Scule potrivite

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
bodi1971
junior
junior

Re: Lansete potrivite

Mesaj de bodi1971 » 25 Sep 2005, 14:02

cristian.ene scrie:IM6 si IM7 sunt denumirile comerciale pentru densitati de grafit intemediar 38 - 45 mil. module. Sunt fibre foarte populare si cu multe aplicatii datorita elasticitatii medii. In plus sunt mai putin delicate la impact decat cele HI modulus.
Dar ppe langa densitatea grafitului mai importante sunt rasinile, modul in care este asezat grafitul si conicitatile.
De ce nu scrie nimeni articole pe tema asta? Banuiesc ca sunt multi incepatori ca si mine care ar vrea sa afle mai multe despre o lanseta sau o mulineta;de ex,materialele si modul de a construi un blanc,modul de constructie al unei lansete,constructia unei mulinete si diferentele care exista intre ele etc.Sunt multe intrebari la care as dori un raspuns si sunt convins ca doar de pe forum e mai greu sa le aflu.

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 25 Sep 2005, 21:21

La capitolul asta sunt absolut bata. Deci nu stiu exact daca astfel de articole cauti:

http://www.rapitori.ro/articole.php?cat=2

De fapt sunt mai multe articole despre lansete custom.

Asta ca sa ma bag in vorba :)
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.

rica
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de rica » 26 Sep 2005, 01:40

eu nu as lua shimano/abu garcia de la gipo nici sa ma tai! prietenii stiu de ce.

okuma av20 mi e un pic cam mare pentru pescuit la clean (la clean sub 1kg lol). eu am una dar o folosesc la stiuca ( stiuca mica :D ). dupa ceva cautari prin magazinele din .ro am luat de de pe net o mulineta basspro micro lite.

un batz de 3 milioane in .ro deja e scump pentru a merita sa fie cumparat. mai bine iti iei de pe basspro, cabelas etc, la 60$ gasesti un batz destul de serios, cu taxe si alte chestii cred ca ajungi sub 3mil lei (transportul s-ar putea sa fie o problema din cauza lungimii).

daca nu poti sa iei de pe net si vrei ceva repede si ieftin iti recomand din magazinele din .ro betze trabucco (eu am unul cu act 3-12g) sau un ron thomson, sunt sub 1 mil.

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 26 Sep 2005, 05:31

Sau iti dau eu un megalit MLS662M LineWt 6-14lb LureWt.1/4-1/3 oz IM 99de 2m. Si mulineta Daiwa sau Shimano fir Fireline, oceli la pret sub ce vehiculati voi acolo, mai mult ca si convenabil. Intra pe privat si iti dau lamuriri.
Dady

bodi1971
junior
junior

Mesaj de bodi1971 » 26 Sep 2005, 06:55

mihaimircea scrie:La capitolul asta sunt absolut bata. Deci nu stiu exact daca astfel de articole cauti:

http://www.rapitori.ro/articole.php?cat=2

De fapt sunt mai multe articole despre lansete custom.

Asta ca sa ma bag in vorba :)

Am citit toate articolele de pe acest site.Sunt foarte bune,dar eu ma gandeam la o serie de articole care sa detalieze diverse concepte prezentate acolo.Am discutat de cateva ori cu dl.Dady si mi-am dat seama ce mult conteaza sa-ti cunosti echipamentul in cele mai mici amanunte.Acum caut diverse surse de informare,dar sunt convins ca din experienta si "cultura pescareasca" a multora dintre cei care scriu pe acest forum ar iesi niste articole superioare celor care le citesc eu pe alte site-uri.De aceea imi pare rau ca n-am mai vazut un articol nou pe acest site cam de multisor.

cristian.ene
veteran
veteran

Lansete

Mesaj de cristian.ene » 26 Sep 2005, 09:43

Ca surse de informare cel mai simplu e sa citesti un articol la lui Andrei Zabet din Aventuri la Pescuit ( expica modul de constructie al blank-ului si clasifica tipurile de grafit), dar e un numar din 2003 cred, si poti sa te mai uiti pe site-ul meu unde prezint designul tipuri de lansete, tendintele actuale dar nu si modul in care este produs blank-ul. Oricum conteza cum simti tu lanseta si daca cumperi una de calitate, pescuiesti mai bine cu ea si este mai fiabila.
Un articol nou, al lui Tom Morgan poate sa iti transmita unele lucruri desi este pentru pescari avansati, este scris intr-un stil clar. Lansetele de pescuit cu musca sunt de departe cele mai complexe, iar daca intelegi cum trebuie sa fie o lanseta de pescuit cu musca, intelegi toate lanetele. Asta pentru cei care pescuiesc la spinning, le spun ca, daca invata sa lanseze bine cu o lanseta de musca, vor invata sa incarce mai bine in lanseu si o lanseta de spinning.

Ce spuneti de asta ?

remusnico
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de remusnico » 26 Sep 2005, 10:56

Ma iertati ca intervin, dar problema pe care intentionez sa o pun in discutie cred ca este de actualitate.
Eu unul nu sunt la curent cu noutatile aparute in domeniu, ba chiar am probleme cu intelegerea corecta a unor notiuni.
Am scris pe alt topic ca folosesc pt. spin un bat Gipo (Ozana) f. usor, actiune 10 - 30 gr., de care sunt extrem de multumit. Cineva a raspuns ca are si el un astfel de bat, care e din fibra de sticla, pe care il foloseste atunci cand i se cere de catre vreun prieten un bat de imprumut..Am avut in urma cu 7 -8 ani si un bat tubular din carbon (sau compozit - nu ma pricep) care mi s-a rupt, in conditii pe care nu mi le mai amintesc
Pe de alta parte, Jean Scurtu a scris ca in epoca betelor de carbon, exista multi pescari in SUA care folosesc bete din fibra de sticla. Eu de Gipo al meu am tras de nu e adevarat, si asta de ani de zile, si nu are semne de uzura decat pe partea metalica din exteriorul inelelor (culmea!), probabil de la frecarea cu husa si alte bete ce le car cu mine.
Acum vreau sa pun o intrebare, zic eu de bun simt, si anume:
- Care ar fi avantajele unui bat din carbon, sau combinatii cu carbon, comparativ cu un bat tubular din fibra de sticla (care se pare ca se rupe mai greu decat unul de carbon), in afara de pretul de cateva ori mai mare si de faptul ca daca il folosesti pe vreme de furtuna, ai toate sansele sa ti se strice, mai ales daca il tii in mana?
Pe de alta parte, rog cunoscatorii sa ma informeze despre locatiile din Romania unde pot gasi bete de spin tubulare din fibra de sticla, de o calitate superioara celui pe care il am acum (ma refer in principal la inele, care sa fie apte pt. fir textil).

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 26 Sep 2005, 11:15

Cred ca , de fapt, problema cu carbonu pe furtuna este ca brusc devii paratrasnet.
Apoi, carbonul este mai usor, mai comod pentru incheieturi, cica nu obosesti asa repede.

Astept si eu pareri privind rezistenta/fiabilitatea.

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 26 Sep 2005, 11:16

Desi am mai spus undeva, nu ma deranjeaza sa revin. Fibra de sticla este un material cu un coeficient de elasticitate f mare comparativ cu celelalte materiale, carbon compozit, grafit si carbon care si el este de module diferite ajungind la peste 40 , dar nu cred ca asta vrei sa sti. Cu cit materialele sint mai elastice cu atit rezistenta la incovoiere este mai mare, cu alte cuvinte se poate incarca cu eforturi mai mari. Carbonul este un material scump tocmai pentru ca are o elasticitate mai redusa, deci este mai rigid. In aceasta situatie inseamna ca supus la incovoiere se incarca mai greu inmagazineaza energie si rupera apare fara a trece printr-un domeniu de elasticitate mare. Cu alte cuvinte cu cit este mai rigid se rupe mai usor. Dar intrebarea ta este de ce vrem carbon. Ei bine cu cit varga este mai rigida cu atit mai rapid sesizeaza trasatura pestelui f rapid transmite aceasta pescarului iar reflexul de intepare se transmite fara pierderi energetice in gura pestelui si cu o viteza maxima. In idea aceasta se folosesc firele sintetice(sforile, pt ca de fapt toate sint sintetice)Aceste fire vin sa complecteze efectul rigiditatii eliminind elasticitatea pe care o facea nylonul clasic si care pierdea prin viteza de transmitere a trasaturii si inplicit transmiterea telefonata a intepaturii. Asta s-ar traduce prin rateuri multiple, nepenetrarea gurii pestilor cu dinti, etc. De asemenea rigiditatea poate revolutiona constructia vergilor usoare, creste lungimea acestora si alte avantaje. In fond este un compromis pe care cei mai multi pescari il accepta. Discutia poate fi cu mult mai ampla, dar cred ca vor venii si altii cu alte completari in asa fel incit sa poti sa intelegi corect aceasta diferenta.
Dady

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 26 Sep 2005, 11:26

Excelent Dady, eu unu m-am lamurit.

Practic problema e gen degustibus: intre o lanseta din fibra de sticla, mia ieftina si cu risc de rupere mai mic, si una de carbon, mia eficienta, mai scumpa si cu risc de rupere ridicat.

Cred ca optiunea cea mai potrivita ramane fibra de sticla, in afara cazului in care experienta adunata include multe rateuri + vrei acei pesti mari pe care STII sa-i prinzi+bugetul iti permite carbon.

Gresesc undeva sau am inteles bine?

Scrie răspuns