lansete de spinning
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Bodi, te intreb daca s-a refacut ecosistemul Jiului? Pe Blahnita pescuiam iarna cleni si la peste kg. Pe Gilort clean si chiar pastrav, nu mai stiu pe ce ape am mai pescuit. Erau balti in draci, si pline de peste. Gaseam pescari Gorjeni pe Olt aval de Govora. Imi venea sa-i bat, lasau atita peste si cutat in Gorj sa vina sa prinda mizeriile de pe Olt. Am vazut acum cca. 2 ani ca spre Sadu se face ceva baraj, cam de mult se tot face, s-a facut lacul?
In legatura cu varga, sint sigur ca vrei sa faci pescuit lingurita, vobler. Iati una din 2 buc, 2,4-2,7m. Telescopica este indicata atunci cind folosesti lungimi ca Jan, la 5m, unde nu ai incotro.Telescopice scurte nu ca nu s-ar gasi dar nu se preteaza la asa ceva. Oricum in timp, cind te vei roda o sa pescuiesti tot cu cele din 2 bucati.Chestia asta seamana al dracului de mult cu ... ce este mai bun? untelematch, sau un match din 3 buc. Profesionistul va alege intotdeauna pe cel din 3 buc. Stie el de ce. Asa si cu varga ta. Fir intins.
Dady
In legatura cu varga, sint sigur ca vrei sa faci pescuit lingurita, vobler. Iati una din 2 buc, 2,4-2,7m. Telescopica este indicata atunci cind folosesti lungimi ca Jan, la 5m, unde nu ai incotro.Telescopice scurte nu ca nu s-ar gasi dar nu se preteaza la asa ceva. Oricum in timp, cind te vei roda o sa pescuiesti tot cu cele din 2 bucati.Chestia asta seamana al dracului de mult cu ... ce este mai bun? untelematch, sau un match din 3 buc. Profesionistul va alege intotdeauna pe cel din 3 buc. Stie el de ce. Asa si cu varga ta. Fir intins.
Dady
Dady, ecosistemul Jiului da semne ca incepe sa-si revina.Barajul de la Sadu nu s-a mai facut, desi se tot chinuie la el.In schimb, cei de pe Valea Jiului(Lupeni, Uricani etc) nu mai spala carbunele in Jiu. Nu-mi vine sa cred ca vad si eu, in sfarsit, Jiul relativ limpede.O sa mai dureze ceva timp pana se va curata de tot, dar acum e cu totul altceva.Anul trecut parca"a innebunit lupul"!A inceput sa se ia clean la artificiale pe Jiu!!!Asta nu se mai intamplase niciodata. Era plin malul Jiului de pescari care dadeau la lingurita(cei mai multi) si chiar la vobler.Chiar si eu am prins cleni frumusei la vobler,undeva foarte aproape de oras.
Am auzit niste pescari care sustineau ca ar fi prins si pastravi in amonte de oras, dar mi-e teama sa nu fie "pescaresti".Desi e posibil.
In legatura cu lanseta, cred ca m-ati convins.Voiam o telescopica pt. ca e mai usor si mai sigur de transportat. Dar probabil ca o sa-mi cumpar una din 2 bucati.
Gasesc ceva mai ca lumea la Gipo sau Arrow? Sau daca nu, ce puteti sa-mi recomandati de pe site-urile italiene? Am pe cineva care face drumuri dese in Italia si ar putea sa-mi-o aduca.
Dady, unde spuneai tu ca ai prins clean mare pe Blahnita?Mai stii locurile?
Am auzit niste pescari care sustineau ca ar fi prins si pastravi in amonte de oras, dar mi-e teama sa nu fie "pescaresti".Desi e posibil.
In legatura cu lanseta, cred ca m-ati convins.Voiam o telescopica pt. ca e mai usor si mai sigur de transportat. Dar probabil ca o sa-mi cumpar una din 2 bucati.
Gasesc ceva mai ca lumea la Gipo sau Arrow? Sau daca nu, ce puteti sa-mi recomandati de pe site-urile italiene? Am pe cineva care face drumuri dese in Italia si ar putea sa-mi-o aduca.
Dady, unde spuneai tu ca ai prins clean mare pe Blahnita?Mai stii locurile?
Pe Blahnita undeva aval de soseaua ce merge spre Valcea.Cu cca 20 ani in urma iarna prindeam in gropile acestui riu, care de regula este f. mic, la pestisor, cleni deosebit de frumosi si chiar incredibil pt. o apa ca aia.Sint deosebit de bucuros cind aud ca o apa isi revine. Mai pescuiam pe tismana spre varsare in Jiu, dar erau probleme cu debitul influentat de un baraj cu mult mai amonte de acel loc. Mai pescuiam undeva pe niste balti ale unui IAS-u, cu taxa, nu departe de Tg Jiu, erau cca 3-4 balti nu prea mari dar pline de peste. Prindeam mult crap galitian si inca o specie care era cam neintilnita in tara. ceva fara mustati cocost bine semana cu carasul dar cu gura mica si la cca 1-1,5kg. bucatile erau din doua populari care faceau diferenta intre dimensiuni, era ceva si indigen.Balti pe la cenusa, la termocentrala de la ...nu mai stiu, ceva f. mari cu stiuci ca lumea. Altele care se acopereau si unde prindeam pe nada clean la cantitati industriale, nu eliberam nimic, balta cred ca nu mai exista. Se varsa cenusa pe conducte in acea balta, si nu numai. U parte era limpede si acolo se aduna pestele, era si caras frumos.Mai erau un lant de balti, cu stiuca, scobar, clean, si somn. Acolo am vazut braconaj la sir cu piscatori...Ceva ce nu am mai vazut.Infine, locuri aveti multe. Cred ca Gilortul daca nu e braconat de tiganii din zona ar putea fi ceva de vis. S-ar putea ca anul asta sa fac o iesire in zona sa vad ce mai este pe acolo. Tinem legatura...Fir intins.
Apropo, de varga, cauta ceva la 2,7m 3-sau 5 gr la 15-20gr, cu actiune de virf.Depinde citi bani poti sa bagi in chestia asta. Spune-mi si o sa-ti recomand cev.Eu cred ca ceva la in jur de 100eu, de la Schimano, te-ar aranja pe termen lung.
Dady
Apropo, de varga, cauta ceva la 2,7m 3-sau 5 gr la 15-20gr, cu actiune de virf.Depinde citi bani poti sa bagi in chestia asta. Spune-mi si o sa-ti recomand cev.Eu cred ca ceva la in jur de 100eu, de la Schimano, te-ar aranja pe termen lung.
Dady
Bodi:de sarbatori mi-a adus Moshu' un Ron Thompson Monterra,2.10m,5-18 gr,carbon IM6,maner pluta,ergonomic,mandrina de calitate,inele SIC,usoara.A costa in jur de 1.300.000-1.400.000.Inca nu am luat nimic la ea,dar lanseaza super,chiar si cu o mana,simti tot in ea.S-ar putea sa o gasesti la Arrow.Daca vrei ceva mai ieftin
,incearca Trabucco,insa am am auzit(de la prea multi),ca au pereti subtiri,pocnesc usor.

Michael va recomanda Regulamentul forumului
Michael, multumesc pt. sfat. O sa ma uit pe la Arrow, sa vad ce gasesc.
Dady, cand citesc ce mi-ai scris tu, aproape ca-mi dau lacrimile.Mai nimic din ce spui tu nu mai exista. Baltile cu crapi au fost secate de localnici, care au dat pestele la porci. Baltile de langa termocentrale, care aveau niste stiuci de vis(bunicul meu era pescar si am avut ocazia sa admir cateva), acum sunt toate acoperite de cenusa sau de vegetatie. Gilortul, ca si alte rauri, au fost braconate fara mila.In judetul meu nu exista nici o balta privata(doar una, a AJVPS,in care putini au prins peste mai serios). Este ceva de nedescris! Si totusi, pestele se incapataneaza sa mai existe,pe-aici, pe-colo, unde mai poate si el. Daca vrei sa vii la pescuit in zona, sa-mi spui dinainte.Si te sfatuiesc sa vii pregatit pt. pastravi; in ultimii ani au mai populat cateva rauri.
In legatura cu lanseta, inca nu m-am hotarat cati bani bag in ea, dar o sa fie, probabil, pana in 100 euroi.
Apropo, m-am uitat pe niste site-uri italiene. H, M, L (banuiesc ca vine de la heavy, medium si light), asta e actiunea lor?Sa nu radeti de mine, dar v-am spus ca sunt incepator si vreau sa invat. O actiune de varf ce inseamna, tradusa in limbajul lor?
Dady, cand citesc ce mi-ai scris tu, aproape ca-mi dau lacrimile.Mai nimic din ce spui tu nu mai exista. Baltile cu crapi au fost secate de localnici, care au dat pestele la porci. Baltile de langa termocentrale, care aveau niste stiuci de vis(bunicul meu era pescar si am avut ocazia sa admir cateva), acum sunt toate acoperite de cenusa sau de vegetatie. Gilortul, ca si alte rauri, au fost braconate fara mila.In judetul meu nu exista nici o balta privata(doar una, a AJVPS,in care putini au prins peste mai serios). Este ceva de nedescris! Si totusi, pestele se incapataneaza sa mai existe,pe-aici, pe-colo, unde mai poate si el. Daca vrei sa vii la pescuit in zona, sa-mi spui dinainte.Si te sfatuiesc sa vii pregatit pt. pastravi; in ultimii ani au mai populat cateva rauri.
In legatura cu lanseta, inca nu m-am hotarat cati bani bag in ea, dar o sa fie, probabil, pana in 100 euroi.
Apropo, m-am uitat pe niste site-uri italiene. H, M, L (banuiesc ca vine de la heavy, medium si light), asta e actiunea lor?Sa nu radeti de mine, dar v-am spus ca sunt incepator si vreau sa invat. O actiune de varf ce inseamna, tradusa in limbajul lor?
Sa sti ca nu exagerez cu nimic,eram in Petrosani, si primavara plecam din vale cu prietenii mei sa pescuim in Gorj, unde primavara se instala cind inca in vale era alb. La cca 70-80 km. se putea sta in tinuta de primavara. Peste era peste tot.Asta este, pacat ca s-au distrus atitea balti, doamne ce lin prindeam la baltile de la Moi, si altele.Infine asta este, dar daca s-a oprit spalarea carbunelui in vale, sper ca apa jiului sa redevina de invidiat, si asa cum imi spuneau cei ce pescuisera pe Jiu inainte de aparitia preparatiilor,sper sa apuc si eu sa vad ceea ce nu credeam nici o data Jiul apa de munte plina de pastrav si lipan, clean si mreana, scobar la greu si multe alte speci. O sa ma mai uit pe siturile unde vind italienii Schimano, este o varga foarte bine lucrata si echilibrata.Actiunile se impart in general de catre cei mai multi producatori in: ac. de virf (tip A), actiune medie(de tip B), actiune parabolica (de tip C)Astea se traduc pe intelesul tuturor ca parte care intra in actiune sub efort in mod imediat de la solicitare. Cele cu actiune de virf, sint cele care cind actionezi cu un oarecare efort asupra virfului, adica sa tragi de fir, partea care intra in efort de incovoiere nu depaseste o treime din lungimea activa a vergii(lungimea activa=partea de la mulineta la virf)Pt. actiunea medie, partea care intra in efort reprezinta o lungime mai mare de prima si mai mica de a treia treime, deci pe max doua treimi din lungimea vergii. Iar cea parabolica, care de obicei se gaseste la vergile scurte sau la cele destinate pescuitului la musca, partea ce intra in incovoiere trece de lungimea celei de a doua treimi.
Concluzia este ca vergile cu actiuni de virf, transmit mai repede semnalele din fir dar si mai repede pot transmite forta de intepare. L a vergile mai lungi 2,4-2,7-3,0m acest lucru este f. important, deoarece vergile scurte, sub 2 m(max 2,10)transmit mai usor aceste semnale prin simpla explicatie legata de lungime.Pt un bun control cred ca ar trebuii sa te orientezi la ceva de 2,7m.Daca mai ai probleme de cunoastere poti sa ma intrebi si-ti voi da explicatiile cele pe care le stiu cit de romaneste posibil. Da, cind ma voi hotarii si daca voi avea timp,pt. ca anul asta am un program care se anunta cam ingesuit,te voi anunta cind si unde voi venii.Fir intins.
Dady
Concluzia este ca vergile cu actiuni de virf, transmit mai repede semnalele din fir dar si mai repede pot transmite forta de intepare. L a vergile mai lungi 2,4-2,7-3,0m acest lucru este f. important, deoarece vergile scurte, sub 2 m(max 2,10)transmit mai usor aceste semnale prin simpla explicatie legata de lungime.Pt un bun control cred ca ar trebuii sa te orientezi la ceva de 2,7m.Daca mai ai probleme de cunoastere poti sa ma intrebi si-ti voi da explicatiile cele pe care le stiu cit de romaneste posibil. Da, cind ma voi hotarii si daca voi avea timp,pt. ca anul asta am un program care se anunta cam ingesuit,te voi anunta cind si unde voi venii.Fir intins.
Dady
Dady,pot sa-ti spun ca am trecu ieri podul peste Jiu si m-am gandit la ceea ce vorbeam cu tine. Era o apa usor verzuie, extrem de limpede, cum sunt apele de munte cand se topeste zapada.Niciodata n-am vazut Jiul atat de limpede.
In legatura cu lansetele, multumesc pt.ponturi. Dar mai e o chestie. Asa cum iti spuneam,pe site-urile pe care am intrat lansetele aveau scrise puterea de aruncare, lungimea si, cred eu, actiunea(L,M, ML,MH,H).In functie de actiune, la aceeasi lungime erau puteri de aruncare diferite.Cum poti corela asta cu ce mi-ai spus tu?Am vazut ca o putere de aruncare de 5-20g,la o lungime de 2,4-2,7m, o au de obicei vergile ML sau L.Ce inseamna de fapt aceasta "actiune", cum ii spun eu( nu stiu daca e corect)?
Si inca ceva. Toate lansetele erau din carbon high modulus(HM). Am citit undeva ca sunt prea pretentioase,se sparg mai usor pt. ca au peretele blank-ului mai subtire.Tu ce parere ai?
In legatura cu lansetele, multumesc pt.ponturi. Dar mai e o chestie. Asa cum iti spuneam,pe site-urile pe care am intrat lansetele aveau scrise puterea de aruncare, lungimea si, cred eu, actiunea(L,M, ML,MH,H).In functie de actiune, la aceeasi lungime erau puteri de aruncare diferite.Cum poti corela asta cu ce mi-ai spus tu?Am vazut ca o putere de aruncare de 5-20g,la o lungime de 2,4-2,7m, o au de obicei vergile ML sau L.Ce inseamna de fapt aceasta "actiune", cum ii spun eu( nu stiu daca e corect)?
Si inca ceva. Toate lansetele erau din carbon high modulus(HM). Am citit undeva ca sunt prea pretentioase,se sparg mai usor pt. ca au peretele blank-ului mai subtire.Tu ce parere ai?
Eu nu degeaba ti-am recomandat Schimano, si nu degeaba ti-am spus ca este o investitie pe termen lung. Poti sa faci abstractie la un moment dat si sa urmaresti ce se intimpla cu incovoierea vergii, apoi greutatile de lansare sint cele pe care ti le-am recomandat. Acele adnotatii care sint abrevieri din engleza reprezinta si greitatea vergii, adica greutatea pe care o manevrezi , de tip usor f. usor etc de obicei pe vergile de mica putere vei gasi aceste adnotari. Este adevarat ca o data cu cresterea rigiditatii vergilor se cauta sa se faca mai usoare mai subtiri din toate pctele de vedere.
Dady
Dady
Am gasit ceva pe net.Ce parere aveti?
http://pianetapesca2.internext.it/show- ... Ob0IOo0dzO
http://pianetapesca2.internext.it/show-bin/show.pl?=14
Mai sunt si altele, dar astea mi se par mai accesibile ca pret.
http://pianetapesca2.internext.it/show-bin/show.pl?=14
Mai sunt si altele, dar astea mi se par mai accesibile ca pret.
Bodi,
Dintre cele aratate de tine ,personal as cumpara SHIMANO NEXAVE AX.
Catana e prea scurta,iar ALIVIO fiind facuta din carbon in amestec cu fibra de sticla e mai grea.
Mie si 2,1m. mi se pare prea scurta,dar tu sti unde vei pescui.
Altceva,ar fi bine sa cumperi din alt loc deoarece PIANETA PESCA are preturi cam ridicate.
Jean Scurtu
Dintre cele aratate de tine ,personal as cumpara SHIMANO NEXAVE AX.
Catana e prea scurta,iar ALIVIO fiind facuta din carbon in amestec cu fibra de sticla e mai grea.
Mie si 2,1m. mi se pare prea scurta,dar tu sti unde vei pescui.
Altceva,ar fi bine sa cumperi din alt loc deoarece PIANETA PESCA are preturi cam ridicate.
Jean Scurtu