fir pentru vobler
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Legio, erson zici ca e bun? Ca eu am luat o rola de erson taifun de 200m, 0.18, zice ca tine 4,6 kg. Mi se pare cam elastic... Nu stiu ce sa fac, sa-l folosesc, sa nu-l folosesc... Nu stiu prea multe despre firma asta....Chiar ma gandeam sa-mi iau un RTM pana gasesc un Stren, Trabucco sau Power pro. Ce zici ? Cum e erson?
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
Erson
Taifunul ala de care spui tu e un fir EXTRA! Dar nu cred ca la spinning. Eu l-am folosit sa stationar pe Dunare unde a depasit detesat Carp expertul , Mirageul si alte alea. La spinning foarte bun e Erson fluo. Tine bine naluca si nu se gzarie...
Dar pana acolo mai e Sufixul, care se gaseste pe toate drumurile...
Legio - Patria Nostra
Prieteni Pescari _Iasi
Prieteni Pescari _Iasi
Re: Erson
Legio, Din ce cauza nu e bun la spinning? E prea elastic sau nu rezista la frecare? Pt. o partida, doua nu e bun? Ca sa nu-l dau jos de pe tambur acuma, macar sa-l folosesc putin...Ce zici?legio1083 scrie:Taifunul ala de care spui tu e un fir EXTRA! Dar nu cred ca la spinning. Eu l-am folosit sa stationar pe Dunare unde a depasit detesat Carp expertul , Mirageul si alte alea. La spinning foarte bun e Erson fluo. Tine bine naluca si nu se gzarie...
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
Taifun
Ba tocmai ca are o rezistenta fantastica la frecare-cea mai mare pe care am intalnit-o pana acum la un mono. E teflonat si-ti dai seama ca rezista!
Daca nu-l folosesti la jigging n-ar trebui sa ai problene. La oscilanta si rotativa chiar e indicat un fir elastic pt a nu smulge naluca din boticul pestelui. Ar trebui sa functioneze si la woblere, mai ales daca le dai cu un pic de atractant, pt a motiva retinerea aertificialei. Asta combinata cu o intepare tardiva da timp pestelui sa apuce temeinic si astfel scad rateurile....
Da' sa stii ca Erson e un fir de incredere!
Pe mine nu m-a dezamagit niciodata pe Dunare, in cel;e mai aspre conditii.
pune-l la treaba fara probleme , ca poti avea incredere in el!!!
Costi
Daca nu-l folosesti la jigging n-ar trebui sa ai problene. La oscilanta si rotativa chiar e indicat un fir elastic pt a nu smulge naluca din boticul pestelui. Ar trebui sa functioneze si la woblere, mai ales daca le dai cu un pic de atractant, pt a motiva retinerea aertificialei. Asta combinata cu o intepare tardiva da timp pestelui sa apuce temeinic si astfel scad rateurile....
Da' sa stii ca Erson e un fir de incredere!

pune-l la treaba fara probleme , ca poti avea incredere in el!!!
Costi
Legio - Patria Nostra
Prieteni Pescari _Iasi
Prieteni Pescari _Iasi
Re: Taifun
toate regulile astea sunt facute de oameni, deci implica subiectivitate. nu te impiedica nimeni sa dai cu textil si sa reglezi frana mulinetei ca sa-ti caraie un pic cand ai atac, daca chiar crezi ca elasticitatea e absolut necesara la spin.legio1083 scrie:La oscilanta si rotativa chiar e indicat un fir elastic pt a nu smulge naluca din boticul pestelui.
tot asa se recomanda lansete din fibra de sticla pentru voblerit, dar cati dintre pescarii de spinning mai folosesc un bat din fibra dupa ce-au pus mana pe unul din grafit?
dupa parerea mea fara un pic de fantezie nu ajungi prea departe. adevaratele reguli le dicteaza pestele.
stiu un tip care pescuieste la pastrav pe rau cu un sistem foarte original. omul n-are bat de fly si nici n-a vazut decat la televizor. asa ca a improvizat. fii atent cum: leaga la capatul liniei (mono) un dop de sticla de sampanie, in care scobeste un capat. cand pestele ia musca, dopul ala de pluta concav actioneaza ca un stopper in curent si inteparea se face de la sine. altfel n-ar fi avut nici o sansa cu batul lui de 50 000. omul asta ne-ar umili pe amandoi la un loc, chit ca ne-am alia cu un muscar profesionist. nu-mi place asta si n-as face-o, dar te asigur ca omul merge la pescuit ca si cum s-ar duce sa recolteze porumbul. dar asta n-are importanta. e doar o anecdota, ca sa vezi ca se poate si cu chestii nescrise la carte.

respect!
- Wavedancer
- veteran
Apropo de comentariul lui Legio despre firul elastic "recomandat" pt oscilante si rotative....
Decit un fir elastic mai bine o lanseta cu virful "moale" (din fibra de sticla sau eventual grafit low-modulus). Intimplarea face sa existe lanseta construite special in acest fel (vezi modelele Crankbait de la orice firma mare).
Cit despre subiectul acestui topic problema e oarecum "simpla": unde sa cauti un fir bun pt vobler daca nu la marii producatoir de voblere?
Asa ca incercati Rapala Finesse sau Rapala Long Cast. O alta varianta (din pacate imposibil de gasit in magazinele din Romania) este Yo-Zuri Hybrid Line. Toate se fabrica in diametre uzuale, au un raport excelent grosime/rezistenta si (cel mai important) toate au o varianta coloristica "Clear".
Fir intins!
Decit un fir elastic mai bine o lanseta cu virful "moale" (din fibra de sticla sau eventual grafit low-modulus). Intimplarea face sa existe lanseta construite special in acest fel (vezi modelele Crankbait de la orice firma mare).
Cit despre subiectul acestui topic problema e oarecum "simpla": unde sa cauti un fir bun pt vobler daca nu la marii producatoir de voblere?
Asa ca incercati Rapala Finesse sau Rapala Long Cast. O alta varianta (din pacate imposibil de gasit in magazinele din Romania) este Yo-Zuri Hybrid Line. Toate se fabrica in diametre uzuale, au un raport excelent grosime/rezistenta si (cel mai important) toate au o varianta coloristica "Clear".
Fir intins!