Upgrade Avid to Phenix UMBX or to Legend Elite?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
dalezian
senior
senior

Re: Upgrade Avid to Phenix UMBX or to Legend Elite?

Mesaj de dalezian » 26 Mar 2014, 21:43

@Slow: citit MP si raspuns :respekt:

@Cata_asp
Sa-nteleg ca nu sunt primul care trece prin "chinurile" Avidului de 2 oz si vrea mai mult :D .
Cateva intrebari:
1. Cum se descurca SCV de 7' ML cu jiguri de 10, 12 si 14 g? Isi pastreaza senzitivitatea? Gafaie?
2. Cum se descurca SCV de 7', pana la 1 oz, cu jiguri de 10, 12, 14 g? Le simte? E senzitiv? Lanseaza bine?

La combinatia asta imi este frica sa nu am un gap in plaja 10-14 g, care este foarte importanta pe Dunare.

@Cristi sau cine imi poate raspunde:
De unde vine diferenta de greutate de 0.4 oz la blancurile 5C70MHF-G si 5C70MHF-B? Am vazut ca cel mai usor are TET. Ce inseamna "TET"?

Dan

andriipopa75
veteran
veteran

Mesaj de andriipopa75 » 26 Mar 2014, 22:13

ai primit raspunsuri la obiect, ca niciodata as zice .
cateva precizari:
1. pestii ii ai in carlig fara sa simti de obicei cand manaca pe cadere, pe fir netensionat si e normal sa nu simti dar trebuie sa vezi firul (se intinde brusc/ face burta brusc/pleaca intr-o parte - comportament anormal in esenta), poti sa ai orice bat, lipsa de feeling e aceasi .
2. asa cum ai intuit, la jig pe plaja de 3-40g ai nevoie de cel putin 2 bete, un 3-14/17g si un 10-40 real (vb doar de greutatea jigului, fara plastic) .
3. un bat mai lung iti permite un alt control al jigului la distanta mare si un control mai bun al pestelui, mai ales de pe mal. Firesc vei simti greutatea in plus, nu poti avea doar avantaje.
4. avidul de 8'6" pana in 2 oz este un bat polivalent, destul de usor pt lungimea si puterea lui ~ 160g, folosit de mine cu succes la jiguri de 10-40g, voblere, pilkere si la scrumbie cu taparina. In plaja de 10-40g , ca bat polivalaent dar preponderent de jig este un best buy pentru mine si multi altii.
5. un bat extrafast functioneaza bine cu o mana educata, altfel vei pierde multi pesti. Nu se inteapa singuri, daca sunt mici vor sari ca din coltul mesei, iar daca sunt mari, trebuie intepati foarte rapid., Ca idee, ce simti tu simte si pestele, cu cat batul e mai rigid sau mai rapid cu atat trebuie sa te sincronizezi bine pt a intepa pestele.

spor la cumparaturi

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 26 Mar 2014, 22:19

cred ca este cel mai interesant topic din punctul meu de vedere, visa-vis de problematica ridicat si de calitatea raspunsurilor, din ultimele3-5luni de zile
:respekt:
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 26 Mar 2014, 22:57

Cum zicea si Andrei, poti sa ai tu "mama batului", daca nu ai mana "educata", ramai si cu banii dati pe scule scumpe si fara pesti prinsi. Cel mai important lucru, dupa mintea mea, in pescuitul la jig, este felul cum tii tensiunea in fir. Daca ziua mai poti gresi, dar te salveaza ochiul pe fir, noaptea daca nu pescuiesti corect...nu intelegi nimic. Mai conteaza foarte mult si pozitia batului. Daca ai unghi intre varf si fir vei avea si semnale mai puternice. Cand iti ia jigu in gura de pe fund, imediat dupa ce s-a detensionat firul, de regula nu simti de nici un fel si te trezesti cu el in bat. La pestoci mai merge si cu intepaturi scurte daca ai bat tare, la salaii carunti daca nu ii dai din fundu gradinii nici nu-i misti bila in gura.
Batul care sa compenseze lipsa de experienta sau indemanarea, nu s-a inventat. Exista bete care sunt scumpe si bete care sunt mai ieftine, ambele fac acelasi lucru in mana persoanei potrivite sau nepotrivite, dupa caz :lol:

Noi romanii din pacate suferim si dam banii aiurea, pentru nu avem posibilitatea sa alegem ceea ce ne place (gen cum as alege eu o butelca de bere din sutele de sortimente dintr-un supermarket) si pana gasim batul potrivit, daca il gasim, suntem nevoiti sa experimentam diverse modele din ce se gaseste pe la noi sau mai nou, ceea ce ni se baga pe gat, ca tot e un trend pe forum. Fiecare an isi are vedetele lui...K2, T-Russel etc etc, dupa care dispar complet din peisaj, ca anul urmator sa apara altceva care, chipurile, ar fi muuuuult peste cele de anul trecut, si ca ceea ce ai luat anul trecut, anul asta e fix un gunoi.
Eu am observat ca in general nevoia de noi achizitii provine de la lipsa iesirilor la pescuit sau de la lipsa pestilor din apa sau de la gherle repetate. Cand suntem la peste si prindem, sa dea dracu daca mai conteaza cu ce dam, in schimb cand ai o gherla-doua-trei-zece deja apar frustrari cum ca batul e de vina, ca firul face zgomot, ca zgarciul ala nu mai e ce era odata...etc.
Duminica sunt la feeder :lol:
Urasc atarnatorii!

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 27 Mar 2014, 00:10

am avid 9'6" 2oz, e balangacios rau incat dau cu el si la vobler; cu somnul ce-l am in avatar s-a comportat ca o nuia de alun.
am LE 8'6" e o diferente ca de la cer la pamant fata de avid, foarte puternic, ranga, ce-mi permite un jigging relaxant; folosesc cel mai des jiguri de 9-12g cand pescuiesc de pe mal si 21-32g din barca.
ai mei pescari au trecut la bete dintr-o singura bucata din gama kistler, sunt incantati de ele (inainte foloseau avidul de 9', 2oz de care nu s-au plans niciodata) -> ma tenteaza sa-mi largesc colectia de bete (greu ma impac cu ideea) in special pt pescuitul din barca si inca studiez terenul (ma tenteaza un z-bone de care am auzit numai lucruri bune)

crystianoo
veteran
veteran

Mesaj de crystianoo » 27 Mar 2014, 00:18

stefanflorin scrie:Cum zicea si Andrei, poti sa ai tu "mama batului", daca nu ai mana "educata", ramai si cu banii dati pe scule scumpe si fara pesti prinsi. Cel mai important lucru, dupa mintea mea, in pescuitul la jig, este felul cum tii tensiunea in fir. Daca ziua mai poti gresi, dar te salveaza ochiul pe fir, noaptea daca nu pescuiesti corect...nu intelegi nimic. Mai conteaza foarte mult si pozitia batului. Daca ai unghi intre varf si fir vei avea si semnale mai puternice. Cand iti ia jigu in gura de pe fund, imediat dupa ce s-a detensionat firul, de regula nu simti de nici un fel si te trezesti cu el in bat. La pestoci mai merge si cu intepaturi scurte daca ai bat tare, la salaii carunti daca nu ii dai din fundu gradinii nici nu-i misti bila in gura.
Batul care sa compenseze lipsa de experienta sau indemanarea, nu s-a inventat. Exista bete care sunt scumpe si bete care sunt mai ieftine, ambele fac acelasi lucru in mana persoanei potrivite sau nepotrivite, dupa caz :lol:

Noi romanii din pacate suferim si dam banii aiurea, pentru nu avem posibilitatea sa alegem ceea ce ne place (gen cum as alege eu o butelca de bere din sutele de sortimente dintr-un supermarket) si pana gasim batul potrivit, daca il gasim, suntem nevoiti sa experimentam diverse modele din ce se gaseste pe la noi sau mai nou, ceea ce ni se baga pe gat, ca tot e un trend pe forum. Fiecare an isi are vedetele lui...K2, T-Russel etc etc, dupa care dispar complet din peisaj, ca anul urmator sa apara altceva care, chipurile, ar fi muuuuult peste cele de anul trecut, si ca ceea ce ai luat anul trecut, anul asta e fix un gunoi.
Eu am observat ca in general nevoia de noi achizitii provine de la lipsa iesirilor la pescuit sau de la lipsa pestilor din apa sau de la gherle repetate. Cand suntem la peste si prindem, sa dea dracu daca mai conteaza cu ce dam, in schimb cand ai o gherla-doua-trei-zece deja apar frustrari cum ca batul e de vina, ca firul face zgomot, ca zgarciul ala nu mai e ce era odata...etc.
Duminica sunt la feeder :lol:

Adevarat le zici Stefane..asa e 100%...dalezian stai linistit avidul pana in 17,5g este un bat super am avut varianta pana in 10,5g si am fost foarte incantat,f senzitiv si lucreaza impecabil,daca te uiti atent pe specificatii ai sa vezi ca este un blank realizat din carbon HM(Premium, high-modulus SCIII graphite)...nu are cum sa nu fie senzitiv,Stefan a punctat f bine treaba cu mana :D (fara suparare) cat despre cel de 2 oz nu stiu ce sa zic nu am vazut,pipait niciodata...am auzit de la alti baieti ca e moale(asta ai punctat si tu)dupa parerea mea uita de legend elite nu merita,un blank f bun pana in 60g pe care il detin si eu cu care pescuiesc de doi ani de la 21g la 60g+ciuga pe Dunare este Phenix Ultra Mbx UMBX-700H-B sau UMBX-707H-B este un bat imbatabil,super sensibil,lucreaza foarte corect si duce mult mai mult fata de specificatii,desii este dat de producator extrafast este fast curat,eu am varianta de 7' si daca batul asta il voi rupe sau o sa pateasca ceva fac altul identic imediat :wink:
Nu lasa pe maine ce poti sa faci poimaine cand defapt totul se rezolva raspoimaine...

dalezian
senior
senior

Mesaj de dalezian » 27 Mar 2014, 01:16

@andriipopa75

Si pe cadere firul este tensionat. Simt jigul cum cade. Dar cred ca salaul mai ia jigul si imediat dupa ce a cazut pe substrat. Si il ia intr-un mod finut astfel incat nu se simte acel tzac. Asa se explica de ce nu simt nimic. Eventual vad pe fir, daca nu incep pulsatia urmatoare si deja m-am trezit cu el agatat. Inseamna ca nu am mana chiar atat de beteaga :).
La punctele 2 si 3, de acord cu tine.
Nu consider Avidul de 8'6" si 2 oz ca fiind un mare dezastru. Dar cu siguranta exista bete mai bune pentru jigging cu puterea asta.
Afirmatia de la punctul 5 este interesanta si tind sa-ti dau dreptate. O sa reflectez mai mult asupra ei. Nu am avut ocazia sa pescuiesc cu un extra fast, nici macar cu high modulus.

@adiwolf

Multumim pentru apreciere. Cu siguranta toti avem cateva informatii utile pentru colegii de forum. Nu trebuie decat sa le culegem/solicitam/exprimam si eventual sa le grupam.

@stefanflorin

Cu siguranta nu am mana foarte 'educata', dar sa-ti spun cum vad eu lucrurile cu educarea.
1. In 2004 am inceput clasele I-IV cu o chinezarie de 50 de lei cumparata din Vitan pe care am avut o ditamai Okuma cu mono de 0.25. Plastice....vai de capul lor. Prindeam un salau la 5 iesiri. Si ala tot accidental.
2. Am trecut in clasa a V-a cu un bat ceva cu cherywood, de 2.4m, actiune 7-21 g, dar aceeasi mulineta. Mai tarziu i-am pus textil (dar gros tare). Fatal pentru inelele batului. Dar am inceput sa simt tzacurile. Tot atunci am constatat ca daca tin varful lansetei mai sus, simt atacurile mai bine. Pana la terminarea clasei a VIII-a am trecut la o lanseta Okuma de 2.10 si mulineta Avenger de 2500 (parca). Mai finuta lanseta, dar bleaga rau. Lanseuri mai bune, ceva mai multi pesti (1-2 pe partida).
3. Am terminat si clasa a VIII-a si am intrat la liceu cu Avidul 8'6" si 2 oz si Daiwa SS1300. Cand am pus mana pe el am zis ca e batul suprem. Usor, tapan...tot ce vrei. Aruncam cu 14-20 g pana mai mult de jumatea baltii. Fericire maxima. Dar cand ma apropiam de mal, deja aram substratul cu greutatile alea. La jiguri mici, disparea senzitivitatea. In conditiile astea, nr capturilor a crescut, dar vroiam sa explorez si zonele cu apa mai mica. Asa a aparut in ecuatie Avidul de 6'6", putere medie, echipat cu Daiwa Advantage de 2000. Numarul capturilor a crescut substantial (3-4 pesti in vreo 2 ore).

Toate experientele astea sunt traite pe aceeasi balta si aceleasi locuri de pescuit. Nu intra in discutie balti diferite. Cu siguranta mana mea s-a mai educat, dar si sculele au contribuit la aceasta educare.

Acum am luat si bacul. Vreau la facultate: lanseuri lungi cu jiguri mici, senzitivitate mai buna, greutate redusa......etc. Cu ce sa imi continui studiile? Cu Avidurile? Cu siguranta am nevoie de ceva mai bun. Degeaba vreau sa invat, daca nu am 'manuale'. Si nu vreau manuale poleite (Evergreen, Megabass....etc), dar sa 'scrie' ce trebuie in ele.

In legatura cu luatul jigului de pe fund, am lamurit un pic mai sus cu andriipopa75.

La partea cu suferinta, din pacate ai dreptate. Mi-ar fi placut sa pot testa de la inceput mai multe lansete si s-o aleg pe aia care-mi place. Dar oare eram in stare sa fac alegerea corecta? Acum, dupa 'liceu', as putea alege fara probleme, dar in 2005 nu aveam nicio sansa sa fac alegerea corecta.

In ceea ce priveste nevoia de achizitii corelata cu lipsa iesirilor sau a gherlelor, nu pot fi de acord. Mai degraba as lega aceasta nevoie de lipsa de experienta (vezi cazul meu cu Avidul mare) sau pentru ca mi-am luat ceva nepotrivit neavand posibilitatea sa testez inainte. O alta posibila justificare pentru noi achizitii este pur si simplu trecerea la un echipament superior. Cand constientizezi ca vrei si se poate mai mult, dar nu te ajuta sculele. Eu vreau sa cred ca ma aflu in a doua situatie. Asa ca recomanda-mi, te rog, doua bete superioare Avidurilor pe care le am :D .

Fir intins la feeder!

Toate cele bune si :respekt: tuturor!

Dan

dalezian
senior
senior

Mesaj de dalezian » 27 Mar 2014, 02:10

@johnnybravo

Lansetele nu le vreau pentru somn. Doar salau. Daca intra si vreun somn, cu Dumnezeu inaine. Pentru somn exista Saenger UniCat si alte bete specializate. Nu vreau sa ma mai chinuiesc sa prind salau cu scule supradimensionate.
Interesanta informatia despre LE 8'6" ca se descurca bine cu jiguri de 9-12 g. Ce putere are batul? E cel de 2 oz?
Oricat am incerca sa nu largim colectia de bete, este foarte greu. Pescuim de pe mal, din barca, jiguri mici, mari, voblere.....etc. Eu voi face un compromis pentru "de pe mal" si voi merge pe bete in jur de 7'. Intentionez sa practic mai mult pescuitul din barca.
Despre Z-bone am auzit si eu numai lucruri bune. Dar cica nu sunt chiar fast. Oricum, tu ai mult mai multa experienta decat mine si iti vei da seama daca se potrivesc pe stilul tau sau nu. Pe mine instinctul ma indeamna catre fast si high modulus. Trebuie sa trec si prin asta ca sa ma numesc pescar de salau :D

@crystianoo

Nu este niciun fel de suparare in legatura cu mana mea de lemn. Am spus-o din primul post.
La Avidul mic, nu am nimic grav de reprosat. Doar ca nu arunca bine cu 3.5 g (el fiind cotat de la 5.25g in sus) si isi pierde din senzitivitate de pe la 12g in sus, cand el este cotat pana la 17g.
Intre Phenix UMBX-700H-B si un LE este diferenta de vreo 60 USD. Nu este o avere. Ai pescuit LE similar ca putere si lungime cu UMBX? Ce diferente sunt?
Nu vreau un bat care sa poata arunca mai mult de 35, max 40g. Nu am ce face cu el. In afara de faptul ca e mai greu, nu imi foloseste la nimic.

Dan

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 27 Mar 2014, 11:08

Sunt diferente de modul si senzitivitate intre NFC HM , Z-Bone LE , SCIV si restul blankurilor IM (NFC, UMBX,... ) am pescuit si cu NFC IM vs Z-Bone LE (NFC HM) si diferenta este mare.

Senzitivitatea nu are legatura cu elasticitatea blankurilor, NFC HM, SCV si japonezele de top sunt blankuri elastice HM si cele mai senzitive posibile, folclorul local asociaza rigiditatea (stiffness) cu senzitivitatea, nu este decat o parere nefundamentata.

UMBX este un IM de calitate dar nu este la nivelul de transmitere al informatiilor unui HM NFC sau St.Croix. La clase mici de putere(UL-ML) diferentele sunt mari posibil ca la blankurile de puteri mari care au peretii mai grosi diferentele sa se estompeze dar sunt totusi semnificative.

Si intre SCV si SCIV sunt difente sesizabile de revenire a blankului, rigiditate si modul in care tranmit ce se intampla sub apa. Am facut poze cu scrimul unui SCIV ML de 7`ft si are stralucirea si reflexiil grafitului si este extrem de subtire. Tind sa cred ca difera modulul fata de SCV si posibil rasinile ca sa rezulte blankuri mai elastice SCIV. Urmeza un articoul despre cateva modele SCIV si SCV in care voi pune poze cu scrimul.

De la model la model in functie de grosimea peretilor senzitivitatea blankurilor este variabila pentru aceeasi serie de blankuri .Este cert ca blankurile cu pereti mai subtiri transmit mai bine informatia indiferent de modul comaprabil cu blankuri cu pereti mai grosi din material identic.

Dar cum nu este totul senzitivitatea in cele mai multe cazuri mai importante sunt actiunea blankului, puterea varfului, cat de progresiv este in functie de aplicatie si un raport echilibrat intre performante si fiabilitate.

dalezian
senior
senior

Mesaj de dalezian » 27 Mar 2014, 12:45

Pentru a nu mai lungi topicul prea mult, am sa enumar concluziile la care am ajuns eu si solutiile pe care le-am gasit pana acum.

Avidul AVS66MF2
Problema: Nevoia de lanseuri mai lungi cu 3.5 g
Solutia: Pastrarea puterii lansetei (M), dar crestem lungimea de la 6'6" la 7'. As fi scazut puterea la ML, dar imi este frica ca o sa raman cu un gap in zona 10-14g.

Problema: Vreau un pic mai multa senzitivitate
Solutia: Trec la SCV care este mai usor, si mai senzitiv din nascare. Chiar daca blankul o sa fie o idee mai lung, tot sunt convins ca o sa fie mai senzitiv.

Avidul AVS86HF2
Aici lucrurile sunt mai simple si mai evidente. Un bat de putere mai mica (3/8-1), mai scurt (7-7'6") si un carbon mai bun rezolva toate problemele mele.

In ceea ce priveste inteparea din scurt, voi pastra actiunea fast (nu trec la extra fast), dar voi alege blankuri HM. In situatia asta, lansetele ar trebui 'sa-si arate muschii' ceva mai repede decat Avidurile care sunt intermediate modulus.

Daca se poate, as dori sa-mi confirmati aceste solutii/concluzii.

Dan

PS: Inca astept raspunsuri la intrebarile din postarile precedente ('TET', SCV ML de 7' duce 10-14g, diferente intre UMBX si SCV de aceleasi puteri/lungimi)

Scrie răspuns