Voblere ieftine
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Cred ca ar trebuii sa discutam mai mult pe termeni precisi, pe valori...stie cineva care e densitatea lemnului de balasa in alburn si uscat? dar in duramen in aceleasi conditii? care e densitatea plasticelor de la spume poliuretanice densificate la plastice carcasa. Apoi faceti raportul fata de lemnul de balsa la un paralelipiped identic ca valori geometrice, din aceste materiale, si apoi faceti comparatia cit din aceste materiale preclucrate pe aceste para, sint mai mari sau mai mici ca valori precise fata de balsa. Dca nu va descurcati faceti niste cuburi din aceste materiale si apoi atirnati plumb de fiecare pina ce acesta va sata in echiloibru la suprafata apei, adica la ras. Apoi spuneti-mi care din acestea tine mai mult plunb, ca doara toate cuburile sint la fel. Este o determinare pragmatica, care nu da loc greselii, chiar daca nu mai facem raportari si calcule veti termina o data pt totdeauna cu aproximatiile sau cu povestile. Hai sa vorbim stiintific si apoi vom face pasii urmatori. Adica va voi spune cum se face restul ca sa facem diferenta.
-
- veteran
Dady scrie:Cred ca ar trebuii sa discutam mai mult pe termeni precisi, pe valori...stie cineva care e densitatea lemnului de balasa in alburn si uscat? dar in duramen in aceleasi conditii? care e densitatea plasticelor de la spume poliuretanice densificate la plastice carcasa. Apoi faceti raportul fata de lemnul de balsa la un paralelipiped identic ca valori geometrice, din aceste materiale, si apoi faceti comparatia cit din aceste materiale preclucrate pe aceste para, sint mai mari sau mai mici ca valori precise fata de balsa. Dca nu va descurcati faceti niste cuburi din aceste materiale si apoi atirnati plumb de fiecare pina ce acesta va sata in echiloibru la suprafata apei, adica la ras. Apoi spuneti-mi care din acestea tine mai mult plunb, ca doara toate cuburile sint la fel. Este o determinare pragmatica, care nu da loc greselii, chiar daca nu mai facem raportari si calcule veti termina o data pt totdeauna cu aproximatiile sau cu povestile. Hai sa vorbim stiintific si apoi vom face pasii urmatori. Adica va voi spune cum se face restul ca sa facem diferenta.

BRAVO DADY!!
Dupa titlul topicului trebuia sa fie o discutie despre voblere ieftine
dar ca de obicei discutia a trecut spre alt domeniu ... constructia ...http://www.rapitori.ro/forum/viewtopic. ... voblerelor
dar ca de obicei discutia a trecut spre alt domeniu ... constructia ...http://www.rapitori.ro/forum/viewtopic. ... voblerelor
S'altare și bunăstare !
Dn-ul Dady! A-ti spus ca a-ti prins stiuci in Suedia cu voblere pana in 3cm .... NU cred ca uteti compara efectul dintilor pe un vobler mic fatza de efectul lor pe un vobler mare.
Ala mic de cele mai multe ori il face sa dispara in gura, ori se agatza in coltz sau ceva de genu. E ca si cum te-ai kinui sa mesteci fiecare boaba de orez in parte, da o sa vezi ca nu se poate, pt ca sunt prea mici. Nush cat e de buna comparatia, dar eu asa vad lucrurile.
Nush cum puteti sa ziceti ca un vobler de 3cm e mai usor de facut ca unu de 15cm, mai ales manual. Nu ma pun sa mai zic de timpul implicat in cioplit, taiatul profilullui, lestarea trebuie controlata mult mai bine ca la un vobler mai mic....... Eu zic ca voblerele de la 10cm in sus sunt mai greu de facut decat cele de la 10 in jos... Poate ca e doar o parere, dar...........
Ziceti ca un balsa duce mai mult pb ca si un alt lemn(nu conteaza care), eci concentrezi greutatea mai bine, daca bineinteles pui pb in el. Oricum acea greutate nu se oncentreaza in coada, incat sa zice-ti ca le faceti long cast. Daca are acelasi volum cu un vobler din lemn de densitate mai mare, duce mai putin pb, dar iese la fel de greu ca si cel de balsa. La voblere sinking nu contest ca un balsa bate oricand un vobler facut din alte lemne, dar la modelele floating suspending.............eu zic ca se poat face actiuni similare, controland anumiti factori.(acu sa nu exageram si sa zicem ca folosim ;amn de stejar in loc de balsa) .
Aiceti ca balsa e lemnul suprem. Sunt o categorie de naluci care nu se fac din balsa. De exemplu gliderele. Care se fac din diferite lemne cat mai dense, sau daca nu asa is uni care le fac din doua tipuri de lemn diferite. Jos folosesc un lemn ff dens si in jumatatea de sus folosesc lemn mai putin dens, n functia de actiunea pe care o doresc.
Nush cate voblere gen rattle trap(ex:rapalarattlin) sunt facute din balsa. Nush cum spuneti c a faceti attleurile cu rezonantza mai mare decat cela din plastic. Cand sunt voblere cncepute cu camere de rezonanta de ingineri, pt ca acestea sa sune cel mai bine.
Este un lemn mult mai bin ca balsa, parerea mea. Am pusm mana o singura data pe el. Jelutong ii spune. E un lemn malaesian parca. Cred ca este cel mai ideal lemn pt constructia de voblere. Adic ff putin dens, dar mai dur ca balsa. Mia imi place de exemplu sa cioplesc detalii in voblere. Pt pesti nu conteaza, dar este o pasiunea de-a mea. In balsa nu tin detaliile dupa ce il scufind in solutiile diferite, plus ca imi trebuiesc nenumarat mai multe straturi de solutie ca sa obtin duritatea dorita. Ce in cele din urma acopera aproape in intregime detaliile.
Cei ce fac voblere cu detali, cum sunt japonezii, de exemplu carora le plac astfel de detalii, si le-au considerat ff importante in momentul in care pescuiau pe lacuri foarte limpezi la pastravi. Nush cat de adevarat este, dar trebuie luat in considerare ca acelel lacuri sunt si mult mai pescuite ca si aici cu voblere si naluci de tot felul, ceea ce mi se pare ca si duce la o selectie in timp a nalucilor...de catre pesti.
Acesti japonezi ii spun lemnului de balsa (ma scuzati) "lemnul pampalailor"(sissy wood). Asta pt ca le plac voblerele cu detali. Ei folosesc de asemenea de cela mai multe ori jelutong.
Va respect pt ceea ce faceti dn-u Dady! Dar unele afirmatii nu puteti spune ca sunt justificate. Si nu puteti spune ca d-voastra a-ti gasit formula ideala pt stratul ce confera duritate lemnului.
Mai ales ca sunt oameni care au investit mii sau kiar zeci de mii de dolari pt un astfel de strat. Unii (lurebuilderii ce fac voblere pt pescuitul in mari si oceana----voblere MARI). Au ajuns la concluzia ca pe langa acel strat mai au nevoie sa imbibe lemnul si in ulei de in parca, pt ca orice ar fi facut oricate straturi ar fi dat, efectiv nu rezistau dintilor pestilor oceanici. Si macar as puteau pescui kiar daca dupa cateva capturi mai zburau bucati din voblere, pt ca nu intra apa mai departe din cauza uleiului de in.
Atat pt moment
Ala mic de cele mai multe ori il face sa dispara in gura, ori se agatza in coltz sau ceva de genu. E ca si cum te-ai kinui sa mesteci fiecare boaba de orez in parte, da o sa vezi ca nu se poate, pt ca sunt prea mici. Nush cat e de buna comparatia, dar eu asa vad lucrurile.
Nush cum puteti sa ziceti ca un vobler de 3cm e mai usor de facut ca unu de 15cm, mai ales manual. Nu ma pun sa mai zic de timpul implicat in cioplit, taiatul profilullui, lestarea trebuie controlata mult mai bine ca la un vobler mai mic....... Eu zic ca voblerele de la 10cm in sus sunt mai greu de facut decat cele de la 10 in jos... Poate ca e doar o parere, dar...........
Ziceti ca un balsa duce mai mult pb ca si un alt lemn(nu conteaza care), eci concentrezi greutatea mai bine, daca bineinteles pui pb in el. Oricum acea greutate nu se oncentreaza in coada, incat sa zice-ti ca le faceti long cast. Daca are acelasi volum cu un vobler din lemn de densitate mai mare, duce mai putin pb, dar iese la fel de greu ca si cel de balsa. La voblere sinking nu contest ca un balsa bate oricand un vobler facut din alte lemne, dar la modelele floating suspending.............eu zic ca se poat face actiuni similare, controland anumiti factori.(acu sa nu exageram si sa zicem ca folosim ;amn de stejar in loc de balsa) .
Aiceti ca balsa e lemnul suprem. Sunt o categorie de naluci care nu se fac din balsa. De exemplu gliderele. Care se fac din diferite lemne cat mai dense, sau daca nu asa is uni care le fac din doua tipuri de lemn diferite. Jos folosesc un lemn ff dens si in jumatatea de sus folosesc lemn mai putin dens, n functia de actiunea pe care o doresc.
Nush cate voblere gen rattle trap(ex:rapalarattlin) sunt facute din balsa. Nush cum spuneti c a faceti attleurile cu rezonantza mai mare decat cela din plastic. Cand sunt voblere cncepute cu camere de rezonanta de ingineri, pt ca acestea sa sune cel mai bine.
Este un lemn mult mai bin ca balsa, parerea mea. Am pusm mana o singura data pe el. Jelutong ii spune. E un lemn malaesian parca. Cred ca este cel mai ideal lemn pt constructia de voblere. Adic ff putin dens, dar mai dur ca balsa. Mia imi place de exemplu sa cioplesc detalii in voblere. Pt pesti nu conteaza, dar este o pasiunea de-a mea. In balsa nu tin detaliile dupa ce il scufind in solutiile diferite, plus ca imi trebuiesc nenumarat mai multe straturi de solutie ca sa obtin duritatea dorita. Ce in cele din urma acopera aproape in intregime detaliile.
Cei ce fac voblere cu detali, cum sunt japonezii, de exemplu carora le plac astfel de detalii, si le-au considerat ff importante in momentul in care pescuiau pe lacuri foarte limpezi la pastravi. Nush cat de adevarat este, dar trebuie luat in considerare ca acelel lacuri sunt si mult mai pescuite ca si aici cu voblere si naluci de tot felul, ceea ce mi se pare ca si duce la o selectie in timp a nalucilor...de catre pesti.
Acesti japonezi ii spun lemnului de balsa (ma scuzati) "lemnul pampalailor"(sissy wood). Asta pt ca le plac voblerele cu detali. Ei folosesc de asemenea de cela mai multe ori jelutong.
Va respect pt ceea ce faceti dn-u Dady! Dar unele afirmatii nu puteti spune ca sunt justificate. Si nu puteti spune ca d-voastra a-ti gasit formula ideala pt stratul ce confera duritate lemnului.
Mai ales ca sunt oameni care au investit mii sau kiar zeci de mii de dolari pt un astfel de strat. Unii (lurebuilderii ce fac voblere pt pescuitul in mari si oceana----voblere MARI). Au ajuns la concluzia ca pe langa acel strat mai au nevoie sa imbibe lemnul si in ulei de in parca, pt ca orice ar fi facut oricate straturi ar fi dat, efectiv nu rezistau dintilor pestilor oceanici. Si macar as puteau pescui kiar daca dupa cateva capturi mai zburau bucati din voblere, pt ca nu intra apa mai departe din cauza uleiului de in.
Atat pt moment

Imi place discutia asta, desipoate ca ar trebuii sa o purtam pe privat pt ca sint tare multi care se simt lezati ca nu pot sa intre in interiorul ei . Spui foarte multe lucruri adevarate, dar si foarte mai putin adevarate. Am spus ca am prins nenumarate stiuci cu vob sub 3 cm , este f adevarat ca nu urmaream stiuca si nici nu gindeam ca voi da de ea in acele ape. Dar, pe undeva este real ca unele il inghiteau dar f multe le aveau in dinti. Voblerele s-au comportat excelent. Am pescuit expre la stiuca cu vob mari si acestea s-au comportat excelent. Care e problema. Daca nu sint inginer japonez nnu pot gasii solutii. Eu cred ca am multe solutii pe care ar vrea sa le aiba multe firme, dar...Ca se fac vob dim materiale diverse si sint combinate in anume feluri e veche si reala. Ca fac camerele de rezonanta pe voblere de 2-2,5 cm este alta chestie. Nu poti sa-mi spui ca la un vob de 2,5 daca am gresit cu 1 mm este indiferent sau este la fel la unul de 10cm. Este mult mai dificil sa faci precizie pe citiva milimetrii sau pe cm.-metri. Pt mine e o mare lejeritate cind trec pe cele mari. Este o durere ca stric material mai mult. Solutiile de intarire grunduri la curi si vopsele imi aparttin. Nu le cumpar de nici unde sint si eu inginer si muncesc mult si de multi ani si am obtinut rezultate, sper f bune.Imi place ca esti f atent la detalii. Cei mai multi care au pescuit in ape maeine cu vob mele spun altceva. Sint deosebit de multumiti si ar renunta la toate japonezele daca ar avea la discretie aceste vob. Infine poate ca cineva o ia ca reclama. Nu imi tre reclama. Eu spun realitati. Nu voi inlocuii balsa sau combinatiile lui. La lestaj camere de rezonanta care atentie lucreaza fara bile, este o munca care a dat rpade f greu. Infine mai discutam. Sa ma scuze partenerii de voblere ieftine.
SirJones, unde ai vazut in TG Mures voblere Yo Zuri? In piata? Ca eu in tot orasul asta numa la rusi am vazut....si ma indoiesc ca sunt originale...de fapt nici nu cred ca sunt originale. Un prieten a cumparat un vobler 'Yo- Zuri' in fata mea, si cand l-am intrebat pe vanzator ca de unde aduc aceste voblere s-o uitat la mine ca la felul doi. Abia cand l-am intrebat a doua oara a zis cu juma de gura ca-s din Ucraina. Yo-Zuri de Ucraina??? Hai sa fim seriosi...si le vand cu 300mii. Nici ambalajul nu se comapra cu un YZ original.
[quote="Dady"]Imi place discutia asta, desipoate ca ar trebuii sa o purtam pe privat pt ca sint tare multi care se simt lezati ca nu pot sa intre in interiorul ei . Spui foarte multe lucruri adevarate, dar si foarte mai putin adevarate..[/quote]
Dady , vad ca nu te poti abtine de la gratuitati . Nu-mi pune rabdarea la incercare !
Fir Intins!!!
Dady , vad ca nu te poti abtine de la gratuitati . Nu-mi pune rabdarea la incercare !
Fir Intins!!!