Upgrade Avid to Phenix UMBX or to Legend Elite?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
DEM
veteran
veteran

Re: Upgrade Avid to Phenix UMBX or to Legend Elite?

Mesaj de DEM » 27 Mar 2014, 14:17

Degeaba vrei sa inveti,degeaba vrei manuale " poleite", meseria se fura :mrgreen: ,scuze de off topic,spor la upgrade :respekt:
Dumnezeu a creat cerul si pamantul,restul e facut in China.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 27 Mar 2014, 15:43

dalezian scrie:Salutare tuturor!

Am doua bete Avid:
1. Avid AVS66MF2 (2.01m, 2 buc, fast, 5.25-17 g)+ Daiwa Team Daiwa Advantage 2000 + Sufix Performance de 15 Lb. Se echilibreaza foarte bine. Dupa o zi de delta nu am simtit niciun fel de durere in mana si nici oboseala.
2. Avid AVS86HF2 (2.62m, 2 buc, fast, 14-56 g) + Daiwa SS1300 + PP 10 Lb. E destul de greu, iar dupa cateva ore te cam lasa simturile + dureri im mana, in special de la lansari.

Am pus asa firele pentru ca Sufixul mi s-a parut mai subtire.

Le-am pescuit pe balta cu adancimea de max 3.5 m (cu Avidul mic nu am ajuns decat pe la max 2.5 m, lansat de pe mal) si in delta pe Sf Gheorghe.
1. durerile de mana nu apar atat de la un bat lung cat de la un bat dezechilibrat.
2. pp 10 lb si sufix 15 lb sunt prea groase pentru balta si pentru salau din punctul meu de vedere
3. lanseuri lungi inseamna mai multe chestiuni cumulate printre care, fir subtire, inelare optima in raport cu mulineta si actiunea batului, incarcare optima a batului cu naluca o mulineta capabila de long cast si o tehnica buna.
In plus un fir mai subtire taie apa mai bine si transmite mai bine ce face guma permitand si bile mai mici decat un fir gros si lanseuri mai lungi. Salaul nu e cine stie ce luptator, nici talie nu prea are si pe balta cu atat mai putin deci nu se impune fir gros. Fir subtire permite si inele mai mici si bat mai usurat astfel si deci mai senzitiv (asta ca sa nu zic ca inele mai mici si mai multe exploateaza altfel un blank din toate punctele de vedere de la elasticitate la incarcare in lanseu si-n sarcina la dril).
tie iti trebuie 2 combo la care tre sa gandesti ansamblul in intregime nu doar batul (betele) daca vrei rezultate si asta inseamna sa stii exact ce vrei de la guma , la bila, la fir , la mulineta si in cele din urma la bat. Batul la urma pentru ca ala il construiesti functie de toate celelalte daca vrei maximum de la el. 8)

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 27 Mar 2014, 22:32

kingofbeasts scrie:
dalezian scrie:Salutare tuturor!

Am doua bete Avid:
1. Avid AVS66MF2 (2.01m, 2 buc, fast, 5.25-17 g)+ Daiwa Team Daiwa Advantage 2000 + Sufix Performance de 15 Lb. Se echilibreaza foarte bine. Dupa o zi de delta nu am simtit niciun fel de durere in mana si nici oboseala.
2. Avid AVS86HF2 (2.62m, 2 buc, fast, 14-56 g) + Daiwa SS1300 + PP 10 Lb. E destul de greu, iar dupa cateva ore te cam lasa simturile + dureri im mana, in special de la lansari.

Am pus asa firele pentru ca Sufixul mi s-a parut mai subtire.

Le-am pescuit pe balta cu adancimea de max 3.5 m (cu Avidul mic nu am ajuns decat pe la max 2.5 m, lansat de pe mal) si in delta pe Sf Gheorghe.
1. durerile de mana nu apar atat de la un bat lung cat de la un bat dezechilibrat.
2. pp 10 lb si sufix 15 lb sunt prea groase pentru balta si pentru salau din punctul meu de vedere
3. lanseuri lungi inseamna mai multe chestiuni cumulate printre care, fir subtire, inelare optima in raport cu mulineta si actiunea batului, incarcare optima a batului cu naluca o mulineta capabila de long cast si o tehnica buna.
In plus un fir mai subtire taie apa mai bine si transmite mai bine ce face guma permitand si bile mai mici decat un fir gros si lanseuri mai lungi. Salaul nu e cine stie ce luptator, nici talie nu prea are si pe balta cu atat mai putin deci nu se impune fir gros. Fir subtire permite si inele mai mici si bat mai usurat astfel si deci mai senzitiv (asta ca sa nu zic ca inele mai mici si mai multe exploateaza altfel un blank din toate punctele de vedere de la elasticitate la incarcare in lanseu si-n sarcina la dril).
tie iti trebuie 2 combo la care tre sa gandesti ansamblul in intregime nu doar batul (betele) daca vrei rezultate si asta inseamna sa stii exact ce vrei de la guma , la bila, la fir , la mulineta si in cele din urma la bat. Batul la urma pentru ca ala il construiesti functie de toate celelalte daca vrei maximum de la el. 8)
Am aceiasi parere. :respekt:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 27 Mar 2014, 23:04

dalezian scrie:@johnnybravo

Lansetele nu le vreau pentru somn. Doar salau. Daca intra si vreun somn, cu Dumnezeu inaine. Pentru somn exista Saenger UniCat si alte bete specializate. Nu vreau sa ma mai chinuiesc sa prind salau cu scule supradimensionate.
Interesanta informatia despre LE 8'6" ca se descurca bine cu jiguri de 9-12 g. Ce putere are batul? E cel de 2 oz?
Oricat am incerca sa nu largim colectia de bete, este foarte greu. Pescuim de pe mal, din barca, jiguri mici, mari, voblere.....etc. Eu voi face un compromis pentru "de pe mal" si voi merge pe bete in jur de 7'. Intentionez sa practic mai mult pescuitul din barca.
Despre Z-bone am auzit si eu numai lucruri bune. Dar cica nu sunt chiar fast. Oricum, tu ai mult mai multa experienta decat mine si iti vei da seama daca se potrivesc pe stilul tau sau nu. Pe mine instinctul ma indeamna catre fast si high modulus. Trebuie sa trec si prin asta ca sa ma numesc pescar de salau :D
si eu tot pt salau folosesc st.croix, pt somn folosesc fox rage.
da, am LE 8'6" de 2oz, teoretic un bat mai light se comporta mai bine cu gramaje de 9-12g, practic nu am asa ceva si nici n-am avut ocazia sa pescuiesc cu bete mai light dar pe mine nu ma incurca cel de 2oz avand in vedere ca pescuiesc pe Dunare pe substrat stancos.
Legat de experienta, te inseli, am doar cca 7ani de jigging, poti vedea evolutia in galerie :)

dalezian
senior
senior

Mesaj de dalezian » 28 Mar 2014, 00:10

@Kingofbeasts & Zamfi

Este foarte posibil ca Avidul AVS86HF2 sa nu se echilibreze bine cu Daiwa SS1300 (235g). De foarte multe ori mi s-a intamplat sa simt nevoia, instinctual, sa duc mana pe bat in fata mulinetei.
Cu restul afirmatiilor sunt de acord. Urmatorul fir pentru lanseta ML o sa fie Sufix Performance de 8 Lb.
Nr inele, marime....astea deja ma depasesc. Stiu doar ca lanseta trebuie sa o simt usoara, senzitiva pe o plaja de greutati cat mai mare si sa lanseze bine cat mai multe greutati. Aici intervine maiestria/experienta rodbuilerului si calitatea materialelor si a blankului.

@Johnnybravo

Multumesc pentru completarea raspunsului privitor la LE 8'6".
7 ani, dar probabil mult mai multe iesiri pe balta/rau. :lol:

Seara placuta tuturor!

Dan

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 28 Mar 2014, 11:57

dalezian scrie:@Kingofbeasts & Zamfi

Este foarte posibil ca Avidul AVS86HF2 sa nu se echilibreze bine cu Daiwa SS1300 (235g). De foarte multe ori mi s-a intamplat sa simt nevoia, instinctual, sa duc mana pe bat in fata mulinetei.

Dan

O sa repet o parere personala: aceste aviduri S&S nu cred ca au fost gandite pentru pestii rapitori europeni ...Cu atat mai putin pentru salau! Sau ma rog pentru jiguri.
Strict legat de echilibrarea lor: eu am un Avid 8'6" MH care ,dupa mana si gustul meu ,era total dezechilibrat la aplicatiile dorite de mine! Asa ca i-am dat jos inelele ,i-am pus altele Fuji KR Concept, fara vopsea si cu un inel de aluminiu de cca 10 g adaugat in cotor . Acum este mult mai bine ,nu perfect ,insa il simt altfel in mana.Centrul de greutate a fost mutat cam cu 2-3 cm catre piciorul mulinetei. Folosesc pe el mulinete avand intre 265-300 g.
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 28 Mar 2014, 12:19

blankurile Avid de 8'6" au fost concepute pentru Salmon/steelhead dar sunt mai rapide decat blankurile similare NFC, Lamiglas sau Batson, sunt un compromis acceptabil pentru jigging de pe mal dar blankurile 1 piece pentru bass cu lungimi de 7`3``ft- 7`8``ft . de la St.Croix, NFC,Phenix sau Lamiglas sunt indiscutabil mai bune ca actiune pentru pescuit cu jiguri pe Dunare sau rauri mari.

Blankurile SCV de 8`6``ft au actiune mai rapida si sunt mai fine pe varf dar trebuie atentie la plaja reala de lansare care este supraevaluata.

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 28 Mar 2014, 14:06

Eu am o aplicatie relativ asemanatoare, respectiv salau de pe mal, apa 3-6m, cu jiguri intre 4-10grame + guma. Am folosit o vreme si eu avidul de 6'6" medium, asta mi se parea prea tare pentru greutatile folosite, distanta de lansare lasa de dorit.

Acum folosesc mai multe bete in gama M si ML din gama medie de pret, cel mai echilibrat in sensul de putere/actiune/senzitivitate mi se pare premierul ML de 7', e mai pe mana mea si chiar daca materialul nu e HM, pe greutatile pe care le folosesc eu mi se pare la fel de senzitiv ca si avidul M de 6'6" (aceleasi naluci, mulineta si fir) si parca nu e asa de "brutal".

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 28 Mar 2014, 14:38

Am postat din greseala si mai voiam sa adaug ceva.

Am avut ocazia sa lansez de cateva ori cu LE ML de 7'6", x-fast, mi se pare un bat foarte ok pentru balta de pe mal dar in opinia mea are un varf prea fin pentru greutati mai mari, 8-10gr+jig. Cel de 7'6" si putere M mi se pare prea tare. Eu as merge pe ceva de 7'6", putere M dar un fast mai progresiv sau moderat fast.

Am deschis si eu un topic pe tema asta, am primit cateva recomandari dar inca nu am pus mana pe ele si nu mai iau bete pe care nu am pus mana ca m-am fript de mai multe ori deja, chiar daca am citit opinii foarte pozitive despre ele mie nu mi-au placut. Cred ca cel mai bine e sa incerci sa pui mana pe cat mai multe si sa-ti faci o parere si apoi sa te decizi.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 29 Mar 2014, 08:44

St.Croix LE 7`6``ft ML EX.Fast din 2 bucati/ 5S76MF2-B este un blank bun dar cum spuen si Zvic are varf prea fin si nu cea mai buna tranzitie catre zona puternica.

Oricum si cu acest minus pentru aplicatii de jigging de finete la salau blankul SCV 7`6`` ML este mai bun ca actiune decat alte blankuri care au actiune popping cum sunt T-Russell in aceeasi clasa de putere.

Am primit recent blankul SCV 7`6``ft M, 6-12 lb din 2 bucati si este blankul perfect pentru pescuit de pe mal la salau folosind greutati intre 5 si 14g plus plactic. Actiunea este fast progresiva cu tranzitie intre tapere, si varful este suficient de lung si fin pentru a se incarca in lanseu si pescuit cu jiguri de 5g. Este singurul blank de putere Medium 6-12 lb, Fast cu tip de 4.0/ 1.56mm restul au 4.5/ 1.8mm si in general au actiuni mai agresive.

Scrie răspuns