OCHELARI POLARIZANTI

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 25 Oct 2005, 22:43

ochelarii polarizati nu sunt mai buni sau mai putin buni. sunt polarizati sau nu, adica in lentila de baza este incorporat un celuloid (care acest efect de polarizare) ce opreste reflexia luminii din plan orizontal, sa ajunga la ochi. sunt mai multe brand-uri ce vand asemenea ochelari si toti fac aceeiasi treaba, reduc reflexiile orbitoare de pe suprafetele reflectante.
desigur lentila de baza poate fi mai inchisa la culoare, sau mai deschisa...dar filtru polarizant opreste reflexia. totusi pentru cei dintre voi care piloteaza avioane...nu sunt buni deoarece in cazul unui monitor cu cristale lichide dau niste efecte...nedorite...cu portiuni intunecate, in functie de cum se reflecta lumina.
totusi cand cumparati asa ceva (eu lucrez intr-un magazin de optica medicala si avem si ochelari cu lentile polarizate), puteti verifica daca sunt polarizati sau nu,cu un test foarte simplu. avand o pereche de ochelari la ochi, cereti vanzatorului un alt ochelar . privind prin lentilele celui de-al 2-lea ochelar veti observa ca daca rasucim rama cu 90' (grade) lentila devine opaca.
altfel spus dintr-un material transparent , daca suprapunem 2 astfel de lentile obtinem un material opac.
pentru sofat sunt recomandati cei cu lentile maro, iar pentru pescuit, sau alte activitati in aer liber si luminozitate puternica, cei cu lentila gri (lentila de baza cu filtru de luminozitate 3-4)
oricum sunt cei mai buni ochelari de soare. dupa ce porti asa ceva mai rar sa te intorci la o lentila obisnuita, fara acest filtru.

Bogdan_M
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Bogdan_M » 26 Oct 2005, 01:52

Se merita 100% :arrow: trust me :D
FIR INTINS !!!

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 26 Oct 2005, 12:56

ovidiu scrie:ochelarii polarizati nu sunt mai buni sau mai putin buni. sunt polarizati sau nu, ... sunt mai multe brand-uri ce vand asemenea ochelari si toti fac aceeiasi treaba
Sa nu exageram! Fara a avea intentia de a intra intr-o polemica pe probleme de optica: polarizarea poate fi partiala sau totala. Asa ca unii polarizeaza mai bine, altii mai putin bine. Daca faci testul cu 2 ochelari, pentru unele marci imaginea dispare complet cand sunt pusi la 90 grade, pentru altii dispare doar partial. Pe incercate! Apoi mai intervine rezistenta in timp, comoditatea, inchiderea cat mai buna a campului vizual (importanta la pescuit) si altele. E drept ca o pereche ce costa de doua ori mai mult ca alta, nu-si face treaba neaparat de doua ori mai bine. Pentru cei pe care nu-i dau banii afara din casa eu zic ca o pereche de 10-20 usd face treaba buna si poate fi folosita (cu grija) 2-3-4 ani. La musca sunt esentiali, la spining sunt utili de multe ori.

cristian.ene
veteran
veteran

Ochelari Cabela`s model 6 Fly

Mesaj de cristian.ene » 26 Oct 2005, 14:04

Pentru cei care pescuiesc la musca am o pereche de ochelari polarizanti cu lentila copper care este c3a mai indicata pentru contrastul bun atunci cand pescuiesti in locuri umbroase si luminozitatea mica de la sfarsitul zilei. Sunt buni si pentru luminozitate mai mare dar am pus in evidenta specializarea. I-am luat pentru mine ar sincer nu-mi place forma, acopera bine fata dar sunt prea mari pe gustul meu.
Pretul este unul din clasa entry - 20 $.

cristian.ene
veteran
veteran

Ochelari Cabela`s model 6 Fly

Mesaj de cristian.ene » 26 Oct 2005, 14:11

Pentru cei care pescuiesc la musca am o pereche de ochelari polarizanti cu lentila copper care este cea mai indicata pentru contrastul bun atunci cand pescuiesti in locuri umbroase si luminozitatea mica de la sfarsitul zilei. Sunt buni si pentru luminozitate mai mare dar am pus in evidenta specializarea. Pentru pescuitul la musca se pare ca, culorile cele mai bune sunt copper si pink(care se poate cumpara doar pentru modele scumpe). I-am luat pentru mine ar sincer nu-mi place forma, acopera bine fata dar sunt prea mari pe gustul meu.
Pretul este unul din clasa entry - 20 $.

In clasa medie 50$ se pare ca Fisherman Eyewear au performantele cele mai bune. In clasa 150-250$ avantajele sunt evidente - problema e doar de buget.
Pentru toate situatiile de pescuit e recomandabil totusi sa ai 2 sau 3 perechi care acopera diferit contrastele si gradul de luminozitate.
Brown sau Amber pentru situatii obisnuite spatii deschise si copper sau pink pentru luminozitate scazuta si contrast mare pe rau cand apar umbre.

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 26 Oct 2005, 18:15

Eu am Polarglare,cumparati acum 2 ani cu 70 RON,multumit de ei,au meritat banii.E mare diferenta pe o zi insorita,chiar si putin inorata,elimina cu succes efectul de "oglinda" a apei.Testul pentru lentile polarizate se poate face cu display-ul de la ceas digital sau de la telefonul mobil,intors la 90 grade,devine negru.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

ravenheart
veteran
veteran

Mesaj de ravenheart » 26 Oct 2005, 21:32

ce parere aveti de rapala? am vazut o pereche la arrow in cluj cu vreo 750.000, dar nu stiu ce model... se merita?
Dark, morbid, a poet and singer, your death and my resurrection. I am a warrior, a shadow lord. I am the one who troubles your mind. I am the one that you always try to subdue, I am the moon frost, the superior race, the one you'll never achieve.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 27 Oct 2005, 10:00

f buni
sunt facuti la mama lor acasa ....
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

bondan
senior
senior

Mesaj de bondan » 27 Oct 2005, 10:05

Eu am cred exact rapala de la arrow. sunt foarte multumit de ei dar nici n-am pus mana pe alta pereche sa vad diferente.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 27 Oct 2005, 10:07

eu am avut Balzer inainte .....nu se compara
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Scrie răspuns