Scule potrivite

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
cristian.ene
veteran
veteran

Lansete potrivite

Mesaj de cristian.ene » 26 Sep 2005, 15:49

Eugen

Cat despre textil la clean sau pastrav cred ca
1. glass-ul e infinit mai bun :D
2. nu inteleg ce sa caute un textil la un peste care fuge cu cativa metri/sec. si ii pierzi de obicei din lipsa elasticitatii :( .

Au mai incercat si altii - Berti - si au luat-o in bot bine, dar au revenit la ganduri mai blande si mono. Vezi si tu daca in concursurile din SUA la bass folosind vobler sau spinnerbait , da cineva cu textil, eu nu cred.

Am vazut ca in Romania multi pescuiesc cu lansete par si sfoara la vobler, dar daca te uiti la orice firma de genul Daiwa, Loomis, St. Croi, Kistler, ....o sa vezi ca au fibre si actiuni specializate pentru fiecare naluca - crank, spinnerbait - care sunt invariabil moderate sau mod-fast.
Toti folosesc mono invariabil ca nu e nevoie sa intepi din cauza tractiunii pesti se autointeapa. Pe Vidra anul asta majoritatea pastravilor i-am luat pe tractiune si le-am perforat creierul din propria lor muscatura. Evident lanseta mea a fost tot timpul prea tare, desi e moderata.

Oricum gresesc si case mari ca Sage sau Loomis, asa ca merge si la noi...

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 26 Sep 2005, 16:04

Sorin, eu nu beau cand pescuiesc.
Las batzu jos, beau, si dup-aia pescuiesc si tot asa :D

Atza vs. mono:
pastrav - pe rau n-are sens sa pui atza, mono de max .18 e best off
- pe lac, in general mono DAR am avut si atacuri care le-am vazut doar in fir, posibil ca un textil sa fi fost mai potrivit, da' io tot cu mono o sa dau :)

clean - la vobler ataca f. dur textilu mi se pare total nepotrivit, la rotativa atacurile sunt ceva mai fine dar tot nu se justifica textilu

La alti pesti nu ma (mai) bag :wink:

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 26 Sep 2005, 16:16

nici io nu beau cand pescuiesc ....doar inainte si doar asa de coraj :D

mono versus textil :
Cred ca ansamblul : lanseta- fir trebuie echilibrat si nu neaparat daca firul e mono sau ata ...asta desigur daca facem abstractie de problema vizibilitatii firului in apa unde mono e clar indicat
la vobler intr-adevar pestele se cam auto .....dar preinteapa ....la un bat mai moale sau un mono pescuit la distanta e nevoie si de intepatura pescarului altfel.....cateva zbateri si pa......
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

cristian.ene
veteran
veteran

Scule potrivite

Mesaj de cristian.ene » 26 Sep 2005, 16:16

Omu modern e inovator :D , traditia sa moara, sa o ingropam sa-i cantam prohodul. Sa ardem toate firele mono :evil: , sa uitam fibra de sticla :wink: , Or fi bune grafitul si textilu si alte inventii, dar fiecare pe bucatica lor. Pare ca miroase a dictatura sau mi se pare mie, cum dispare sticla asa e posibil sa dispara dupa 10 , 20de ani si mono pacat ca nu poti face provizii, e nu e asa stabil ca textilu. Si cu lansetele cum vor toti fast, e bine sa mai comand ceva moderate si mod-fast ca aste nu expira.
La fel si cu fibra, doar unde trebuie. Unde e nevoie de elasticitate e bine sa existe, unde nu e nevoie sa dispara.

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 26 Sep 2005, 16:39

Mi-am facut un AlStar Titanium de 2,7m, l-am inelat portmulinet etc, i-am pus u Daiwa turnament SS 700, si...si...monofil, iar pe cealalta tot 2,7m rapida dar ceva mai taricica pe Shimano am pus Fireline de 4 . Cu ambele dau numai la vob. Dar cu cea noua care avea inainte de echipare 40 gr, voi da numai cu microvob.Si apropo de salau, ca in balti e tare pacatos. Am luat unul la 4,5 kg si pescuiam cu 0,16 mono. Daca nu ma uitam pe apa sa vad ca firul meu o luase razna, nu intepam de nici o culoare, efectiv nu am simtit nimic la mina. Pescuiam cu microvob, si tractiune mica.Tare as fi vrut sa vad ce se intimpla daca as fi avut fireline-ul, il simteam? Am mai luat multi dar pe curgatoare, da tare in vob, linistea asta mi s-a intimplat numai la babani si la balta.
Dady

todi
veteran
veteran

Re: Lansete potrivite

Mesaj de todi » 27 Sep 2005, 09:34

cristian.ene scrie: Foloseste cele mai bune fire posibile , cu intindere linitata si twisterw de 1.5 -3.5 g , salaul nici nu stie cand il are in gat. De multe ori a fost singurul care a prins, sau aprins mult mai binedeoarece da cu fire foarte subtiri si naluci discrete.
Asta vara am "imbujorat" bine un pescar din cate am auzit bun de salau in Bucuresti, folosind cel mai heavy echipament posibil. Tipul pescuia exact in stilul ala de finete, si s'a prezentat cu 4 strapazani at the end of the day.

Pe de alta parte inclin sa'i dau dreptate lui Cristian Ene, ansamblul bat rapid + multifilament se preteaza aproape exclusiv pescuitului la salau, si NU pescuitului in general cu plastice.

Numai bine!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 27 Sep 2005, 10:51

cristi, per ansamblu sunt de acord cu tine refr. la salau

fire foarte subtiri si naluci discrete, pe balta
power pro-ul de 8 lbs test este cotat ca avand 0,10 diametru, deci este un fir extrem de subtire

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 27 Sep 2005, 10:51

todi,

intamplator locul ala mergea pescuit exact in stilul in care dai tu, daca ar fi fost alta balta, poate ai fi fost tu ala care pleca acasa cu 4 strapa. :D

balta unde ai dat cu vali nu se compara ce se intampla pe aici. been there too, remember? dupa ce m-am lamurit care-i treaba, am dat cu pp de 15 fara lider, jiguri de 7, 9 si 11 si shaduri de 12 in apa de la 1.5 la maxim 3m, ca pe olt sub baraj doar jiguri un pic mai usoare. oricum m-am plictisit repede ca erau piticoti d-aia mancatori de gruburi. cand am fost eu nu se stia de locul ala unde-ai dat tu cu vali.

oricum, acolo era simplu man, pe ecluza de exemplu trebuia doar sa lasi jigul sa-l plimbe apa si dadeau fara sa faca figuri daca erau in zona. iar pe lac dadeau in shaduri pe recuperare, ca stiuca.

e un pic alta poveste cand ai de-a face cu o balta statuta, unde chiar tree jiguri usoare jucate pe bune, chiar daca dai cu textil tot esti cu ochiu pe fir fiindca trasatura nu o simti ci o vezi la fir. intreaba-l pe dan si-o sa-ti confirme, tot cu burta la fir pescuieste si el pe balta.

baltile astea au foarte putin peste iar aia ramasi afla mai repede decat noi ce modele noi scot astia de la MT si Manns. fara fineturi mai greu le dai de cap. ca tipul ala proceda la fel cum face aici si intr-un loc unde n-avea sens, asta e alta poveste.

acuma sa nu ma intelegi gresit, nu spun ca e mai greu sau ca-mi place mai mult pe balta decat pe olt. just hope you get the clear pic, mr M2. :))

numa' de bine!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 27 Sep 2005, 10:56

nu dau cu burta la fir pt ca-mi place burta ci pentru ca ia vantul firul :lol:
altfel zis intr-adevar urmaresc atacul salaului pe fir, uneori nu ajunge in varga

discutia de fapt era mono vs. multi la salau
eu cred ca daca dai cu un multi extrem de subtire nu dauneaza cu nimic in majoritatea situatiilor
faptul ca e mai rigid nu incurca cu nimic, asta e parere mea

nu neg ca altii au intalnit situatii in care au prins mai bine cu mono subtire si transparent, orice e posibil in pescuit

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 27 Sep 2005, 11:02

dane,

de ce sa fii de acord cu cristi daca tu prinzi peste cu textil si pe balti? eu nu cred deloc toata povestea asta cu monofilamentul la salau, nevoia de elasticitate si betele moi ca vezi doamne inhaleaza mai usor.

inainte de textil pescuiam cu mono fluo si leader subtire la jig si nu mi-e dor deloc de vremurile alea, e mult mai fain sa dai cu textil si povestea cu rateurile e falsa.

common, doar nu sta de prost cu jigu' intre dinti, daca nu i-o dai cand a luat-o il pierzi oricum, indiferent ce scule folosesti. cand am avut partide cu multe rateuri a fost tocmai din cauza ca aveam bat prea moale sau carlige tocite in bot sau ca dormeam pe mine in loc sa fiu atent la ce se intampla.

sunt curios cum dreaq reusesc astia sa-l ia cu mono cand ataca fara sa inhaleaze si se pune cu pieptu' pe shad. ma intreb atunci ce nevoie de elasticitate mai gasesc ca sa justifice faptul ca le place sa dea cu mono.

Scrie răspuns