Why custom?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
ULK
veteran
veteran

Re: Why custom?

Mesaj de ULK » 24 Sep 2012, 22:56

Deci dupa mine rezistenta la abraziune e prima pe lista.

Daca luam asta "as fact" :
Silicon Nitride II is an improved version of the original ring, making it a perfect ceramic guide for heavy duty rods. It was designed for use as ball bearings in jet engines, because of its tremendous hardness factor and high wear resistance. If it can handle the heat and friction of a jet engine, just imagine how well it will perform under the toughest fishing conditions.
...si ca SIC e si mai bun...atunci nu stiu daca supraincalzirea este problema cea mai importanta. Fie ea si la un inel de suprafata foarte mica, cam ce temperatura trebuie sa atinga sa se sparga?...Mai repede cedeaza firul la temperatura respectiva.
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 24 Sep 2012, 23:19

nu trebuie neaparat o temperatura foarte mare ca sa se sparga. e sufient ca temperatura sa-i permita o dilatare mai rapida decat a ramei care o contine si sa apara ceva forte pe ceramica. daca la asta mai adaugi si forta firului care apasa pe o suprafata foarte mica din pastila exista riscul de spargere. sper ca intelegi ce vreau sa zic ca sa nu mai dau exemple. e vorba de o zona critica in care s-ar putea gasi pastila la un moment dat iar obiectele au obiceiul de a-si modifica proprietatiile ( pe care le au in mod normal ) atunci cand se gasesc in situatii critice.
si pentru mine conteaza cel mai mult rezistenta la abraziune ( sau finetea suprafetei pastilei) cand vorbim de pastilele inelelor insa incerc pe cat posibil sa iau in calcul si ceilalti factori de asa natura incat sa ma situez pe partea sigura a lucrurilor si cat mai aproape de optimul de performanta.
unii poate se uita doar la buget, altii doar la moda, altii doar la performanta dupa cum crede de cuviinta fiecare .

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 24 Sep 2012, 23:27

ULK scrie:..Mai repede cedeaza firul la temperatura respectiva.
Bingo. Sau frana mulinetei.
Vreau sa vad si eu pastila de inel micro (sau normal) sarita sau sparta din cauza dilatarii, respectiv din cauza caldurii degajate de frecarea cu firul. E prima oara cand aud de asa ceva. Eventual de la lovituri, de la socul lansarii unui nod... apropo recomand si eu nodul mahin pentru lider.
Teoriile cu disiparea caldurii se refera la protejarea firului nu la saritul pastilei. Dar tot teorie cred ca e, ca sa nu zic marketing bullshit, n-am auzit pana acum de fire arse in drill. In orice caz nu cu somnii nabadaiosi din Romania. :P
Altfel tind sa fiu de acord, n-as pune inele micro pe un bat heavy de spin dar nu din cauza caldurii... :P
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 24 Sep 2012, 23:37

Da, inteleg perfect ce zici...de asta am si zis mai sus...pentru a trage de somni mari nu cred ca micro-urile simple sunt raspunsul corect. Si nici pentru unele situatii nu sunt.
Dar in rest, pentru orice altceva ce innoata si rapeste in apele noastre mai "normale",DA. (normale, adica ape sarace in peste si in speta peste mare).
Desi sunt de parere ca pana in 10 kile...nici somnul nu poate sa puna vreo problema la inelele ce folosesc eu, microuri de 4 SIC.
Dar cum eu nu prea ma intalnesc cu asaceva(citeste: deloc ;) ) ....nu imi fac griji.

Tu stii mai bine , ce monstrii te pregatesti sa infrunti. Daca si un 5,5 ti s-a parut firav...si ala nici macar nu e in categoria micro.
UlKustom Rods

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 24 Sep 2012, 23:44

Somnul nu e trevally ;)

Putin supraevaluezi riscurile...parerea mea, dar accept..nu toti suntem lafel si e bine asa. :)
UlKustom Rods

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 25 Sep 2012, 00:10

ULK scrie: Daca si un 5,5 ti s-a parut firav...si ala nici macar nu e in categoria micro.
Bine, nu te gandi la un 5,5 lipit de blank ci la unul cu un picior de aproape un cm pentru ca faceam trimitere un klag model h nu j. In plus, e chiar inelul care face trecerea firului pe blank . altfel spus pe inelul ala firul face unghiuri mai neprietenoase si e supus unui stres mai mare iar piciorul pe care sta e suficient de subtire ca sa nu-mi inspire mie incredere.
Pentru ca altfel, daca vorbim de inelele lipite de blank,asa cum am si spus la un moment dat, ori 6j ori 5,5j cam tot dracu ala e.
Oi fi eu mai traditionalist dar prefer sa fiu sigur si sa stiu ca ma pot baza pe echipament "no matter what".
altfel, am vazut si eu ce abuzuri poate suporta un sic sau alconite de marime mare (alea mici n-am vazut inca ce pot insa)
http://www.pensacolafishingforum.com/f6 ... ff-115018/

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 25 Sep 2012, 06:18

Singurul peste de la noi,care iti ofera plecari in forta si pe distante mari,este fitiofagul harponat accidental..Somnul e fix pix pe linga fitofag..Somnul e periculos ,cind pune coada pe fir si aplica socuri nalucii aflate in gura sa cu scopul sa o degate de acolo..atunci ,in mare parte,dezdoaie si triplele..

In rest King,nu-ti fa griji la ce pesti mai sint la noi :( :( ,in curind o sa fie suficiente inelele cu oxid de aluminiu..

Ce ma convins pe mine in favoarea microringurilor ,a fost un kistler de categorie ultragrea,inelat cu microinele,nu mai retin exact modelul si caracteristicile dar stiu ca era mai lung de 7ft,firul undeva pe la 50lb..ce mai ,un tanc de lanseta..si era echipat cu micro..primul meu gind a fost la ansamblul textil-nod-leader..pentru ca era pentru woblere destinatia lui..Dar nu a fost nici o problemacu nodul din punctul ata de vedere desi propietarul da cu linie de 30lb si leader lung..Evident..toata instalatia era de casting..la spinning nu stiu cum ar fi fost...probabil ca in lanseu e alta treaba cind firul pleaca in spirala..dar la casting e ...bijuterie..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 25 Sep 2012, 08:14

kingofbeasts scrie:Astfel ca ma lasa rece ce au facut americanii ca si cel mai mare bass al lor nu se compara cu o moaca de 3-4kg pusa pe harta.

esti tu sigur?
ai prins tu bass de 4 kg si moaca de 4 kg ca sa poti sa afirmi asta ?
nu cred .....
in general e dovedit ca mai bine iei cat de cat de bun ce au experimentat ,,prostii'' de americani si vezi daca ti se potriveste ( de cele mai multe ori da ) decat sa-i consideri foarte prosti din start tu stiind mai bine , si la sfarsit sa descoperi ca mai bine faceai ca ei ....
e o chestie generala nu neaparat legata de topic ....
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Laurentiu Andronic
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Laurentiu Andronic » 25 Sep 2012, 08:34

Asa e Gigi ,fitofagul fuge mult mai urat decat somnul (recordul meu la somn e de 55 kg pe apa curgatoare) ... Anul trecut pescuind dupa stiuca cu un TN 60 pe apa adanca am agatat un fitofag de 53 kg , de aripioara dorsala , drilul a fost asemanator cu cele vazute la televizor cu pesti marini . Proba practia a demonstrat ca inelele alconite au rezistat fara nicio problema la fel si blancul Lamiglas Clasic Glass care desi era atat de curbat incat incepuse sa paraie rasina de sub mandrina si-a facut treaba cu brio si de atunci a mai avut de lucru cu destule stiuci . Cu alte cuvinte pentru mine teoriile neverificate nu au nicio valoare ,sa vedem inele sparte din cauza supraincalzirii la noi in tara nu cred ca se va intampla vreodata .
Fir intins tuturor , eu am plecat la un salau :D

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 25 Sep 2012, 09:00

Era o dimineata de toamna? Afara erau catre 0 grade? Aveai inele micro cu rama contractata?
Daca nu, nu se pune. :P
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Scrie răspuns