Detectarea unui dezechilibru evident este simpla, mai ales in cazul betelor din doua bucati. Astfel, daca luam doar partea din spate (cotorul) unui bat in mana si vedem ca atarna in fata, e clar ca atunci cand vom mai monta si tronsonul de varf, dezechilibrul va fi cu atat mai profund si concluzia imediata, dar gresita va fi ca va fi necesara o mulineta grea/mare pentru echilibrare. Deci, este bine, ca tinand in mana in dreptul mandrinei, doar partea din spate (cotor) a batului, sa simtim ca acesta tinde sa se ridice in sus, ca atunci cand vom monta si partea din fata sa existe posibilitatea contrabalansarii.
In poza de mai jos, am ales in sprijinul celor exprimate mai sus, doua cotoare de la bete de cca 2m, din doua tronsoane, care au fost gandite de constructor cu echilibrari diferite. In plan apropiat se vede un cotor care se inclina in fata (dezechilibrat), iar in plan indepartat se vede un cotor care se inclina in spate (echilibrat de constructor):

Am luat cea mai grea (550g) si mai mare mulineta pe care am avut-o la indemana si am prins-o pe cotorul dezechilibrat. Degeaba. Tot in fata atarna! Nu ajuta cu nimic in echilibrare! Si asta, fara a mai monta tronsonul de varf!

Am demontat apoi mulineta de 550 de grame si am prins cu un elastic, provizoriu/experimental, un plumb de 28 de grame pa capatul cotorului:

Iata cum 28 de grame pot face ceea ce nu pot face 550 de grame si cum putem transforma un bat dezechilibrat, intr-unul pe care se vor potrivi chiar si cele mai mici si usoare mulinete sau cele mai masive, fara a avea nici un impact major asupra echilibrarii.

Tinand cont de aceste informatii, veti sti de acum inca de cand luati in mana o jumatate de bat, (partea din spate) care este gradul de atentie si profesionalism cu care a fost executat intregul bat, din punct de vedere al echilibrarii. Mai multe informatii pe aceasta tema, in topicul ,,Echilibrarea lansetei"
Stiu ca multi nu vor fi de acord cu cele expuse mai sus, dar, din punctul meu de vedere, intre batul si mulineta care formeaza lanseta de spinning exista doar o relatie de armonizare si nu una de echilibrare.
Rew.