Scule potrivite

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
oricum
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de oricum » 29 Sep 2005, 13:11

gizmo scrie:Chiar nu se gasesc bete trabucco in Bucuresti?
In Ghencea, la 5minute de mers pe jos de la capatul liniei 41 spre 13Sept, al doilea magazin. Din pacate sculele expuse nu sint prea numeroase, cica sa iti alegi din catalog si iti aduc ei pe comanda - stilul romanesc de a face afaceri.

cristian.ene
veteran
veteran

Lansete potrivite

Mesaj de cristian.ene » 29 Sep 2005, 21:44

Gizmo,

Dupa atatea ocolisuri, te-ai lamurit?

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 29 Sep 2005, 22:13

oricum scrie:
.... Din pacate sculele expuse nu sint prea numeroase, cica sa iti alegi din catalog si iti aduc ei pe comanda - stilul romanesc de a face afaceri.
Da. Si de obicei ce iti aduce la comanda e mai scump de cat daca ai lua acelasi produs de pe raft, de la el din magazin. Te penalizeaza cumva, ca nu il lasi sa stea cu marfa pe stoc cateva luni...

Vorbesc la modul general. Nu despre acel magazin. Curat stil romanesc...
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

gizmo
junior
junior

Re: Lansete potrivite

Mesaj de gizmo » 30 Sep 2005, 08:49

cristian.ene scrie:Gizmo,

Dupa atatea ocolisuri, te-ai lamurit?
NU :shock:

cristian.ene
veteran
veteran

Pescuitul si intelegerea

Mesaj de cristian.ene » 30 Sep 2005, 12:18

Gizmo,

observ pe acest site ca tanara generatie vrea sa scurteze masiv si arda etape intr-un an. E o tendinta umana, dar e imposibil sa fortezi anumite limite. Poti sa inveti un stil care seamana cu puii umflati in crescatorii.
La fel ca si in artele martiale invatarea dureaza toata viata. Pescarii englezi spuneau ca poti sa spui ca sti sa pescuiesti la musca dupa 10 ani, acu apar stiutori dupa 3-4 ani. 10 ani ar fi un prim stadiu sa te eliberezi de multe prejudecati sa ai o libertate de gandire, o gandire individuala. E vorba de 10 ani de pescuit temeinic in careai fost indrumat corect, altfel mergi pe calea intaririi unor deprinderi gresite.
Sincer in pescuit asta nu se poate, lucrurile incep sa se cristalizeze in 15-20 de ani. E valabil si pentru stiluri de pescuit si de ce scule ai nevoi. Mie mi-au recut prin mana aproape 100 de lansete de calitate fie de spinn fie de fly. Abia in ultimii ani pot spune ca stiu cu tre sa fie o lanseta si asta cu ajutorul unui pescar de top ca Florentin Zmeu.
De cand am apucat pe cararile spinning-ului au trecut vreo 20 de ani, iar la fly 10.

Asa ca nu va mai grabiti, exista un timp natural de acumulari, si apoi de salturi calitative, dar aceste apar la cativa ani. Florentin Zmeu mai invata si corecteaza, si dupa 40 de ani de pescuit la pesti rapitori.

Si in plus pescuitul se invata pe apa nu pe net, daca faceti de la 50 la 100 de iesiri pe an aveti sansa sa progresati mai repede. Simtul apei lipseste multor pescari care stiu sa manuiasca bine lansetele si nalucile.
Chestia asta cu tehnica e importanta dar decisiv e simtul apei care inseamna mii de zile pe apa. Chestia cu cititul, informatul, si net-ul cade in acest caz. Asta nu se transmite, e o crestere individuala, nu se transfera in nici un fel. E valabil si pentru fly fishing.
Un pescar experimentat va poate fi de folos.

Toate astea sunt valabile daca pescuitul este o provocare , daca nu, poti sa- l faci oricum tot nu conteaza.

bondan
senior
senior

Mesaj de bondan » 30 Sep 2005, 12:34

Pana acuma am stat si mai mult am citit, am si am pus intrebari, dar cred ca de data asta pot impartasi putin din propria experienta. Desi pescuiesc de la 7 ani (adica de vreo 20) nu am fost foarte pasionat pana acuma de echipamentul de pescuit. Dar anul trecut in toamna mi-am luat primul bat de fly. Inainte am citit discutiile, am adunat sfaturile si pana la urma mi-am luat cel mai ieftin bat ca al ami-l permiteam. :). Ieftin dar cu toata acestea foarte bun pentru invatat. Si invatand am ajuns sa-mi dau seama ce nu-mi place la el ce as avea nevoie ca sa mi se potriveasca mai bine. Si stiu cum va arata urmatorul bat. Si cand o sa-l am o sa-mi dau seama ce apreciez la el si probabil o sa-mi dau seama de alte chestii.
S-a mai zis cred ca e bine de subliniat. Cred ca echipamentul perfect depinde de fiecare si nu avem cum sa-l luam fara sa-l incercam. Sfaturile sunt foarte bun pentru ghidare si eliminare din incercarile esuate, e bine sa profiti de experienta altuia. Dar pana fiecare va avea un echipament ce i se va potrivi lui cel mai bine. De aceea ar fi ideal ca sa testam cat mai mult. Pe cat posibil ajutati de prieteni binevoitori care au deja. Si atunci alegerea la cumparare va fi mult mai apropiata de ceea ce intr-adevar ne va satisface pe deplin.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 30 Sep 2005, 13:03

lol. iar faci misto!

as avea ceva de comentat apropo de generalizarea ta cu generatia tanara, fiindca sa stii ca-s oameni care la 19 ani au mai multe iesiri la activ decat unii la 50.

tu ai tendinta sa uiti ca si unul ca florin zmeu este subiectiv si prefera din motive personale anumite chestii si poate chiar gresi in multe din teoriile pe care si le construieste. du-te cu el la fishing, pune-l sa pescuiasca cu textil si un bat fast si va prinde la fel de bine. ca este obisnuit cu un fir elastic asta sau cu batul cu care da, asta e o alta poveste.

corect este sa faci abstractie de tehnica, ca aia se invata. simtul apei nu tine de tehnologie, nea jean e pescar de scobar si astazi prinde si la jiguri tot cu bete lungi cum este obisnuit. intelegi ce zic?

ai dreptate la faza cu evolutia dar nu la diferentierea pe varste. unii chiar invata mai repede si ies mai des decat altii. altii ies si fac mereu aceleasi lucruri si nu invata nimic. e ca-n viata, ce dreaq...:))

pana in clipa de fata, cei mai buni pescari de salau pe care i-am vazut eu sunt cei de pe olt care ies de 5 ori pe saptamana si pescuiesc ca sa vanda pestele, nu fac poze si nu apar prin reviste. ai nostri de bucuresti dau la jig mai des dupa crapi decat dupa salau in ultimii ani, asa ca...eu zic ca te cam risti sa generalizezi.

lol. Ciao!

cristian.ene
veteran
veteran

Oltu si pescuitu

Mesaj de cristian.ene » 30 Sep 2005, 13:41

Eugen te referi la pescari care stiu un bine un stil , ma refer la un pescar care pescuieste bine la toti pestii rapitori, si cei de pe Olt sunt clar marginiti daca ii duci la un pastrav, clean sau la un avat. Zmeu a pescuit mult cu ata, si cunoaste bine avantajele, oricum a pescuit mult cu ata mult inaintea celor de pe Olt asa ca, baietii sunt incepatori prin comparatie....... Pescuitul nu incepe si nici nu se termina cu Olt-ul.
Pescuitul pe Olt e un stil particular, innalte situatii baietii nu stiu ce ar face. Zmeu a cam pescuit in toate situatiile :D . Asta face diferenta. Si la toate speciile, in toate felurile, asta face diferenta.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 30 Sep 2005, 13:46

ai dreptate cu stilurile de pescuit strict legate de un anumit areal sau conditii
Eu pescuiesc pe Olt dar mai in amonte ( Sibiu) si pescarii de acolo se pricep aproape exclusiv la voblerit.
Totusi nu inteleg de ce pui cratima cand scrii '' Oltul'' :D :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 30 Sep 2005, 15:37

cristi,

nici eu nu pricep de ai inteles ca oltul ar fi prima si ultima etapa in pescuit. anul asta cel mai greu pescuit cu care am avut de-a face a fost o partida de muscarit pe capra, unde nici macar nu trebuia sa stii sa lansezi, doar atata cat sa pui musca intr-un ochi de apa si s-o tii acolo, aici fiind partea dificila. pestele ala nu e greu de prins, doar se intampla sa traiasca intr-un loc greu de pescuit.

cam asa e si cu oltul. nu e mai greu sau cine stie ce mare filozofie, ca peste tot tree sa stii cum sa dai, ce papa si unde e. daca stii lucrurile astea il poti prinde cu orice fel de bete, scule si mulinete, eu asta spun.

analogia mea dintre pescarii de acolo si astia de aici sta perfect in picioare, dat fiind ca vorbeam de pescuit la aceeasi specie. baietii pe olt au prilejul sa se antreneze mai des la salau decat astia ai nostri. logic ca daca-i aduci aici o sa le vina cam greu pana o sa invete sa prinda crapi la jig. :))

altfel, ce sa zic, eu nu cred in legenda cu pescarul perfect si complet si oricum fac ce ma taie capul pana ma lamuresc singur ca o teorie sta in picioare sau nu, ca asa sunt eu facut. deci n-ajungi nicaieri cu mine intr-o discutie cu argumente din astea. pana una alta din ce-am incercat pana acum, monofilamentul nu e niciodata necesar la nici o specie si toti poti fi prinsi cu linie principala din textil si leader. keep trying, poate ma convingi pana la urma. :))

Scrie răspuns