Mulineta casting low profile

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

cristian.ene
veteran
veteran

Mulineta casting low profile

Mesaj de cristian.ene » 15 Apr 2014, 07:40

Vreau sa achizitionez o mulineta sa casting care sa fie cat mai usaor plamabila. Recent am pescuit cu o Daiwa Tatula care e foarte ok ca performante de casting pentru stiuca dar e putin cam intalta si masiva, are 41mm intre picior si zona unde degetul mare sta pe multiplicator. Faptul ca este prea inalta mai deranjeaza mai mult decat greutatea in sine

Asa ca am nevoie de o mulineta cast left hand

1. Care este cat mai joasa dar in cateroria stiuca (marimea 100) cu spinnerbaturi si reactive normale nu XXL

2. Mai usoara decat Tatula si prefereabil fara capace laterale din plastic.

3. Raport de recuperare 6.3 -6.4 :1

4. Sa fie rezistenta si cu un sistem de franare fiabil

5. Sistemul de franare sa fie doar cu reglaj magnetic(Daiwa) sau doar centrifugal(Shimano, Quantum)

6. Pret pana in 400USD

cristian.ene
veteran
veteran

Re: Mulineta casting low profile

Mesaj de cristian.ene » 15 Apr 2014, 08:01

Ar mai fi cateva lucruri de spus

Prefer Daiwa sau Schimano dar pot sa fie Abu sau Quantum daca respecta criteriile

Gretutate poate sa fie si intre si 180-200g(nu-i nusai sa fie magneziu) , mai important sa fie cat mai usor de palmat si cat mai mai putin inalta fata de mandrina.

Poate sa fie si cu profil rotund din noua generatie Calcutta.

Dan Stefan C.
veteran
veteran

Mesaj de Dan Stefan C. » 15 Apr 2014, 09:22

Salut, poti vedea la noi in magazin (la Total Fishing) Abu Garcia Revo Premier. In curand sper sa primim si Shimano Chronarch Ci4+.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 15 Apr 2014, 19:46

Pana cum din ce am vazut lucruriel stau asa

1. Shimano Cronarch 51 cu 6.4 :1 este perfect ca ergonomie dar nu stiu daca are forta necesara cine are poate sa imi confirme daca e ok de reactive de marime mnormala la stiuca

sau varianta din Japonia

http://www.bass.jp/reel.php?c=reel&mode ... 9363024701

2. Shimano Metanium 13 L 6.2:1 66cm 170g/6.0 9+1

ar ami multe avantaje tehnologice fata de modele anterioare( reglaj frana centrifugala si X Ship) dar cel mai importanta este inaltimea si cat de bine se plameaza

http://www.japantackle.com/Shimano/Shim ... tanium.htm

sunt inclinat sa-l cumpar acest model sau Daiwa SS SV

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 15 Apr 2014, 23:17

Am trimis comanda cu Metanium 13 L orcum poate sa raman un subiect deschis despre mulinetele de casting care din pacat sunt prea putin folosite de cei care pescuiesc la stiuca,avat,somn sau orice specie la care se folosesc naluci reactive.

A fost o decize legata si de prea multe mulineta Daiwa de top cu care pescuiesc un numar mare de cunoscuti care au calitati indiscutabile dar pun Shimano intr-o pozitie secundara in aplicatiile de finete si prin inovatiile pe care Daiwa le aduc tot timpul.
Metanium 13 este si el plin de modificari fata de vechea generatie : sistemului de franare SVS, X-Ship , angrenaje cu un numar mai mare de dinti. Corpul din magneziu/capace din CI4+ au fost inca un criteriu fata de mulinete din aliaj de aluminiu care sunt mai grele.

Care sunt diferentele intre franele magnetice Daiwa si centrifugala actula Shimano cand va fi momentul unor partide de pescuit cu mlinete din aceesi clasa cu fire identice si naluci.

Daiwa Tatula este probabil cea mai buna ca performante de casting in clasa de pret pescuieste foarte bine dar nu este comoda in mana mea.
Azi am vazut si cateva modele Abu SX , Premier si MG care impresioneaza prin ergonimie si greutate redusa dar nu mi-a placut jocul mare pe care il au axial in manivela. Comparativ Shimano modele fara X-Ship au jocuri mult mai mici iar Tatula nu are aproape mici un joc in axul manivelei.
Cat influenteaza acest joc la Abu viata mulinetei o pot spune utilizatorii dupa un numar de partide.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 16 Apr 2014, 06:56

Una dintre ''inovatiile ''celor de la Daiwa este faptul ca unul dintre rulmentii laterali la Taula este ''ascuns ''in carcasa..Adica mai pe larg..

Pescuitul la csting e placut, dar cere oarece sacrificii.. In sensul ca,daca iesi des la pescuit e necesar sa speli -gresezi rulmentii de pe axul tamburului,in special cei laterali.Cu cat ii tii proaspat gresati cu atat e mai bine.Deci,o data pe saptamana trebuie sa iti rupi o juma de ora ,sa desfaci capacul lateral ,sa scoti sigurantele alea hexagonale,rulmentii, sa le faci baitza sa ii usuci si apoi sa le dai ulei..Simplu..o penseta si gata..Numai ca la Tatula..am auzit ca or bagat rulmentul de la tension knob in corpul mulinetei si sat bine proptit acolo pe un fel de ''umar''.Drept urmare,nu mai ajunge o simpla penseta sa il scoti din carcasa ,ci trebuie sa desfaci tot corpul mulinetei,lucru care nu-i tocmai placut..Dezavanatajul e minor daca cureti mulineta rar,dar daca se impune curatarea repetata ,e cam nasol..
1. Shimano Cronarch 51 cu 6.4 :1
Nush cum vrei sa dai tu la stiuca,dar marimea 51 e de jucarie pentru cranck-uri si alte chestii de portantza mare,plus ca 6.4 l 1 e un raport mai ''universal'',adica nu-i nici cal nici magar..Combinat cu marime standard a manerului ,nu o sa fie prea placuta in recuperare,daca dai cu reactive..O sa te convingi..Va fi destul de potrivita pentru gume,woblere cu profil minnow,jerkbait-uri
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Qnyx
megaboss
megaboss

Mesaj de Qnyx » 16 Apr 2014, 10:35

semlecangheorghe scrie:...Numai ca la Tatula..am auzit ca or bagat rulmentul de la tension knob in corpul mulinetei si sat bine proptit acolo pe un fel de ''umar''.Drept urmare,nu mai ajunge o simpla penseta sa il scoti din carcasa ,ci trebuie sa desfaci tot corpul mulinetei,lucru care nu-i tocmai placut.
Nea Gigi da-mi voie sa te contrazic referitor la acel rulment la Daiwa Tatula. Acel rulment intr-adevar este bagat in carcasa si daca vrei efectiv sa il scoti, trebuie sa scoti capacul lateral. Chiar daca ai vrea sa faci asta, mie imi ia 1 minut sa desfac toata mulineta bucati (asa de intuitiv si facil este accesul la interioare). Totusi daca desfaci la maxim "tension knob-ul" (ala rosu in cazul meu) se vede rulmentul incapsulat care se poate gresa cu 1-2 picaturi de ulei. Avand in vedere ca tija tamburului trece prin pinion, care la randul lui se afla intr-un rulment, este extraordinar de greu sa murdaresti rulmentul acela intern; chiar daca te chinui efectiv sa bagi murdarie in el, nu ai cum. Consider ca este o chestie super bine gandita de cei de la Daiwa. De asemenea rulmentul pe care se afla pinionul care antreneaza tamburul este incapsulat si mai mult decat atat se afla "flancat" de doua flanse cu diametrul interior aproape identic cu cel al rulmentului; de asemenea este foarte greu sa acumulezi murdarie acolo (greu, dar nu imposibil). Singurul rulment care poate fi "paralizat" este cel de pe capacul lateral, unde se afla frana magnetica.

Raportul de 6.3:1 este mai mult decat suficient pentru reactive din punctul meu de vedere. Daiwa Tatula este o mulineta relativ puternica, avand angrenajele interne de foarte buna calitate.

Detalii (modelul meu este Type-R):

Imagine Imagine

Imagine Imagine

Imagine

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 16 Apr 2014, 16:07

Eu nu te contrazic,dupa cum am zis''am auzit'',adica nu am folosit mulieta asta propriuzis..Totusi ,mi se pare destul de nasol sa trebuiasca sa desfac mulineta pentru a unge un rulment.Nu-i vorba ca ajunge murdarie la el,dar eu unul scot rulmentii ii pun pe ax si ii invart cu mana sa ''scuipe'' tot ,dupa care pun din nou ulei..De aceea am zis ca,cel putin pentru mine ,e usor ''peste mana'' sa desfac mulineta ca sa ajung la rulmentul ala..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

kiske13
veteran
veteran

Mesaj de kiske13 » 16 Apr 2014, 17:59

Ca ergonomie, pe primul loc pentru mine, este Lew's Tournament Pro.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 16 Apr 2014, 19:05

Tatula Type R se poate aduce sensibil sub 200USD din USA si la pretul acesta este o mulineta perfecta pentru pescuit la stiuca cu naluci reactive de multe tipuri de marimi moderate dar duce si unele mari.

Din ce am vorbit si cu alti pescari care au pescuit cu multe mulinete de casting, Tatula este impresionanta ca performante si pentru un nivel de pret mai ridicat.

Comparata cu alte mulinete din clasa de pret 200USD este mai solida decat Shimano sau ABU(noua generatie) are jocuri mai mici. Un alt minus este o greutate mai mare decat modele comparabile ale tambuburului.

Pentru ca are sistemul TWS care permite lanseri cu frecari mai mici, acest T a fortat pe designeri sa creasca latimea tamburului si multiplicatorului in general. Mulineta este destul de joasa dar este mai lata si implicit mai putin ergonomica decat o mulineta cu sitem clasic de asezare al firului care este mai ingusta.

TWS aduce avantaje dar si dezavantaje in cazul ergonomiei, T3 este totun multiplicator mai lat, implicit orice multiplicator care folosestele dimensiunile actuale ale sistemului TWS va fi unul ami lat decat unul cu sistem clsic de ghidare al firului.

Daca Daiwa nu avea nu avea nici o retinere fata de minusurile noului sistem il aplica direct pe toata gama premium de mulinete.

Momentan este in ,,teste,, pentru ca nu este o solutie pentru toti pescarii care au maini foarte diferite ca dimensiune.

Desi am fost deschis catre firme ca Abu sau Quantum imi este clar ca tot cele 2 sunt singurele care produc calitate ,din pacate.

Scrie răspuns