Daddy , eu nu vreu sa te conving ca balsa ii slab , eu iti prezint cum sta treaba , si is de acord ca fiecare face cum crede de cuviinta .
Eu pescuiesc in mare . Acum citiva ani , ( in momentul in care o chestie noua functioneaza , cei din imediata apropiere incep sa o foloseasca si ei ) , mai multi sau mai putini in functie de zone , cam toti dadeau cu voblere Rapala si nu voiau decit balsa . In unele zone s-a incetatenit de-o asemenea maniera ideea ca Rapala ii cel mai bun incit a substituit cuvintul vobler . Inca in ziua de astazi mai sint care folosesc terminologia si auzi pe cite unu " am prins la un rapala Duel " adica " am prins la un vobler Duel " .
Aveau insa niste neajunsuri . Pe vint nu se lansau deloc bine iar unii pestii , lufaru , baracuda , etc. distrugeau dupa citeva capturi ( cu vobleru in gura ) naluca de balsa . Au incercat unele remedieri , au inceput sa folosesca abashi in loc de balsa ( la magnumuri mai ales ) , o esenta sensibil mai dura insa mai greu de lucrat .
In fine , au aparut japonezi si au stat pe rafturi multa vreme , pentru ca nu credea nimeni in ei . Treaba s-a miscat incet ( accesul in halul asta la internet nu exista acum citiva ani ) , insa lumea a inceput sa vada ca lanseaza mai mult decit cu Rapala ( care continua cu balsa ) , ca nalucile zboara mai drept , ca pe vint nu fac precum elicopteru si ca is mai rezistente la intilnirile cu pesti dotati cu zimbet periculos . Oricum , au mai mare rezistenta in timp , chiar daca nu te intilnesti cu astfel de pesti . Iar in cea ce priveste actiunea la un Lucky Craft sau Duel nu ai ce sa-i reprosezi .
Incet au inceput sa intre si in apa dulce . Atuu principal ii distanta de lansare . Pescuind din barca exista o chestie numita zona de influenta a barcii . Adica pur si simplu pestele te simte , ori pleaca ori nu pune botu . Cu cit apa ii mai mica cu atit zona de influenta ii mai mare , mai larga . Nu vorbim aici de cazuri particulare , cu stiuci de sub barca sau bibanei . Se prinde in afara zonei de influenta . Evident ca nu exista o delimitare clara , insa intereseaza sa arunci departe . Ori cu un balsa nu arunci mai precis si mai departe decit cu plastic , mai ales pe vint . Iar japonezii la capitolu asta stau bine , mai bine decit europeni .
Nu contest in mod categoric , un Husky Jerk , un Shad Rap intodeauna pot fi prinzatoare , Magnum-urile ( nu din balsa ) inca sint in top , insa japonezii cu plasticele lor se aseaza tot mai bine in trusa . Dealtfel si Rapala face si scoate tot mai mult din plastic , pentru ca vede ca a pierdut teren nu gluma ( x-rap-u cu care deocamdata am prins cel mai mult , insa nu-i balsa ).
Referitor la care voblere is mai greu de facut , desi nu am facut in viata mea un vobler si nu tin neaparat sa te contrazic , dar nu cred ca alea mici is mai greu de facut . Parerea mea ca alea pentru peste mare , care ii mai greu de inselat is mai dificile de facut . Pestele mic oricum si oricind ii mai usor de inselat decit ala mare .
Fir Intins!!!