SEKO scrie:Salut, Musti
Aş observa şi următoarele:
1. (...) În absenţa acestei indicaţii, un test serios nu poate fi făcut DECÂT cu nod...
Salut, Seko,
1. Eu n-as face deloc asemenea afirmatii cu voce tare. Problema e mult mai nuantata decat pare si mi-e ca stric naibii farmecul topicului. Se fasaie si subiectul mediatic si-o dam chix si cu marketingul
Daca ar fi sa abordez tema la nivel de... amator deformat profesional, sa zic asa

, as lungi discutia mult prea mult si sunt sigur ca nu ar sta nimeni sa-mi mai citeasca elucubratiile. Dar nah, fac un rezumat, pt. masochisti...
Firele textile de pescuit sunt, dupa cum le spune numele... textile. Pe ele le fabrica niste producatori din industria cu acelasi nume. Textila. Acuma, in aceasta industrie se folosesc mai multe metode de testare a rezistentei la rupere a firelor. Toate sunt standarizate si cuprinse in diferite STAS-uri, ISO-uri sau DIN-uri. In principiu aceste standarde prevad metoda de solicitare, viteza de solicitare, modul de pregatire si dimiensiunile exacte ale esantionului, conditiile metrologice de testare (temperatura, umiditate, etc.) si multe altele asemenea. Aceste teste se fac pe masini special concepute (de-alea de le poarta Tavi la vesta) si care sunt, in practica, niste standuri de testare anexate la dinamometre. Si acum vine dezamagirea:
nici un test standard NU se face cu nod pe fir.

Prinderea firului se face cu pensete.
2. Atunci cand am facut referire la viteza de umplere a sacului cu nisip, sa stii ca n-am facut-o gratuit. Bineinteles ca sunt si metode profesioniste de a seta viteza de solicitare a esantionului, dar am vrut sa ma exprim pe intelesul lumii, oferind un model intuitiv (mai ales ca testul din revista folosea exact un sac cu nisip). Din ceea ce am scris trebuie doar retinut un lucru esential. Anume acela ca
forta necesara pt. a rupe un fir textil este cu atat mai mica cu cat viteza cu care se aplica aceasta forta este mai mare. Diferentele sunt mai mici sau mai mari, functie de materialele folosite, dar cam toate se comporta la fel. Ca sa-ti faci o idee asupra ordinului de marime, la o viteza de 5000mm/s forta necesara pt. a rupe un fir textil poate fi chiar si de doua ori mai mica decat cea necesara pt. a rupe acelasi fir textil la o viteza de 500mm/s, de exemplu. Atunci cand m-am apucat sa ma joc pe dinamometrul de la serviciu, impins de la spate de confratele forumist, am putut verifica si in practica acest comportament. Pe care dealtfel il cunoasteti cu totii si voi. Secretul lui Polichinelle... Iti e mult mai usor sa rupi ata care atarna de la tivul camasii smucind-o, decat tragand de ea progresiv. Cu permisiunea dvs. am facut doar legatura intre fenomene, daca ea nu era evidenta...
Ce concluzii putem trage de aici?
Una ar fi ca e chiar foarte probabil ca valoarea rezistentei la rupere inscriptionata de catre producatorul firului textil de pescuit sa se refere la firul fara nod. Pe langa ca e standard in industrie, valoarea afisata (natural, mai mare) are efecte benefice asupra psihologiei cumparatorului pescar...
A doua ar fi ca oricate teste cu sacul de nisip prin reviste am face noi, le comparam degeaba cu eticheta producatorului, atata timp cat nu reproducem exact si conditiile de masura.
Repet, testul publicat in revista este strict orientativ, putand face o oarecare comparatie intre diferite fire masurate in aproximativ aceleasi conditii. Cat de precise sunt astfel de masuratori, nu e cazul sa comentez. Pe balta merge. Iar treaba cu legenda si adevarul e cumva incitanta, daca nu dai peste vreun chitibusar sa strice mise-en-scene-a...
3. La mine la servici am un
astfel de aparat. Cat a costat si de unde l-am achizitionat nu m-a prea preocupat, dar daca vrei ma pot interesa. Desigur, mai are si Tavi unul, agatat de vesta, numai ca al lui e model mai avansat.
In ceea ce priveste relevanta pt. pescar a rezistentei la socuri a firului, apai cum naiba sa-mi fie indiferenta? Bine ca eu sunt pescar de duminica, da' catusi de putin, asa...
N-ai patit niciodata sa te desparti de-un vobler drag pt. ca vantul ti-a rasucit firul pe dupa varful lansetei tocmai cand te-ai decis sa lansezi si tu mai energic? Si sa vezi cum voblerul dispare in zare dupa un pocnet sec al firului? Daca nu, mai incearca...

Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...