Cristi, daca ai vedea cu ce lansete dau la salau acum... ai zice ca nu-i adevarat

. Shogun X Poisson Mort 2,60 m, putere 10-40 g si Shogun Z PM 2,90 m, putere 20-60 g. Lansete super-rigide, al caror varf nu flexeaza atunci cand ridic jigul de pe substrat. De ce le folosesc? Pt. ca imi ofera un control total pe jig, si pt. ca pescuiesc de obicei pe apa relativ adanca - 4-5 m. Pt. mine inseamna pescuit eficient. Ma doare spatele? Nu. Dupa o zi de pescuit, ma mai doare mana... insa n-ai cum sa compari o lanseta de 2,10 si 130 g cu una de 2,90 si 195 grame greutate.
E normal sa fie asa: unii prefera betzele mai elastice pe varf, altii mai rigide. Eu am trecut de la stilul american (bete scurte, cu actiuni extra-fast dar elastice pe varf) la cel "european": betze lungi, rigide si foarte "sonore", care imi telegrafiaza tot ce se intampla pe substrat; desi nu dau cu ele la la "simt", adica prefer sa vad atacul pe fir, cu burta controlata, si nu sa-l simt in lanseta; nu folosesc decat jiguri de 4 si 7 g... doar in situatii extreme (vant foarte puternic), urc pe 9 si 12 g...
Stilul "american" prinde la randu-i, insa pe greutati mai mici - pana in 7 g, in functie si de lanseta. Uita-te la Paco sau la Florin Zmeu, ca ei dau ultra-light, cu jiguri de 3 g la salau si fie subtiri.
Sunt stiluri total diferite de pescuit, insa eu am descoperit ca vergile astea rigide si lungi imi dau mai multa eficienta, cel putin in cazul meu... uita-te aici -
http://pescarul.com/mygallery/Pescar-de-duminica
Am prins, in doi, peste 25 de salai, majoritatea in jur de 2 kg... Am avut 2 siruri cu cate 5 agrafe si i-am tinut doar pt poze... o parte au fost prinsi pe twister, o parte pe mort manié - pt. ca pregatesc un articol despre eficienta stilului "mort manié"... dupa care i-am eliberat, regula pe balta fiind 2 pesti de om (suficient pt. cine vrea sa manance un peste proaspat)... si chiar daca nu era o regula, nu tineam atata peste... pt. ca prefer sa-i prind si alta data... unul singur n-a supravietuit incercarilor de eliberare, asa ca a fost oprit.
Nu-mi amintesc ca dupa ziua aia, care a fost literalmente cu "zeci de salai", nu "strapi", sa ma fi durut spatele