WARNING! Daiwa vs Shimano

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

adrian99
veteran
veteran

Re: WARNING! Daiwa vs Shimano

Mesaj de adrian99 » 18 Mar 2015, 11:58

desi nu-mi place tehnica de cast trebuie sa recunosc:pentru spinerbait,crankuri de marime medie spre mare mulinetele de spin sunt usor depasite
folosesc foarte mult spinerbaitul(pe lacuri-daiwa steez ca mulineta)care se descurca foarte bine dar se vede ca nu este totusi facuta strict pentru asa ceva,iar in cateva sezoane incepe sa dea semne...

pentru Dunare,Siret Olt importanta este zona pe care mergi.daca nu-ti sunt necesare jiguri de peste 40gr poti sa pescuiesti cu 2500-3000.
daca nu 4000-4500...sau mulinete de cast :D

sosoktm
veteran
veteran

Mesaj de sosoktm » 18 Mar 2015, 15:30

@gogol...buget sa zicem 2500 lei. Nu intreb sa ma aflu in treaba, nu sunt genul ;) Sunt in crestere, nu am experienta pe zona asta de mid-high end la mulinete de spin, imi sunt foarte utile opiniile celor care au amabilitatea si placerea sa le ofere.
@adrian...olt si siret imi sunt prea departe, sunt bucurestean. Prefer sa dau o fuga in delta decat pana la olt. Pe dunare pescuiesc pana la 80 grame, bila mai mare nu am gasit, dar am gasit pe sonal loc unde vedeam peste si cu 80 nu tineam fundul. Curent mare si 15 metri.... Folosesc pt asta o bradia 2500r care imi da senzatia ca e suficient. Eu nu cunosc mulineta care sa nu dea semne de utilizare dupa cateva sezoane, dar nici nu o caut, nu cred ca exista.
Nu imi propun sa folosesc nici una dintre moristile de mai sus pe greutati peste 40 grame (bila). Pe jerk, un 2500 decent duce fara greata un slider de 50 grame, sa zicem, sau asa consider eu. Merci de sugestia privind castul, e o optiune de luat in seama.
@crapmaniacul....ma gandeam ca versiunea power gear ar trebui sa fie semnificativ mai suferitoare la efort, dar doar viitorul va putea demonstra asta, vorbim de modele noi, inclusiv inca neaparute pe piata. Cat despre lanseuri, 500 de bucati cu bila de 70 si ma scarpin la gleza cu mana , fara sa ma aplec. D-astea "light", de 25 grame..... merg oricate. Da, tin la mulinete si de obicei le dau de suflet, nu cred ca am vandut scule de pescuit niciodata. Si jade pythonul ramane in portofoliu, e cel mai jmecher vibrator pe care l-am folosit pana acum.
Vreau ceva care sa puna firul ca xship, sa nu ramana fara vopsea in 2 ani si sa nu aiba 300 grame. Daca se poate sa nu simt angrenajele in genul daiwa (la bradia simt, la fuego nu), dar pot sa trec peste aspectul asta. Inca nu vreau sa ingrop banii in 2 mulinete, 2500 si 4000, insa imi sunt clare dezavantajele unei solutii universale. Ce nu am spus si cred ca e important, e acceptabila doar o mulineta noua, nefolosita.

Gogol
veteran
veteran

Mesaj de Gogol » 18 Mar 2015, 15:55

ti-am mai zis cineva mai sus, certate 2500R hypercustom si dai unde vrei cu ea. iti ramane si de un tambur de rezerva. Eu nu sunt cu daiwa dar hipercustomu m-a impresionat din toate pctele de vedere.

sosoktm
veteran
veteran

Mesaj de sosoktm » 18 Mar 2015, 17:05

merci de sugestie. Oricum voi lua si tamburul de schimb, indiferent de achizitie, dar ala e subiect relativ secundar.

crapmaniacul
veteran
veteran

Mesaj de crapmaniacul » 18 Mar 2015, 17:38

sosoktm scrie:merci de sugestie. Oricum voi lua si tamburul de schimb, indiferent de achizitie, dar ala e subiect relativ secundar.
Io ti-am zis, iti trebuie o scula luata de noua:
- Stella 4000 FI / FE
- Morethan 2510 R-PE (mecanisme de la marimea 3000) sau vechiul Moretan de 3000 (se mai gasesc noi inca)
- TP 2015 marimea 4000PG
Nu cred ca e cazul sa ne facem griji cu asa zisele mulinete netestate suficient gen Stella FI sau TP 2015. Nu dau astia chix, optiunea asta la ei nu exista.
Oricum o singura mulineta nu-ti acopera niciodata 5 aplicatii, insa una potrivita bine, fest :), iti acopera beton macar 2 aplicatii (Dunare jiguri medii si crankuri), ceea ce inseamna ca ti-ai atins telul. Vezi acum si care / cum se echilibreaza cu lanseta/lansetele pe care le ai ... Spor !

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 18 Mar 2015, 20:09

crapmaniacul scrie:
sosoktm scrie:simpatici repondenti, mie nu imi e clar de ce considerati ca angrenajele sunt mai fortate la jiguri mai mari (pe care 99% le folosim in curent) cand in scenariul respectiv jiguiala o faci preponderent din bat, nu din morisca.
La jiguiala in opinia mea stresul e impartit cel putin egal intre lanseta si mulineta si gandeste-te la inertia pe care o are un jig de 30 gr + guma pe care il urnesti de pe loc si-l tractezi in curent la o apa adanca de 4-8 m de sa zicem 5 - 6,000 de ori pe zi pe putin ...
cum adica sa-l "tractezi"?
daca presupunem ca am agatat si rupt o creanga de pe fundul Dunarii , un sac, o punga,le aducem la mal sau barca mulinand pur si simplu?
nu fac asta nici craparii cu mulinetele lor de 8000.
sa auzit de metoda de recuperare denumita popular "pompaj"?
eu zic ca atunci ajunge si o mulineta de 3000.

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 18 Mar 2015, 20:17

nasol cu modificatul asta in "cel mai scurt timp"
vroiam sa mai spun ca pescuind cu jiguri grele numai daca pescuiesti mai neortodox 'taraind" naluca pe fund folosesti direct mulineta. dar nici atunci greutatea monturii nu supune mulineta unor eforturi directe.

crapmaniacul
veteran
veteran

Mesaj de crapmaniacul » 18 Mar 2015, 20:22

rine scrie:
crapmaniacul scrie:
sosoktm scrie:simpatici repondenti, mie nu imi e clar de ce considerati ca angrenajele sunt mai fortate la jiguri mai mari (pe care 99% le folosim in curent) cand in scenariul respectiv jiguiala o faci preponderent din bat, nu din morisca.
La jiguiala in opinia mea stresul e impartit cel putin egal intre lanseta si mulineta si gandeste-te la inertia pe care o are un jig de 30 gr + guma pe care il urnesti de pe loc si-l tractezi in curent la o apa adanca de 4-8 m de sa zicem 5 - 6,000 de ori pe zi pe putin ...
cum adica sa-l "tractezi"?
daca presupunem ca am agatat si rupt o creanga de pe fundul Dunarii , un sac, o punga,le aducem la mal sau barca mulinand pur si simplu?
nu fac asta nici craparii cu mulinetele lor de 8000.
sa auzit de metoda de recuperare denumita popular "pompaj"?
eu zic ca atunci ajunge si o mulineta de 3000.
Nu, nu la aceasta tractare a unui obiect greu prin apa m-am referit, poate nu m-am exprimat foarte limpede. Am vrut sa zic cu totul altceva si anume faptul ca multi pescari cand pescuie la salau salta jigul pe substrat intermitent, practic il topaie ca sa fiu mai plastic. Aceasta "topaiala" se realizeaza atat cu ajutorul lansetei dar mai ales din mulineta, printr-o rotatie completa sau partiala de manivela facuta mai in forta sau mai putin energic, dupa gust, stil etc.

Marimea de 3000 de la Shimano este de cele mai multe ori aceeasi marime cu 2500 de la Shimano, doar tamburul e mai adanc la 3000 si cu mult mai mica decat marimea de 3000 de la Daiwa, aceasta ultima marime fiind corespunzatoare marimii 4000 de la Shimano, la cele mai uzuale mulinete din cele mai recente generatii.

3my
senior
senior

Mesaj de 3my » 18 Mar 2015, 20:28

Daca nu te deranjeaza greutatea unui Dam Quick 3000 FD (465 gr.), cred ca face fata cerintelor tale.
Merge ca unsa , comparativ cu o Stella (pe incercate) , aseaza firul intr-un mare fel...forta bruta si silentiozitate maxima.
Este adevarat, nu este nici Shimano si nici Daiwa, este un Dam, o mulineta practica, care nu te lasa la greu.

adrian99
veteran
veteran

Mesaj de adrian99 » 18 Mar 2015, 20:58

soso,gama gama de naluci crank si jerk este foarte vasta...
crede-ma un Slider este intotdeauna mai bine "lucrat"de-o mulineta de cast decat de una de spin.
repet:nu sunt adeptul acestui stil dar este necesar pe anumite stiluri.iar aici nu vb de moft(acesta exista la cei care vor sa pescuiasca gama de naluci micro cu ustensile de cast) :D

spor la cautari :wink:

Scrie răspuns