intretinere mulinete

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
danone
veteran
veteran

Mesaj de danone » 30 Iun 2010, 07:08

Eu nu folosesc vaselina pentru gresarea mulinetelor, deoarece datorita vascozitatii ridicate, ingreuneaza mult functionarea. Eu folosesc mai nou,cu succes, ulei pentru curatarea armelor, care poate fi procurat de la magazinele de specialitate. Este identic cu uleiul pentru mecanisme fine.

geppetto
veteran
veteran

Mesaj de geppetto » 30 Iun 2010, 08:17

Vaselina e sfanta pentru angrenaje. Asta e rolul ei, sa stea lipita pe rotitele alea, nu sa curga ca uleiul. Treaba cu ingreunatul se intampla daca ineci rulmentii in vaselina. Asa am facut si eu prima data cand am gresat una si nu stiam de ce merge greu :lol: :lol:

edy.tm
veteran
veteran

Mesaj de edy.tm » 30 Iun 2010, 08:23

Vi sa intamplat vreodata, ca in ideea de a ,, unge '' sau a curata o mulineta, sa o demontati si sa ramaneti cu cateva suruburi,piulite,saibe in + adica sa numai stiti de unde sunt .. ? vi sa intamplat ? :lol: :lol:

geppetto
veteran
veteran

Mesaj de geppetto » 30 Iun 2010, 08:24

Poate cineva sa dea niste sfaturi despre reasamblarea mulinetelor cu frana pe spate? Mi se pare foarte greu de reglat frana cand le montezi la loc. La prima mulineta din asta desfacuta (pe la 11-12 ani :lol: ) am renuntat din cauza ca nu puteam sa fac frana sa mai tina. La a doua, acum vreo 2 ani am reusit la bulan sa o reglez. In rest n-am mai cumparat mulinete cu frana pe spate exact din cauza asta. Pana si alea cu sistem baitrunner sunt mai usor de reasamblat.....

geppetto
veteran
veteran

Mesaj de geppetto » 30 Iun 2010, 08:28

edy.tm scrie:Vi sa intamplat vreodata, ca in ideea de a ,, unge '' sau a curata o mulineta, sa o demontati si sa ramaneti cu cateva suruburi,piulite,saibe in + adica sa numai stiti de unde sunt .. ? vi sa intamplat ? :lol: :lol:
Clar. Pana mi-am dat seama ca tre sa fie o ordine pe masa ca la spital. Si hartie alba pe masa pe care sa notezi daca e cazu de unde e piesa aia .De cateva ori mi s-a intamplat sa nu fiu atent si sa sara vreo piesa mica pe jos. Sunetu ala pe parchet e cel mai ingrozitor lucru posibil. :lol: :lol:

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 30 Iun 2010, 08:33

vaselina e pentru angrenaje (roti dintate) si axe iar uleiul este recomandat rulmentilor.
cred ca o mentenanta cu vaselina/an e suficienta, iar periodic cate-un strop de ulei peste nu dauneaza.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

edy.tm
veteran
veteran

Mesaj de edy.tm » 30 Iun 2010, 08:35

:D :D :D :D ok. acuma stiu si eu la ce sa ma astept, il iau pe taica-miu de manuta si demontam mulineta mea de spinning, nu ca ar avea ceva probleme, dar sa o ungem putin :wink: :wink: ms de raspuns.

o zi buna.

danone
veteran
veteran

Mesaj de danone » 01 Iul 2010, 07:37

Michael scrie:vaselina e pentru angrenaje (roti dintate) si axe iar uleiul este recomandat rulmentilor.
cred ca o mentenanta cu vaselina/an e suficienta, iar periodic cate-un strop de ulei peste nu dauneaza.
Este tocmai invers. Uleiul se foloseste la lubrifierea angrenajelor cu roti dintate in timp ce vaselinele (unsori consistente cu punct de topire ridicat) se utilizeaza la gresarea rulmentilor si lagarelor.
In cazul mulinetelor, unde fortele din angrenaje sunt mici, se pot utiliza uleiurile de mecanisme fine. Unsorile consistente ingreuneaza mult dinamica mecanismului melc-roata melcata precum si a rulmentului cu ace de pe axul principal.

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 01 Iul 2010, 08:43

cine a vorbit de "unsori consistente" ? :-)

o vaselina universala fina, strat fin pe dintii angrenajului nu cred ca-ti va ingreuna mersul mulinetei si cu siguranta va ramane acolo mai mult timp decat pelicula unui ulei de mecanisme fine. :-)
Michael va recomanda Regulamentul forumului

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 01 Iul 2010, 09:28

Atata timp cat baietii aia care le construiesc pun vaselina pe angrenaje si ulei pe rulmenti inseamna ca stiu ei ce stiu si de altfel nici nu trebuie sa fii geniu ca sa iti dai seama ca asa se procedeaza. Secretul sta insa in calitatea si cantitatea folosita.

Scrie răspuns