Lanseta "de stiuca" sau " de jig"

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
D_ali
veteran
veteran

Re: Lanseta "de stiuca" sau " de jig"

Mesaj de D_ali » 12 Oct 2012, 15:28

Ash, imi mai i-au si-un "ciomag-ranga" cu mine pentru gume foarte mari si grele si un Loomis fast dar blandutz pentru linguri 8-12 gr.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 12 Oct 2012, 15:37

Usor usor se contureaza lanseta de " jig-stiuca" :)...deci totusi exista un hibrid :)

bogdan tu banuiesc ca nu pe balti dai nu? Dece doar pe offset ai da cu fast si cu gume si jig normal cu glass( care nu e pentru jig)?
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 12 Oct 2012, 15:41

Pe offset si eu simt ca trebuie ceva mai rigid si rapid ca sa ai putere de penetrare.
Pe jig normal, la cum "simt" eu, sticla-i diabolica...dar cu textil. :wink:

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 12 Oct 2012, 15:58

lanseta moderat fast cu fir mono.

dau foarte rar si in mod expre 'cu jig dupa stiuca . dar si atunci prefer mono.

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 12 Oct 2012, 15:59

dau numai pe balti/lacuri de acumulare ... am mai prins accidental stiuca pe garla si numar pe degetele de la o mana partidele dedicate stiucii pe curgatoare

am observat ca stiuca pe offset trebuie intepata instant, f puternic si violent ... intep cu mana pe tambur, frana mulinetei fiind destul de moale ... folosesc si offseturi destul de mari

mentionez ca eu pescuiesc niste balti colmatate de bradis/matasea broastei sau pline de cocioace ... daca as lasa-o sa plece prea mult fara sa fie intepata, s-ar propti firul imediat in ceva si as pierde-o

la reactive/jiguri normale cu ancora pe ele prefer o lanseta mai blanda din doua motive

1. jerkul/boblerul/lingura danseaza mai bine cu o lanseta cu un varf bland
2. intarzii inteparea, deci o lanseta moderata permite stiucii sa plece cu giugeaua in bot fara a trezi suspiciuni prea mari

daca as alege o singura lanseta de stiuca ar fi o fibra de sticla fast lunga(2.6-2.7) ... pe offset as avea „alonja” mare pt intepat si la reactive m-ar avantaja varful bland

skeet reesul de 1.5oz este cea mai „universala” lanseta de stiuca pe care am pus mana :)

nu pescuiesc cu mono decat uneori la salau si avat ... la stiuca nu-mi place :)

ANDREI RIGA
veteran
veteran

Mesaj de ANDREI RIGA » 12 Oct 2012, 16:08

Sticla aia portocalie , de zicea Dali de ea face treaba foarte buna si la mine. La stiuca. Jiguri, offset, reactive, face fata cu brio la toate si o lasa pe coana stiuca sa si aspire. Dar merge si la salau. Un singur salau am prins cu ea pescuind la stiuca, mi-a dat la un km distanta(pe Chiroiu :wink: ) si l-am simtit perfect, dupa care i-am dat o teapa de-a sarit din apa. Si nu sunt un campion al intepatului. Probabil ca treaba cu Sglass-ul. M-ai am un crankin' din Eglass si se "simte" mult mai "infundat".

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 12 Oct 2012, 16:10

D_ali, pe Conacu ce ai observat... care rateaza mai des... Daca ai observat asaceva, in functie de actiunea lansetei? De fir nu mai zic, ca banuiesc , nimeni sau tot mai putini dau cu mono.
UlKustom Rods

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 12 Oct 2012, 16:20

Foarte, foarte interesant, nu ma asteptam la asa raspunsuri rapide is multe...si si detaliate.

Mersi la toti.

Deci batul relativ moale nu te inpiedica sa penetrzi gura stiucii...si sa o scapi,nici in fazul unui carlig simplu...fara sa ai "siguranta" oferita de o ancora?
UlKustom Rods

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 12 Oct 2012, 17:13

io dau cu mono !

sint fan firelor si snururilor de musca elastice

dn cauza asta probabil nici nu ratez aprox never ever ( daca se intimpla e rar rar de tot )

judecind prin prizma pescuitulu ila musca cumatra are ciocu tare... , nu cel mai tare dar e tare si asadar tre intepat tragind de snur daca vrei sa penetrezi sau simultan sa tragi si sa si intepi din joarda

eee , venid vorba de cirlig... unu simplu aplicinduse toata forta si greutatea pe el va penetra mai usor

apoi unu dublu

apoi unu triplu

prefer cirlige cu deschizatura cit mai mare , subtiri cu tija relativ lunga care influenteaza unghiu de tractiune si relativ... , ascutite ! :D

nu va luati dupa mine... , io dau si la musca... :D

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 12 Oct 2012, 18:31

Pentru stiuci cu plastice pe diverse adancimi(2-10m) cred ca cea mai buna alegere e totusi un grafit care sa aiba actiune rapida dar care sa fie elastic pe varf in gama de greutati 7-20g si sa fie progresiv in drill pana la un punct :wink:

Cele mai bune modele care le-am vazut si care respecta toate consideratiile de mai sus si in plus sunt si rezistente sunt :

1. NFC MB 705 -1 IM , modelul simialr HM e mai rapid si il prefer pe IM pentru ca oboseste mai bine pestii si nu ii scapi in drill.

Inteapa napraznic la orice adancime si e buna si pentru oscialnte sau spinnerbaituri mari sau voblere minnow

2. G.Loomis GL3 1pc. Popping Rods 7`ft. MH / 8-17 lb., 1/4 -5/8 oz. e mai blanda decat seria MB si recomand pentru ape mai putin adanci undeva pana la maxim 5-6m.

in rest sunt bune pentru aplicatia soft bait la stiuca cam toate lansetele din seriile MG sau Popping de putere MH care au un blank bine gandit.

Asta exceleaza pe reactive :wink:

modele bune au si Lamiglas, Batson , Talon ........

Preferabil ca grafitul sa fie elastic si senzitiv, combinatia cea mai buna am intalnit-o in NFC 705-1 IM care are si actiunea si puterea cea mai potrivita.

GL3 e ceva mai lent dar mai bun pe intepare decat orice fibra de sticla, am pescuit recent cu GL3 pe apa de 4-6m cu jig de 7g si pastic de 8cm, fir multifialment si s-a comportat bine, controla bine naluca, avea putere si transmitea perfect ce trebuie.

Proprietarul care are si NFC MB 705 IM mi-a confirmat si el ca grafitul IM este mai senzitiv decat GL3 dar la fel de elastic.

Blankuri similare ca actiune am vazut doar in curtea Lamiglas in seria MB dar difera ca finete pe varf sau greutate in rest foarte bune in pescuit .
Bun dar nu similar cu blankul NFC exista un model Lamiglas asta daca nu vrei sa incerci un NFC :wink:

http://www.lamiglas.com/blank_indiv.php?groupid=13 / modelul LP 844

pentru salau e foarte fain modelul LP843

Scrie răspuns