Lanseta "de stiuca" sau " de jig"
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
- semlecangheorghe
- veteran
Re: Lanseta "de stiuca" sau " de jig"
Este foarte interesant ce se intimpla cind stiuca-salaul-somnul de talie mare,aspira naluca..
Daca este pe vobler-swimbait-lingura,sansele sa se intepe sint destul de mari..
Pe plastice insa,indiferent ca este vorba de cirlig expus sau ascuns in naluca ,exista sansa ca, cirligul sa nu fie pozitionat in gura rapitorului,intr-o pozitie optima pentru intepare,indiferent ca este aspirat mai superficial sau mai profund..Astfel,cind rapitorul inchide gura presiunea maxilarelor acestuia pot tine naluca intr-o pozitie in care virful cirligului nu este orientat cu virful intr-o pozitie care sa intepe..O lanseta prea slaba ca putere ,sau prea lenta ca si actiune nu va avea sanse sa 'corecteze'aceasta situatie..In schimb o lanseta de putere mare sau actiune rapida,combinata cu o putere pe masura taliei rapitorului,are ceva sanse sa indrepte situatia in favoarea pescarului..In acest scop mi se par foarte potrivite lansetele din serie magbass....
Daca este pe vobler-swimbait-lingura,sansele sa se intepe sint destul de mari..
Pe plastice insa,indiferent ca este vorba de cirlig expus sau ascuns in naluca ,exista sansa ca, cirligul sa nu fie pozitionat in gura rapitorului,intr-o pozitie optima pentru intepare,indiferent ca este aspirat mai superficial sau mai profund..Astfel,cind rapitorul inchide gura presiunea maxilarelor acestuia pot tine naluca intr-o pozitie in care virful cirligului nu este orientat cu virful intr-o pozitie care sa intepe..O lanseta prea slaba ca putere ,sau prea lenta ca si actiune nu va avea sanse sa 'corecteze'aceasta situatie..In schimb o lanseta de putere mare sau actiune rapida,combinata cu o putere pe masura taliei rapitorului,are ceva sanse sa indrepte situatia in favoarea pescarului..In acest scop mi se par foarte potrivite lansetele din serie magbass....
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
- kingofbeasts
- veteran
cam la fel e situatia si la mine . ieri , dupa o gramada de gume facute ferfenita, mai aveam putin si aruncam in apa proaspatul custom Loomis IMX MB 843 ( fiind a 3-a partida de jigging la stiuca de anu asta in care numa am ratat cu batu asta) . ca sa nu fac asta l-am lasat deoparte in barca si am luat vechiul Imperial de la D.A.M (care initial a fost bat de jig insa prea moale devenind un moderat-fast abia dupa ce i-am taiat ctiva cm din varf). S-a vazut diferenta imediat de la 9 atacuri cu 0 (zero) pesti am trecut direct la 3 pesti din 4 atacuri.D_ali scrie: Cu “rangutza” am ratat cel mai des. Din pacate, cam 1 din 4/5 stiuci…(prea mult, as spune…)![]()
Am folosit aceeasi mulineta si fir si cam aceleasi naluci…
Avand in vedere si ca pana acum singurul bat cu care n-am ratat nici o stiuca (pe vobler sau lingura) e tot un moderat rapid (Nanoflex-ul pe care m-o mancat in c... sa-l transform taman acum cand aveam nevoie de el) , din punctul meu de vedere pentru stiuca indiferent de stil (lingurit , voblerit sau jigging) batul trebuie sa fie senzitiv cu actiune moderat-rapida .
de fapt mie, aceleasi caracteristici imi trebuie si pentru betele de somn sau avat.
King, cand le ratai?
In procesul de intepare sau in dril? (ca si'n dril, tot un rateu estem, nu?)
Care situatie crezi ca se intampla mai des? Cea pe pe care ai descris-o mai sus sau cea in care scapi stiuca ( ma repet deja, dar doar despre ea vorbim) din cauza lansetei rigide socurile in punctul de intepare( poate superficiala) sunt prea dure,in urma carora carligul sare din gura pestelui care face tot posibilul sa scape de el?
Sigur se intampla si ce descrii tu...dar intrebarea e, ce presupunem ca se intampla mai des? In rest fiecare face cum crede ca poate sa fie mai eficient.
Poate o sa avem ocazia sa facem o comparatie...si vedem dupa
Eu deocamdata m-am lamurit ...din lanseta moale si cu actiune moderata chiar spre slow as zice...nu am pierdut niciuna fata de ranga,cu care nu o sa mai dau la stiuca in viata mea...ma refer la lanseta respectiva, nu ca nu as mai dea cu una rigida da cu varf mai permisiv...ramane de vazut.
Sigur se intampla si ce descrii tu...dar intrebarea e, ce presupunem ca se intampla mai des? In rest fiecare face cum crede ca poate sa fie mai eficient.
Poate o sa avem ocazia sa facem o comparatie...si vedem dupa

Eu deocamdata m-am lamurit ...din lanseta moale si cu actiune moderata chiar spre slow as zice...nu am pierdut niciuna fata de ranga,cu care nu o sa mai dau la stiuca in viata mea...ma refer la lanseta respectiva, nu ca nu as mai dea cu una rigida da cu varf mai permisiv...ramane de vazut.
- kingofbeasts
- veteran
toate pe teapa . am avut si una dezgatata in dril dar n-am inclus-o in calculele de mai sus. pe dril pierdeam pestii cand dadeam cu bete prea moi si vad ca pe teapa cu bete prea tari. compromisul e probabil solutia optima .D_ali scrie:King, cand le ratai?

- kingofbeasts
- veteran
din punctul meu de vedere un bat prea tare nu lasa pestele sa aspire naluca (indiferent ca-i guma sau altceva). La stiuca, situatia se complica si mai mult pentru ca dintoasa are prostul obicei de a prinde naluca in cioc si mai ales de a o prinde de burta. Mai apare si chestia de care zicea si Gigi mai sus , astfel ca daca nu a apucat sa aspire naluca destul de adanc , exista mari sanse ca varful carligului sa ramana in afara gurii (mai ales daca coana e mofturoasa si doar pupa guma - ori in zilele ploioase exact asa se comporta de obicei-).ULK scrie:Care situatie crezi ca se intampla mai des? Cea pe pe care ai descris-o mai sus sau cea in care scapi stiuca ( ma repet deja, dar doar despre ea vorbim) din cauza lansetei rigide socurile in punctul de intepare( poate superficiala) sunt prea dure,in urma carora carligul sare din gura pestelui care face tot posibilul sa scape de el?
Sigur se intampla si ce descrii tu...dar intrebarea e, ce presupunem ca se intampla mai des?
Poate nu-i tehnica mea cea mai buna insa m-am invatat sa am tot timpul firul intins la jigging si cum folosesc textil+ struna mono din titan combinat cu ranga pot spune ca face un ansamlu absolut inflexibil . am incercat sa inlocuiesc struna cu leader fc de 0,4 si tot de rateuri am avut parte . Din cauza asta am zis ca daca la textil nu pot sa renunt , la struna nu vreau sa renunt, nu mai ramane decat sa inlocuiesc ranga si/sau sa schimb stilul (sa las burta firului cand bila atinge fundul insa asta ar strica apoi in pescuitul salaului)

uite asa revin la proiectul meu de bat de jigg din bat rapid de musca.

Nu stiu pe cine'ntreba ULK, dar raspund si io....

Le’ntep cu “rangutza”, desigur, mai sunt si cazuri de rateu sau “cozi rupte”, insa cel mai des le “balacesc” in dril. Si’mi vine sa-mi trag o tesla…
Ti-am trimis pe privat o “situatie” cand mi se-ntampla chestia asta cel mai des.
Cu Skeet-ul am observat ca n-o patzesc, cel putin nu pana acum…dar cumva, o “simt” ca nu se-ntampla…(sper sa m-a fac intzeles)
E posibil ca, prin“blandetzea” ei sa-mi “ierte” si anumite tampenii pe care le fac…posibil, m-am gandit si la asta...
Oricum, "simt" ca macar un element din tot ansamblul trebuie sa fie mai permisiv.
...poate unora le iese din frana mai moale

Le’ntep cu “rangutza”, desigur, mai sunt si cazuri de rateu sau “cozi rupte”, insa cel mai des le “balacesc” in dril. Si’mi vine sa-mi trag o tesla…

Ti-am trimis pe privat o “situatie” cand mi se-ntampla chestia asta cel mai des.
Cu Skeet-ul am observat ca n-o patzesc, cel putin nu pana acum…dar cumva, o “simt” ca nu se-ntampla…(sper sa m-a fac intzeles)
E posibil ca, prin“blandetzea” ei sa-mi “ierte” si anumite tampenii pe care le fac…posibil, m-am gandit si la asta...
Oricum, "simt" ca macar un element din tot ansamblul trebuie sa fie mai permisiv.
...poate unora le iese din frana mai moale

- semlecangheorghe
- veteran
Da, incheietura miinii..Si la bait,merge smecheria cu destu'pe tambur..care-l are intreg..Oricum, "simt" ca macar un element din tot ansamblul trebuie sa fie mai permisiv.
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
- kingofbeasts
- veteran
e si asta o varianta care mi-a fost si mie recomandata de cativa prieteni insa nu suport sa aud cum pleaca relaxorul pe teapa . Pot spune fara eroare ca cei ce imi recomanda frana slabita au mai putine rateuri decat mine insa inainte de a adopta sistemul asta vreau sa incerc orice alta varianta posibila. vorba aia o scula buna poate aduce la nivel de arta activitatea unui maestru dar poate si sa faca un mester bun dintr-un meserias prost.D_ali scrie:...poate unora le iese din frana mai moale

una peste alta eu sunt pentru varf moale la jigging ( dar doar atat, adica doar varful) si pentru simplu fapt ca semnalizeaza altfel contactul cu substratul descarcanduse mai bine de greutatea jigului oferind senzitivitate chiar si pe nisip sau lut in timp ce un varf rigid iti vibreaza si-n creieri pe piatra dar e destul de estompat pe nisip (vorbesc mai ales de ape cu peste 4m adancime).
Ultima oară modificat 15 Oct 2012, 11:27 de către kingofbeasts, modificat de 2 ori în total.
Aline...Skeet Reesul nu-i chiar bland
e un fast cinstit 
Fibra de sticla este mult mai elastica decat grafitul:) de aia nu le ratezi ... eu fac o distinctie clara intre elasticitatea unui blank si actiunea lui
Daca as pescui cu o singura lanseta la stiuca, aia ar fi din fibra de sticla.

Fibra de sticla este mult mai elastica decat grafitul:) de aia nu le ratezi ... eu fac o distinctie clara intre elasticitatea unui blank si actiunea lui

Daca as pescui cu o singura lanseta la stiuca, aia ar fi din fibra de sticla.