Scule potrivite
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Nu gresesti, este ok, numai ca o data ce vei pune mina pe o scula carbon, grafit, si vei simtii avantajele nu cred ca o sa mai te intorci la fibra de sticla. Desi sa sti ca aceasta se facbrica si in ziua de azi. Asta este ca si cum imi aduc aminte am pus mina prima data pe un shimano. Dupa prima pescuiala am inceput sa vad defectele celorlalte mulinete pe care pina atunci le foloseam cu mare drag.
Dady
Dady
Multumesc, am priceput ideea. Dar am unele precizari de facut.
1) Eu consider batul meu actual (tubular, fibra de sticla) drept unul destul de rigid, cu care pot intepa pestele. Sa fie doar o parere, sau sa fie doar obisnuinta (experienta) cu un astfel de bat?.
2)In plus, in aprox. 50% din cazurile in care nu am dat intepatura, pestele "reusea" sa se agate singur. Unde mai pui ca nu am dat niciodata cu fir textil, si daca as pune asa ceva, inteleg ca rigiditatea ansamblului ar creste?
Se pare ca intrebarile mele (inca) subzista ?
Nota: La vergile simple, de 8 - 10 m cu care dau "scobaristii" avantajul carbonului e evident. Dar la un bat de aprox. 2 m, in care diferenta de greutate intre fibra de sticla si carbon e insesizabila, avantajul greutatii reduse nu mai exista.
1) Eu consider batul meu actual (tubular, fibra de sticla) drept unul destul de rigid, cu care pot intepa pestele. Sa fie doar o parere, sau sa fie doar obisnuinta (experienta) cu un astfel de bat?.
2)In plus, in aprox. 50% din cazurile in care nu am dat intepatura, pestele "reusea" sa se agate singur. Unde mai pui ca nu am dat niciodata cu fir textil, si daca as pune asa ceva, inteleg ca rigiditatea ansamblului ar creste?
Se pare ca intrebarile mele (inca) subzista ?
Nota: La vergile simple, de 8 - 10 m cu care dau "scobaristii" avantajul carbonului e evident. Dar la un bat de aprox. 2 m, in care diferenta de greutate intre fibra de sticla si carbon e insesizabila, avantajul greutatii reduse nu mai exista.
-
- veteran
Grafit & glass
E o moda amestecata cu snobism - lansetele de fibra de sticla sunt net superioare celor de grafit atnci cand pescuiesti cu naluci reactive ca voblere, oascilante, rotative sau orice e portant. Desigur pentru lansete de lungimi pana in 2.30m restul sunt cam grele.
Despre glass de calitate stiu
, cei care au pescuit cu lansete frantuzesti vechi , Fenglass-ul de la Fenwick , super Lamiglas-uri ori Seeker, toate de calitate.
Acu au mai ramas de top doar Seeker si Fenglass.
Pentru clean ,pastrav, avat sau stiuca glass-ul e mai productiv zic eu din experienta. Grafitul e mai usor lanseaza mai bine dar pescuieste incorect si la prezentare si in momentul muscaturii.
Grafitul a fost dezvoltat pentru naluci soft care nu tensioneaza firul si pentru care ai nevoie de sensibilitate. Totusi am vazut pescari avansati care nu folosesc niciodata sensibilitatea lansetei - citesc totul pe fir dar pana aici e cale lunga. Evident sensibilitatea e o pacaleala, simti tu dar simte si pestele, sa mai pui si ata asta poate fi un blestem
.
Astea sunt vremurile, astea sunt modele, dar o sa treaca si o sa revina.
In privinta lansetelor , de f. de sticla ,de calitate in Romania nu se gasesc, problema nu sunt inelele ci Blank-ul, unul de claitate e cel putin 60$ iar cele de la Lamiglas costau 200$ in SUA.
Mai e varianta unor lansete ca Fenglass care au un pret rezonabil dar seriile noi nu le-am vazut.
Un mare dezavantaj e mufarea tip to butt si nu tip over butt asa cum au lansetele de calitate fie de glass fie de grafit. Astfel nu exista un echilibru de putere intre vart si cotor si in plus mufarea acesta este mult mai putin fiabila.
Puteti incerca seriile populare E-glass de la Cabela`s sau Browning Silaflex de al BassPro dar la 19$ acolo nu pot fi grozave, dar clar mai bune ca astea de aici.
Despre glass de calitate stiu

Acu au mai ramas de top doar Seeker si Fenglass.
Pentru clean ,pastrav, avat sau stiuca glass-ul e mai productiv zic eu din experienta. Grafitul e mai usor lanseaza mai bine dar pescuieste incorect si la prezentare si in momentul muscaturii.
Grafitul a fost dezvoltat pentru naluci soft care nu tensioneaza firul si pentru care ai nevoie de sensibilitate. Totusi am vazut pescari avansati care nu folosesc niciodata sensibilitatea lansetei - citesc totul pe fir dar pana aici e cale lunga. Evident sensibilitatea e o pacaleala, simti tu dar simte si pestele, sa mai pui si ata asta poate fi un blestem

Astea sunt vremurile, astea sunt modele, dar o sa treaca si o sa revina.
In privinta lansetelor , de f. de sticla ,de calitate in Romania nu se gasesc, problema nu sunt inelele ci Blank-ul, unul de claitate e cel putin 60$ iar cele de la Lamiglas costau 200$ in SUA.
Mai e varianta unor lansete ca Fenglass care au un pret rezonabil dar seriile noi nu le-am vazut.
Un mare dezavantaj e mufarea tip to butt si nu tip over butt asa cum au lansetele de calitate fie de glass fie de grafit. Astfel nu exista un echilibru de putere intre vart si cotor si in plus mufarea acesta este mult mai putin fiabila.
Puteti incerca seriile populare E-glass de la Cabela`s sau Browning Silaflex de al BassPro dar la 19$ acolo nu pot fi grozave, dar clar mai bune ca astea de aici.
Re: Grafit & glass
De acord, mai ales pt. naluci reactive.cristian.ene scrie: E o moda amestecata cu snobism - lansetele de fibra de sticla sunt net superioare celor de grafit atnci cand pescuiesti cu naluci reactive ca voblere, oascilante, rotative sau orice e portant.
....
Evident sensibilitatea e o pacaleala simti tu simte si pestele sa mai pui si ata asta poate fi un blestem.
Totusi, pt. plastice moi la salau sa inteleg ca ansamblul batz carbon fast + textil nu e varianta optima?
Am mai citit despre mono cu elasticitate redusa - Berkley Sensithin l-am incercat si e cam sarmos sau Sensation - ceva mai nou nu-l stiu.
-
- veteran
Lansete potrivite
Tavi
pe ape mai mici de 5m si daca nu dai prin copaci nu vad de ce sa dai cu ata. Mai sunt si zile de exceptie cand salaul mananca prost dar aste sunt putine. Firele cu elasticitate redusa sunt suficiente pentru intepare eficienta, mai sunt si alte fire cu elasticitate redusa produse in Japonia.
Lanseta rapida de grafit + fir textil te obliga sa dai cu burta mare pe fir, altfel in multe situatii ai mai multe rateuri decat pesti. Cand e slab activ si ai nevoi de ata, e bine ca varful lansetei sa fie totusi delicat. majoritatea sunt obsedati de pari si sfori sa scoata copaci sau somi de peste 100 de kile. Au muschi baietii
Multi pescuiesc cu ata sa nu piarda jiguri si palstice asta mi se pare o stupizenie. E pescuit si nu calcul economic cati salai , cate twistere.
Pe Olt sau la adancimi mari ata e obligatorie dar unde mai e placerea.
Mai bine fac Jigging pe ocean ,daca vreau pescuit la adancime.
pe ape mai mici de 5m si daca nu dai prin copaci nu vad de ce sa dai cu ata. Mai sunt si zile de exceptie cand salaul mananca prost dar aste sunt putine. Firele cu elasticitate redusa sunt suficiente pentru intepare eficienta, mai sunt si alte fire cu elasticitate redusa produse in Japonia.
Lanseta rapida de grafit + fir textil te obliga sa dai cu burta mare pe fir, altfel in multe situatii ai mai multe rateuri decat pesti. Cand e slab activ si ai nevoi de ata, e bine ca varful lansetei sa fie totusi delicat. majoritatea sunt obsedati de pari si sfori sa scoata copaci sau somi de peste 100 de kile. Au muschi baietii

Multi pescuiesc cu ata sa nu piarda jiguri si palstice asta mi se pare o stupizenie. E pescuit si nu calcul economic cati salai , cate twistere.
Pe Olt sau la adancimi mari ata e obligatorie dar unde mai e placerea.
Mai bine fac Jigging pe ocean ,daca vreau pescuit la adancime.
Salut Cristi, eu, dupa cum poate stii am fost un ignorant al sinteticelor. Pescuiam cu fire cu elasticitate redusa japoneze dar chiar si cu altele dar tot bune. Cind mi-a trimis Jan un Fureline de 4 acseta este, parerea mea mult mai prompr la intepare. Am prins niste pastravi chiar si la 2 kg pentru a caror intepare nu am schitat nici un gest. Pescuiesc numai la vob. La salau mare care in conditii cu fir clasic ratam cele mai multe intilniri, raportul s-a schimbat. Eu am spus ca aceste fire sint facute pentru prosti, sa ma scuze cei ce-l folosesc inclusiv eu. Pentru ca inteapa singur si ma prosteste practic.
Dady
Dady
-
- veteran
Stiu lanseta, nu e deloc tare pe varf , e mai degraba incorect echilibrata- are inele cam grele si varful e un pic mai puternic decat la FE 703, care e mai delicata pe varf si dar si mai echilibrata.
Toate lansetele din clasaMed.- Light, seria xxx Eagle au blank-uri progresive , iar fibra este elastica comparativ cu IM7 sau XML. Comparativ cu alte lansete e foarte buna pentru ata, si e buna si pentru mono.
De ce sa o dai ?
Toate lansetele din clasaMed.- Light, seria xxx Eagle au blank-uri progresive , iar fibra este elastica comparativ cu IM7 sau XML. Comparativ cu alte lansete e foarte buna pentru ata, si e buna si pentru mono.
De ce sa o dai ?
-
- veteran
Lansete potrivite
Tavi
Uite daca te grabesti si nu vrei ceva nou, vinde Andrei Ovidiu una facuta de mine pe care a pescuit-o doar in vara asta. Nu se compara cu cele de fabrica, singurul lucru comun, blank-ul, in rest diferentele sunt mari, modul de echilibrare , pozitia inelelor - are 8 inele concept Alconite + top, in fine e o lanseta. Cele de fabrica incepand cu mandrina stupida, au inele putine si grele si in plus slabe calitativ.
Pacat ca blank-ul e bun, dar daca nu vrei sa schimbi e buna si 762 de fabrica.
Uite daca te grabesti si nu vrei ceva nou, vinde Andrei Ovidiu una facuta de mine pe care a pescuit-o doar in vara asta. Nu se compara cu cele de fabrica, singurul lucru comun, blank-ul, in rest diferentele sunt mari, modul de echilibrare , pozitia inelelor - are 8 inele concept Alconite + top, in fine e o lanseta. Cele de fabrica incepand cu mandrina stupida, au inele putine si grele si in plus slabe calitativ.
Pacat ca blank-ul e bun, dar daca nu vrei sa schimbi e buna si 762 de fabrica.