Mulineta de baitcasting

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Tavi
veteran
veteran

Re: Mulineta de baitcasting

Mesaj de Tavi » 23 Dec 2015, 09:00

Ahaaaa, deci daca dai cu tambur shallow, cu fir subtire, pentru finete sunt dezavantaje la nalucile care opun rezistenta mare si somnii cat traversa, ca-ti ingroapa firul...
Asa se da la cast? Cu scule fine dupa pesti mari? E chiar totul invers la stilul asta? :D
Iar daca se duce camasa devine mai greu, banuiesc ca de la apa si ca vorbim de textil.... Doar la firul subtire apare dezavantajul asta? Nu cumva firul gros pateste la fel? Intreb si eu, ca nu ma pricep la cast...
E foarte instructiv topicul asta. :lol:
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 23 Dec 2015, 10:00

semlecangheorghe scrie: Da,insa mai este un aspect.
Exista o diferenta de 2 grame intre ele ,insa atunci cand sunt fara fir.
Cu firul pus pe tambur pe cel mai adinc va intra mai mult fir ceea ce inseamna o greutate in plus, si pe cel mai putin adinc va intra mai putin fir si deci mai usor, si aparent lucrurile s-ar echilibra.Zic aparent , pentru ca nimeni nu a cantarit doi tamburi din astia cu fir pe ele si sa compare..sau poate a facut-o cine stie...
Luand in considerare densitatea materialelor din care sunt facute firele, iti trebuie destul de mult fir sa completezi diferenta de 2 grame. La PE densitatea e de cca. 0,9 g/cm cub. La fluorocarboaen e 1,7-2,1 g/cm cub. Orientativ, densitatea aluminiului, functie de aliaj, se invarte pe la 2,7g/cm cub. Asa ca, daca umpli tamburul adanc cu fluorocarbon e una, daca o faci cu PE e alta... La fel si cel shallow...
Ceea ce am vrut sa spun e ca nu intotdeauna capacitatea mare a tamburului inseamna ca el e neaparat mai greu. Ajunge sa te uiti la metodele alese de producator pt. usurarea tamburului prin practicarea de diferite orificii, canale frezate, etc. Apoi exista diferente de greutate datorate sistemelor de franare. Cei care fabrica tamburi pt. finesse, in incercarea de a scapa de greutate, ajung sa foloseasca sisteme de franare simplificate la maxim.
Asa ca eu nu m-as aventura sa emit "legi" sau postulate pe aceasta tema.
Viata e greu! :D
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 23 Dec 2015, 10:54

Ceea ce am vrut sa spun e ca nu intotdeauna capacitatea mare a tamburului inseamna ca el e neaparat mai greu.
..io am inteles perfect ce ai vrut sa spui,pentru ca nu cu foarte mult timp in urma am ''macinat'' si eu alternative la tamburi shallow si tot ce implica asta.Eram cu blankul in mana si dilema intre urechi..cast ori spin(light)..am dat un tur pe net, am comparat preturi peransamblu raportat la avantaje si dezavantaje aplicat totul la care-i scopul final si mi-a dat =spinning.Un honneycomb o fi el usor dar ce castiga la greutate pierde la rezistenta,fiind foarte fragil.La unele producatorul recomanda doar mono..Am considerat de nedorit..

Buna chestia cu densitatea firelor ,poti macar sa iti faci o idee..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 23 Dec 2015, 11:08

Tavi scrie:Ahaaaa, deci daca dai cu tambur shallow, cu fir subtire, pentru finete sunt dezavantaje la nalucile care opun rezistenta mare si somnii cat traversa, ca-ti ingroapa firul...
Asa se da la cast? Cu scule fine dupa pesti mari? E chiar totul invers la stilul asta? :D
Iar daca se duce camasa devine mai greu, banuiesc ca de la apa si ca vorbim de textil.... Doar la firul subtire apare dezavantajul asta? Nu cumva firul gros pateste la fel? Intreb si eu, ca nu ma pricep la cast...
E foarte instructiv topicul asta. :lol:
Te mananca hiara ce esti,nu-i asa?? :lol:
Pa linga gripu' ala de un metru in botul unui biet clean ,cea ce crezi tu ca ai inteles cum am pescuit io , e fix pix..
Si apropo,unde am zis io ca firul gros nu pateste la fel(imbibarea cu apa)?? :D

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 23 Dec 2015, 13:24

Nu-am zis ca ai zis ca dai asa, nici n-am zis ca ai zis ca firu gros nu se imbiba :P
Ai zis asta:
Acest fir fiind mai subtire in diametru ,la aceeasi lungime ,da compenseaza printr-o greutate mai mica, dar apar alte belele cum ar fi ingroparea spirelor cand folosesti naluci care opun rezistenta mai mare ,sau dupa drilul cu un peste..plus ca dupa ce firul pierde camasa protectoare devine mai greu dupa cateva lanseuri si asta se simte dupa cateva partide de pescuit..

Ori sa ti se ingroape spirele cand drilezi un peste f. mare nu-i un lucru tocmai placut..Nu zic la pesti pina in 10 kile nu e problema, nu exista stiuca ori salau caruia sa nu-i poti face fata, insa la somnoi din aia cat traversa ,mai ales daca iti intra pe ceva curent puternic..nu-i deloc ok..
Iar io din ce ai zis inteleg ca firele subtiri au urmatoarele belele:
1. ingropatul spirelor cu naluci care opun rezistenta mai mare
2. ingropatul spirelor cu pesti peste 10 kile, respectiv somni cat traversa
3. firul devine mai greu
Am inteles bine? Asta ai zis? Evident da. :D
Asadar belele firelor subtiri (1 si 2) sunt relevante doar in cazul in care pescuiesti cu fire subtiri, respectiv tamburi shallow cu asemenea naluci si dupa asemenea pesti. Daca nu pescuiesti asa nu sunt asemenea belele.
Iar beleaua 3 o au si firele groase...deci nu e relevanta ca belea a firelor subtiri.
Logic, nu?
Presupun ca si castul asta chiar daca e invers are totusi logica lui.
:D :D :D
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 23 Dec 2015, 13:41

se sontrazice iel cu limba romana... iar tu acu te astepti sa aibe si lojica ? :D
semlecangheorghe scrie: Insa..un tambur shallow presupune ca vrei sa pescuiesti cu fir subtire,pentru finete , ca daca pui un shallow doar ca sa pescuiesti cu un diametru mai grosier care presupune sa scurtezi lungimea liniei doar ca sa nu bagi buraj ,nu vad rostul ...
Jiji... tie in viata ta nu ti-a scos chestele mai mult de 100 de metri de fir...
practic nu cred ca ti-a scos mai mult decit ai lansat...
si de lansat... nu lansezi asa departe... :D

si´atunci ... in cazul tau... care´i rostul sa ai asa mult fir pe tambur ?

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 23 Dec 2015, 14:53

No bine ,daca am zis ce am zis si tu ai zis ca de fapt n-am zis ce am zis ci am zis ce vrei tu sa crezi ca am zis...fie cum zici tu.. :D

@o -brady...adevar graiesti.. 8)

.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 23 Dec 2015, 19:15

semlecangheorghe scrie:cast ori spin(light)..am dat un tur pe net, am comparat preturi peransamblu raportat la avantaje si dezavantaje aplicat totul la care-i scopul final si mi-a dat =spinning.
Stai linistit, ca ti-a dat bine. Era limpede ca asa tre' sa dea. Numai ca eu am vrut sa imi confirm presupunerile vazand si facand. Mi-am permis o "aroganta", de dragul jocului. Asa ca am facut ce era de facut. Mulineta corecta, tambur destinat, lanseta potrivita. Acum am proprile mele concluzii, pe care mi le-am tras in cunostinta de cauza, nu citind pareri pe net.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

ssfisher
veteran
veteran

Mesaj de ssfisher » 25 Dec 2015, 10:00

Musti scrie:
semlecangheorghe scrie: Da,insa mai este un aspect.
Exista o diferenta de 2 grame intre ele ,insa atunci cand sunt fara fir.
Cu firul pus pe tambur pe cel mai adinc va intra mai mult fir ceea ce inseamna o greutate in plus, si pe cel mai putin adinc va intra mai putin fir si deci mai usor, si aparent lucrurile s-ar echilibra.Zic aparent , pentru ca nimeni nu a cantarit doi tamburi din astia cu fir pe ele si sa compare..sau poate a facut-o cine stie...
Luand in considerare densitatea materialelor din care sunt facute firele, iti trebuie destul de mult fir sa completezi diferenta de 2 grame. La PE densitatea e de cca. 0,9 g/cm cub. La fluorocarboaen e 1,7-2,1 g/cm cub. Orientativ, densitatea aluminiului, functie de aliaj, se invarte pe la 2,7g/cm cub. Asa ca, daca umpli tamburul adanc cu fluorocarbon e una, daca o faci cu PE e alta... La fel si cel shallow...
Ceea ce am vrut sa spun e ca nu intotdeauna capacitatea mare a tamburului inseamna ca el e neaparat mai greu. Ajunge sa te uiti la metodele alese de producator pt. usurarea tamburului prin practicarea de diferite orificii, canale frezate, etc. Apoi exista diferente de greutate datorate sistemelor de franare. Cei care fabrica tamburi pt. finesse, in incercarea de a scapa de greutate, ajung sa foloseasca sisteme de franare simplificate la maxim.
Asa ca eu nu m-as aventura sa emit "legi" sau postulate pe aceasta tema.
Viata e greu! :D
Tocmai de aceea la DC+, Shimano a creat setari diferite (N, SP si F) in functie de firul folosit.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 26 Dec 2015, 20:48

Pina una alta ,cred ca imi iau si io doua dc-uri d-astea..una da saltwater si alta da peppery water.. :D
Imagine

Zici ca-s abu-urile lu' himmler.. :lol:

.

Scrie răspuns