intretinere mulinete

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
bogdan82
veteran
veteran

Re: intretinere mulinete

Mesaj de bogdan82 » 05 Aug 2013, 23:31

George1985 scrie:Nu-i inteleg pe cei care le vand,mai ales dupa doar cateva vizite pe malul apei :shock:
uite un motiv(care nu prea se spune public) :) - se zvoneste ca unele Stelle FE facute pt piata europeana au un joc lateral exagerat de mare la axul central(cel care trece prin tambur) sau la rotor ... unii zic ca acest joc genereaza o „bataie” laterala a tamburului (care se si simte si se si aude) la naluci cu portanta mare si mulinat viteza ...

mie mi-au zis de aceasta problema doua persoane diferite care au suficienta experienta incat sa emita o parere pertinenta(problema observata live de ei) ...

eu am atat o varianta JDM a Stellei ultimul model cat si o varianta europeana tot ultimul model ... n-am observat bataia asta si le-am pescuit pe niste curenti gravi si le-am si invartit destul de agresiv ... n-au nicio bataie perceptibila cand mulinez ... dar un joc lateral al axului central exista ... este similar jocului unui Stradic ...

singurele mulinete care sunt la fel de puternice ca ultimele Stelle(modelele mai vechi aveau un „cuplu” mai mic decat unele modele echivalente Daiwa) sunt niste Shimano care imprumuta masiv din designul/piesele Stellei - Vanquish(care e cam 70% Stella), Engetsu sau Twinpower JDM ....

„forta” generata de ultimul model de Stella este f mare in comparatie cu alte modele :

Stella 2500 FE/2010 are frana maxima de 9kg(4000 are 11kg), Zauber 2000 are frana maxima de 2.5kg(4000 are 5kg), Daiwa Certate 2013 are 7kg, Daiwa Exist Hyper Branzino Custom 2508R(care are angrenaje de 3000) are 7kg, Daiwa Morethan Branzino 3000(care este mai mare decat o Stella 4000) are 7kg ... etc

vcalin
senior
senior

Mesaj de vcalin » 06 Aug 2013, 11:18

Da Bogdan ai perfecta dreptate....dar gindestete ca nu toti pot sa-si permita o Stella sau un Certate sau mai stiu eu ce.
Intradevar sunt,frumose,au mecanizme din cele mai bune,am vazut destule filmulete de prezentare...dar cam atit!
Eu unu sincer iti spun ca ma gindeam ca daca as putea vreodata sa-mi cumpar o Stela...o voi avea pt toata viata(la citi bistari costa) dar cum spunea si colegul de mai inaintea mea cind vad ca unii le cumpara,dau o caciula de bani pe ele si dupa 3-4 partide le vind cacica nu au fost pe deplin multumiti"....eu nu mai inteleg nimic!
Oare cum trebuie sa fie o Stela ca sa fii pe deplin multumit?
Am invirtit si eu una la un magazin si apoi nu mia mai placut nici o mulineta de acolo....dar sunt sigur ca sunt si alte brenduri de mulinete care sigur isi fac treba pe girla la fel ca un shimano sau o daiwa....!
Nu pescuim pe ocean sa avem nevoie de nu stiu cite kg forta la o mulineta....,pescuim la pesti de talie medie,care sunt din ce in ce mai rar....!
Parerea mea sincera este ca un nu stiu ce mulineta sau bat de renume sunt doar un moft....si cred ca esti deacord cu mine!
Daca nu ma insel parca tu aveai un bat cu inele puse de tine si dat cu oja sau lac de unghii de la sotia ta...si sigur ai prins pesti cu el....asai?! :lol: :respekt:

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 06 Aug 2013, 22:46

vcalin scrie:Eu unu sincer iti spun ca ma gindeam ca daca as putea vreodata sa-mi cumpar o Stela...o voi avea pt toata viata(la citi bistari costa) dar cum spunea si colegul de mai inaintea mea cind vad ca unii le cumpara,dau o caciula de bani pe ele si dupa 3-4 partide le vind cacica nu au fost pe deplin multumiti"....eu nu mai inteleg nimic!
Oare cum trebuie sa fie o Stela ca sa fii pe deplin multumit?
Am invirtit si eu una la un magazin si apoi nu mia mai placut nici o mulineta de acolo....dar sunt sigur ca sunt si alte brenduri de mulinete care sigur isi fac treba pe girla la fel ca un shimano sau o daiwa....!
:) Stella nu e numai fitza :) asta am vrut eu sa spun ... bineinteles ca iti faci treaba si cu alte mulinete muuullt mai ieftine ...

mulineta este foarte „fortoasa” :) cred ca diferenta dintre un Stradic FD 6:0 si o Stella FE 5:0 e cam aceeasi diferenta dintre un Logan fara servodirectie si un M5 cu servotronic ...

avand in vedere ca venitul mediu in Romania e 1600, iar bugetul lunar pt hobby-uri n-ar trebui sa depaseasca 15%, si o mulineta de 300 lei este destul de scumpa pt romani ... general vorbind :)

Stella FE este f scumpa ... dar mulineta asta nu prea face niciun compromis ... compromis din categoria rotor din plastic(aka. Zaion sau CI4) sau rulmenti de calitate mai slaba ... etc. etc. etc.

vcalin scrie:Nu pescuim pe ocean sa avem nevoie de nu stiu cite kg forta la o mulineta....,pescuim la pesti de talie medie,care sunt din ce in ce mai rar....!
uneori ai nevoie de forta mare de franare si de o frana care nu se gripeaza si are „plecari” line :) daca tot am pus poza aia cu Ovidiu, uite ce fel trage de o marfa mai imbracata pe curent :) il forteaza cand i-a intrat in mal, nu pe mijlocul sovoiului ... dadea cu o Stella FB 4000 care are raport 4.6:1 :)

http://www.youtube.com/watch?v=bKEu-FrMasw
vcalin scrie:Parerea mea sincera este ca un nu stiu ce mulineta sau bat de renume sunt doar un moft....si cred ca esti deacord cu mine!
Daca nu ma insel parca tu aveai un bat cu inele puse de tine si dat cu oja sau lac de unghii de la sotia ta...si sigur ai prins pesti cu el....asai?!
lansetele sunt un pic altfel ... o lanseta incepe si se termina cu blankul :) atata vreme cat mandrina este fixata si inelele sunt distantate corect si matisate astfel incat sa nu se miste, lanseta poate sa prinda peste :) am ars cu lanseta aia cu matisaje lacuite cu oja 4 avati duminica trecuta :)

blankul in cauza este un blank mai ieftin(costa 74$), dar mie imi place mult ... in special la avat sau la lingura, la stiuca sub 5kg ...

pt avat e ok lanseta aia asa cum e, dar daca dadeam in niste mustati mai imbracate, incepea sa se miste mandrina si cred ca imi sareau si inelele de pe blank daca trageam mai tare :)

in anumite limite nu ma intereseaza brandul, ma intereseaza strict calitatile produsului ... Shimano are niste produse pe care eu le consider proaste - lansetele de top Shimano Europa sunt enorm de scumpe pt ce ofera, gama asta noua de mulinete cu tamburul lat ... si altele :)

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 07 Aug 2013, 11:29

bogdan82 scrie:Stella nu e numai fitza :) asta am vrut eu sa spun ... bineinteles ca iti faci treaba si cu alte mulinete muuullt mai ieftine ...
uneori ai nevoie de forta mare de franare si de o frana care nu se gripeaza si are „plecari” line :) daca tot am pus poza aia cu Ovidiu, uite ce fel trage de o marfa mai imbracata pe curent :) il forteaza cand i-a intrat in mal, nu pe mijlocul sovoiului ... dadea cu o Stella FB 4000 care are raport 4.6:1 :)
Fara nici o suparare,dar filmarea de mai sus nu-mi dovedeste nimic din calitatile mulinetei...

marian_popescu
veteran
veteran

Mesaj de marian_popescu » 07 Aug 2013, 13:12

ma bag si eu...lasa impresia ca pot face si eu acelasi lucru cu un exage de 3000
adica tractiunea nu pare atat de puternica si e realizata mai mult din lanseta

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de andrei-ovidiu » 07 Aug 2013, 13:49

Ok...haideti sa va spun cum era totul...

Curent ft tare, pesti rai si nervosi, mal plin de stabilopozi si bolovani cu muchii taioase...voblere lipless grele de 25-35 gr, distante de lansat peste 50-60 m...intr-un cuvant - cele mai rele conditii de pescuit ever pe rau...

V-as ruga sa gasiti o situatie similara pe undeva si sa incercati sa recuperati un vobler rattling sau lipless de 30 de gr in forta si sa loviti un animal de cateva kile pe curentul ala cu un Exage, Stradic sau orice alta mulineta vreti voi...nu-i face nimeni statuie Stellei, dar forta ca o Stella 4000 cu raport de 4.6 nu are nici o mulineta...este drept ca in film se vede ca pompajul il faceam din lanseta dar fara mulineta aia nu reuseam sa aduc voblerele cum trebuie si nici sa las pestele sa plece...frana unei Stella n-are nimic in comun cu franele altor mulinete...

Pot sa va mai spun ca dupa 4 drill-uri de genu celui din film, nu mai puteam arunca si nici mulina...aveam o durere cumplita in umar si in incheietura...si nu-s pescar de lac/balta ci de rau...Bogdan e martor si a vazut totul, inclusiv durerile din brat...

Nu zice nimeni ca nu poti pescui cu o mulineta sub Stella...dar pt situatii de genu nu pot sa-mi imaginez ca una fara forta si din gama medie de pret poata sa faca ce facea Stella 4000 in conditiile date de mai sus...

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 07 Aug 2013, 13:53

George1985 scrie:
bogdan82 scrie:Stella nu e numai fitza :) asta am vrut eu sa spun ... bineinteles ca iti faci treaba si cu alte mulinete muuullt mai ieftine ...
Fara nici o suparare,dar filmarea de mai sus nu-mi dovedeste nimic din calitatile mulinetei...

Insa, tot fara suparare, dovedeste ca omul era mai preocupat de cum iasa filmarea decat de drill-ul in sine... :lol: Deci nerelevant pentru calitatile mulinetei ... :respekt:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 07 Aug 2013, 13:56

Ovidiu ...nimeni nu contesta calitatile mulinetei ! Insa strugurii sunt cam acrisori in Ro si asta e! Eu recunosc ca mi-as dori o Stella ,insa nu sunt dispus sa dau banii aia pe ea! Prefer sa fac altceva cu ei .Asta e! :headbash:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 07 Aug 2013, 13:57

Eu m-am referit strict la filmare :respekt:
Ps Daca se amplifica durerile :mrgreen: m-as chinui si eu cu o Stella in conditiile de mai sus :headbash: pana imi cad mainile de tot :lol:

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 07 Aug 2013, 22:29

George, Zamfi, filmuletul ala era plin de mistouri si strigari :) de aia am taiat si sonorul

Ovidiu tocmai ce scapase o marfa dupa ce a stat vreo 10 min cu ea in bat ... prima parte a drilului(tot vreo 10 min) n-am filmat-o. :) Se tot intorcea spre mine deoarece faceam eu misto de el si de Sunline-ul de 20lb care era cam slabut(si la putere si la abraziune) pt locul ala :)

DLSR-ul care filmeaza Full HD si asa era in masina :) fiind toana nu m-am dus sa-l iau ... sapuniera fiind mai veche, filmeaza prost :)

Aveti drepate, insa ... „forta” mulinetei nu este prea bine surprinsa in filmuletul asta :) eu sunt si cam subiectiv, fiind la locul faptei si stiind exact cum trage o marfa de vreo 5-6 kg pe-acolo ...

Scrie răspuns