Lanseta - ajutor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Eu as vrea ceva care sa mearga si la vobler si la linguri. Ceva de uz general. Voi pescui mai mult pe Somes (zona Jibou) si pe Mures (la jumatatea distantei dintre Deva si Arad); dar as vrea sa fac si o iesire in Delta anul asta. Care s-ar incadra cel mai bine? Cormoranul de care v-am spus s-ar preta si la pescuitul cu voblere mici, de 4-5 cm (nu stiu ce gramaj au astea)? Si dincolo de dimensiuni, la ce ar trebui sa ma uit?
raspunsul e da
deci daca cauti putin ti dai seama ca lansetele pentru rapitori se incadreaza pe clase >
light si ultra light pana la 2,10 cu actiunea 5-15 grame pentru pastrav si ape de munte sau finete.
mediu pana 2,70 10-40 grame rauri mari, delta si alte chestii.
grea si super grea pana la 100 de grame pentru mare si ocean linguri grele si foarte grele.
pe mures mai ales mai jos de deva se preteaza pe clasa medie, probabil cel mai sugestiv pe lasa medie de 2,40 cu actiune 10-40 (30 grame). Eu am un michell excelence cu aceste caracterisitici.
pentru voblere de sub 3-4 grame de obicei care au mai putin de 5 cm folosesc un bat mai de finete adica un 2,70 telescopic din carbon cu actiune 5-25 grame. Am un control mai bun si aruncari mai lungi si mai de precizie dar sunt si dezvantaje il manevrez mai greu prin tufe si trunchiuri de copaci si la pesti mai mari ai emotii.
SFAT SUPLIMENTAR UITA-TE LA INELE SI CALITATEA FINISAJELOR MANDRINEI (GRANULATIA LA PLUTA SA FIE CAT MAI UNIFORMA ETC).
DACA VREI SA FII 100 % SIGUR DU-TE CU MULINETA PE CARE O SA O FOLOSESTI SI INCEARC-O PE BAT.
EU ASA AM FACUT SI AM LEGAT UN VOBLER ASA CUM IL FOLOSESC DE OBICEI SI LE-AM TESTA LA MAGAZIN INAINTE SA CUMPAR BATUL.
deci daca cauti putin ti dai seama ca lansetele pentru rapitori se incadreaza pe clase >
light si ultra light pana la 2,10 cu actiunea 5-15 grame pentru pastrav si ape de munte sau finete.
mediu pana 2,70 10-40 grame rauri mari, delta si alte chestii.
grea si super grea pana la 100 de grame pentru mare si ocean linguri grele si foarte grele.
pe mures mai ales mai jos de deva se preteaza pe clasa medie, probabil cel mai sugestiv pe lasa medie de 2,40 cu actiune 10-40 (30 grame). Eu am un michell excelence cu aceste caracterisitici.
pentru voblere de sub 3-4 grame de obicei care au mai putin de 5 cm folosesc un bat mai de finete adica un 2,70 telescopic din carbon cu actiune 5-25 grame. Am un control mai bun si aruncari mai lungi si mai de precizie dar sunt si dezvantaje il manevrez mai greu prin tufe si trunchiuri de copaci si la pesti mai mari ai emotii.
SFAT SUPLIMENTAR UITA-TE LA INELE SI CALITATEA FINISAJELOR MANDRINEI (GRANULATIA LA PLUTA SA FIE CAT MAI UNIFORMA ETC).
DACA VREI SA FII 100 % SIGUR DU-TE CU MULINETA PE CARE O SA O FOLOSESTI SI INCEARC-O PE BAT.
EU ASA AM FACUT SI AM LEGAT UN VOBLER ASA CUM IL FOLOSESC DE OBICEI SI LE-AM TESTA LA MAGAZIN INAINTE SA CUMPAR BATUL.
the angler is catching xxx, not by the lure
Eu pescuiesc pe Somes mai ales in zona Jibou, din cate stiu eu pe acolo nu s-a mai prins demult stiuca. Pentru clean cel mai bine a mers la voblere mici, pana in 5 cm. Mai merge avatul, mai jos de Jibou.
Pentru astea ai avea nevoie de o lanseta cu putere de aruncare cam 3-12grame. Am folosit o vreme un Maver Spinner Fario de 2,1m - o lanseta puternica dar la nalucile mici nu reuseam sa lansez prea departe, e drept ca atunci aveam si o mulineta mai naspa. Acuma am un Balzer Magna Matrix MX9 de 2,1m si 5-25 grame (supraevaluat, e mai degraba un 2-10 grame, cu 12 grame se incarca prea tare), recent mi-a venit o lanseta Shimano Clarus ML, 7' , 1/8 - 1/2oz, dar cu asta inca nu am iesit la rau. Asa, la prima vedere, cea mai bine construita lanseta este Shimano Clarus, chiar daca eu am avut cateva mici probleme cu ea.
In general am prins cel mai bine clean cand m-am bagat in apa si lansam spre mal, pe sub salcii si in rotocoale, cu voblere de 2-3cm, fat, gen salmo hornet, salmo butcher si uneori in curent la voblere minnow gen rapala original, salmo minnow, salmo bullhead.
Pentru stiuca folosesc echipament mai puternic, eu zic ca ai nevoie de cel putin 2 lansete, una de clean si una de stiuca.
Pentru astea ai avea nevoie de o lanseta cu putere de aruncare cam 3-12grame. Am folosit o vreme un Maver Spinner Fario de 2,1m - o lanseta puternica dar la nalucile mici nu reuseam sa lansez prea departe, e drept ca atunci aveam si o mulineta mai naspa. Acuma am un Balzer Magna Matrix MX9 de 2,1m si 5-25 grame (supraevaluat, e mai degraba un 2-10 grame, cu 12 grame se incarca prea tare), recent mi-a venit o lanseta Shimano Clarus ML, 7' , 1/8 - 1/2oz, dar cu asta inca nu am iesit la rau. Asa, la prima vedere, cea mai bine construita lanseta este Shimano Clarus, chiar daca eu am avut cateva mici probleme cu ea.
In general am prins cel mai bine clean cand m-am bagat in apa si lansam spre mal, pe sub salcii si in rotocoale, cu voblere de 2-3cm, fat, gen salmo hornet, salmo butcher si uneori in curent la voblere minnow gen rapala original, salmo minnow, salmo bullhead.
Pentru stiuca folosesc echipament mai puternic, eu zic ca ai nevoie de cel putin 2 lansete, una de clean si una de stiuca.
Eu am cormoran black bull si crede-ma ca pt clean e super ok..
Am ridicat cu ea clean de 1,5 kg pe mal de 2 m (fir triada spinning 0.16)
Mai tine si de maiestrie si de cat de cuminte sta pestele.
Am pescuit cu acest bat si la stiuk cu linguri si dupa parerea mea rateaza destul de mult....

Am pescuit cu acest bat si la stiuk cu linguri si dupa parerea mea rateaza destul de mult....
Daca ai vointa poti sa muti si muntii din loc.Daca ai creier, il lasi acolo, ca nu te deranjeaza.
[quote="hades"]Eu am cormoran black bull si crede-ma ca pt clean e super ok..
Am pescuit cu acest bat si la stiuk cu linguri si dupa parerea mea rateaza destul de mult....[/quote]
Si sigur rata batul? Fiindca, dupa cum ai spus si tu tine si de maiestrie

Am pescuit cu acest bat si la stiuk cu linguri si dupa parerea mea rateaza destul de mult....[/quote]
Si sigur rata batul? Fiindca, dupa cum ai spus si tu tine si de maiestrie

GATA!!!! Sunt fericitul posesor al unui Cormoran Black Bull de 2,4 m si 10-30 grame. Sa fie intr-un ceas bun. Puteti sa-mi recomandati ceva tipuri de voblere. Ma gandeam la Rapala, dar vreau sa va intreb, cele Sumo, cum sunt? AAA simai sunt cele facute de Cozma, pe astea le-ati incercat? Merita? De asemenea ce fir sa bag pe mulineta.
Pyi scrie:GATA!!!! Sunt fericitul posesor al unui Cormoran Black Bull de 2,4 m si 10-30 grame. Sa fie intr-un ceas bun. Puteti sa-mi recomandati ceva tipuri de voblere. Ma gandeam la Rapala, dar vreau sa va intreb, cele Salmo, cum sunt? AAA simai sunt cele facute de Cozma, pe astea le-ati incercat? Merita? De asemenea ce fir sa bag pe mulineta.
Pentru batul tau cred ca ar merge un fir de 0,20 pentru clean si un 0,28 sau 0,30 pentru stiuca, depinde si de nalucile pe care vrei sa le lansezi. Momentan eu folosesc fire berkley, gasesti ceva si pe magaziunul total fishing. Mai folosesc power pro de 5, 10 si 20 lbs, p-line fluoroclear de 8 lbs, ceva trabucco de 0,30 , nu mai stiu modelul, pe o mulineta de casting, berkley trilene sensation tot pentru mulineta de casting.
Voblere de clean:
Salmo: tiny, hornet, butcher, bullhead, minnow
Rapala: mini fat rap, shallow shad rap, original floating, husky jerk
Cosma: modelele mici, pana in 5 cm
Rebel: imitatii de lacuste, furnici, bondari ...
Cam astea sunt in trusa mea pentru clean. In afara de astea mai am cateva modele no-name, lucrate manual, mai slab finisate decat marcile consacrate dar cel putin la fel de prinzatoare. Oricum mai bine incerci unul sau 2 sa vezi daca le poti lansa cu lanseta ta, in general voblerele de mai sus sunt pana in 5 grame si nu stiu cat de departe le poti lansa. Depinde si de fir si de mulineta.
Voblere pentru stiuca:
Salmo: pike, perch, frisky, slider
Rapala: rattlin, ssr, tail dancer, shad rap, dt
In general la stiuca eu folosesc voblere de 7-10cm, am si cateva modele mai mari, depinde si unde mergi. Neaparat sa ai si cateva linguri.
Voblere de clean:
Salmo: tiny, hornet, butcher, bullhead, minnow
Rapala: mini fat rap, shallow shad rap, original floating, husky jerk
Cosma: modelele mici, pana in 5 cm
Rebel: imitatii de lacuste, furnici, bondari ...
Cam astea sunt in trusa mea pentru clean. In afara de astea mai am cateva modele no-name, lucrate manual, mai slab finisate decat marcile consacrate dar cel putin la fel de prinzatoare. Oricum mai bine incerci unul sau 2 sa vezi daca le poti lansa cu lanseta ta, in general voblerele de mai sus sunt pana in 5 grame si nu stiu cat de departe le poti lansa. Depinde si de fir si de mulineta.
Voblere pentru stiuca:
Salmo: pike, perch, frisky, slider
Rapala: rattlin, ssr, tail dancer, shad rap, dt
In general la stiuca eu folosesc voblere de 7-10cm, am si cateva modele mai mari, depinde si unde mergi. Neaparat sa ai si cateva linguri.