intretinere mulinete

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
bogdan82
veteran
veteran

Re: intretinere mulinete

Mesaj de bogdan82 » 07 Aug 2013, 22:55

marian_popescu scrie:ma bag si eu...lasa impresia ca pot face si eu acelasi lucru cu un exage de 3000
adica tractiunea nu pare atat de puternica si e realizata mai mult din lanseta
cu Exage n-am pescuit ... dar cu Technium 2500 FB(care e un 3000 cu un tambur cu o capacitate mai mica) am pescuit destul de mult ... daca as fi tras din lanseta de un fir de 20lb pana sa pocneasca de vreo 10 ori cred ca ar fi cedat ceva prin Techniumul ala la un moment dat ... si nu ma refer la frana :)

vcalin
senior
senior

Mesaj de vcalin » 08 Aug 2013, 12:09

Nu stiu daca ati auzit sau vazut un "pescuit la japca"....nu imi place,nu il practic,nu sunt deacord cu el....asta ca sa fim intelesi...dar acei oameni au niste cotoare de bete,niste mulinete no name,si credeti-ma ca trag de ele cum nu va inchipuiti!
Am vazut un drill de vreo 30-40 min cu un fitofag de cred 20kg....am ramas "mask"!
Mulineta cred ca era echivalentul unei daiwa de 4000....,un fir de 50-60 cred,daca era o alta mulineta mai de soi gen daiwa sau shimano cred ca nu mai raminea un dinte intreg la roata aia dintata(bineinteles este parerea mea personala)!

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 08 Aug 2013, 12:37

bogdan82 scrie:
cu Exage n-am pescuit ... dar cu Technium 2500 FB(care e un 3000 cu un tambur cu o capacitate mai mica) am pescuit destul de mult ... daca as fi tras din lanseta de un fir de 20lb pana sa pocneasca de vreo 10 ori cred ca ar fi cedat ceva prin Techniumul ala la un moment dat ... si nu ma refer la frana :)
Bogdane,eu am avut Exage si mi-i s-a parut o mulineta ok.Am scos avat de 4-5kg,din curent(nu chiar ca ala din filmuletul tau :) ) .Cred ca la banii care i-am dat atunci pe ea si-a facut treaba foarte bine. :wink:

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 08 Aug 2013, 13:13

bogdan82 scrie: Stella FE este f scumpa ... dar mulineta asta nu prea face niciun compromis ... compromis din categoria rotor din plastic(aka. Zaion sau CI4) sau rulmenti de calitate mai slaba ... etc. etc. etc.

uneori ai nevoie de forta mare de franare si de o frana care nu se gripeaza si are „plecari” line :) daca tot am pus poza aia cu Ovidiu, uite ce fel trage de o marfa mai imbracata pe curent :) il forteaza cand i-a intrat in mal, nu pe mijlocul sovoiului ... dadea cu o Stella FB 4000 care are raport 4.6:1 :)
Si eu prefer pe cat se poate mulinetele metalice de la un timp,dar nu pot sa contest calitatile noilor materiale dezvoltate cu un anumit scop si cu bugete imense(zaion de ex.)!
Este o preferinta personala... :)
Ce inseamna "marfa"? :mrgreen:

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 16 Aug 2013, 13:23

„Marfa” era cel mai probabil mreana luata „regulamentar” sau romanesc luat de carca :) muci pe fir nu era(si au fost suficiente driluri), deci somn sau chinez nu cred ca era ... nu prea este sezonul salaului mare si avatul nu-ti drill din ala - cel mai mare avat prins de mine a avut 6.7kg si l-am dat afara din 2-3min ...

fdata
junior
junior

Mesaj de fdata » 17 Aug 2013, 21:36

Salut
Stie cineva ce pot sa-i fac la un galet de la o Shimano sienna 1000FD? Scoate un zgomot urat ca de frecare dupa aprox. 30 min de pescuit. Am incercat cu ulei de la Cormoran...iar piesele sunt curate. Sa incerc cu mai mult ulei? sau cu altul?..

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 18 Aug 2013, 00:07

incearca cu vaselina in loc de ulei ...

Sienna nu are rulment la galet si are un „ansamblu” galet/bucasa cam rudimentar ... vaselina s-ar putea sa fie o optiune mai buna ...

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 24 Aug 2013, 20:17

andrei-ovidiu scrie: dar forta ca o Stella 4000 cu raport de 4.6 nu are nici o mulineta...este drept ca in film se vede ca pompajul il faceam din lanseta dar fara mulineta aia nu reuseam sa aduc voblerele cum trebuie si nici sa las pestele sa plece...frana unei Stella n-are nimic in comun cu franele altor mulinete...

Mda..
Frana la Stella dupa o iesire violenta de fir de vreo 70-80 de m devine mai light , asta am probat-o io mai mult de odata .
Puternice is alea SW , insa in aceasi marime cantaresc mai mult , vezi cat cantareste noul model SW . Cu un Biomaster SW 4000 PG faci treaba la fel de bine :wink: , tine si la nalucile alea linistit .

Daca mergeai dupa el il scoteai , daca nu lesi pestele sa plece cum crezi ca se oboseste , ca sa-i ajunga acidu lactic in muschi tre sa alerge un pic , daca chiar dai la stiuca intre cioate dai cu fir mai gros si strans . Daca umfli o craca imbibata in apa ce faci , montezi spectacolu de mai sus si rupi firu ca sa demonstrezi ce...ca batu tine si frana nu scapa fir , da rupi firu , si nici ala nu-i plan .

Jedi ,tensiunea reala in fir depinde de viteza , daca ai frana pe 3 kile si dai intr-un peste rapid care scoate 100 de m intr-un minut , un fir de 20 de lb nu tine , chiar daca frana scapa fir cu 3 kile de la viteza tensiunea ii mai mare si rupi cu frana usoara . Cu un bentonic tip grouper tre sa stai foarte strans , ca lupta poate dura 10 secunde sau mai putin , cat ajunge la gaura . Pe fund curat daca ai fir suficient si dai la pesti care de felu lor cauta locuri din astea si se tin in mijlocu apei sau mai sus poti da cu frane usoare , scoate 70-90 sau mai mult si se sufoca , doar ca in anumite momente tensiunea poate depasi cu mult kilele pe care ii setata mulineta , de la viteza .

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 26 Aug 2013, 14:13

Andrei si Bogdan ... la curentul care se vede a fi in zona respectiva nu m-as fi jucat cu scule atat de finute, mai ales daca sunt somni in zona. ca nimic as merge pe un 5000 (sau 3500 de la daiwa - ca sa nu spun de 8000 sau 4500 :D ) pe care l-as pune pe o lanseta suficient de puternica sa tine atat vibe-uri de 40 de grame in curent dar sa poti trage cu ea si de un peste bine imbracat si un fir de minim 40-50lb. la cum se vede din filmare lanseta nu pare a fi suficient de puternica, adica in cazul de mai sus era OK daca aveai o lanseta suficient de tapana incat sa o infigi in sold si sa tragi de ea cat te tin mainile.

mi-au intrat de mai multe ori prin curent (ceva mai light decat cel din filmulet - dar nu cu mult) niste pesti sanatosi si cu o lanseta data pana in 1oz (real duce mai mult) nu aveam nici o sansa in fata unui somn de 10kg. mi-au intrat de altfel si pe echipamentul de somn ceva chestii pe care nu am putut sa le dau afara cu fir de 40lb (mai gros nu puteam folosi ca nu prindeam deloc fundul).

in cazul in care conditiile o cer e bine sa se supra-dimensioneze putin echipamentul pentru a face fata situatiei in care intri ...
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 26 Aug 2013, 14:37

viteza cu care scoate firul influenteaza mult mai putin ca bratul de pirghie

in momentul in care a golit juma de tambur... datorita bratului de pirghie forta reala de frinare se dubleza setajului original facut cu tamburul plin dupa care dilatarea discurilor de frina datorita frisctiuni capatate influenteaza la rindul ei siápoi " plecatul de pe loc " e mai critic ... eee si abia apoi poate vine viteza...

raportul de recuperare nu spune mare lucru. sint doar cifre care creaza confuzie
diametrele rotilor si-al tamburului influenteaza in asa masura incit una cu raport mai mare poate fi bine mersi mai puternica ca una cu raport mic

la fel si faza cu viteza... , una cu raport mic poate bine mersi sa fie mai rapida ca una cu raport mare

e usor de testat care e mai puternica si care e mai rapida ! pe numere .. nu dau doi bani !

Scrie răspuns