cand am vrut sa imi fac primul vobler si am cerut informatii pe net, la vremea respectiva nu erau foarte multi care faceau asa ceva si se considera o mare arta si un mare schepsis sa iti faci singur un vobler, cam cum este acuma cu constructia de lansete.
pana la urma am reusit sa imi fac voblere si sa deprind cumva, cat de putin acest "mestesug" si chiar daca am investit in materiale, consumabile si scule, nu mi-am facut niciodata calcule sa amortizez investitia din constructia si vanzarea de voblere, pur si simplu am vrut sa vad daca sunt in stare sa fac si asta, dupa care am renuntat deoarece am considerat ca timpul pe care il alocam constructiei de voblere nu se justifica (chiar daca era mai bine, mai util si mult mai ieftin fata de magazin) si chiar daca am ramas si acuma cu o gramada de lemne, plastice si vopsele, nu regret deloc deoarece consider ca am mai invatat ceva.
ceea ce vreau sa spun este ca la fel ca si atuncea, cand existau cativa "fauritori" de voblere, atotcunoscatori si detinatori de adevaruri si secrete universale (ba existau unii care schimbau si legile fizicii !!), la fel si acuma sunt cei din tagma fauritorilor de bete/lansete custom - atentie, oameni buni, piata se schimba si la voi si luati aminte ce s-a intamplat cu "vobleristii" !
se incearca si se doreste definirea termenului de lanseta custom si diferentierea fata de lansetele de serie si de fabrica si de cele mai multe ori "fauritorul" de lansete are dreptate, dar pana la un anumit moment cand incepe sa compare si sa estimeze/cuantifice in bani, munca lui cu cea facuta de o fabrica, iar de aici deja se intra in derapaje si am sa incerc sa punctez cateva aspecte chiar cu riscul de a supara pe cativa de aici.
asadar, fabrica aia ipotetica are in spate un grup de oameni care au facut ceva cercetare, inovatie, marketing si multe altele care sunt specifice unui proces de productie, desfacere si vanzare, iar toate acestea se regasesc in pretul produsului final,
fabrica are o gramada de investitii, in imobilizari corporale, mijloace fixe, utilaje, etc si toate acestea se regasesc in pretul final al produsului
fabrica plateste salarii angajatilor si implicit plateste si taxe si impozite catre stat, iar toate astea se regasesc in pretul produsului final
pretul lansetei din magazin (care este un produs de serie, atentie!), mai cuprinde inca cateva taxe si impozite aferente vanzarii si desfacerii, basca banii bagati in advertising, iar la noi in tara ma cuprinde si o taxa majora de 24% TVA
si cu toate astea, lansetele de serie si din magazin sunt mai ieftine fata de cele asa zis "custom" de la noi din tara, cu toate ca de departe un "fauritor" de bete/lansete nu are aceleasi cheltuieli si nici nu plateste aceleasi taxe si impozite ca o fabrica.
pe undeva ar fi normal ca un bat lucrat manual, asa zis custom, sa fie ceva mai scump fata de serie, dar asta doar in cazul in care chiar se lucreaza si se customizeaza, se creaza ceva special, inovativ sau artistic - si din pacate nu am vazut asa ceva decat la 2-3 rodbuilderi pentru care am toata admiratia
insa atata timp cat tu ca fauritor de bete/lansete, te rezumi doar la a achizitiona din diverse locuri, componentele si apoi le asamblezi cu mai mult sau mai putin talent si fara a fi un platitor de taxe si impozite de tipul PFI sau SRL percepi o renumeratie mai mare (uneori mult mai mare) pentru acelasi rezultat.........imi cer scuze, dar nu ramai altceva decat un fauritor de bete, un individ care incearca sa isi intregeasca niste venituri speculand o nisa de consum si eludand ceva taxe si impozite.
stiu ca multi se vor supara pe mine pentru ceea ce am scris mai sus, dar oameni buni, fiti sinceri cu voi si incercati sa priviti lucrurile cinstit si serios - poate cu o alta abordare, incercand sa faceti din rodbuilding o arta si o meserie lucrativa din care sa traiti cu adevarat, veti avea un mai mare succes si o mai buna recunoastere a meritelor voastre de adevarti rodbuilderi.
sper, din tot sufletul, ca lucrurile sa nu se imflameze dupa aceasta postare.
respectele mele rodbuilderilor care nu au dato in comercial si care inca isi cunosc si recunosc meritele si renumeratia.
p.s. multumesc celor doi colegi care au raspuns cererii mele pe privat si care prin convorbirile telefonice mai mult decat agreabile, au intarit convingerea mea ca nimic nu este imposibil

Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.