Voblere ieftine

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

JONES
veteran
veteran

Mesaj de JONES » 24 Mai 2006, 06:46

fishi scrie:sincer cine e tampit sa pescuiasca intr-un loc plin cu agaturi cu un rapala sau yoz ?
EU[/quote]

nu am vrut sa fiu prea aspru dar sunt rau de paguba

eu stiu ca salmo le face din spuma si din plastic de mare duritate cu barbeta de policarbonat si spre surprinderea o stiuca de 1 kg care a muscat direct din corp nu a reusit nici macar sa zgarie suprafata

sunt de acord ca stiuca nu este mofturoasa
la pestii mai mici chiar conteaza naluca pentru ca sunt mai precauti si mai suspiciosi.
the angler is catching xxx, not by the lure

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 24 Mai 2006, 14:24

Daddy , eu nu vreu sa te conving ca balsa ii slab , eu iti prezint cum sta treaba , si is de acord ca fiecare face cum crede de cuviinta .
Eu pescuiesc in mare . Acum citiva ani , ( in momentul in care o chestie noua functioneaza , cei din imediata apropiere incep sa o foloseasca si ei ) , mai multi sau mai putini in functie de zone , cam toti dadeau cu voblere Rapala si nu voiau decit balsa . In unele zone s-a incetatenit de-o asemenea maniera ideea ca Rapala ii cel mai bun incit a substituit cuvintul vobler . Inca in ziua de astazi mai sint care folosesc terminologia si auzi pe cite unu " am prins la un rapala Duel " adica " am prins la un vobler Duel " .
Aveau insa niste neajunsuri . Pe vint nu se lansau deloc bine iar unii pestii , lufaru , baracuda , etc. distrugeau dupa citeva capturi ( cu vobleru in gura ) naluca de balsa . Au incercat unele remedieri , au inceput sa folosesca abashi in loc de balsa ( la magnumuri mai ales ) , o esenta sensibil mai dura insa mai greu de lucrat .
In fine , au aparut japonezi si au stat pe rafturi multa vreme , pentru ca nu credea nimeni in ei . Treaba s-a miscat incet ( accesul in halul asta la internet nu exista acum citiva ani ) , insa lumea a inceput sa vada ca lanseaza mai mult decit cu Rapala ( care continua cu balsa ) , ca nalucile zboara mai drept , ca pe vint nu fac precum elicopteru si ca is mai rezistente la intilnirile cu pesti dotati cu zimbet periculos . Oricum , au mai mare rezistenta in timp , chiar daca nu te intilnesti cu astfel de pesti . Iar in cea ce priveste actiunea la un Lucky Craft sau Duel nu ai ce sa-i reprosezi .
Incet au inceput sa intre si in apa dulce . Atuu principal ii distanta de lansare . Pescuind din barca exista o chestie numita zona de influenta a barcii . Adica pur si simplu pestele te simte , ori pleaca ori nu pune botu . Cu cit apa ii mai mica cu atit zona de influenta ii mai mare , mai larga . Nu vorbim aici de cazuri particulare , cu stiuci de sub barca sau bibanei . Se prinde in afara zonei de influenta . Evident ca nu exista o delimitare clara , insa intereseaza sa arunci departe . Ori cu un balsa nu arunci mai precis si mai departe decit cu plastic , mai ales pe vint . Iar japonezii la capitolu asta stau bine , mai bine decit europeni .
Nu contest in mod categoric , un Husky Jerk , un Shad Rap intodeauna pot fi prinzatoare , Magnum-urile ( nu din balsa ) inca sint in top , insa japonezii cu plasticele lor se aseaza tot mai bine in trusa . Dealtfel si Rapala face si scoate tot mai mult din plastic , pentru ca vede ca a pierdut teren nu gluma ( x-rap-u cu care deocamdata am prins cel mai mult , insa nu-i balsa ).

Referitor la care voblere is mai greu de facut , desi nu am facut in viata mea un vobler si nu tin neaparat sa te contrazic , dar nu cred ca alea mici is mai greu de facut . Parerea mea ca alea pentru peste mare , care ii mai greu de inselat is mai dificile de facut . Pestele mic oricum si oricind ii mai usor de inselat decit ala mare .

Fir Intins!!!

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 24 Mai 2006, 15:26

Salut, te rog contacteaza-l pe Jean Scurtu, de la Huston, care pescuie in golful Mexic si dupa ce vei vorbii cu el apoi sa ma contactezi si sa-mi spui cum e cu voblerul. Pina una alta, eu spun certitudini. Falsa idea ca se arunca cu un plastic mai bine ca cu un balsa. Alta, cert se face mult mai dificil voblerul mic si nu invers. Plasticul este cel mai prost material, este comercial.Voblerele facute din plastic suporta adausuri semnificative, genereaza profituri mari. Sa faci voblere la matrita nu cere mina de lucru inalt calificata si scumpa. Ci cu ceva femei, faci productie de trazneste. Femei necalificate. La o matrita la o injectare, poti sa scoti si 100 voblere o data, pina ce fac eu unul. Asa ca asta e avantajul, nu calitatea. Daca tratamentul lemnului este facut superficial, pt ca costa mai putin, atunci e clar de ce-l maninca pestii. Dar daca se face tratare cum trebuie, nici cuiul nu mai intra in lemn. Poti sa dai cu el de beton si nu are nimic.Sint de acord ca in virtutea unor nume formate acestia pot vinde marafa si mai naspa facuta. Nu numai la tine se asociaza denumirea de rapala cu cea de vobler. Si in Franta, si in Italia si Elvetia etc...folosesc acest mod de exprimare. Depinde de constructia voblerului pt ca acesta sa poata fi aruncat departe. Marea majoritate a celor care folosesc vob de la mine, sustin ca aceste voblere se arunca foarte bine si foarte departe in ciuda micimii lor. Asa ca se poate . Trebuie gindire. Nici un material nu se comporta gravitational ca balsa, calitatea celui de balsa e incontestabila. Profesionistii din multe tari folosesc numai balsa, si am mai auzit una, de la un american, ca lemnul de balsa mai are ceva ce alte materiale nu au...are viata si dupa ce moare, are acea chemare a naturii acea multumire pe care o incearca sufletul unui mare iubitor de natura, ca chiar daca a pierdut un vobler si asta e de balsa, cu timpul acesta va fii gazduit de mama natura, si tot viu va fii.

blackmind
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de blackmind » 25 Mai 2006, 12:19

interesant... pacat ca nu mai faci voblere
sEe yOu aGaIn wHeN I dIe

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 25 Mai 2006, 12:57

[quote="Dady"] Ci cu ceva femei, faci productie de trazneste. Femei necalificate. La o matrita la o injectare, poti sa scoti si 100 voblere o data, pina ce fac eu unul. Asa ca asta e avantajul, nu calitatea. [/quote]

Daddy , nu vorbim de Hart , Dura-Flot , Big xxx , nici macar de Storm , Sert , Abu-Garcia , trecem chiar si de Rapala . Ii vorba de Duel , Yo-Zuri si Lucky-Craft . Ii vorba de voblere maricele , nu de microvoblere .
In legatura cu balsa , tot asa ziceam si eu pina acu ceva vreme . Eu nu fac trafic cu scule , spre diferenta de altii , dar daca primele cinci in topu meu is din plastic pentru ceva o fi , si regret ca nu m-am prins mai repede . Poti sa crezi ca fac pe desteptu , da ti-am spus ca si Rapala incepe sa miste cu plastic pentru ca are mult de recuperat si cind iti ajunge apa pin la git mai calci peste slogane gen " balsa ii cel mai grozav " , lesi orgoliile la o parte si te apuci sa incerci alte chestii ca daca nu te infunzi incet da sigur .
Nu vreu sa se inteleaga ca balsa nu mai prinde ( dealtfel am specificat lucru asta si inainte ) , balsa inca va prinde multi pesti , insa nu poti sa frinezi progresu , apar noi materiale , noi tehnologii iar alea care rezista pe piata rezista pentru ca-s mai bune decit anterioarele , in marea majoritate a cazurilor .

Fir Intins!!!

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 25 Mai 2006, 13:44

Nici eu nu vorbeam de microvob. Astea sint f greu de realizat si si mai dificil pe masini. Spre regretul celor care iubesc plasticele, niste amici italieni beneficiari ai voblerelor mele, la rugamintea mea ni-au trimis 40 de vob Yo Zuri, vreau sa-ti spun ca nu am oprit nici unul si in aceiasi zi le-am si vindut la pretul de 40000lei bucata. Asta de nervi, cum poate cineva sa spuna de aceste vob. lucru bun, cind nici macar unu nu a batut in cada. Si acum pling dupa ancore...de nervi am uitat sa iau ancorele. Chiar cu bani , platit , nu dau cu plastice. Cind vorbeam de 100 vob la o matrita fi sigur ca ma gindeam la matrite performante nu la micro. Sint matrite etajate sub presiune si centrifugale. Astea au capacitati cam de pe la 100 in sus. Daca vrei sa faci lucru ieftin , strict comercial, treci pe plastice. Nu spun ca la un m omentdat am avut si eu in cap si era gata gata sa incep tehnologia plastica, dar a aparut cererea de afara consistenta si f atractiva si cind le-am spus ce vreau sa fac, acestia mi-au raspuns scurt si clar, ca si la ei e plin de plastice. Ei vor lucru profi. Intr-adevar nu toti vor profi.Dar uneori merita.Asa ca am uitat ca am vrut si eu sa fac vob de plastic. Si sa nu uit Tilson si alte vob erau in Suedia, ful, am si filmat magazinul, dar am plecat de acolo su cutiile goale...oare de ce???Specularea flotabilitatii lemnului de balsa este de neinlocuit. Nu e nici cea mai mica problema, le fac si cu bile, le fac si cu rezonanta, ce sigur la plastic nu mai tine. Si le protejez corespunzator...asa ca...deocamdata nu am sa trec pe plastice...sint prea multi care vor de balsa si culmea ca numarul tot creste. Stiu ca manopera e de 100 de ori mai scumpa la balsa, dar asta e...Apropo, am vazut ca un baiat a postat undeva o poza cu un delfin prins cu un vobler de-al meu...si avea...3,0 cm...cel putin asa spune acel pescar, eu nu-l cunosc.

marco_POLO
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de marco_POLO » 26 Mai 2006, 02:02

empthy_cluster scrie:salut

mi-am cumparat acu 2 saptamani un vobler GOLDY circa 8 roni.

pot sa va spun sincer ca merge exceptional, este confectionat din balsa shi calitatea constructiei lui este foarte asemanatoare cu cea a unui rapala sau salmo :P

este un deep runer de 5 shi va pot marturisi ca pana acum am luat avat de 1 kil shi... si o matahala l-a atacat de a dat cu el afara din apa :evil:

ceea ce vreau sa subliniez este ca daca cauti voblere destul de ieftine potzi sa shi gasesti, totul este sa ai rabdare shi timp :idea:

cu prima ocazie imi voi mai achizitiona niste modele de la ei.

ps

se gasesc in arad vizavi de piata cu pesti :wink:
poti sa-mi spui mai exact unde e magazinul cu pricina.pt. ca zilele astea am sa merg in Arad.

de voblere YO-ZURI a auzit cineva,ceva? le-a incercat? ca am vazut niste
modele,si mi se par interesante.ca pret sant cat cele Rapala ...
a pescuii nu inseamna neaparat a prinde peste

JONES
veteran
veteran

Mesaj de JONES » 26 Mai 2006, 06:34

yo-uri in mures sunt la 300.000 de lei - mi se par ultra scumpe
rapala 240.000 - scumpe
salmo 150-200 - rezonabile
balzer 170-230.000 - finisajele sunt impecabile - dar am vazut prea putine
in comparatie cu salmo

problema ca fata de catalog in magazin gasesti numai ciudateni

aceasi problema la rotative

in chestia cu aruncatul cred ca depinde si profilul voblerului cu cat e mai apropriat de forma de picatura cu atat zboara mai bine.
sincer nu cred ca cu balsa arunci mai departe decat cu plastic ca doar au aceasi greutate si densitatea generala e acceasi (mi se pare imposibil teoretic)
the angler is catching xxx, not by the lure

marco_POLO
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de marco_POLO » 26 Mai 2006, 06:50

sir.JONES scrie:yo-uri in mures sunt la 300.000 de lei - mi se par ultra scumpe
rapala 240.000 - scumpe
salmo 150-200 - rezonabile
balzer 170-230.000 - finisajele sunt impecabile - dar am vazut prea putine
in comparatie cu salmo

problema ca fata de catalog in magazin gasesti numai ciudateni

aceasi problema la rotative

in chestia cu aruncatul cred ca depinde si profilul voblerului cu cat e mai apropriat de forma de picatura cu atat zboara mai bine.
sincer nu cred ca cu balsa arunci mai departe decat cu plastic ca doar au aceasi greutate si densitatea generala e acceasi (mi se pare imposibil teoretic)
in Tm YO-ZURI am vazut pe la 360.000 indifernt de marime,cred ca patronul magazinului(il cunosc si am sa-l intreb) a pus acest pret pt. ca
trec greu,si cine e fan Yo-(plateste) :) cine nu...
parerea mea,(de PROfan sau PROfun :P ramane ca SALMO sant cele mai
atractive calitate/pret si nu in ultimul rand nr. de capturi vazute sau povestite de amici au fost in majoritate cu Salmo.
am un amic(de fapt 2) care isi confectioneaza singuri voblere.unul imita binisor modele de la rapala binenteles fara luciul si finisajul...barbetele dn lingurite transparente de plastic.celalalt....parca sant din topor:)) din
coada toporului si vopsite cu DUFA Weis...microvobler de suprafata,unicolor si cu 2 dungulite portocalii pe coasta si una neagra intre ele...fara ochi,puncte si alte dungulite..si in timp ce altii de langa el
dadeau cu toate tipurile de naluci si cu streamere,muste,rotative si li se usca buza dupa o muscatura,al meu dadea in cleni si avati peste kg...
asa ca....ce sa mai cred?
a pescuii nu inseamna neaparat a prinde peste

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 26 Mai 2006, 13:37

[quote="sir.JONES"]

sincer nu cred ca cu balsa arunci mai departe decat cu plastic ca doar au aceasi greutate si densitatea generala e acceasi (mi se pare imposibil teoretic)[/quote]

Practic plasticu se arunca mai mult si mai bine . Teoretic balsa are diferente insesizabile de densitate , pe cind la plastic diferentele is mai mari , mai clare , avind aceasta diferenta ii normal sa poti proba mai multe drumuri , deci chiar si teoretic se arunca mai mult .

Fir Intins!!!

Scrie răspuns