semlecangheorghe scrie:Asta nu am inteles-o..de ce sa nu poti trage de lanseta??Si la spinn si la cast,cotorul lansetei se sprijina pe antebrat,si faci miscarea din cot ..nu inteleg ce are cum tii mina..
Incearca Gigi cu o lanseta de spinning si cu una de casting sa tragi de vreun cantar cu o singura mana ... vei vedea ca datorita pozitiei mainii vei avea mult mai multa putere cu combo-ul de spinning decat cu unul de casting si mana iti va obosi mult mai rapid in cazul castingului, factor care este decisiv in cazul unui dril prelungit.
semlecangheorghe scrie:Asa este ,exista aceasta tendinta si,rezolvarea la problema aceasta este montajul inelelor in spirala...Spirala poate fi abrupta sau lenta..Cu cit este mai abrupta trecerea cu atita dispare si senzatia de torsiune la incheietura miinii,lanseta comportindu-se din acest p.d.v.,ca si una de spinning.
Montatul in spirala nu sunt tocmai convins ca rezolva in totalitate problema, poate o mai atenueaza dar mulineta oricum ramane sus si asta este suficient sa existe o forta de torsiune acolo, indiferent de modul in care e facut spiral-wrap-ul ala ...
semlecangheorghe scrie:Despre priza pe mandrina...aici este ceva subiectiv,cred.Mie unul imi place foarte mult priza ,comparativ cu spinningul..Pestii mai mari pe care i-am drilat,nu mi-au pus probleme...nu m-am simtit deloc incomodat de mandrina de cast..Exista mulinete lowprofile la fel de puternice ca si cele clasice,round profile,cu diferenta ca sint mult mai comode...cine prefera round profile,e optiunea lui..
Sa zicem, la fel cum ai zis si tu, ca pozitia este ceva subiectiv ... mie mi se pare mult mai comoda pozitia mainii la spinning .... am folosit doar low-profile ne-avand nici o mulineta round, dar banuiesc ca aici e si mai nasol.
semlecangheorghe scrie:Nu vreau sa dau exemple concrete ca iar se baga-n seama Petreus Marinarul,cu Saltiga lui...dar echivalentul de casting(ca si putere) al unei mulinete de spinn de 4000,este mai usor cu vreo 100grame,si asta se simte ,peransamblu..In plus ,o lanseta lunga si puternica de somn,sa zicem un 50-100,pentru apele noastre din Romania,si care iarasi cintareste pe la 200grame,poate fi inlocuita cu succes cu un fliiping sau mag bass,american ,facind fata la orice ora unui somn de 30-40kg..Si daca aduni peransamblu greutatile acestor doua ipotetice combo-uri ,diferenta in privinta usurintei si placerii in pescuit ,revine baitcast-ului..
In cazul asta iarasi revine ideea de subiectivism dar si a locurilor in care fiecare pescuieste. In ciuda faptului ca sunt mai comode lansetele mai scurte la somn oricum voi pescui cu lansete lungi pentru un control mai bun in toate fazele pescuitului (de la condusul voblerului prin anumite zone si pana la dril si scosul pestelui). Prin locurile in care pescuiesc eu pur si simplu nu am ce face cu lansetele scurte ... ca ma incapatanez eu sa pescuiesc la avat si cu lansete de 2,1 (e mai universala sa zic asa putand sa o folosesc foarte bine la top-water-e dupa care sunt inebunit) este alta poveste in care personajul e totusi un avat caruia dupa ce i-ai dat o gura de aer vine pe o parte si il conduci unde vrei tu, dar la somn cu o lanseta scurta as freca firul de toate crengile sau bolovanii din mal ca sa nu mai pomenesc ca nu au fost putine cazurile in care trebuia sa evit anumite obstacole ... lucru care cu o lanseta prea scurta mi-ar fi fost imposibil.
Pe aici nu as prea avea ce face cu lansetele mag.bass sau flipping pe care le pomenesti tu, dar aici se discuta iarasi de locuri diferite eu pescuind pe un rau mult mai lat, cu curent puternic si cu pesti mai “sanatosi” daca pot spune asa, unde nici cu 100 de metri de fir nu esti tocmai convins ca vei face fata. Cu o lanseta si o mulineta care nu sunt suficient de puternice sa il intorci cand intra in curent risti sa ramai fara fir in mai putin de 2 minute.
semlecangheorghe scrie:Ca si exemplu,la noi,in vara aceasta s-a capturat un somn de 2.15m,cu o lanseta ....medium heavy,moderata,cu gramajul nalucii de la 10sau 14,pina in 45 grame,mulineta de cast lowprofile,si fir de 30 de lb.....Presupun ca una de flipping,ori magbass,se va descurca mult mai bine,deoarece au rezerva mare de putere ambele..Asta ca si exemplu concret despre ce poate un asemenea combo de cast..
Gigi, am scos si eu un somn de 155cm cu o lanseta ce arunca pana in 21 de grame si fir de 15lb dar asta nu inseamna ca echipamentul este unul adecvat ci mai degraba tine de noroc ... somnul respectiv nu a intrat deloc in curent si s-a plimbat pe langa mal pana a obosit. Si in cazul asta depinde mult de locul in care pescuiesti pentru ca un somn de 2,15 il ti pe loc cu un fir de 30lb doar cu noroc sau daca locul este unul curat si nu prea are multe posibilitati sa fuga.
Ca sa iti dau un contra-exemplu cu situatii vazute la pescuit, am fost cu un amic pe aici la pescuit si intr-o noapte a avut 4 monstrii in lanseta (eram la nici 2 metri de el). Voi vorbi doar de al doilea si al treilea. La al doilea si-a dat seama ca mulineta este defecta, adica in momentul in care pleca pe frana dintr-un motiv sau altul, tamburul in timp ce se rotea prindea si surubul ala care strangea frana iar dupa vreo 5-6 metri de plecat pe frana, asta strangadu-se la maxim efectiv a ajuns in punctul in care tamburul s-a blocat si pick-up-ul a inceput sa i se dea peste cap. Pescuia cu fir de 80lb si dupa nici 3 secunde a pocnit firul (lanseta era una ce duce pana in 100g si mulineta de 6000). La al treilea situatia a fost oarecum identica si dupa vreo 10 metri (avea frana mai slabita) iarasi a pocnit firul de 80lb. Ce incercam sa zic in toata faza asta este ca nici cu un echipament mult mai greu decat cel pomenit de tine somnul odata intrat in curent nu a putut fi oprit
ps: ULK, ti-a raspuns Tavi la intrebare ...
ppps: hai sa nu o dam pe off-topic aici ...

C&R ... un alt mod de a savura un peste ...