Mulineta spinning somn

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
anem
veteran
veteran

Re: Mulineta spinning somn

Mesaj de anem » 12 Noi 2012, 12:36

Gigi, nu urmaresc sa intru in polemica ... am precizat treaba asta de la bun inceput tocmai pentru a o evita, mai ales ca poate iese un topic interesant pe aici.

Nu imi place cast-ul la somn pentru ca este foarte incomod. Mi se pare incomod atat in timpul recuperari (de cele mai multe ori cu varful lansetei destul de sus – pescuiesc noaptea la suprafata) cat mai ales in timpul drilului. Cand spuneam de fortele de torsiune nu ma refeream ca ar aparea probleme la blank-ul lansetei (chestiile astea nu le cunosc si evit sa intru in detalii in ceea ce le priveste) ci la incheietura pescarului. Adica inchipuie-ti un somn de 30-40 de kilograme in capatul lansetei ... lanseta indoita bine, evident, si tu trebuie sa tragi de el. Ei bine, la spinning ai efectiv doar de tras in timp ce mana stanga poate fi linistita pe mulineta recuperand sau “jucandu-te” cu tamburul si frana. La casting situatia sta usor diferit pentru ca pozitia mulientei (pe invers) nu e una naturala si sub forta cu care trage pestele orciat te-ai chinui oricum mulienta tinde tot timpul sa se roteasca in jos si forta creste odata cu forta cu care trage pestele ... de aia ziceam ca priza la casting, in timpul drilului e una criminala pentru ca iti face praf incheietura prea rapid. Sa amintesc ca la casting, datorita prizei nu ai o forta prea mare in mana sa tragi de lanseta si atunci automat trebuie sa te folosesti si de mana stanga tragand de lanseta undeva deasupra manerului, chestie care nu e tocmai OK pentru ca mana aia preferabil ar fi sa fie pe mulineta ...

Ceea ce am scris mai sus e strict parerea mea in ceea ce priveste baitcasting vs. spinning atunci cand vine vorba de somn.

Si sa nu imi spui te rog de un plus de forta pentru ca oricum somnul il scoti din pompaje si nu din mulineta. Tot ce ai nevoie e un ansamblu suficient de puternic care sa tina la “demarajele” somnului, o frana care sa lucreze impecabil si un tambur suficient sa tina un fir pe masura.

ONAMHIS – Okuma-urile alea nu sunt de spinning sub nici o forma.

ps: lau_bau - ieri am pus mana pe un Fin-Nor Inshore Spinning de 5000 ... si mi-a placut mult de tot :wink:
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

lau_bau
veteran
veteran

Mesaj de lau_bau » 12 Noi 2012, 12:45

Aceeasi senzatie am avut-o si eu cand am incercat sa dau la casting,nu imi puteam imagina cum voi
desfasura un dril cu un peste mai mare.Mai ales cu o mulineta non low prifile gen sa zicem
Abu garcia ambasador.Cum tii si de bat si de mulineta sa nu se rasuceasca?????

Pentru mine cel putin o sa ramana SPINNING clasic.

Am vazut si eu un Fin Nor,foarte legate,full metal,o sa iau in considerare,multumesc.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 12 Noi 2012, 13:02

sub forta cu care trage pestele orciat te-ai chinui oricum mulienta tinde tot timpul sa se roteasca in jos si forta creste odata cu forta cu care trage pestele ...
Asa este ,exista aceasta tendinta si,rezolvarea la problema aceasta este montajul inelelor in spirala...Spirala poate fi abrupta sau lenta..Cu cit este mai abrupta trecerea cu atita dispare si senzatia de torsiune la incheietura miinii,lanseta comportindu-se din acest p.d.v.,ca si una de spinning.

Despre priza pe mandrina...aici este ceva subiectiv,cred.Mie unul imi place foarte mult priza ,comparativ cu spinningul..Pestii mai mari pe care i-am drilat,nu mi-au pus probleme...nu m-am simtit deloc incomodat de mandrina de cast..Exista mulinete lowprofile la fel de puternice ca si cele clasice,round profile,cu diferenta ca sint mult mai comode...cine prefera round profile,e optiunea lui..

Nu vreau sa dau exemple concrete ca iar se baga-n seama Petreus Marinarul,cu Saltiga lui...dar echivalentul de casting(ca si putere) al unei mulinete de spinn de 4000,este mai usor cu vreo 100grame,si asta se simte ,peransamblu..In plus ,o lanseta lunga si puternica de somn,sa zicem un 50-100,pentru apele noastre din Romania,si care iarasi cintareste pe la 200grame,poate fi inlocuita cu succes cu un fliiping sau mag bass,american ,facind fata la orice ora unui somn de 30-40kg..Si daca aduni peransamblu greutatile acestor doua ipotetice combo-uri ,diferenta in privinta usurintei si placerii in pescuit ,revine baitcast-ului..
Evident mai trebuie sa-ti si placa stilul,si sa iti placa priza la lanseta,ori astea sint chestii subiective...care cum percepe lucrurile..Ca si exemplu,la noi,in vara aceasta s-a capturat un somn de 2.15m,cu o lanseta ....medium heavy,moderata,cu gramajul nalucii de la 10sau 14,pina in 45 grame,mulineta de cast lowprofile,si fir de 30 de lb.....Presupun ca una de flipping,ori magbass,se va descurca mult mai bine,deoarece au rezerva mare de putere ambele..Asta ca si exemplu concret despre ce poate un asemenea combo de cast..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 12 Noi 2012, 13:07

Sa amintesc ca la casting, datorita prizei nu ai o forta prea mare in mana sa tragi de lanseta
Asta nu am inteles-o..de ce sa nu poti trage de lanseta??Si la spinn si la cast,cotorul lansetei se sprijina pe antebrat,si faci miscarea din cot ..nu inteleg ce are cum tii mina..

.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 12 Noi 2012, 13:34

Cum reusesc aia care dau la trolling pe ocean sa foloseasca majoritar echipamente cu mulinete si inele in sus si sa nu se planga de forte parazitare ...Chiar asa de prosti sunt aia de dau dupa marlin sau alte specii, ce transmit forte colosale in lanseta?
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 12 Noi 2012, 13:45

Mulinetele si sculele de big game /trolling sunt din alt film, singura legatura cu baitcastingul e ca sunt mulinetele orientate tot in sus. :P
Priza pe bat e ca la spin, toata mana strange sanatos foregripul, nu apuca de sub mulineta cu degetul mare pe tambur ca la baitcast :!: , mulinetele sunt de multe ori legate cu hamuri de pescar si pescarul de scaun, drillul se face si cu ajutorul motorului barcii etc.
N-am prea inteles nici de ce sunt bune la somn betele de flipping si mag bass care de regula arunca max 2 oz pe cand aici se discuta de 50-100 de grame. :P
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 12 Noi 2012, 13:58

iar incepeti ? :wallbash:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 12 Noi 2012, 14:01

Iacata-l pe domnul 'cold hand'... :lol:
Ai scos capu' din nisip??Poi trebuia sa cumva sa iti zgindar io cumva,...'n-am inteles cum..." :lol: :lol:
Ca sa stii si tu ,cu un mag bass pina intr-un oz ,spargi placa dentara la orice macrosalau pe la 10-12kg,la somn iarasi la fel...am prins ieri unu',mic ce-i drept,pina-n creier io intrat cirligul..la 2 oz...n-are rost..sa-ti iexplic...Da' astea-s chestii pe care un pescar de clean si scobar nu are cum le intelege...decit daca le experimenteaza direct,ceea ce iar nu-i posibil ,deoarece e trecut deja la un nivel superior...
Asa ca daca ,mai ai nelamuriri,si'iar nu intelegi',hai pe topicul cu fly-ul si ne contram acolo,sa lasam oamenii sa-si gaseasca mulineta potrivita pentru somn..Daca ar fi de spinn,eu as recomanda penn-mulineta tanc...puternica si rezistenta..

.

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 12 Noi 2012, 14:03

semlecangheorghe scrie:Asta nu am inteles-o..de ce sa nu poti trage de lanseta??Si la spinn si la cast,cotorul lansetei se sprijina pe antebrat,si faci miscarea din cot ..nu inteleg ce are cum tii mina..
Incearca Gigi cu o lanseta de spinning si cu una de casting sa tragi de vreun cantar cu o singura mana ... vei vedea ca datorita pozitiei mainii vei avea mult mai multa putere cu combo-ul de spinning decat cu unul de casting si mana iti va obosi mult mai rapid in cazul castingului, factor care este decisiv in cazul unui dril prelungit.
semlecangheorghe scrie:Asa este ,exista aceasta tendinta si,rezolvarea la problema aceasta este montajul inelelor in spirala...Spirala poate fi abrupta sau lenta..Cu cit este mai abrupta trecerea cu atita dispare si senzatia de torsiune la incheietura miinii,lanseta comportindu-se din acest p.d.v.,ca si una de spinning.
Montatul in spirala nu sunt tocmai convins ca rezolva in totalitate problema, poate o mai atenueaza dar mulineta oricum ramane sus si asta este suficient sa existe o forta de torsiune acolo, indiferent de modul in care e facut spiral-wrap-ul ala ...
semlecangheorghe scrie:Despre priza pe mandrina...aici este ceva subiectiv,cred.Mie unul imi place foarte mult priza ,comparativ cu spinningul..Pestii mai mari pe care i-am drilat,nu mi-au pus probleme...nu m-am simtit deloc incomodat de mandrina de cast..Exista mulinete lowprofile la fel de puternice ca si cele clasice,round profile,cu diferenta ca sint mult mai comode...cine prefera round profile,e optiunea lui..
Sa zicem, la fel cum ai zis si tu, ca pozitia este ceva subiectiv ... mie mi se pare mult mai comoda pozitia mainii la spinning .... am folosit doar low-profile ne-avand nici o mulineta round, dar banuiesc ca aici e si mai nasol.
semlecangheorghe scrie:Nu vreau sa dau exemple concrete ca iar se baga-n seama Petreus Marinarul,cu Saltiga lui...dar echivalentul de casting(ca si putere) al unei mulinete de spinn de 4000,este mai usor cu vreo 100grame,si asta se simte ,peransamblu..In plus ,o lanseta lunga si puternica de somn,sa zicem un 50-100,pentru apele noastre din Romania,si care iarasi cintareste pe la 200grame,poate fi inlocuita cu succes cu un fliiping sau mag bass,american ,facind fata la orice ora unui somn de 30-40kg..Si daca aduni peransamblu greutatile acestor doua ipotetice combo-uri ,diferenta in privinta usurintei si placerii in pescuit ,revine baitcast-ului..
In cazul asta iarasi revine ideea de subiectivism dar si a locurilor in care fiecare pescuieste. In ciuda faptului ca sunt mai comode lansetele mai scurte la somn oricum voi pescui cu lansete lungi pentru un control mai bun in toate fazele pescuitului (de la condusul voblerului prin anumite zone si pana la dril si scosul pestelui). Prin locurile in care pescuiesc eu pur si simplu nu am ce face cu lansetele scurte ... ca ma incapatanez eu sa pescuiesc la avat si cu lansete de 2,1 (e mai universala sa zic asa putand sa o folosesc foarte bine la top-water-e dupa care sunt inebunit) este alta poveste in care personajul e totusi un avat caruia dupa ce i-ai dat o gura de aer vine pe o parte si il conduci unde vrei tu, dar la somn cu o lanseta scurta as freca firul de toate crengile sau bolovanii din mal ca sa nu mai pomenesc ca nu au fost putine cazurile in care trebuia sa evit anumite obstacole ... lucru care cu o lanseta prea scurta mi-ar fi fost imposibil.

Pe aici nu as prea avea ce face cu lansetele mag.bass sau flipping pe care le pomenesti tu, dar aici se discuta iarasi de locuri diferite eu pescuind pe un rau mult mai lat, cu curent puternic si cu pesti mai “sanatosi” daca pot spune asa, unde nici cu 100 de metri de fir nu esti tocmai convins ca vei face fata. Cu o lanseta si o mulineta care nu sunt suficient de puternice sa il intorci cand intra in curent risti sa ramai fara fir in mai putin de 2 minute.
semlecangheorghe scrie:Ca si exemplu,la noi,in vara aceasta s-a capturat un somn de 2.15m,cu o lanseta ....medium heavy,moderata,cu gramajul nalucii de la 10sau 14,pina in 45 grame,mulineta de cast lowprofile,si fir de 30 de lb.....Presupun ca una de flipping,ori magbass,se va descurca mult mai bine,deoarece au rezerva mare de putere ambele..Asta ca si exemplu concret despre ce poate un asemenea combo de cast..
Gigi, am scos si eu un somn de 155cm cu o lanseta ce arunca pana in 21 de grame si fir de 15lb dar asta nu inseamna ca echipamentul este unul adecvat ci mai degraba tine de noroc ... somnul respectiv nu a intrat deloc in curent si s-a plimbat pe langa mal pana a obosit. Si in cazul asta depinde mult de locul in care pescuiesti pentru ca un somn de 2,15 il ti pe loc cu un fir de 30lb doar cu noroc sau daca locul este unul curat si nu prea are multe posibilitati sa fuga.

Ca sa iti dau un contra-exemplu cu situatii vazute la pescuit, am fost cu un amic pe aici la pescuit si intr-o noapte a avut 4 monstrii in lanseta (eram la nici 2 metri de el). Voi vorbi doar de al doilea si al treilea. La al doilea si-a dat seama ca mulineta este defecta, adica in momentul in care pleca pe frana dintr-un motiv sau altul, tamburul in timp ce se rotea prindea si surubul ala care strangea frana iar dupa vreo 5-6 metri de plecat pe frana, asta strangadu-se la maxim efectiv a ajuns in punctul in care tamburul s-a blocat si pick-up-ul a inceput sa i se dea peste cap. Pescuia cu fir de 80lb si dupa nici 3 secunde a pocnit firul (lanseta era una ce duce pana in 100g si mulineta de 6000). La al treilea situatia a fost oarecum identica si dupa vreo 10 metri (avea frana mai slabita) iarasi a pocnit firul de 80lb. Ce incercam sa zic in toata faza asta este ca nici cu un echipament mult mai greu decat cel pomenit de tine somnul odata intrat in curent nu a putut fi oprit :wink:

ps: ULK, ti-a raspuns Tavi la intrebare ...

ppps: hai sa nu o dam pe off-topic aici ... :wink:
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 12 Noi 2012, 14:07

Si in cazul asta depinde mult de locul in care pescuiesti pentru ca un somn de 2,15 il ti pe loc cu un fir de 30lb doar cu noroc sau daca locul este unul curat si nu prea are multe posibilitati sa fuga.

Pe o scara de la 1 la 10,locul era de 15,in privinta dificultatii--mal de piatra,copaci cu crengi in apa,plus insule depiatara,la nici 30de metri..si l-a scos..

.

Scrie răspuns