Mulineta de baitcasting
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Re: Mulineta de baitcasting
Gigi
In primul rand am zis de la inceput in postarea mea ca e correct sa se sustina puncte de vedere cu pretentii de adevar doar pe baza experientei proprii , a ceea ce am pescuit
In postarea de atunci eu pescuisem mulineta vreo 2 ani iar Razvan imi ustinea despre o postare a unuia pe un forum ….not nice
Deci eu am dat cu ea fara probleme….nua mcitit reviewuri
Dupa ce am luat-o , impresionat de calitatile ei , Andrei si-a luat 2 tatule de la acelasi vendor …..cu destiniatia stiuca
El a gasit santuri pe lineguide si a pescuit cu ele mai putin de un sfert din cat am dat eu….ne-am uitat la mine ….nici un sant
Mulinetele identice
El are tendinta de a umple tamburii cu fir la limit apt a obtine lanseuri cat mai lungi …..eu nu fac asta
La o simpla examinare a tamburilor a devenit evident care era diferenta
A scris celor de la Daiwa US ….si ei i-au raspuns ca nu s-au intalnit cu asemenea probleme dar daca el a patit asa i-au pus 2 line guideuri de schimb in pachet …..
E evident ca au mai primit semnale ca se intampla asa ceva si au rezolvat simplu dar la cum e piata Americana , daca treaba asta se intampla in masa , le aruncau aia cu mulinetele in cap
Uite-te sip e poza orezarului si ai sa vezi cat fir a pus el acolo
Eu nu-I fac prosti pe cai care pun prea mult fir pe tambur nu stiu de ce ii faci tu
Cu asta consider subiectul ,, problemele mulinetelor Daiwa ‘’ incheiat si correct prezentat
Nu au nici un fel de problema in mod special fata de altii , de fapt au …..sunt prea scumpe de multe ori pt ce ofera ……dar au inceput sa adreseze si treaba asta cu modele de 100-200 dolari care au cam dat lovitura in piata
In primul rand am zis de la inceput in postarea mea ca e correct sa se sustina puncte de vedere cu pretentii de adevar doar pe baza experientei proprii , a ceea ce am pescuit
In postarea de atunci eu pescuisem mulineta vreo 2 ani iar Razvan imi ustinea despre o postare a unuia pe un forum ….not nice
Deci eu am dat cu ea fara probleme….nua mcitit reviewuri
Dupa ce am luat-o , impresionat de calitatile ei , Andrei si-a luat 2 tatule de la acelasi vendor …..cu destiniatia stiuca
El a gasit santuri pe lineguide si a pescuit cu ele mai putin de un sfert din cat am dat eu….ne-am uitat la mine ….nici un sant
Mulinetele identice
El are tendinta de a umple tamburii cu fir la limit apt a obtine lanseuri cat mai lungi …..eu nu fac asta
La o simpla examinare a tamburilor a devenit evident care era diferenta
A scris celor de la Daiwa US ….si ei i-au raspuns ca nu s-au intalnit cu asemenea probleme dar daca el a patit asa i-au pus 2 line guideuri de schimb in pachet …..
E evident ca au mai primit semnale ca se intampla asa ceva si au rezolvat simplu dar la cum e piata Americana , daca treaba asta se intampla in masa , le aruncau aia cu mulinetele in cap
Uite-te sip e poza orezarului si ai sa vezi cat fir a pus el acolo
Eu nu-I fac prosti pe cai care pun prea mult fir pe tambur nu stiu de ce ii faci tu
Cu asta consider subiectul ,, problemele mulinetelor Daiwa ‘’ incheiat si correct prezentat
Nu au nici un fel de problema in mod special fata de altii , de fapt au …..sunt prea scumpe de multe ori pt ce ofera ……dar au inceput sa adreseze si treaba asta cu modele de 100-200 dolari care au cam dat lovitura in piata
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.
pescuiasca si el va
Musti, de acord
pescuiasca si el va
pescuiasca si el va
- semlecangheorghe
- veteran

Eu la inceput cand am pus prima oara fir pe tambur nu mi-a intrat toata rola(aveam ceva foarte gros, nu mai stiu exact)si am adunat fir peste buza tesita a tamburului..Dupa vreo cateva lanseuri a fost clar ca nu voi putea pescui asa, si am lasat putin mai jos indepartand surplusul de fir..cred ca oricine ar fi procedat la fel.Din acest motiv imi este greu sa cred ca cineva(oricine,incepator sau mai putin incepator) poate sa pescuiasca cu tamburul supraplin.Cand lansezi la distanta se fac bucle mai maricele si daca nu controlezi bine cu degetul ,acestea se lovesc de consola din fata si iese o peruca de toata frumusetea..Eu unul nu am putut pescui cu tamburul supraincarcat.Lanseurile cele mai reusite au fost atunci cand tamburul a fost umplut pina aproape de tesitura acestuia, cam 1-2 mm sub ea..Cat despre asta..
..nu pot decat sa fiu de acord...sunt prea scumpe de multe ori pt ce ofera …
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
- George1985
- veteran
Din cat am pescuit la cast perucile au fost la inceput, dupa 2-3 saptamani erau foarte rare spre deloc.
Si cam fortam 40-50m mulinelul, sakura furtivo, pe lansare.
Se descurca onorabil cu 14-17gr, mai slab cu 10gr.
Un multiplicator de care am fost multumit, dar aveam nevoie de viteza mai mare.
Altfel tragi o cicada sau un ratllin cu astea fata de spin, nu au niciun stres multiplicatoarele!
Multumesc pt informatii
Si cam fortam 40-50m mulinelul, sakura furtivo, pe lansare.
Se descurca onorabil cu 14-17gr, mai slab cu 10gr.
Un multiplicator de care am fost multumit, dar aveam nevoie de viteza mai mare.
Altfel tragi o cicada sau un ratllin cu astea fata de spin, nu au niciun stres multiplicatoarele!
Multumesc pt informatii

Sorin scrie:Musti, de acord

Sa inteleg ca inchidem discutia?
Era o afirmatie in postarea ta pe care as fi aprofundat-o putin. In mod clar, n-am pescuit nici pe departe atatea feluri de mulinete de casting cate ai pomenit tu. Si nici n-am alocat prea mult timp stilului asta. Dar, atata cat am facut-o, senzatia mea a fost putin invers. Adica mi se pare mai safe o frana centrifugala. Daca e sa fac vreo peruca, asta mi se intampla de cele mai multe ori pe inceput de lanseu, atunci cand, purtat de avant, ma infig exagerat in lanseta. Sfarsitul de lanseu imi pare oricum mai lesne de stapanit. Ori tocmai in acest moment al lanseului, pe inceput, farna centrifugala isi face simtita actiunea mai eficient decat cea magnetica. Jucandu-ma cu reglajul franei duale pe care o are Lew's Tournament Pro-ul, avand posibilitatea sa anulezi complet centrifugala si/sau magnetica, am putut observa foarte clar treaba asta. La fel, mulinetele Shimano cu care am pescuit mi s-au parut mai usor de "inteles" decat Daiwele cu ale lor Magforce V sau Z (cum iti spuneam n-am apucat sa dau cu toate variantele). Si, in sfarsit, prin inlocuirea tamburului original de la Pixy cu unul finesse special, ramanand, practic, cu o frana magnetica simpla, constat ca efectul reglajelor ei e destul de limitat.
Tu zici ca se intampla invers... Cum sa inteleg asta?
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...
Nu am realzat ca era o discutie
am zis doar ca am inteles ce ai vrut sa zici
no acum daca avem o discutie, incerc sa im dau cu parerea la ce ai zis
cand treci de partea intunecata a pescutului , adiica la cast, e musai sa schimbi macar in mare si stilul de lansat fata de spinning
la cast e nevoie de un lanseu progresiv si nu unul ,,smucit'', ,,din incheietura'' , ......ori in care sa te infgi cu disperare pe ideea ca vrei sa dai muuult
De ce faci tu peruci pe inceput de lanseu cu magnetica mai degraba decat cu centrifugala?.....pentru ca asa cum spuneam mai sus forta de frnare centrifugala creste exponential cu viteza de rotatie pe cand cea magnetica doar direct proportional
asta inseamna ca la inceput de lanseu unde te infigi in lanseta , centrifugala avand o forta de franare ma mare te ajuta
la magnetica e foarte posibil sa faci peruca la fiecare lansare daca te infigi asa voiniceste ...partea frumoasa e ca nu e deloc nevoie sa te infigi in lanseta ca sa dai mai mult decat ai nevoie ....
deci primul pas ...incearca sa da mai bland cu magnetica s ai sa vezi diferenta .....
as indrazn sa spunc a dupa un antrenament decent , treci cu usurinta peste treaba asta si ajungem la partea de care vorbeam eu initial ....magnetica ma user friendly decat centrifugala ....pe a doua parte a lanseulu acolo unde fvrana centrifugala descreste tot exponential iar magnetica proportional deci pe final de lanseu magnetica iti dai mai multa forta de franare deci mai putine probleme
pe final de lanseu pe o cntrifugala vezi cum incep sa sara spirele de pe tambut sau sa se infoaie a peruca
datorita la trebiile astea descrise mai sus au apraut franele duale : centrifugale + magnetica
cea centrufugaka are grija de prima parte de lanseu iar cea magnetica de ultima.....
am pe stlilul asta niste Johnny Morrisuri ....
au 6 pini + vreo 10 pozitii de magnetca deci un range de reglaje mare ....
odata setat insa cum trebue ( usual 2-3 pini si magnetica pe 6-7 ) dai o zi intreaga extrem de bine si fara niici o peruca distante mai mult decat apreciabile dar naluci de la 7-10 grame in sus ....
pixi , finesse si regaljul limitat....
pt finesse tamburul are inductor fix deci si la un reglaj minim , inductorul tot se afla in campul magnetic deci tot exsta o anumita forta de franare
E indispensabila pt naluci foarte usoare

am zis doar ca am inteles ce ai vrut sa zici
no acum daca avem o discutie, incerc sa im dau cu parerea la ce ai zis

cand treci de partea intunecata a pescutului , adiica la cast, e musai sa schimbi macar in mare si stilul de lansat fata de spinning
la cast e nevoie de un lanseu progresiv si nu unul ,,smucit'', ,,din incheietura'' , ......ori in care sa te infgi cu disperare pe ideea ca vrei sa dai muuult
De ce faci tu peruci pe inceput de lanseu cu magnetica mai degraba decat cu centrifugala?.....pentru ca asa cum spuneam mai sus forta de frnare centrifugala creste exponential cu viteza de rotatie pe cand cea magnetica doar direct proportional
asta inseamna ca la inceput de lanseu unde te infigi in lanseta , centrifugala avand o forta de franare ma mare te ajuta
la magnetica e foarte posibil sa faci peruca la fiecare lansare daca te infigi asa voiniceste ...partea frumoasa e ca nu e deloc nevoie sa te infigi in lanseta ca sa dai mai mult decat ai nevoie ....
deci primul pas ...incearca sa da mai bland cu magnetica s ai sa vezi diferenta .....
as indrazn sa spunc a dupa un antrenament decent , treci cu usurinta peste treaba asta si ajungem la partea de care vorbeam eu initial ....magnetica ma user friendly decat centrifugala ....pe a doua parte a lanseulu acolo unde fvrana centrifugala descreste tot exponential iar magnetica proportional deci pe final de lanseu magnetica iti dai mai multa forta de franare deci mai putine probleme
pe final de lanseu pe o cntrifugala vezi cum incep sa sara spirele de pe tambut sau sa se infoaie a peruca
datorita la trebiile astea descrise mai sus au apraut franele duale : centrifugale + magnetica
cea centrufugaka are grija de prima parte de lanseu iar cea magnetica de ultima.....
am pe stlilul asta niste Johnny Morrisuri ....
odata setat insa cum trebue ( usual 2-3 pini si magnetica pe 6-7 ) dai o zi intreaga extrem de bine si fara niici o peruca distante mai mult decat apreciabile dar naluci de la 7-10 grame in sus ....
pixi , finesse si regaljul limitat....
pt finesse tamburul are inductor fix deci si la un reglaj minim , inductorul tot se afla in campul magnetic deci tot exsta o anumita forta de franare
E indispensabila pt naluci foarte usoare
pescuiasca si el va
pescuiasca si el va
By the way... Ca sa vezi ca nu orice da din aripi e intotdeauna pasare:cristian.ene scrie:Capacitatea mare a tamburului duce direct la o greutate mare și inerție pe măsură.
Restul sunt povesti.
"The next thing on the list of new features is the Zillion’s new 1516 size spool. Silver in colour compared to the black of the 2014 Zillion the 1516 offers a shallower spool capacity, making it more suited to light line applications and times when you don’t need excessive amounts of line. As an angler who rarely fishes heavier than 20lb line or has a need for any more than 120-150m of line the shallower spool is preferable than the deeper 2014 Zillion spool. Interestingly the shallow silver spool actually weighs more (17gm v 19gm) than the black version. Who’d have thought it!"
(sursa: http://daiwafishing.com.au/2015-zillion ... goldsmith/ )
Normal ca m-am prins si eu la timpul sau de treaba asta. Nu mai am de mult probleme cu perucile. Ziceam doar ca in perioada in care n-ai inca reflexele formate, frana centrifugala te poate scoate din belele mai usor decat cealalta. Practic nu te lasa sa gresesti. Asa ca din acest punct de vedere eu o declarasem pa asta mai "user friendly". Deci depinde din ce parte te uiti...Sorin scrie:no acum daca avem o discutie, incerc sa im dau cu parerea la ce ai zis![]()
Acu' o lamuriram...
Apai exact despre asta povesteam si eu ca se intampla cu Lew's-ul. Bine, e vorba despre acest model specific, Lew's Speed Spool Tournament Pro, care are frana duala. Celelalte nu-s la fel. La asta, daca ii prinzi reglajul, il poti pescui cu o relaxare pe care nu ti-o permit multe alte mulinete. Iar reglajul nu e greu de mentinut, chiar daca schimbi nalucile. Faptul ca toate reglajele clicaie te ajuta sa te intorci usor la cel precedent, doar numarand clicurile. Dupa un timp ajungi sa memorezi pozitiile ca pe cifrul unui seif...Sorin scrie:am pe stlilul asta niste Johnny Morrisuri ....

Daca Lew's a renuntat la frana duala pe noul model, e o pierdere, din punctul meu de vedere.
Dec acord cuce zici cu mentiunea ca nu e o piedere ....sunt modele si modele destinate pt anumite aplicatii ...Musti scrie: Ziceam doar ca in perioada in care n-ai inca reflexele formate, frana centrifugala te poate scoate din belele mai usor decat cealalta. Practic nu te lasa sa gresesti. Asa ca din acest punct de vedere eu o declarasem pa asta mai "user friendly". Deci depinde din ce parte te uiti...
Acu' o lamuriram...
de exemplu un DBS nu o sa-l vezi la finesse....
acum cu citatul de mai sus
nu te scoate din belea decat in cazul in care vrei sa rupi lanseta in lanseu .....
si din pacate cum spuneam cere mai multe interventii de setari in timpul partidei pentru a ramane on ,,safe ground''
iar cand gresesti.....mai bine nu
acu na avem pareri diferte pe aspectul asta dar nu o problema

pescuiasca si el va
pescuiasca si el va
- semlecangheorghe
- veteran
Musti scrie:By the way... Ca sa vezi ca nu orice da din aripi e intotdeauna pasare:cristian.ene scrie:Capacitatea mare a tamburului duce direct la o greutate mare și inerție pe măsură.
Restul sunt povesti.
"The next thing on the list of new features is the Zillion’s new 1516 size spool. Silver in colour compared to the black of the 2014 Zillion the 1516 offers a shallower spool capacity, making it more suited to light line applications and times when you don’t need excessive amounts of line. As an angler who rarely fishes heavier than 20lb line or has a need for any more than 120-150m of line the shallower spool is preferable than the deeper 2014 Zillion spool. Interestingly the shallow silver spool actually weighs more (17gm v 19gm) than the black version. Who’d have thought it!"
(sursa: http://daiwafishing.com.au/2015-zillion ... goldsmith/ )
Da,insa mai este un aspect.
Exista o diferenta de 2 grame intre ele ,insa atunci cand sunt fara fir.
Cu firul pus pe tambur pe cel mai adinc va intra mai mult fir ceea ce inseamna o greutate in plus, si pe cel mai putin adinc va intra mai putin fir si deci mai usor, si aparent lucrurile s-ar echilibra.Zic aparent , pentru ca nimeni nu a cantarit doi tamburi din astia cu fir pe ele si sa compare..sau poate a facut-o cine stie..
Insa..un tambur shallow presupune ca vrei sa pescuiesti cu fir subtire,pentru finete , ca daca pui un shallow doar ca sa pescuiesti cu un diametru mai grosier care presupune sa scurtezi lungimea liniei doar ca sa nu bagi buraj ,nu vad rostul ..
Acest fir fiind mai subtire in diametru ,la aceeasi lungime ,da compenseaza printr-o greutate mai mica, dar apar alte belele cum ar fi ingroparea spirelor cand folosesti naluci care opun rezistenta mai mare ,sau dupa drilul cu un peste..plus ca dupa ce firul pierde camasa protectoare devine mai greu dupa cateva lanseuri si asta se simte dupa cateva partide de pescuit..
Ori sa ti se ingroape spirele cand drilezi un peste f. mare nu-i un lucru tocmai placut..Nu zic la pesti pina in 10 kile nu e problema, nu exista stiuca ori salau caruia sa nu-i poti face fata, insa la somnoi din aia cat traversa ,mai ales daca iti intra pe ceva curent puternic..nu-i deloc ok..
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.