Test de atelier-Megabass, Lamiglas, Megabass
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Pentru cei interesati, vezi pag: 31 - 33 modifying efects of guides, using guides to stiffen action, se poate citi tot (ce este disponibil), din pacate nu e complet aici, vezi pag 19, 20 si mai departe
http://books.google.com/books?id=0sDazX ... &q&f=false
http://books.google.com/books?id=0sDazX ... &q&f=false
- stefanflorin
- veteran
Bineinteles ca poate sa fie si senzitiv. Totul tine de calitatea blancului de a transmite informatii.ULK scrie:Alta intrebare...un bat slow sau moderate..poate sa fie senzitiv in aceasi timp?
Exemplu: am avut un st croix triumph moderate (pe catalog zicea ca era fast) care desi era bleg pe toata lungimea segmentului de varf, transmitea excelent vibratiile (asta pana l-a rupt stie el cine). Blancul bun (sc II) isi facea bine treaba, mai ales la bibi si strapi cu jiguri mici era de vis...precum si la vobler.
Urasc atarnatorii!
- KiD Vicious
- utilizator constant
aici am gasit un articol ce descrie multe detalii ce tin de design-ul lansetelor, marilor producatori (St.Croix, G. Loomis, Lamiglass, Fenwick etc.)si explica inclusiv ce face o lanseta sa fie mai mult sau mai putin sensitiva
http://www.pescuitul.ro/ps/page.php/id/grafit/nav/12/
PS:daca link-ul se considera a fii reclama, imi cer scuze si rog un admin sa il stearga
http://www.pescuitul.ro/ps/page.php/id/grafit/nav/12/
PS:daca link-ul se considera a fii reclama, imi cer scuze si rog un admin sa il stearga
La fel cum s-a intamplat in multe domenii.... nu toate publicatiila aparute sunt neaparat si corecte.
Cartea a fost scrisa acum 30 de ani... s-au schimbat multe de atunci atat ca si perceptie cat si ca si masuratori.
Fast, moderate, moderat fast, slow, regular... in prezent, anul 2011, se refera strict la modul in care se indoaie blancul, nu la cum se modifica felul in care raspunde blancul cand ii pui inele. .... asta fara sa iei in calcul cat au evoluat de atunci inelele si dispunerea lor pe blank... in concluzie... are foarte putina legatura cu prezentul.
La varietatea destul de mare de blancuri in prezent nu se mai vorbeste despre alterarea actiunii blancului ci se incearca pastrarea cat mai fidela a actiunii blancului....
Este o carte care scrisa la vremea respectiva avea sens.... la fel cum s-a schimbat perceptia despre pescuit, tehnici in 30 de ani... s-a schimbat si conceptul despre facutul lansetelor.
Cartea a fost scrisa acum 30 de ani... s-au schimbat multe de atunci atat ca si perceptie cat si ca si masuratori.
Fast, moderate, moderat fast, slow, regular... in prezent, anul 2011, se refera strict la modul in care se indoaie blancul, nu la cum se modifica felul in care raspunde blancul cand ii pui inele. .... asta fara sa iei in calcul cat au evoluat de atunci inelele si dispunerea lor pe blank... in concluzie... are foarte putina legatura cu prezentul.
La varietatea destul de mare de blancuri in prezent nu se mai vorbeste despre alterarea actiunii blancului ci se incearca pastrarea cat mai fidela a actiunii blancului....
Este o carte care scrisa la vremea respectiva avea sens.... la fel cum s-a schimbat perceptia despre pescuit, tehnici in 30 de ani... s-a schimbat si conceptul despre facutul lansetelor.
- kuin tauti
- veteran
nu-i bai ca ´ai interpretat... , ( mai greseste omu..., si io mai gresesc ! )ULK scrie: Kuintautti..bine, sa fie cum zici ti...ai zis de common cents....,care poate fi usor interpretat de un grafic....Imi pare rau ca te enervezi la asa amanunte neimportante, nu a fost cu intentie.
eniuei... daca citesti subiectul din linkul dat de mine iti dai seama ca-i dat in chizda masi tabelu ista COMMON CENTS...
ca nah... daca vorghim de scule fly ne zice puterea ( in limbaj fly ... clasa ) iar daca discutam spinn si cast taman tot sistemu ista... de fapt... ne zice ... viteeeeza

viteza ne´o zice si locatia... felu cum si de unde se indoaie... ca nah... daca te tunzi in Paris se nume ca-i frantuzeste... , nu ?

Pana la urma e o problema de termen si principii. Am tot cautat acum ceva vreme si cam asta e discutia pe multe forumuri din multe tari. Probabil ca termenul "actiune" e un pic neinspirat sau nefericit sa spun. Probabil ca va aparea pana la urma inca vreo "caracteristica" separata care sa se refere exact la vreo proprietate distincta a lansetei sau blankului si care sa-si gaseasca locul alaturi de putere, lungime si actuala actiune, desi nu vad cu ce ne-ar lumina mai mult. Rod builderii de pe un forum american chiar spuneau ca asa e folosita de vreo 60 de ani incoace si nu se vor gasi ei sa-i spuna altfel, desi pe ei nu ii intereseaza decat curba descrisa de blank. Se discuta si despre materialul blankului si despre incarcare, descarcare, revenire. Problema a aparut totusi se pare, tocmai datorita confuziilor, gen revenire=actiune, incarcare=actiune, viteza=actiune, indoire=actiune, etc care sunt niste caracteristici pe care clientul le observa si datorita carora uneori apar neintelegerile intre ce doreste cineva sa obtina de la lanseta lui si ceea ce intelege builderul cand i se spune actiune rapida de exemplu. Daca acestia stau 5 minute la povesti cred ca rezolva repede problema, iar termenii exacti, pana nu se face un dictionar cu termeni pescaresti cuprinzand tot ce misca in domeniul asta, va ramane oarecum la puterea de intelegere si ingaduinta fiecaruia.
- kuin tauti
- veteran
Exact asta discutam acuma vreo 1 an jumate 2, nu mai stiu cat e. Nici eu nu sunt de acord sub pretextul ca e insuficient termenul sau explicatia lui, dar asa cum s-a incercat pe-aici cu teste si reluarea discutiilor, nu isi asuma nimeni vreo corectie, cum spuneau si baietii aia. Asa ii zice de 100 de ani si desenul ala e tot de acum 100 de ani si noi putem sa nu fim de acord ca pana una alta, asa-i zic toti de frica de a nu fi luati drept "aia cu curu la deal", ca n-are cine sa se trezeasca sa-i zica altcumva si oricum fiecare intelege cum vrea, asa cum ziceam. E clar ca starneste confuzie, recunosc si ei ca e oarecum tras de par dar se complac in el pentru ca nu-i deranjeaza. Chiar era dat exemplu cartea de care ii spuneam eu lui Andrei, ala ar fi dat o alta definitie dar ei au spus ca cine-i ala sa zica asta, ca inaintea lui si dupa el lucrurile au stat tot asa cu actiune. Este, dupa parerea mea, un exemplu tipic de conservatorism, care pana cand nu se vor face teste high tech si calcule serioase pe care sa si le asume cineva si sa faca vreo conferinta sau vreun simpozion mondial si lucrari de doctorat, va ramane tot asa. Un fel de E=mc2... asa o fi?
m-atzi omorat
acum am si eu niste intrebari dupa ce am pipait 2 betze care le detzin cu aceiasi greutate si lungime dar diferite ca material, unul e xt40 cu xt60 iar celalalt e xt100 cu biofibre,primu e mh al doilea h
andrei:
kuintautti:
asa ca m-am apucat sa masor cu sublerul diametrele blankurilor ca sa vad daca imi dau seama de conicitate in raport cu lungimea batzului,asa ca:lungimea manerului era aproape aceiasi la amandoua(2cm mai lung la H),lungimea mufari este aceiasi si am zis sa masor la 15cm de varf,la 15cm de mufare pe cele 2 segmente adica pe varf si pe cotor,si a iesit asa
xt100cu bio la 15cm de varf are 2,5mm la 15 cm de mufare are 9mm iar dupa mufare la 15cm pe cotor are 10mm
xt 40cu 60 la 15cm de varf are 2mm la 15cm de mufare are 8mm iar dupa mufare la 15cm pe cotor are 8mm
exista o conicitate anume??? ca diferentzele de diametru se vad clar
dar modul in care se indoaie batzul daca trag de inelul de varf ala mh se indoaie la o distantza mai mare decat h,adica intra in schema treaba aia cu prima treime care din cate vad e verificata,dar nefiind de aceasi xt adica material nu ma pot pronuntza 100%,dar in schimb am observat la un l din material de xt 40 fara 60 ca atunci cand a fost tras de varf prima treime a fost depasita lucrand jumatate de lanseta
conteaza de unde se indoaie??? sau isi spune cuvantul materialul din care e facut ??
na acum am luat modul in care sunt asejate inelele pe lanseta si se vede o diferentza,alea ptr mh sunt putzin mai in spate decat cele de h,dar numai primele 4 celelalte 3 sunt identice,adica la H: 1inel e la 3,5cm distantza de cel MH,2inel e la 2,5cm distantza de cel MH,la al 3inel e identik cu al 2 iar la al 4inel e de 1,5 distantza de cel mh
asta ma duce cu gandul la modul in care sunt aranjate inelele in functzie de cum lucra lanseta,si aici ii dau dreptate lui andrei cand afirma ca:
conteaza unde pui inele???? exista o schema ptr toate lansetele sau e in functzie de greutate si matisajul inelelor
acum am vrut sa vad in cel fel greutatea tuturor acesorilor puse pe blank afecteaza actziunea blankului,avand amandoua aceasi greutate de 200gr,mandrina aceiasi diferentza de 2cm compesand faptul ca cea de xt40cu 60 are doua saibe de metal fatza de plasticul de la xt100,greutatea inelelor nu o stiu, dar stiu ca pe xt100 e Ti-Lite Guides,iar pe xt40cu 60 sunt SIC,exista o diferentza de gramaj da,mai exista si o diferentza la matisare unde cele ti-lite sunt cu un singur picior si cel sic sunt cu 2 picioare,si atunci daca dezbrak lanseta de acesori care e greutatea blankurilor??? aici m-am impotmolit,exista vreo logica in treaba asta??
la cel xt 100 se folosesk inele mai usoare(ti-lite) cu un singur picior,greutate per total 200gr
la cel xt 40 se folosesk inele mai grele(sic) cu 2 picioare,greutate per total 200gr
la cel nou xt 100 se folosesk aceiasi inele doar o modificare usoara la mandrina care face ca greutatea per total sa fie 202gr cu 2 gr mai mult decat era
la cel nou xt 40cu 60 se folosesk inele mai usoare si cu un singur picior(hardlite),un blank mai usor,dar greutatea per total e 221gr mai mult cu 21gr fatza de cat avea initzial
ce sa intzeleg din asta????
andrei
dupa ce am eliminat toate intrebarile mai am una legata de custom:
tavi
razvan m

acum am si eu niste intrebari dupa ce am pipait 2 betze care le detzin cu aceiasi greutate si lungime dar diferite ca material, unul e xt40 cu xt60 iar celalalt e xt100 cu biofibre,primu e mh al doilea h
andrei:
aici ai dreptate asa a si facut xt100 fatza de xt 40cu 60Un blanc cu modul tensil mic... va reveni intotdeauna mai incet la forma initiala decat un blank ultra high modulus.
kuintautti:
oare va fi conicitatea un factor care modifica ceva???ca treaba cu fast si rigid e explicataba... fast e cind isi revine la forma initiala fast , si asta indiferent cit de rigid sau de unde se indoaie si ce conicitate are...
asa ca m-am apucat sa masor cu sublerul diametrele blankurilor ca sa vad daca imi dau seama de conicitate in raport cu lungimea batzului,asa ca:lungimea manerului era aproape aceiasi la amandoua(2cm mai lung la H),lungimea mufari este aceiasi si am zis sa masor la 15cm de varf,la 15cm de mufare pe cele 2 segmente adica pe varf si pe cotor,si a iesit asa
xt100cu bio la 15cm de varf are 2,5mm la 15 cm de mufare are 9mm iar dupa mufare la 15cm pe cotor are 10mm
xt 40cu 60 la 15cm de varf are 2mm la 15cm de mufare are 8mm iar dupa mufare la 15cm pe cotor are 8mm
exista o conicitate anume??? ca diferentzele de diametru se vad clar
dar modul in care se indoaie batzul daca trag de inelul de varf ala mh se indoaie la o distantza mai mare decat h,adica intra in schema treaba aia cu prima treime care din cate vad e verificata,dar nefiind de aceasi xt adica material nu ma pot pronuntza 100%,dar in schimb am observat la un l din material de xt 40 fara 60 ca atunci cand a fost tras de varf prima treime a fost depasita lucrand jumatate de lanseta
conteaza de unde se indoaie??? sau isi spune cuvantul materialul din care e facut ??
na acum am luat modul in care sunt asejate inelele pe lanseta si se vede o diferentza,alea ptr mh sunt putzin mai in spate decat cele de h,dar numai primele 4 celelalte 3 sunt identice,adica la H: 1inel e la 3,5cm distantza de cel MH,2inel e la 2,5cm distantza de cel MH,la al 3inel e identik cu al 2 iar la al 4inel e de 1,5 distantza de cel mh
asta ma duce cu gandul la modul in care sunt aranjate inelele in functzie de cum lucra lanseta,si aici ii dau dreptate lui andrei cand afirma ca:
,iar aici am luat la mana iar L unde inele(nr inelelor find la fel 7) sunt mult mai in fatza decat la HDaca treci firul prin inele si te astepti sa obtii acelasi rezultat... nu faci decat sa vezi cum se distribuie greutatea atarnata pe tot blancul (pana unde sunt inele), nu felul real cum se indoaie.
conteaza unde pui inele???? exista o schema ptr toate lansetele sau e in functzie de greutate si matisajul inelelor
acum am vrut sa vad in cel fel greutatea tuturor acesorilor puse pe blank afecteaza actziunea blankului,avand amandoua aceasi greutate de 200gr,mandrina aceiasi diferentza de 2cm compesand faptul ca cea de xt40cu 60 are doua saibe de metal fatza de plasticul de la xt100,greutatea inelelor nu o stiu, dar stiu ca pe xt100 e Ti-Lite Guides,iar pe xt40cu 60 sunt SIC,exista o diferentza de gramaj da,mai exista si o diferentza la matisare unde cele ti-lite sunt cu un singur picior si cel sic sunt cu 2 picioare,si atunci daca dezbrak lanseta de acesori care e greutatea blankurilor??? aici m-am impotmolit,exista vreo logica in treaba asta??
la cel xt 100 se folosesk inele mai usoare(ti-lite) cu un singur picior,greutate per total 200gr
la cel xt 40 se folosesk inele mai grele(sic) cu 2 picioare,greutate per total 200gr
la cel nou xt 100 se folosesk aceiasi inele doar o modificare usoara la mandrina care face ca greutatea per total sa fie 202gr cu 2 gr mai mult decat era
la cel nou xt 40cu 60 se folosesk inele mai usoare si cu un singur picior(hardlite),un blank mai usor,dar greutatea per total e 221gr mai mult cu 21gr fatza de cat avea initzial
ce sa intzeleg din asta????
andrei
oare jonglatzia astia cu materiale e numai o strategie de marketing tind sa cred ca e asa,astept pareri......Lanseta are aceeasi actiune ca si blancul original.... nu se schimba... faptul ca-i pui inele mai grele si "pare" mai balanganicioasa nu are nici o legatura cu actiunea .... iti spune doar ca, cu niste inele mai mici/mai usoare ar ramane mult mai fidela feelingului initial al blancului.
dupa ce am eliminat toate intrebarile mai am una legata de custom:
tavi
Cu cat e mai lung cu atat e mai slow sau moderate sau parabolic.
razvan m
treaba asta chiar influentzeaza blankul atunci cand itzi faci un custom dintr-un blank normal la care adaugi prelungirea aia smechera care e la moda ???sau e chestie legata doar de feeling???Deci, intotdeauna daca adaugi la blank, acesta devine mai rapid decat era inainte. Nu poate deveni mai progresiv, adica mai lent.