WARNING! Daiwa vs Shimano

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

lionking80
junior
junior

Re: WARNING! Daiwa vs Shimano

Mesaj de lionking80 » 20 Mar 2015, 18:47

sosoktm scrie:io nu fug de magneziu, am d astea si sunt de vis. Full metal, fara magseal si culmea....usoare.
In rest, minunate zaion, ci4+++ si uleiuri magnetice.
Are dreptate sosoktm. Nu stiu de ce se pune in aceeasi oala magneziu cu zaion si ci4+. E diferenta ca de la cer la pamant intre ele. Cine nu a pus mana pe o Stella, su pe un Complex 09 (ca sa dau doar 2 exemple) are ideea ca acel aliaj de magneziu e cam acelasi lucru (din punct de vedere al rezistentei si rigiditatii) cu ci4+ sau zaion. Nimic mai fals. E diferenta mare intre ele. Insa adevarul e ca si pretul e altul. Diferenta in pescuit (din punct de vedere al rigiditatii) e insesizabila intre aluminiu si aliajul de magneziu la mulinetele de mai sus, in schimb senzatia e cu totul alta datorita greutatii reduse precum si a faptului ca mulinetele de magneziu sunt in general high-end (mai multi rulmenti, mai multe feature-uri, mai bune componente in general). A mai zis cineva ca nu vrea Stella ca e din magneziu. Se poate da linistit cu ea si cu naluci maricele pe rauri mari. Sigur, nu trebuie sa se exagereze.
Concluzia e ca, daca bugetul permite, mulinetele cu corp de aliaj de magneziu sunt probabil in 80% din cazuri preferate chiar si in detrimentul celor din aluminiu. Exista si mulinete de magneziu cu angrenaje de putere (power gear sau low-gear - cel mult 4.7:1). Asa ca nu vad motivul pentru care nu se alege o astfel de mulineta, tinand cont ca se poate construi un combo Medium-Heavy sau Heavy mult mai usor (repet - daca bugetul nu este o problema).

adrian99
veteran
veteran

Mesaj de adrian99 » 20 Mar 2015, 19:38

soso,care sunt alea full metal,extrem de usoare si care merg ca fulgul?
cateva exemple?
pentru noi astia care mai avem cate-o mulineta cu mag-sealed si ne-m reusit s-o stricam(contra aparentelor) :-D

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 20 Mar 2015, 22:43

pana iti da soso exemple, iti dau eu unul: 04 Certate 2500, 250g, ca fulgul, 20 de rotiri in gol la o intoarcere de manivela

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 21 Mar 2015, 07:12

SF scrie:In rest multe ideei preconcepute , eterna cautare a mulinetei full metal , care insa nu poate sa fie la jumate de kil , ca nu tre sa ajunga la nepoti , da atunci de ce full metal :?:
Fuge lumea de magneziu zaion si magseal ca dracu de tamaie ,vrea full metal usoare insa :shock:

De ce nu ii bun magsealu :?:

Multi spun ca ii doar o gaselnita ca sa creasca pretu , io nu vad crestere tinand cont de miscarea preturilor , si nu vad nici parti negative cel putin , si atunci , fara sa probezi, cum nu vrei , stiti voi ceva mai mult din practica sau is doar prejudecati :?:

Eu unul nu am treaba ca nu-i ''full metal'', insa cu magseal-ul nu cred ca m-as impaca deoarece servisarea ei este complicata.Ca vrei nu vrei tot ajungi sa le desfaci.Si pentru magseal iti trebuie ulei de rezerva, trebuie sa iti comanzi, nu stiu cum se inlocuieste dar presupun ca nu-i la fel de simplu cum e la shimano ,de exemplu, sa dai jos si sapui la loc o garnitura de cauciuc, care fie vorba intre noi isi face la fel de bine treaba.

Alta chestie care ma seaca la Daiwa(ca mi-as fi dorit si eu una, dar shimano ma ''obliga'' :D ), bine ca are tehnologie science fiction la rotor-respectiv magseal, dar la galet, nu are banalitatea aia de garnitura de plastic cum au shimano si in consecinta toata mizeria de pe fir ajunge la rulment si incepe de fashaie si maraie dupa scurt timp..In replica la shimano pe linga protectia de care zic, modele mai recente au si port de ungere unisens, o chestie care din nou mi se pare fantastica..un puf ,si nu mai ai stresul galetului.

Ca si fapt divers, revenind la magseal..am desfacut recent un stradic 6000fb,pe care posesorul la folosit frecvent la spining greu pe Dunare.Capturile frecvent peste 10kg, zice ca cel mai mare somn scos cu ea,undeva pe la 40,cred ca si la clonc a folosit-o ca pescuie numai din barca si se stie si cu cloncanitul..Mulineta era toata abuzata, se vedeau urme pe carcasa, in mod clar prin barca nu o tinea pe pernitza de catifea..Se simteau angrenajele in ea la rotire in gol..Ei bine, am desfacut-o ,aproape ca nu mai avea vaselina pe roata coducatoare, atata ca avea un bobisor semiuscat pe pinion, iar w.-shaft-ul aproape uscat..M-am uitat la dintii rotii conducatoare-nici cea mai mica urma de uzura, galetul functiona perfect,desi era destul de mizerabil inauntru si nu cred ca a fost desfacut si uns vreodata..Nu este o mulineta sw, dar a fost foarte simplu sa dau jos garnitura de cauciuc si gata, am putut desface,curata,gresa..Acest model are in lateralul rotii conducatoare bucse de plastic, si pun pariu ca daca i-as pune un rulment acolo ai zice ca e nou la cum ruleaza..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 21 Mar 2015, 10:06

:lol: :lol: :lol:
Fratilor, vad pe ici, pe colo, tendinte de a opune "full-metal" versus "magneziu"...
Fie-mi iertata intrebarea de mocoflender, da' magneziul ce dreac e? Bineinteles, tot un metal... Mai usor decat aluminiul cam cu o treime...
Asta ca sa ignoram realitatea ca toate "full-metalele" sunt de fapt din diverse aliaje...
Asa ca, de fapt discutam despre diferente intre calitatile diverselor aliaje metalice versus diverse compozite.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 22 Mar 2015, 12:43

Pai cand unu zice ca nu-l convinge magneziul ,daramite zaionu , atunci ce doreste , un full-metal , da fara magneziu , cel putin asa inteleg io :) ,

sosoktm
veteran
veteran

Mesaj de sosoktm » 22 Mar 2015, 19:20

Si care i ala la care faci referinta sf ule? Ca imi lasi impresia ca te ai "suparat" pe sat. Dati voi cu magseal , eu pt 2500 lei prefer ceva full metal. Magneziu sau aluminiu, preferabil primul. Exista o oarecare problema de coroziune la mg pt pescuit marin, corodeaza mai usor decat aliajele de al, dar nu e cazul aici. Ca aliaj de al, cel mai frecvent folosit e 6061, foarte dur si rezistent mecanic, folosit pe larg la cadre de biciclete mid-high. Probabil in viitor voi lua si un stradic alb pe care sa adaug 3-4 rulmenti, pentru cat costa de noua e super l mulineta. Am pedalat la targ stella fi, certate 2013 si infinity q., toate de 2500. De departe, cel mai frumos mergea ultima. Stella asta de panou avea joc in rotor enorm pt pretentiile ei, in rest ok, mergea cam greu dar fest. Certate isi arata in manivela angrenajele, nu prea magulitor pt zona din gama unde joaca. Bonus joc mare in tambur si maricel in manivela.
Adrian99, n am zis pe nicaieri ca e rau magseal, ci doar ca pe mine nu ma convinge. Din pacate consider toate candidatele greu de servisat in profunzime daca nu stii bine ce faci, dar magseal cred ca aduce mai multe complicatii decat beneficii. Nu am folosit mulinete de nivelul asta, nu pot da exemple dar cred ca se pot extrage destule concluzii din faptul ca se vand multe stelle de 10 ani. Certete uri, mai deloc. Ce iau va ramane la mine de tot, asta e planul.
Scriam unui amic de pe aici ca sper doar ca fi ul de la targ sa fi fost doar o problema punctuala, pt ca e foarte probabil ca asta sa fie alegerea, in varianta de 4000 simpla, cu demultiplicare minima.
O sa o iau repde, pana nu se umple si stella de plastic nobil:)))

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 22 Mar 2015, 19:41

Ia legatura cu bogdan82, a avut doua la servisat ce aveau uzura deja

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 22 Mar 2015, 20:10

sosoktm scrie:Si care i ala la care faci referinta sf ule? Ca imi lasi impresia ca te ai "suparat" pe sat. Dati voi cu magseal , eu pt 2500 lei prefer ceva full metal. Magneziu sau aluminiu, preferabil primul. Exista o oarecare problema de coroziune la mg pt pescuit marin, corodeaza mai usor decat aliajele de al, dar nu e cazul aici. Ca aliaj de al, cel mai frecvent folosit e 6061, foarte dur si rezistent mecanic, folosit pe larg la cadre de biciclete mid-high. Probabil in viitor voi lua si un stradic alb pe care sa adaug 3-4 rulmenti, pentru cat costa de noua e super l mulineta. Am pedalat la targ stella fi, certate 2013 si infinity q., toate de 2500. De departe, cel mai frumos mergea ultima. Stella asta de panou avea joc in rotor enorm pt pretentiile ei, in rest ok, mergea cam greu dar fest. Certate isi arata in manivela angrenajele, nu prea magulitor pt zona din gama unde joaca. Bonus joc mare in tambur si maricel in manivela.
Adrian99, n am zis pe nicaieri ca e rau magseal, ci doar ca pe mine nu ma convinge. Din pacate consider toate candidatele greu de servisat in profunzime daca nu stii bine ce faci, dar magseal cred ca aduce mai multe complicatii decat beneficii. Nu am folosit mulinete de nivelul asta, nu pot da exemple dar cred ca se pot extrage destule concluzii din faptul ca se vand multe stelle de 10 ani. Certete uri, mai deloc. Ce iau va ramane la mine de tot, asta e planul.
Scriam unui amic de pe aici ca sper doar ca fi ul de la targ sa fi fost doar o problema punctuala, pt ca e foarte probabil ca asta sa fie alegerea, in varianta de 4000 simpla, cu demultiplicare minima.
O sa o iau repde, pana nu se umple si stella de plastic nobil:)))
La cate mulinete ai avut la vanzare ma mir cum deschizi un asa subiect!
Sau alea nu's destul de bune??
La subiect: Stella e magneziu, vrei magneziu=stella, pe romaneste.

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 22 Mar 2015, 21:02

George1985 scrie:
La cate mulinete ai avut la vanzare ma mir cum deschizi un asa subiect!
Sau alea nu's destul de bune??
.
Scuze am confundat persoana :oops:

Scrie răspuns