Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
semlecangheorghe
veteran
veteran

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de semlecangheorghe » 26 Aug 2014, 06:28

Nu e chirurgie , dar e de munca..Ideea care am vrut s o transmit este urmatoarea:cine nu a mai facut sa caute sa isi faca singur o lanseta, ori un wobler, si apoi sa se intrebe daca e mult cat ii cere rodbuilderul ''x''

Sa vada cat costa si cat timp aloca pt, masina de invirtit, spatiul ub\nde va lucra, cati bani trebuie sa bage in atze, smirghel,pensule draci si laci ..Nu zic , la final cand dau rezultate..poti sa zici 'aimhapi :) '
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 26 Aug 2014, 22:44

cand am vrut sa imi fac primul vobler si am cerut informatii pe net, la vremea respectiva nu erau foarte multi care faceau asa ceva si se considera o mare arta si un mare schepsis sa iti faci singur un vobler, cam cum este acuma cu constructia de lansete.
pana la urma am reusit sa imi fac voblere si sa deprind cumva, cat de putin acest "mestesug" si chiar daca am investit in materiale, consumabile si scule, nu mi-am facut niciodata calcule sa amortizez investitia din constructia si vanzarea de voblere, pur si simplu am vrut sa vad daca sunt in stare sa fac si asta, dupa care am renuntat deoarece am considerat ca timpul pe care il alocam constructiei de voblere nu se justifica (chiar daca era mai bine, mai util si mult mai ieftin fata de magazin) si chiar daca am ramas si acuma cu o gramada de lemne, plastice si vopsele, nu regret deloc deoarece consider ca am mai invatat ceva.
ceea ce vreau sa spun este ca la fel ca si atuncea, cand existau cativa "fauritori" de voblere, atotcunoscatori si detinatori de adevaruri si secrete universale (ba existau unii care schimbau si legile fizicii !!), la fel si acuma sunt cei din tagma fauritorilor de bete/lansete custom - atentie, oameni buni, piata se schimba si la voi si luati aminte ce s-a intamplat cu "vobleristii" !
se incearca si se doreste definirea termenului de lanseta custom si diferentierea fata de lansetele de serie si de fabrica si de cele mai multe ori "fauritorul" de lansete are dreptate, dar pana la un anumit moment cand incepe sa compare si sa estimeze/cuantifice in bani, munca lui cu cea facuta de o fabrica, iar de aici deja se intra in derapaje si am sa incerc sa punctez cateva aspecte chiar cu riscul de a supara pe cativa de aici.
asadar, fabrica aia ipotetica are in spate un grup de oameni care au facut ceva cercetare, inovatie, marketing si multe altele care sunt specifice unui proces de productie, desfacere si vanzare, iar toate acestea se regasesc in pretul produsului final,
fabrica are o gramada de investitii, in imobilizari corporale, mijloace fixe, utilaje, etc si toate acestea se regasesc in pretul final al produsului
fabrica plateste salarii angajatilor si implicit plateste si taxe si impozite catre stat, iar toate astea se regasesc in pretul produsului final
pretul lansetei din magazin (care este un produs de serie, atentie!), mai cuprinde inca cateva taxe si impozite aferente vanzarii si desfacerii, basca banii bagati in advertising, iar la noi in tara ma cuprinde si o taxa majora de 24% TVA
si cu toate astea, lansetele de serie si din magazin sunt mai ieftine fata de cele asa zis "custom" de la noi din tara, cu toate ca de departe un "fauritor" de bete/lansete nu are aceleasi cheltuieli si nici nu plateste aceleasi taxe si impozite ca o fabrica.
pe undeva ar fi normal ca un bat lucrat manual, asa zis custom, sa fie ceva mai scump fata de serie, dar asta doar in cazul in care chiar se lucreaza si se customizeaza, se creaza ceva special, inovativ sau artistic - si din pacate nu am vazut asa ceva decat la 2-3 rodbuilderi pentru care am toata admiratia
insa atata timp cat tu ca fauritor de bete/lansete, te rezumi doar la a achizitiona din diverse locuri, componentele si apoi le asamblezi cu mai mult sau mai putin talent si fara a fi un platitor de taxe si impozite de tipul PFI sau SRL percepi o renumeratie mai mare (uneori mult mai mare) pentru acelasi rezultat.........imi cer scuze, dar nu ramai altceva decat un fauritor de bete, un individ care incearca sa isi intregeasca niste venituri speculand o nisa de consum si eludand ceva taxe si impozite.
stiu ca multi se vor supara pe mine pentru ceea ce am scris mai sus, dar oameni buni, fiti sinceri cu voi si incercati sa priviti lucrurile cinstit si serios - poate cu o alta abordare, incercand sa faceti din rodbuilding o arta si o meserie lucrativa din care sa traiti cu adevarat, veti avea un mai mare succes si o mai buna recunoastere a meritelor voastre de adevarti rodbuilderi.
sper, din tot sufletul, ca lucrurile sa nu se imflameze dupa aceasta postare.
respectele mele rodbuilderilor care nu au dato in comercial si care inca isi cunosc si recunosc meritele si renumeratia.

p.s. multumesc celor doi colegi care au raspuns cererii mele pe privat si care prin convorbirile telefonice mai mult decat agreabile, au intarit convingerea mea ca nimic nu este imposibil :wink:
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 26 Aug 2014, 23:10

Fauritorii de lansete de la noi si nu numai cumpara componentele(blank, inele, mandrina, ate, etc) la preturi care includ deja toate costurile pe care le amintesti: cercetare, inovare, marketing, distributie, etc. Pe langa asta, le cumpara la pret en-detail care, de regula e mai mare decat pretul en-gross la care se aprovizioneaza fabricile de lansete. Poti fi sigur ca un rodbuilder de la noi plateste mai mult pe componente decat cu fabricantul de lansete.
Singura diferenta e la manopera, aici ai dreptate, rodbuilderii baga banii direct in buzunar, fara impozit pe salariu, contributii etc. Dar, atentie, o buna parte din lansete sunt asamblate in China unde manopera e mult mai ieftina...
In concluzie, chiar si fara o contributie artistica, inovativa, etc, e normal ca o lanseta custom sa fie mai scumpa ca una de serie. Asa e cam peste tot in lume, din aceleasi motive.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 26 Aug 2014, 23:38

Adi, cand vorbesti de fabrica implicit vorbesti si de unele "economii " care se fac.
De pilda, discounturile care de cele mai multe ori depasesc ca valoare totalul taxelor care se adauga ulterior produsului final, economii la costurii de transport fiindca una e sa imparti transportul la 100 de lansete si sa ai un pret per bucata si alta e sa il pui la o bucata lanseta (in plus transporturile la fabrica sunt in numar mult mai mic fiindca au sansa sa lucreze cu en-grosisti care furnizeaza mai multe repere odata). Vorbim apoi de manopera unde e una sa reglezi scula la fiecare operatie si alta sa ai zece scule fiecare pentru operatia ei pe care le reglezi o singura data si scoti la xerox mi de repere ceea ce presupune timpi de prelucrare net superiori, rebuturi mult mai putine (si pierderi de materiale automat) si implicit pret mai mic /bucata.
In plus, de serie, fabrica iti baga unele componente mai calitative la vedere si unele mai slabe calitativ pe unde nu se vede (acelasi maner de pluta poate fi de 3-4 ori mai scump functie de calitatea plutei -doar ca si valoare acomponentelor- dupa cum si duplonul fata de eva e de cateva ori mai ieftin) .
Orice producator din lumea asta iti va spune ca e mult mai ieftin ca pret / bucata sa produci en gros decat en detail sau serii mici si asta datorita unor elemente ca cele mentionate mai sus.
In fond, daca cuia i se pare ca plateste prea mult pentru custom si nu-i justificat pretul are oricand posibilitatea de a-si face singur sau de a apela la un produs de serie. Cum am mai spus, in pretul rodbuilderului se reflecta toate muncile pe care acesta trebuie sa le faca pentru o lanseta si pentru care fabrica plateste zeci de posturi diferite .
In plus, in orice domeniu produsele unicat sau in serie limitata vor avea pret mai mare decat cele de serie fiindca sunt si o declaratie de statut social cu rolul de a scoate individul in evidenta comparativ cu marea masa a multimii din jur . De la bijuterii si masini de lux, la tablouri sculpturi si pana la banalele timbre unicatele vor avea pret mare chiar daca acesta depaseste cu mult valoarea materialelor si a maoperei pe care o contin. :roll:

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 27 Aug 2014, 00:23

kingofbeasts scrie: In plus, in orice domeniu produsele unicat sau in serie limitata vor avea pret mai mare decat cele de serie fiindca sunt si o declaratie de statut social cu rolul de a scoate individul in evidenta comparativ cu marea masa a multimii din jur . De la bijuterii si masini de lux, la tablouri sculpturi si pana la banalele timbre unicatele vor avea pret mare chiar daca acesta depaseste cu mult valoarea materialelor si a maoperei pe care o contin. :roll:
Da , insa atunci nu o mai poti baga pe aia cu functionalitatea , ca aia cica ar fi capataiul rodbuildingului , functionalitatea .

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 27 Aug 2014, 07:00

O lanseta custom functioneaza mai bine decat una de serie, ma refer la capacitatea de a lansa usor si cu efort minim naluca, plus echilibrarea si priza pe mana care se pot face dupa cum vrea clientul, plus cum se comporta in dril..Nu contest ca sant si lansete de serie reusite, dar trebuie sa le cauti si daca nu ai posibilitatea sa le pipai live e cumva la ghici..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 27 Aug 2014, 07:53

SF scrie:
kingofbeasts scrie: In plus, in orice domeniu produsele unicat sau in serie limitata vor avea pret mai mare decat cele de serie fiindca sunt si o declaratie de statut social cu rolul de a scoate individul in evidenta comparativ cu marea masa a multimii din jur . De la bijuterii si masini de lux, la tablouri sculpturi si pana la banalele timbre unicatele vor avea pret mare chiar daca acesta depaseste cu mult valoarea materialelor si a maoperei pe care o contin. :roll:
Da , insa atunci nu o mai poti baga pe aia cu functionalitatea , ca aia cica ar fi capataiul rodbuildingului , functionalitatea .
O fi prea matinal dar eu nu inteleg ce vrei sa zici :|
Functionalitatea e un plus clar la o lanseta custom in raport cu una de serie si confortul de asemenea difera . De fapt, in cele mai multe cazuri lipsa celor doua elemente la betele de fabrica e cea care motiveaza pe multi sa treaca la custom.

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 27 Aug 2014, 08:50

Topic interesant in continuare! :respekt:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 27 Aug 2014, 10:02

Pana la urma s-au pomenit toate argumentele in detalii pe care le aveam si eu in gand, dar am obosit sa le tot repet...si totusi ma mai repet odata...daca o lanseta facuta la comanda este atragatoare/dorita prin prisma pretului, fara sa se ia in considerare majoritatea motivelor enumerate mai sus, situatia ramane trista pentru ambele tabere si interesele celor doua nu se vor intersecta.

Oarecum cu mirare observ ca tot mai des se pomeneste de partea artistica,ce pana acum era huiduit vehement.

Subiectul este mai complex decat pare la prima vedere....deocamdata fenomenul este in stadiul democratiei prost intelese ....totul peste noapte pe cat mai multi bani( munca putina-bani multi,builderii)... sau sa platesc cat mai putin pe cat mai mult( clientii) ..nici una nici alta nu este o apropiere corecta de problema custom.....si printre aceste doua mai exista si exceptii care intaresc regula .
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 27 Aug 2014, 11:31

Treaba cu customul e mai nuantata si s-a mai schmbat
Acu cativa ani buni , daca vroiai o bota buna de spin adica functionala si de performante decent spre buna , nu prea se gaseau gata facute

Cabelas si XML erau cea mai decenta varianta de factory ….
In general cam tot ce era factory era mai mult sau mai putin badaran , facut la cantitate …..si chiar nu era placut sa pescuiesti cu asa ceva
In felul asta customul era mai mult o necesitate…..

Acum e o explozie de lansete , producatorii se intrec sa le faca cat mai bune ….
Sunt perfect functionale si placute in pescuit , producatorii le cam fac prin asia asa incat pretul e foarte greu de combatut
Chiar sip e la targurile noastre gasesc o multime de lansete facute de tot felul de producatori mai mult sau mai putin cunoscuti , absolut remarcabile

In gama de 100-200 dolari se gasesc lansete sa-ti pui si in cap
Nu mai vorbesc de ebay de unde poti sa-ti aduci lansete la niste preturi de ras…..

Customul , desi aduce anumite imbunatatiri fata de factory nu poate concura aici , pentru cineva care-si doreste doar o lanseta buna ….
La Custom , cu un blanc de 100 de dolari ajungi la un pret de lanseta gata facuta de 900-1000 ron ceea ce e nitel aberrant . Varianta factory ajunge pana in 200 dolari maxim….

Pescarii de bass din Elite Series pescuiesc linistit cu lansete factory care-si fac treaba excelent fara sa se impiedice de imperfectiunile de torsiune , splin, puncte de rupere sau mai stiu eu ce chestii ....iar treabaa asta ar trebuii sa fie o tema serioasa de gandire pentru adeptii perfectiunii fara de care pestele refuza sa traga...

Asa incat aria customului din punctul meu de vereder se restrange la niste lansete mai de nisa , sau la niste lansete cu adevarat customizate in ce priveste componente , culori ….si alte treburi roz….artistice sau nu

Iar treaba asta oriunde se plateste …..si inca gras

m-a distrat titulatura de ….fabricant de lansete , fauritor de lansete …….
Sa fim seriosi , cel ce concepe blancul e fauritorul si cel ce gandeste o lanseta ……rodbuilderii monteaza niste componente
Ca si treaba asta poate influenta lanseta si trebe sa stii meserie ca sa ieasa ceva frumos si performant e limpede ( am tot respectul pentru asta )…..iar banii ceruti strict pe treaba asta mi se par chiar putini in raport cu efortul si timpul cerut…….da nu e nici rocket science si nici ………fauritor nu se cheama . Urcarea pe piedestal a rodbuiderului ce se practica pe la noi e nitel nepotrivita .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Scrie răspuns