fi sa-ti raspund cu aceeasi moneda sa sti ca ,,bradisul" (denumirea sacosarilor
) de pe Varlaam se numeste Chara (eu am sa continui sa-i spun bradis...ca si tine si multi alti colegi) , este o alga verde macroscopica care in momentul in care zona invadata depaseste 25-30% din suprafata lacului, pe termen lung dauneaza populatiei piscicole din lac....pentru o parere avizata si ca sa nu vorbim asa dupa ureche daca ai rabdare citeste ,,Din spatele cortinei. Prima lectie de piscicultura.Hidrobiologia si chimismul apei " de ing Florin Albu.
Te asigur ca o sa incercam sa facem tot ce e mai bine pentru lac si pesti.
Cu respect
Brad
....multumesc ca m-ai luminat in privinta denumirii tenului (eu nefiind sacosar si cunoscand si denumirea lui stintifica am sa continui sa-i spun ten ) dar daca ar fi sa-ti raspund cu aceeasi moneda sa sti ca ,,bradisul" (denumirea sacosarilor

Te asigur ca o sa incercam sa facem tot ce e mai bine pentru lac si pesti.
Cu respect
Brad
Brad Radulescu
-
- veteran
Este suficient sa cauti ,,Balta Faclia,, pe Facebook sa vezi o lista nesfarsita de sacosari care fac reclama cu stiuci puse la ,,plaja,, pe iarba sau insotite de un ranjet si posturi sexy. Merita vazuta galeria cu persoanjele tipic balcanice.
https://www.facebook.com/BaltaFaclia/
de ce orare balta ? pentru ca Faclia este adanca
https://www.facebook.com/BaltaFaclia/
de ce orare balta ? pentru ca Faclia este adanca