@andriipopa75
Si pe cadere firul este tensionat. Simt jigul cum cade. Dar cred ca salaul mai ia jigul si imediat dupa ce a cazut pe substrat. Si il ia intr-un mod finut astfel incat nu se simte acel tzac. Asa se explica de ce nu simt nimic. Eventual vad pe fir, daca nu incep pulsatia urmatoare si deja m-am trezit cu el agatat. Inseamna ca nu am mana chiar atat de beteaga

.
La punctele 2 si 3, de acord cu tine.
Nu consider Avidul de 8'6" si 2 oz ca fiind un mare dezastru. Dar cu siguranta exista bete mai bune pentru jigging cu puterea asta.
Afirmatia de la punctul 5 este interesanta si tind sa-ti dau dreptate. O sa reflectez mai mult asupra ei. Nu am avut ocazia sa pescuiesc cu un extra fast, nici macar cu high modulus.
@adiwolf
Multumim pentru apreciere. Cu siguranta toti avem cateva informatii utile pentru colegii de forum. Nu trebuie decat sa le culegem/solicitam/exprimam si eventual sa le grupam.
@stefanflorin
Cu siguranta nu am mana foarte 'educata', dar sa-ti spun cum vad eu lucrurile cu educarea.
1. In 2004 am inceput clasele I-IV cu o chinezarie de 50 de lei cumparata din Vitan pe care am avut o ditamai Okuma cu mono de 0.25. Plastice....vai de capul lor. Prindeam un salau la 5 iesiri. Si ala tot accidental.
2. Am trecut in clasa a V-a cu un bat ceva cu cherywood, de 2.4m, actiune 7-21 g, dar aceeasi mulineta. Mai tarziu i-am pus textil (dar gros tare). Fatal pentru inelele batului. Dar am inceput sa simt tzacurile. Tot atunci am constatat ca daca tin varful lansetei mai sus, simt atacurile mai bine. Pana la terminarea clasei a VIII-a am trecut la o lanseta Okuma de 2.10 si mulineta Avenger de 2500 (parca). Mai finuta lanseta, dar bleaga rau. Lanseuri mai bune, ceva mai multi pesti (1-2 pe partida).
3. Am terminat si clasa a VIII-a si am intrat la liceu cu Avidul 8'6" si 2 oz si Daiwa SS1300. Cand am pus mana pe el am zis ca e batul suprem. Usor, tapan...tot ce vrei. Aruncam cu 14-20 g pana mai mult de jumatea baltii. Fericire maxima. Dar cand ma apropiam de mal, deja aram substratul cu greutatile alea. La jiguri mici, disparea senzitivitatea. In conditiile astea, nr capturilor a crescut, dar vroiam sa explorez si zonele cu apa mai mica. Asa a aparut in ecuatie Avidul de 6'6", putere medie, echipat cu Daiwa Advantage de 2000. Numarul capturilor a crescut substantial (3-4 pesti in vreo 2 ore).
Toate experientele astea sunt traite pe aceeasi balta si aceleasi locuri de pescuit. Nu intra in discutie balti diferite. Cu siguranta mana mea s-a mai educat, dar si sculele au contribuit la aceasta educare.
Acum am luat si bacul. Vreau la facultate: lanseuri lungi cu jiguri mici, senzitivitate mai buna, greutate redusa......etc. Cu ce sa imi continui studiile? Cu Avidurile? Cu siguranta am nevoie de ceva mai bun. Degeaba vreau sa invat, daca nu am 'manuale'. Si nu vreau manuale poleite (Evergreen, Megabass....etc), dar sa 'scrie' ce trebuie in ele.
In legatura cu luatul jigului de pe fund, am lamurit un pic mai sus cu andriipopa75.
La partea cu suferinta, din pacate ai dreptate. Mi-ar fi placut sa pot testa de la inceput mai multe lansete si s-o aleg pe aia care-mi place. Dar oare eram in stare sa fac alegerea corecta? Acum, dupa 'liceu', as putea alege fara probleme, dar in 2005 nu aveam nicio sansa sa fac alegerea corecta.
In ceea ce priveste nevoia de achizitii corelata cu lipsa iesirilor sau a gherlelor, nu pot fi de acord. Mai degraba as lega aceasta nevoie de lipsa de experienta (vezi cazul meu cu Avidul mare) sau pentru ca mi-am luat ceva nepotrivit neavand posibilitatea sa testez inainte. O alta posibila justificare pentru noi achizitii este pur si simplu trecerea la un echipament superior. Cand constientizezi ca vrei si se poate mai mult, dar nu te ajuta sculele. Eu vreau sa cred ca ma aflu in a doua situatie. Asa ca recomanda-mi, te rog, doua bete superioare Avidurilor pe care le am

.
Fir intins la feeder!
Toate cele bune si

tuturor!
Dan