Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
mynu_cs
veteran
veteran

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de mynu_cs » 18 Noi 2012, 21:45

Multumesc Bogdan pentru un raspuns clar si foarte la obiect , probabil ca aceasta v-a fi lanseta urmatoare de heavy jigging pe care sper sa o folosesc mai des pe tisa si pe mures la anu

e clar ca pulse-ul nu poate fi la fel de senzitiv ca ea dar mie asta imi era ca e fragila .. dar m-ai lamurit si cu asta :)

numai bine si fire intinse
"In fiecare zi ne batem joc
De pasari ,de iubire si de mare
Si nu bagam in sema ca in loc
Ramane un desert de disperare ."

Romulus Vulpescu

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 18 Noi 2012, 22:15

cam asa se indoaie ... nu se vede prea grozav ... dar iti poti da seama din ultima poza ca se indoaie :) nu este chiar coada de matura :)

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

mynu_cs
veteran
veteran

Mesaj de mynu_cs » 18 Noi 2012, 22:19

misto :) ... sa vad cum negociez cu mosu.. ca are lista lunga... motor termic ..sonar si apoi e lanseta
"In fiecare zi ne batem joc
De pasari ,de iubire si de mare
Si nu bagam in sema ca in loc
Ramane un desert de disperare ."

Romulus Vulpescu

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 18 Noi 2012, 23:00

Nu suspectez K2 ca ar fi fragile in pescuit, sunt suficent de groase in pereti.

Dupa toate aparentele sunt blankuri reusite pentru pescuit la jigging la alte aplicatii nu le vad.

Bogdan,

comparati cu SCV de 1 1/2 oz. e par K2 pentru ca nu are elasticitate pe varf ,la fel fata de NFC de 2oz.care sunt chiar placute in pescuit .

O sa vezi ce diferenta este cu modelul NFC MB 739- 1 IM e la fel de puternic dar elastic pe varf :wink: si progresiv.

Actiunea e faina la K2 pentru ca lucreza pe o zona destul de mare si nu are rupturi de actiune.

In ultimul timp am pescuit cu un XMG50 PR -L si un RX7 MB Light primul blank e un HM cu scrim de grafit si RX7 e un IM de mijloc .

In cele mai multe partide salaii au mancat discret sau foarte discret cu toate acestea XMG cuplat cu mono Stroft a transmis tot ce trebuie, iar pe adancimi de 4-5.5mm RX7 si un fir multifilament imi spuneau ca salaul da boturi la soft si se alegea cu intepaturi de bot sau alte parti.

Prietenul cu care am pescuit in utimele 2 dati mi-a demonstrat inca o data ca :

1. Poti sa ai cel mai HM (si el are un 2 Evergreen Kaleido) daca nu stii sa controlezi corect firul, pozitia lansetei e defectuoasa, reactia de intepare e prea rapida sau mult prea tarzie si in genereal nu esti conectat la ceea ce faci :wink:

2. Cum interpretezi ce este sub apa si orice mesaj de la pesti in fir nu tine de calitatea grafitului ci mai mult de simturiel educate ale pescarului. Un grafit HM te ajuta un pic mai mult si cam atat.

Lista e lunga dar ideea este ca un grafit IM este suficient si pentru cele mai dificile situatii cand pesti nu au chef dar totusi ii prinzi :lol: (pe afara de cele mai neasteptate zone)

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 18 Noi 2012, 23:14

Varful fin si elastic al lansetei RX7 pacaleste mai bine pestii decat un blank rigid.

Jocul naluci este mai natural cu un lbank care are elasticitate comparativ cu unul care sta perfect tapan cand misti naluca.

Lucrurile sunt mult mai nuantate in practica pescuitulu adica cei ,,rigid si senzitiv,, nu-i cel mai bun in multe situatii.

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 19 Noi 2012, 00:25

Cristi, astept cu nerabdare sa vad NFC MB 739-1 ... chiar sunt curios ce tinuta are ... dar fix eu, acum, teoretic nu prea am ce face cu o lanseta de genul ... am SC5-ul de 1.5oz care inca n-a parait :) si este destul de elastic :)

Doru isi doreste o lanseta mai universala pe care sa o pescuiasca pe curenti f puternici buna si la jig si la voblere sarite de 14g mulinate f rapid... NFC MB 739-1 pe hartie este ideal ... o sa vad si eu blankul si daca ma da pe spate poate o sa-mi fac si eu o lanseta de genul ...

Uneori te ajuta mult un blank rigid - exemplu concret - saptamana asta ratam multa stiuca la offset pt ca nu aveam o lanseta suficient de rigida - dadeam cu mono si cu TR de 1oz si nu puteam sa le intep bine - dadeau de 2 ori din cap sau intrau cu capul in iarba si duse erau in primele 5 secunde ... am trecut pe textil, fix aceeasi poveste ... am trecut pe SC5-ul de Dunare care arunca offset lestat pe burta cu 3g si guma mare de 6g ca dracu si cred ca mi s-au dublat stiucile puse mal ... si parca vroiam ceva si mai tare ...

Mentionez ca balta era colmatata de iarba - adancime 1.5-2.5m cu pat de bradis cu ceva goluri de 1-2 m2

Imagine

Imagine

Am pescuit cu offseturi Owner si Trokar cu varful iesit ... deci carligele erau super ascutite, gumele relativ normale spre mici pt stiuca - Orka Shad Tail de 13cm si Sandra de 9cm ... i-am „lasat-o” si 3 secunde ... am incercat sa-i dau teapa instant, ca la salau ... am schimbat tehnica - mulinat mai sacadat si mai incet ... pana cand nu am dat cu o ranga in care sa ma infig „cu sete” ratam cam trei din patru :)

Imi plac lansetele elastice la vobler, imi plac lansetele super specializate(mi-am comandat un Phenix de Crankbait din fibra de sticla) .... consider, insa, ca o lanseta rigida, in anumite cazuri te ajuta mult
cristian.ene scrie: 1. Poti sa ai cel mai HM (si el are un 2 Evergreen Kaleido) daca nu stii sa controlezi corect firul, pozitia lansetei e defectuoasa, reactia de intepare e prea rapida sau mult prea tarzie si in genereal nu esti conectat la ceea ce faci :wink:

2. Cum interpretezi ce este sub apa si orice mesaj de la pesti in fir nu tine de calitatea grafitului ci mai mult de simturiel educate ale pescarului. Un grafit HM te ajuta un pic mai mult si cam atat.

Lista e lunga dar ideea este ca un grafit IM este suficient si pentru cele mai dificile situatii cand pesti nu au chef dar totusi ii prinzi :lol: (pe afara de cele mai neasteptate zone)
eu zic ca procentele sunt asa

30% conteaza locul
20% conteaza mana
50% norocul :)

serios vorbind ... conteaza enorm si mana, dar trebuie sa recunosti ca grafitul din K2 „simte” intr-un mare fel ... iar un pescar bun va aprecia calitatile lui ... pt ca daca bate vantul, sunt 3 grade, sunt valuri, astepti peste 30 de secunde sa cada guma pe fund si pescuiesti cu manusi orice „gram” de senzitivitate in plus este binevenit :)

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 19 Noi 2012, 09:43

cristian.ene scrie:Ieri am termiant de montat un blank K2 TX-736H-C / 7`6``ft. Heavy putere maxima 2 oz.

Este montat pentru spinning cele mai mici inele sunt de 5.5mm in total 9 inele +top.

Era clar ca nu se va schimba prea mult nici cu inele de spinning care sunt ceva mai grele ca unele de cast.

Producatorul spune ca plaja de lansare este 1/2 -2oz. ceea ce este foarte aproape de realitate doar ca nu cred sa fie placut cu 15g pe o lanseta asa de rigida.

Probabil ca de la 20-25g lanseta se incarca si descarca elastic nu arunca ca o coada de matura, asa se pot arunca si 2 grame cu orice par, conteaza ca efortul sa fie minim :lol: .

evident Flaviuss pluseaza(5g) la fel si Andrei care promite lanseuri cu 100g :wink: , K2 -H este lanseta minune de la 5 la 100g :lol: cu plaja ce mai larga, buna la toate speciile de la bibanasi la mustaciosi.

Pentru ce a fost conceputa si in plaja data de producator blankul K2 Heavy e bun pentru pescuit pe Dunare sau rauri mari.

Avantaje

1.greutate mica /putere

2. Putere de intepare la adancime sau la distanta

3. Actiune progresiva

4. Super senzitiv

5.Finisajul unsanded este rezistent la abuzuri :wink:

Dezavantaje

1. Foarte rigida, se incarca mai greu in plaja inferioara si este mai obositoare comparativ cu un blank elastic.

2. Sansa sa scapi pesti in drill si la distante mici e mult mai mare comparatic cu un blank elastic de putere 2oz.

3. Este mai vulnerabila la unghiuri ,,nepermise,, datorita rigiditatii blankului.

4. E un HM , e foarte usor, dari e mai vulnerabil la accidente ca orice HM. in mod particular K2 e mai vulnerabil decat alte blankuri (mai elastice) la unghiuri ,,nepermise,, datorita rigiditatii de top

Concluzie :

pentru cei care vor o lanseta premium pentru pescuit cu jiguri de 15-60g pe Dunare este o alegere buna cu plusurile si minusurile de mai sus.

Tinind cont ca pe Dunare este un pescuit de forta blankul este expus.

Recomandabil doar celor care au grija de lansete :wink:
Unu la mana, lanseta este de 7'3", nu de 7'6", poate daca ai prelungit-o, atunci da....

Chiar se poate pescui cu ea cu naluci de 5g, pana la naluci de 100g, fara probleme... nu zic ca la 5g se incarca ca o lanseta de finete, asta ai presupus tu probabil, la mintuta aia setata pe bibani si strapi... Nici ca la 100g te infigi in ea ca in sacu de box, dar pe-aproape..... Cand zic 5g, ma refer la spinnerbait de 5g, sau pescuit cu jiguri de 4-5g, si naluca pe ele, de la 5-6cm in sus. Este la mintea cocosului.... cu orice lanseta mai puternica poti sa pescuiesti cu naluci mai usoare, acum depinde de tinuta lansetei, grosimea varfului, firul si alti factori daca chiar poti sa si pescuiesti cu acele naluci, in asa fel incat sa si simti ce e la capatul firului....Nu ma astept sa intelegi, nepescuind cu, si la asa ceva.

Am pescuit cu ea cu skinnerul de 20cm... pentru cei interesati pot sa se uite sa vada ce greutate are, cu niste jerkuri de la FOX foarte grele, cu gume Relax de 25cm si jiguri de 20-28g...si cu alte naluci care sunt in plaja de 100g. Am pescuit inclusiv cu jig de 3oz si guma de 8-14cm... Nu am estimat eu cat poate duce, in debara, ci CHIAR AM PESCUIT CU EA, montata ca si lanseta de casting.

Aici sunt cateva secvente in care pescuiesc cu acest K2.... initial cu un spinnerbait de 10g, apoi cu un Deps Realiser, si in final cu un Relax Aqua de 10cm, pe jig de 2 sau 3g, nu mai stiu exact....

http://vimeo.com/50120444

Mai jos pe la minutul 4, se vede cum pescuiesc cu aceeasi lanseta in agataturi serioase...

http://vimeo.com/51518672

Iar mai jos sunt cateva stiuci pe care le-am scos din heavy cover.... Chiar prima stiuca din acest clip, in jur de 7-8kg, pot spune ca am scos-o cu tot cu copac :roll: :roll: ....
https://vimeo.com/51500112

Mai mentionez ca pescuiam cu fir de, cred ca de 60lb, in filmuletele de mai sus, si tot reuseam sa pescuiesc cu un jig de 2-3g si o naluca de dimensiune medie. .... Repet... am pescuit, nu am presupus ca atata duce sau nu duce in pescuit!

Cei care au pescuit cu acest blank, pot sa spuna cu siguranta mai multe decat "presupune" cristi, care din dorinta puternica de a se agata de tot ce spun... de dragul de a se agata!

Punctul 4 ce l-ai mentionat la dezavantaje... pot sa-ti spun ca este probabil singurul blank pe care este aproape imposibil sa-l zgarii.... Am facu testul cu o bucata de aluminiu, pe care am frecat-o pe blank cu tooata puterea. S-a tocit bucata de aluminiu, iar blancul, dupa o stergere finuta cu degetul pe locul unde am frecat nu avea nici cel mai mic semn de zgarietura. Dezavantajele blankurilor cu finisaj eu zic ca sunt mai mari, acel finisaj, neprotejand lanseta catusi de putin, asta daca finisajul nu este grosolan.... se tot ciobeste finisajul si in final lanseta arata ca si cum ai fi fost la razboi cu ea.... Am pescuit cu aceasta lanseta in toate conditiile pe care ti le poti imagina, soare, vant, ploaie, din barca, de pe mal, in agataturi, in camp deschis, pe rau, pe Dunare, pe lac... asa ca stiu despre ce vorbesc!

Is curios ce s-ar intampla cu un NFC, daca as face acelasi test, daca tot o dai cu NFC in sus si-n jos, cele mai "tari blankuri de pe planeta" ....

Cristi! Revin-o cu picioarele pe pamant si iesi la pescuit cu lucrurile despre care vrei si iti place sa vorbesti, pentru ca din pescuitul de finete la salau si biban, comparat cu cate un pescar aleatoriu, nu poti sa tragi concluzii universal valabile pentru toate genurile de pescuit, asa cum doresti tu sa faci! :roll: :roll:

Este o lanseta de forta, nu de finete, puternica, pentru pescuitul cu naluci serioase! Este suficient de senzitiva pentru a putea pescui cu naluci mult mai mici decat valoarea de 14g inscriptionata pe blank, si suficient de puternica pentru a iesi din plaja ei de putere.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 19 Noi 2012, 10:04

Nu are rost sa va contrati pe plaja de greutati ca nu se poate "dovedi" cine are dreptate, e chestie de cum simte fiecare si cum ii place sa incarce lanseta in pescuit si-n lanseu.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Scrie răspuns