DISCUTII VOBLERE HOME MADE!!
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
- veteran
Re: DISCUTII VOBLERE HOME MADE!!
Baga bine la cap ce a scris nenea Gigi Semlecan - ma si mir ca s-a hotarat sa mai "dea din casa". Pare complicat, dar incearca sa faci un set de mai multe voblere identice , cu lestare diferita ( si eu sant adeptul a doua bile de plumb, in fata si in spatele ochetului de sub burta, bile care pot fi identice sau de greutati diferite) si cu marimea si pozitia barbetei diferita si vazand cum evolueaza ( nevopsite) poti trage multe concluzii interesante. Pentru probe poti sa nu lipesti barbeta , doar sa o atasezi un pic fortat ca sa o schimbi usor. Am constatat ca la voblerele mici ( de clean,biban,etc) este important ca ochetul de prindere sa fie cat mai aproape de barbeta. Cu timpul,inveti sa apreciezi din faza de constructie cum va evolua "lemnu"in apa.Succes !
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.
- semlecangheorghe
- veteran
In privinta unghiului barbetei ,cel mai simplu este sa cauti sa imiti unghiul unuia original..desi poti gasi si vibratii diferite,nu-i batut in cuie ca unghiul de pe ala original e unicul care face woblerul sa bata..
Am avut un original floating de 9cm ,la care am reusit sa ii rup barbeta pescuindu-l in apa mica,printre bolovani..
Si ce-mi veni mie,in loc sa ii fac o barbeta copiata dupa una originala,am facut o barbeta asemanatoare cu cea de la magnumurile floating.Evident am modificat putin si woblerul,facindu-i doua canale orizontale unde intra baza noii barbete..Restul ' gropilor' ramase,l-am chituit.Si surpriza,asa de fain batea,de nu mi-a venit sa cred.Miscarea era total diferita de cea a modelului original,si in plus se scufunda ceva mai mult,cam la 1m si ceva..Ca si vibratie semana cu hardcorurile alea mai lungi,nu mai retin codul..Din pacate,nu am apucat sa pescuiesc foarte mult cu el,pentru ca ,intr-o seara am uitat cutia care-l continea impreuna cu alte vreo 30 de woblere,pe malul Muresului..
Apoi ,am facut unul din tei asemanator ca si profil,lest,barbeta,doar ca mai lung,pe la 11cm..,si am obtinut aceeasi vibratie.Cu woblerul asta am prins avat si somn,ceea ce nu-i rau deloc...si cind te gindesti ca bucatelele de lemn ascund naluci prinzatoare ,numai sa fie cine sa le scoata din calupul care le contine...
Am avut un original floating de 9cm ,la care am reusit sa ii rup barbeta pescuindu-l in apa mica,printre bolovani..
Si ce-mi veni mie,in loc sa ii fac o barbeta copiata dupa una originala,am facut o barbeta asemanatoare cu cea de la magnumurile floating.Evident am modificat putin si woblerul,facindu-i doua canale orizontale unde intra baza noii barbete..Restul ' gropilor' ramase,l-am chituit.Si surpriza,asa de fain batea,de nu mi-a venit sa cred.Miscarea era total diferita de cea a modelului original,si in plus se scufunda ceva mai mult,cam la 1m si ceva..Ca si vibratie semana cu hardcorurile alea mai lungi,nu mai retin codul..Din pacate,nu am apucat sa pescuiesc foarte mult cu el,pentru ca ,intr-o seara am uitat cutia care-l continea impreuna cu alte vreo 30 de woblere,pe malul Muresului..

Apoi ,am facut unul din tei asemanator ca si profil,lest,barbeta,doar ca mai lung,pe la 11cm..,si am obtinut aceeasi vibratie.Cu woblerul asta am prins avat si somn,ceea ce nu-i rau deloc...si cind te gindesti ca bucatelele de lemn ascund naluci prinzatoare ,numai sa fie cine sa le scoata din calupul care le contine...

Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
- haprian ionel
- veteran
Si eu am copiat prima data vreo trei Rapale de prin trusa si le-am facut din lemn de Tei. Doar unul din ele la care chiar nu ma asteptam deloc bate atat de frumos in special pentru Avat, pe urma mi-a parut rau ca i-am lipit barbeta dar o sa-l vopsesc eu cumva cu grija si cu barbeta lipita.
Deseara o sa mai fac doua "Tiny" cu barbeta mai mare si pozitionata altfel si o sa le pun doar o singura ancora pe burta mai aproape de coada un pic ca sa iasa cat mai micute asa cum ii place Cleanului.
Deseara o sa mai fac doua "Tiny" cu barbeta mai mare si pozitionata altfel si o sa le pun doar o singura ancora pe burta mai aproape de coada un pic ca sa iasa cat mai micute asa cum ii place Cleanului.
-
- veteran
[quote="semlecangheorghe"].Din pacate,nu am apucat sa pescuiesc foarte mult cu el,pentru ca ,intr-o seara am uitat cutia care-l continea impreuna cu alte vreo 30 de woblere,pe malul Muresului..
Nu este o problema, la varsta asta, inca mai exista lecitina, glutacid...nu numai Devcon si propionat !
Nu este o problema, la varsta asta, inca mai exista lecitina, glutacid...nu numai Devcon si propionat !

Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.
- semlecangheorghe
- veteran
Pai daca i-ai lipit deja barbeta,poti sa o bandajezi cu scotch .Conteaza si cu ce lipesti barbeta.Cianoacrylatele(picatura,etc),ataca policarbonatul,daca e plexi si mai si,si devine casant,rupindu-se la soc.Sint mai bune pentru lipit rasinile bicomponente.Si mai ideal este un pistol de lipit cu plastic,dar la acela dezavantjul consta in timpul rapid de intarire,daca ai montat strimb...adio..
.
.
- semlecangheorghe
- veteran
florin1948 scrie:semlecangheorghe scrie:.Din pacate,nu am apucat sa pescuiesc foarte mult cu el,pentru ca ,intr-o seara am uitat cutia care-l continea impreuna cu alte vreo 30 de woblere,pe malul Muresului..

.
.
-
- veteran
O alta varianta pe care o folosesc de multa vreme si e OK este adezivul poliuretanic monocomponent - pe langa ca lipeste f. bine, mai si expandeaza un pic si astupa eventualele goluri ramase. Este de asemenea f. buna pentru fixat mandrina pe blancsemlecangheorghe scrie:Pai daca i-ai lipit deja barbeta,poti sa o bandajezi cu scotch .Conteaza si cu ce lipesti barbeta.Cianoacrylatele(picatura,etc),ataca policarbonatul,daca e plexi si mai si,si devine casant,rupindu-se la soc.Sint mai bune pentru lipit rasinile bicomponente.Si mai ideal este un pistol de lipit cu plastic,dar la acela dezavantjul consta in timpul rapid de intarire,daca ai montat strimb...adio..
( prin faptul ca expandeaza asigura un contact perfect pe toata suprafata mandrinei) De regula las capetele libere ( 1 - 1,5 cm)
in care torn ulterior rasina bicomponenta ( daca vreunul din manere nu intra in mandrina)
Daca vreau sa fac "camere de aer"sub mandrina ( pentru o maxima sensibilitate) creez trei camere circulare ( fata,mijloc,spate)
in care torn acelasi poliuretan monocomponent.
- semlecangheorghe
- veteran
Nea Mircea,care-i marca de adeziv pe care o folosesti??
.
.
- haprian ionel
- veteran
Eu folosesc Poxipol si la lipirea celor doua jumatati de vobler (ca le fac din doua bucati) si la lipirea barbetei.. Nu am avut inca ocazia sa mi se rupa sau sa se dezlipeasca ceva dar nici nu l-am "probat" prea mult asa ca merge si asta pana la proba contrarie.
-
- veteran
Initial am folosit unul cumparat in tara (Bricostore, Practiker,etc) pe care cred ca l-am aruncat, ca nu-l mai gasesc prin atelier,care se vinde intr-o sticluta mica ( cred ca 50 gr), din plastic de culoare galbena cu care mi-am facut treaba pana s-a cam intarit ( dop neetans) , parca era Bisson, dar nu sant sigur. Acum am cumparat de pe ebay unul care se cheama asa :semlecangheorghe scrie:Nea Mircea,care-i marca de adeziv pe care o folosesti??
RESINLUX adesivo poliuretanico monocomponente pronto allúso (polyurethan adhesive monocomponent) de provenienta italiana iar din cat mai pot sa descifrez este fabricat in Italia de firma : ESSETRE SRL via Temistocle 9 - 11 BRUGHERIO
( Milano), parca www. setre.com. De abea se descifreaza scrisul firmei ( am citi cu lupa)
Este de consistenta unei smantani mai groase iar dupa ce expandeaza si se intareste ( in prezenta aerului) arata precum spuma poliuretanica cu care se monteaza ferestrele din termopan, dar cu golurile de aer mult,mult mai mici. Ca si spuma, face o mai buna aderenta daca obiectele de lipit sant usor umezite ( stropite cu flaconul cu tragaci) Incearca si o sa fii surprins ce treaba buna face. Sper ca ti-am fost de folos.