lanseta telescopica rapitor

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 16 Iun 2008, 11:28

cred ca cele 10-50g sunt cam multe pentru ce vrea omul :)

@arcadesstuff daca esti din bucuresti da'mi un mp si poate te ajut sa'ti gasesti un batz tele cu putere mica, asa cum il vrei tu ;)

LaurF
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de LaurF » 16 Iun 2008, 11:49

:P ..vad ca tonul meu ti-a deranjat tovarasii ...daca nu erai un pescar cu pretentii, in stare sa dea "reguli de baza", poate as fi folosit alta introducere, asa cum bine sugera adrignat ...sau poate nu nu m-as fi bagat in seama...

daca actiunea se refera la cum se comporta o lanseta in drill, atunci poti sa spui ca o lanseta cu actiune fast, de putere pana la 21 gr, se va indoi doar in prima treime in dril cu un peste de 5-6 kg?

din cate spui tu, eu inteleg urmatoarele:
daca vrei sa tragi de un peste, lanseta trebuie sa fie cat mai rapida
daca e rapida, nu poate fi parabolica

in ordinea asta de idei, omul caruia ii explici poate isi ia la intamplare o lanseta despre care i se spune ca e rapida, dar care are 2 m, putere pana in 20 gr, si se duce sa dea la somn, ca doar i s-a spus ca poate trage de pesti...
-nu zic ca nu exista astfel de lansete...da nu faci o regula

sau o sa vrea sa dea cu fire subtiri si isi alege o lanseta cu actiune moderata, care chipurile i-ar proteja firul, dar de putere 15-40 gr, si se duce la clean cu ea...

sau, conform regulii de baza, nu o sa isi ia o lanseta rapida, deoarece cu siguranta nu se indoaie in dril decat in prima treime si nu ii va proteja firul...

ca actiunea are influenta in drill, nu zic nu, dar asta depinde si de multi alti factori...asta mai ales cand explici unui pescar incepator, care ar putea face niste investitii in urma informatiilor primite.

Daca esti bazat si stii, si poti sa explici, fa-o, dar cu simt de raspundere

dan bobei
veteran
veteran

Mesaj de dan bobei » 16 Iun 2008, 12:50

LaurF: "daca actiunea se refera la cum se comporta o lanseta in drill, atunci poti sa spui ca o lanseta cu actiune fast, de putere pana la 21 gr, se va indoi doar in prima treime in dril cu un peste de 5-6 kg?"

Nu am spus ca actiunea se refera numai la cum se comporta lanseta in dril, am zis:
actiunea unei lansete chiar conteaza in dril, din momentul in care intepi si pana scoti pestele din apa.
Cu un peste de 5-6 kg orice lanseta, cat de Heavy ar fii, tot nu se indoaie la fel de tare ca una MH de exemplu, si asta am constata-o la pescuit nu am citit-o in carti (cu conditia ca plaja de puteri sa fie aceeasi sau asemanatoare, bineinteles).

LaurF: "din cate spui tu, eu inteleg urmatoarele:
daca vrei sa tragi de un peste, lanseta trebuie sa fie cat mai rapida
daca e rapida, nu poate fi parabolica "

Iar nu ai inteles ce trebuia. Am zis daca
trebe sa il fortezi un pic
, nu sa tragi de el, ca nu e vitel, ca de exemplu atunci cand stii ca sunt agatatori si el cauta sa intre in ele. Ce lanseta te ajuta in momentul asta, una rapida sau una moale?

Nu mai are rost sa discutam pentru ca te contrazici singur. Odata zici
din cate am mai vazut si eu, actiunea nu prea are treaba cu modul in care se comporta o lanseta in dril,
apoi revii si spui
ca actiunea are influenta in drill, nu zic nu
Dialogul meu cu tine se incheie aici, numai bine!

arcadesstuff, scuze pentru deranj, spune ce vrei sa prinzi cu lanseta respectiva si o sa incerc sa te ajut.

LaurF
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de LaurF » 16 Iun 2008, 13:49

vezi ca iar incurci borcanele...
"cat de Heavy ar fii, tot nu se indoaie la fel de tare ca una MH "...vroiai sa spui fast sau mod-fast....pt asta ne contrazicem ,nu?

"Ce lanseta te ajuta in momentul asta, una rapida sau una moale?"
- una cu rezerva de putere...pe care o poate avea o lanseta fie ca e rapida fie ca nu...

asa ai zis:"Actiunea se refera la cum raspunde lanseta la solicitarile la care e supusa (lansare dar mai ales dril),"

si asa am zis:"ce e drept sunt de puteri diferite, dar asta inseamna ca indoirile alea nu depind neaparat de actiune, cel putin nu cat sa faci o regula de baza din asta "

si tu singur recunosti:"cu conditia ca plaja de puteri sa fie aceeasi sau asemanatoare, bineinteles). " - de unde "bineinteles" vroiai sa stie omul asta? deci daca puterea difera, ar putea sa fie la fel de rapide, dar sa se indoaie diferit, nu? vezi, daca stii, de ce nu zici din prima?

daca tu vrei sa te scoti si sa o dai in analiza literara....cine stie...poate nu te pricepi asa bine nici la asta...

repet: daca tot te-ai bagat sa raspunzi, fa-o ca un profesionist ce esti...

si cu asta, putem incheia polemica...sau deschidem topic separat pt actiuni, puteri si alte alea...

LaurF
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de LaurF » 16 Iun 2008, 14:06

arcade, mai spune si unde vrei sa dai- pe balta, pe rau gen Sabar, Neajlov, pe Dunare/Olt ? sa ti se poata da indicatii mai bune din prima...

sa nu spui vreau sa prind pesti rapitori, si sa ma duc si pe balta, si la dunare...sa arunc si departe da sa ma bag si prin tufisuri...ca o sa umpli debaraua cu bete pana te lamuresti care-i treaba...

Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 16 Iun 2008, 14:07

hai sa incheiati...

depinde si de producatori, un MH fast de la lamiglas nu se "indoaie" ca un kistler Mh fast... aici chestia de materialele folosite in constructia blancului, pozitionarea inelelor, aplicatiile ptr care au fost concepute betele etc... fiecare producator are "stilul" sau.. si cu asta cred ca putem pune punct :D

grebla
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de grebla » 16 Iun 2008, 14:53

@LaurF ai spus ca actiunea poate fi numa Fast, XFast.... ,

Ti-am dat un link in care actiunea este MH :lol: si ti-am spus (defapt ti-am sugerat) ca termenul este interpretabil, sau totusi MH,M,UL, etc in ce categorie intra? sa ii corectam pe baietii de pe sait,....daca ne explici si de ce scrie acolo Actiune Medium-Heavy si nu scrie Parabolica sau Fast ..., e ok :wink:

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 16 Iun 2008, 15:11

Si ca sa adancesc putin misterul, se dau doua lansete de 7', din 2 bucati. Una este XML 703 si cealalta Premier ML. Xml e moderat-fast, premier e fast, xml arunca pana la 5/8, premierul pana la 1/2. Daca le tii una langa alta zici ca premierul este cel putin o clasa de putere mai mare decat xml-ul. Daca in ecuatie mai bagi si un Shimano Clarus ML de 7', tot fast, misterul se adanceste si mai tare, asta parca e si mai groasa pe butt. Acuma, tinand cont si ca au blancurile foarte diferite si ca material si ca design, fiecare va fi perceputa altfel. Deci, din 3 lansete de putere ML, care au pe hartie cam aceleasi caracteristici, rezulta 3 lansete foarte diferite si cu aplicatii diferite.

Cea mai buna chestie, daca ai unde, e sa meri si sa le iei in mana una cate una si sa le batai de cateva si vezi care iti place pentru ce vrei tu. Mai faceam si io pe vremuri tot felul de "incercari" da degeaba, am ajuns la spusele lui Ionut: "te duci in magazin, vazut bat(sau la prieteni)->placut->cumparat-> ajuns pe balta-> prins peste-> multumit"

Oricum ar fi treaba cu actiunea sa nu luati lansete pe care nu puteti pune mana inainte. Eu am facut treaba asta de cateva ori si m-am fript. Abia astept sa ajunga si pe la noi chestia aia ca daca nu iti place produsul il poti returna in cateva zile si iti dau altul sau banii inapoi, dar mi-e frica ca as abuza de ea sa incerc toate lansetele din magazin :)

Si ca sa ajung la lansetele telescopice, am dat de cateva ori cu 2 modele, una era maver aria cred, nu mai stiu exact, alta era o lanseta B.F.F, nu erau lansetele mele, doar le-am pescuit cateva ore, plus ca am avut mai demult o lanseta Silstar Spiral-X. In orice caz, le gasesc foarte inconfortabile in pescuit, se tot rasucesc segmentele si trebe sa le realiniezi si sa le intinzi mereu, inelul ala culisant devine de-a dreptul enervant ca tot trebe sa-l pui la loc la cateva lansari, au o actiune destul de ciudata. Oricare ar fi avantajul la transport, dupa parerea mea este anulat total de comportamentul in pescuit. As prefera oricand o lanseta din 3 sau 4 bucati uneia telescopice.

arcadesstuff
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de arcadesstuff » 16 Iun 2008, 15:12

Da, cele 10-50 grame sunt cam mult pt ce vreau eu.

De pescuit sigur nu o sa pescuiesc pe Dunare. O sa ma cam duc pe lacuri / balti si sper sa nu ziceti ca e prea mult: o sa vreau sa dau la biban, stiuca, salau.

P.S. pt cine a intrebat, sunt din Bucuresti.
N-ai treaba...

dan bobei
veteran
veteran

Mesaj de dan bobei » 16 Iun 2008, 15:45

Recomandarea mea ar fi sa iei o lanseta din 2 bucati si nu un bat telescopic. E mai comod telescopu de transporat, dar cu cat sunt mai multe puncte de mufare, cu atat rezistenta are de suferit in timp. Gandeste-te si la aspectul asta, oricum cred ca o sa iti iei mai tarziu si o lanseta si o sa vezi diferenta.

Scrie răspuns