Lanseta - ajutor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Vreau sa-mi iau o lanseta de spinning; una pentru uz general, pe care sa o pot folosi si la clean si la stiuca, sa zicem. As vrea niste sfaturi: sa fie telescopica sau cu 2-3 tronsoane, ce lungime, ce greutate de lansare, eventual ceva firme/modele. Pretul sa fie in jur de 150 RON plus-minus 20 RON
Imi puteti da ceva sfaturi?
Cauta de la Balzer MagnaMX9 JIG sau DiaboloIII JIG. E destul de rigid, recomandat pentru jiguri mici initial, dar cred ca merge, e in variante de 2,55 sau 2,70 metri si are actiune 2-20 gr, gasesti si pe pagina la www.balzer.de cred. Asta ar fi cam la fix, nu? Cormoranul bull fighter sau black bull e exclus. Are varful de grafit si e cam moale din cate stiu. Plus ca are actiune mare. Mai degraba la linguri...
Eu zic sa renunti la telescoape. Doua bucati. 2,40-2,70 de pe mal sau 1,80-2,20 din barca. La clean se cam preteaza voblerele micro, iar la stiuca lingurile si voblerele de la 6-8 gr pana la 20-25 grame chiar si mai mult. Cel mai mic Slider de la Salmo, modelul plutitor are 17 grame, asta ar fi pt stiuca. Eu am o lanseta separat pentru voblere usoare si rotative mici. Una separat pentru jiguri. Doua pentru stiuca, linguri si voblere, una mai rigida una mai moale. La clean ceva cu actiune 5-25 e suficient. Gasesti treburi profesionale ceva de genul G-Loomis undeva 2-40 sau asa ceva dar sunt scumpe. Pentru stiuca poate merge 10-40 sau chiar mai mult.Pyi scrie:Vreau sa-mi iau o lanseta de spinning; una pentru uz general, pe care sa o pot folosi si la clean si la stiuca, sa zicem. As vrea niste sfaturi: sa fie telescopica sau cu 2-3 tronsoane, ce lungime, ce greutate de lansare, eventual ceva firme/modele. Pretul sa fie in jur de 150 RON plus-minus 20 RON
cred ca ideal e unul de 2,40 cu 5-15 actiune cu incarcare mai pe varf care permite aruncari din incheietura maini , elasticitate mare.
distractia de care am avut si eu parte e atunci cand din comoditate pui dupa acea o lingura mai serioasa sa vezi ce fain iti paraie batul de zic ca l-ai prins in menghina.
la 5-25 grame cu un fir 0,28 in sus sau cu un multifilament mai serios daca ai o agatatura fara speranta si nu este atent risti sa iti rupi singur batul.
distractia de care am avut si eu parte e atunci cand din comoditate pui dupa acea o lingura mai serioasa sa vezi ce fain iti paraie batul de zic ca l-ai prins in menghina.
la 5-25 grame cu un fir 0,28 in sus sau cu un multifilament mai serios daca ai o agatatura fara speranta si nu este atent risti sa iti rupi singur batul.
the angler is catching xxx, not by the lure
Din start trebuie mentionat ca nu e recomandat sa iesi din plaja de gramaj recomandata pe lanseta in alegerea greutatii nalucii.sir.JONES scrie:cred ca ideal e unul de 2,40 cu 5-15 actiune cu incarcare mai pe varf care permite aruncari din incheietura maini , elasticitate mare.
Nu se rup betele asa usor, io inca nu am rupt niciunul si am lansat... har domnului, tot felul. Poate avea vreo defectiune sau a post lovit inainte si avea vreo fisura.
5-25 cu fir 0.28 sau multifilament serios? La spining? Eu am o lanseta 5-25 si nu folosesc mai mult de 0,25 MAXIM mono si multi intre 0,08 si 0,16 care e suficient. Pentru somn sau stiuci gigant (in delta de ex) deja creste si puterea lansetei. Normal nu ai voie sa o rupi nici in agatatura. Daca vezi ca vrea sa ramana acolo prinzi cu mana (manusa sau infasori pe un obiect si tragi). Am indreptat carlig de jig agatat in copac la 2m sub apa cu lanseta 2,40-5-25 si textil 0,14.
Fir intins!
Monofilament recomand 0,19 sau 0,21 "FLUORO SI" proprietati excelente - elongatie rezervata, puternic, rezistent la abraziune si la trecerea timpului, raze solare sau temperaturi extreme.sir.JONES scrie:cred ca ideal e unul de 2,40 cu 5-15 actiune cu incarcare mai pe varf care permite aruncari din incheietura maini , elasticitate mare.
eu inca am o atitudine mai rezervata vis-a-vis de fluo la 0,19 ce rezistenta are parca sub 3 Kg, pe langa un mono trabucco spinning pe care il folosesc acuma care are cam 4,8 Kg.
in ce priveste firele cum ti norocul ! in sensul ca in mures din cauza chimicalelor un fir excelent de balta se comporta lamentabil si unul ordinar are cateodata o prestatie mai buna decat unul care a costat cam de 4 ori pretul lui. Pentru exemplificare un Trabucco Evolution 4 Ron vs. Linea Effee Magma 17 Ron primul mergea acceptabil al doilea il rupeai in nod cu usurinta dupa 4 ore de pescuit cu el.
daca vrei aruncari lungi cu un bat de 2,4 si actiune de 5-25 grame mergi pe 0,18 sau mai putin mai ales pentru voblere de 2-3 grame (pe care eu personal le detest sincer tocmai pentru ca un echipament mediu cum folosesc eu nu reusesc sa le arunc mai mult de 10-15 metri)
in ce priveste firele cum ti norocul ! in sensul ca in mures din cauza chimicalelor un fir excelent de balta se comporta lamentabil si unul ordinar are cateodata o prestatie mai buna decat unul care a costat cam de 4 ori pretul lui. Pentru exemplificare un Trabucco Evolution 4 Ron vs. Linea Effee Magma 17 Ron primul mergea acceptabil al doilea il rupeai in nod cu usurinta dupa 4 ore de pescuit cu el.
daca vrei aruncari lungi cu un bat de 2,4 si actiune de 5-25 grame mergi pe 0,18 sau mai putin mai ales pentru voblere de 2-3 grame (pe care eu personal le detest sincer tocmai pentru ca un echipament mediu cum folosesc eu nu reusesc sa le arunc mai mult de 10-15 metri)
Lanseta spnning
OK. Cum ar trebui sa fie din ce am inteles eu: 2,4 - 2,7 m (voi pescui de pe mal), din 2 tronsoane, putere de aruncare 10 - 30 grame.
Asta e ce am gasit la mine in oras pe la magazine:
Byron - Blue Shadow; 2,7 m; 5-30 grame; pret 185 RON
Cormoran - Black Bull; 2,4 m; 10-30 grame pret 160
Maver - Stralis; 2,7 m; 15-40 grame; pret 166
Jaxon - Digital; 2,7 m; 10-40 grame; pret 120
Jaxon - Favourite; 2,7 10-35 grame; pret 105
Ce spuneti?
Ce spuneti?
Io zic ca Byron-u ala suna cel mai bine, desi daca aia e marca si nu denumirea comerciala mi-e total necunoscut. Si pretul da un indiciu ca ar fi ceva de capul lui. Atentie! Pentru voblere. Daca vrei stiuca la lingura, pe mine Cormoranul ma satisface. Daca ai un reprezentat care vinde Shimano merita aruncata o privire (lansetele nu au chiar asa preturi exagerate). De multe ori no-name-urile se pot dovedi cu noroc. Eu am un Olympus Sunbridge, care nu e "total alien" dar nu am mai vazut nicaieri si nici pe net nu l-am gasit. Sunt foarte multumit de el.
Fluoro Si de 0,21 tine 4,2 sau asa ceva, 0,19 e undeva foarte aproape. Sunt fire bune. Cele mai bune din cate am pescuit pana acuma. Climax, Trabuco, Berkley au fost cam dezamagitoare. Textilul e bun de la Berkley dar numai Fire Line Crystal. Am 0,12 e excelent. Parerea mea.
Fluoro Si de 0,21 tine 4,2 sau asa ceva, 0,19 e undeva foarte aproape. Sunt fire bune. Cele mai bune din cate am pescuit pana acuma. Climax, Trabuco, Berkley au fost cam dezamagitoare. Textilul e bun de la Berkley dar numai Fire Line Crystal. Am 0,12 e excelent. Parerea mea.
Re: Lanseta spnning
Jaxon - no comment daca sunt chinezari macar sa fie jumatate de pret cand cu o asa de mica diferenta cumperi un cormoran care cu toate ca le face probabil tot prin china totusi design si inovatiile sunt din europa, Maverurile mi s-au parut cam prea finute mai ales al inele si mandrina,Pyi scrie:OK. Cum ar trebui sa fie din ce am inteles eu: 2,4 - 2,7 m (voi pescui de pe mal), din 2 tronsoane, putere de aruncare 10 - 30 grame.
Ce spuneti?
Cormoran Black Bull , mi-a placut cel mult e un bat foarte adevarat.
Byron nu imi amintesc de el.
Atentie la 2,70 doua tronsoane sunt destul de lungi vezi daca il transporti cu masina (care este cea mare rapitoare de bete mie mi-a rupt 2 deja).