Iata cum arata vaselina si sistemului de franare in cazul echiparii cu discuri din carbontex in locul celor din pasla, (mizerie mare) dupa o scurta utilizare. Rulmentul din tambur nici nu se mai vede, este imbacsit cu mizerie:

Va rog sa priviti poza de mai jos si sa va exprimati parerea in legatura cu ungerea abundenta cu vaselina a exteriorului carcasei, in coada mulinetei de sub ornament. Nu e vorba doar de aceasta mulineta, ci chiar si de acele Shimano care din fabrica nu au la interior vaselina pe pinioane, dar pe coada, sunt pline de unsoare. Nu este nici un element in miscare acolo. De ce atunci aceasta practica? Eu nu o practic si nu o pot interpreta decat ca o protectie impotriva apei... Doar ca acolo, bucsa wormshaftului e inchisa cu capac strans etans cu un surub, iar axa antitorsiune are pe ea simering din cauciuc, asa ca... Ce sens are? De ce se practica? Asa era si la Stradicul de dinainte si la orice mulineta Shimano cu sistem wormshaft. Am vrut mai demult sa va intreb, poate aveti o idee, dar am tot uitat si o fac cu aceasta ocazie. Iata:

La acest Sustain, am depus un mare efort pe cheia tubulara ca sa destrang piulita rotorului. Mi-a fost teama ca s-a smuls filetul cand a cedat din stransoare si cu greu s-a lasat scoasa piulita care asigura rotorul. Studiind mai atent problema, am ramas uimit. Nu s-a stricat nimic, doar ca mesterul anterior folosise un blocator de filet foarte puternic. Uimirea mea consta in faptul ca acea piulita nu necesita deloc blocator pe filet, fiindca are asigurare antidestrangere cu o piesa acoperitoare prinsa de rotor cu doua suruburi prevazute si acestea cu zimti antidestrangere. Se vede mai jos pe filet, blocatorul care se poate dovedi in alte situatii o procedura paguboasa:

Am gasit un pinion in stare buna, multa vaselina, chiar si unde nu e bine sa fie (pe axul tamburului) iar singurul element contrastant si murdar fata de celelalte, a fost bara antitorsiune:

Inainte de a demonta mulineta, este util sa verificam jocurile sistemului depanator. Scoatem bara antitorsiune, intoarcem ,,peste cap" racordul de oscilatie antitorsiune si verificam jocurile cursorului, lateral si in profunzime. La aceasta mulineta erau mici si nu au necesitat corectii:

Verificam apoi jocul longitudinal al axului vierme. Aceasta mulineta il avea mare. Nu stiu cum a fost trecut cu vederea la servisarea anterioara, dar eu l-am corectat ulterior cu un distantier de 0.25mm.

Au urmat proceduri uzuale:
-Am curatat rulmentul de antiretur, care asemenea axului antitorsiune si discurilor de frana, era disproportionat de murdar fata de restul componentelor.
-Am indepartat orice urma de vaselina de pe axul tamburului si am uns cu ulei.
-Am verificat pas cu pas rulajul individual al componentelor.
-Am curatat sistemul antitorsiune, care are doar o bara ca si Stradicul si care bara preia toata sarcina. Pe ea pica si surplusul de solicitare adaugat de discurile de carbontex din tambur.
-Am curatat de vaselina componentele si le-am uns corespunzator, nu in exces, fiindca ati vazut unde se depune excesul si cat ramane pe pinioane, deci nu are sens prea multa, ba poate chiar sa ajunga unde nu trebuie si sa faca rau.
-Am uns arcul pickupului, care nici la aceasta mulineta nu fusese uns.
-Am mai executat cateva operatiuni marunte, pe care nu le mai amintesc si totul s-a incheiat cu bine.
Aceasta mulineta mi-a dat emotii in faza de demontare din cauza blocatorilor de filete, solutie blocatoare specializata care fusese folosita pana si pe holzsuruburile care erau stranse in plastic!?!?
Mulineta se misca acum extrem de bine si de silentios, cu jocuri minime, nu are uzuri si daca se foloseste juducios frana, atunci are cariera lunga inainte.
TDum. Rew.