dimensiunea plasticelor pt salau ?
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Si eu sustin teoria lui toni.f. Chiar imi adaptez stilul de pescuit dupa asta. Iarna va opta pentru prada mai mare si daca se poate si mai usor de prins, mai accesibila. La fel face si stiuca. La stiuca se aplica si mai bine pentru ca ea poate inghiti prada mult mai mare datorita biologiei proprii. Chestia cu consumul de energie este absolut valabila zic eu. Cu agresivitatea, chiar daca si stiuca si salaul sunt rapitori prin excelenta, eu cred ca iarna instinctul de conservare isi spune cuvantul peste instinctul predatorial si sunt ambele specii mult mai calculate cand vaneaza. Nu or sa mai urmareasca pe metri intregi un peste de 5 cm si vor iesi greu din zonele de panda bune. Acuma merge la salau, mai ales unde sunt exemplare mari, si cu shaduri de peste 14 cm.
acu' depinde si de curent, ca sa tii o goanga de 14-15cm in curent pe 12-15m adancime trebe plumbaj serios.
io, optez pt finete maxima chiar si cu gramaje mari fir pp8-10lb si goange hidrodinamice si nu foarte mari 9-10-11cm. Cum Dunarea e in explozie cu cotele , presimt ca voi inventa jigul cu motor sa plonjeze in adancuri
io, optez pt finete maxima chiar si cu gramaje mari fir pp8-10lb si goange hidrodinamice si nu foarte mari 9-10-11cm. Cum Dunarea e in explozie cu cotele , presimt ca voi inventa jigul cu motor sa plonjeze in adancuri

pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...
O alta teorie spune ca in cazul pestilor, fiinte cu sange rece, metabolismul scade direct proportional cu reducerea temperaturii apei. Prin urmare, cu cat apa e mai rece, cu atat vor avea un consum energetic mai redus. Spre deosebire de fiintele cu sange cald, ei nu consuma energie pentru a-si mentine temperatura corporala la un nivel constant. Nu mananca iarna mai mult si mai gras, ci, dimpotriva, mai putin.
Ca atare, la temperaturi mici nivelul de activitate al pestelui scade, scade nevoia de hrana si ar trebui redusa dimensiunea nalucilor.
Nu cred suta la suta in niciuna din teorii. In opinia mea pestii rapitori sint niste oportunisti carora daca le servesti cum trebuie naluca nu isi pot permite sa o refuze, caci urmatoarea masa nu se stie cand va fi. Si da, cred ca ataca de cele mai multe ori pentru a se hrani.
Ca atare, la temperaturi mici nivelul de activitate al pestelui scade, scade nevoia de hrana si ar trebui redusa dimensiunea nalucilor.
Nu cred suta la suta in niciuna din teorii. In opinia mea pestii rapitori sint niste oportunisti carora daca le servesti cum trebuie naluca nu isi pot permite sa o refuze, caci urmatoarea masa nu se stie cand va fi. Si da, cred ca ataca de cele mai multe ori pentru a se hrani.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
cam asa cred si eu.razvan m. scrie:pestii rapitori sint niste oportunisti carora daca le servesti cum trebuie naluca nu isi pot permite sa o refuze, caci urmatoarea masa nu se stie cand va fi. Si da, cred ca ataca de cele mai multe ori pentru a se hrani.
daca pestii nu citesc AVP? sau alte teorii?
cred ca rad de noi , poate sunt si ei on-line si rad de noi... cu sange rece

pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...
- Stefan Tudose
- Moderator
Sincer,
cred ca rad doar de unii dintre noi. De altii doar cateodata.
Rezumand toate experientele mele la salau pe diverse ape, eu spun ca la un moment dat exista cel putin cateva solutii diferite, care functioneaza la fel de bine in situatia data. Daca gasesti una dintre ele, prinzi peste. Totusi asta nu te face detinatorul adevarului absolut.
cred ca rad doar de unii dintre noi. De altii doar cateodata.
Rezumand toate experientele mele la salau pe diverse ape, eu spun ca la un moment dat exista cel putin cateva solutii diferite, care functioneaza la fel de bine in situatia data. Daca gasesti una dintre ele, prinzi peste. Totusi asta nu te face detinatorul adevarului absolut.
WSB Dream Team
www.wsbteam.com
www.wsbteam.com
Sunt de acord si cu asta. Si ce spune Razvan e interesant si probabil adevarat dar ma gandesc ca, atunci cand ii prezinti o naluca mai mare, cu insistenta, si la un ritm care sa-i permita un efort mai mic pentru a o prinde, il sau o poti determina sa atace. Pana la urma despre asta e vorba. Daca nu, ar fi vorba numai de noroc, daca mananca sau nu mananca, cum adesea ne exprimam. Daca stii cam ce ar prefera in perioada asta, insisti si pana la urma prinzi, nu poate insemna decat ca ai avut dreptate, mai ales cand ceilalti, pescuind alte stiluri sau cu altceva, nu prind. Daca sunt si mai multe capturi, se intareste regula. Stefan are dreptate, nu poti stii sau nu este o tehnica cu calitate de adevar general valabil, infailibila. Informatia insa, despre comportamentul pestelui, oxigen, hrana, vizibilitate, culoare, transparenta apei, alea alea este insa foarte pretioasa desi parca niciodata nu esti sigur ca ti-o amintesti corect sau daca nu cumva... parca era invers...
)

-
- utilizator constant
Re: dimensiunea plasticelor pt salau ?
parerea mea este ca mai important decat dimensiunea este tipul nalucii. felul cum bate. in mod normal folosesc naluci de 5-8 cm. la dunare ma mai aventurez pana la 10-12 cm dar, revin, e mai important modelul.Florin M scrie:Plasticele cele mai des utilizate la pescuitul salaului ce dimensiuni au ?
E specificat pe plastice daca sunt sinking, floating, suspending ?
pe locul doi eu pun directia de evolutie a nalucii. la dunare imi e mai usor, pe balti mai greu, mai ales daca dau de pe mal, sa intuiesc unde-i mufa salaului in asa fel incat sa vin cu naluca spre fata lui. sau ma rog, la un unghi acceptabil.
pe trei pun felul in care evoluez naluca. felul cum o trag prin apa. mai marunt, mai amplu, mai nervos, liniar, etc.
si culoarea e importanta. in special in raport cu vremea si culoarea apei.
pe balti folosesc numai nalucile care plutesc. pe cele care se duc la fund le consider aport la un pat de nada consistent

@ dan : te duci cu el maine la peste
@ razvan : cred ca suna foarte coerent si teoria ta cu sangele rece ...
totusi, eu sunt convins ca nu da de foame .... cum zicea si dan... am intalnit mult prea multe partide in care nu se atingea de viu sau bucatica la cele 1 milion de lansete ale baboierilor, iar eu dadeam cu twister printre firele lor si prindeam super bine ... un exemplu este mihailesti ....
din 50 de partide sa zicem, nu cred ca este vreuna in care la viu sa se fi luat mai bine decat luam eu la twister, in sensul ca daca nu luam la twister nu se lua (sau nu se prea lua) nici la viu .... 1-2 pesti nu se pun, ma refer la ceva diferente notabile ... in schimb de foarte multe ori la baboi nu se lua nimic sau 1-2 pesti pe toata bucata de mal si eu ciupeam peste 10 pesti intr-un interval de timp de 3 ori mai mic ....
nu se poate zice ca eu luam pt ca eu il cautam, deoarece malul era impanzit de lansete, date la toate distantele posibile fata de mal ....
cum se explica chestia asta ? am vazut si momente in care se lua mai bine la viu decat la plastic, dar mai rare, clar mai rare .....
eu cred ca (si sunt de acord cu mircea aici ) , in cazul in care naluca parcurge un traseu corespunzator vizavis de pozitia pestelui si de rangeul lui senzorial (care difera in functie de conditiile de mediu - luminozitate, turbiditate bla bla bla), la pestii rapitori se declanseaza un atac reflex , nelegat de hranire ....
legatura care o vad cu procesul de hranire este urmatoarea : atunci cand pestele se hraneste consistent, este mai activ, circula, si acopera el o suprafata mai mare de substrat de apa .... si ne cresc noua sansele de a se intalni naluca cu conditiile enumerate mai sus.
cand este inactiv, este mai greu sa gasesti exact cotlonul ala unde sta ascuns, dar daca il gasesti si prezinti naluca in mod corespunzator, ai iarasi atac ....
mai departe, tipul bataii, si culoarea, cred ca lucra la chestia aia cu rangeul senzorial ....
inca nu sunt decis cum se explica atacurile cu gura versus cele cu burta coada etc .....
voi ce teorii aveti?

@ razvan : cred ca suna foarte coerent si teoria ta cu sangele rece ...
totusi, eu sunt convins ca nu da de foame .... cum zicea si dan... am intalnit mult prea multe partide in care nu se atingea de viu sau bucatica la cele 1 milion de lansete ale baboierilor, iar eu dadeam cu twister printre firele lor si prindeam super bine ... un exemplu este mihailesti ....
din 50 de partide sa zicem, nu cred ca este vreuna in care la viu sa se fi luat mai bine decat luam eu la twister, in sensul ca daca nu luam la twister nu se lua (sau nu se prea lua) nici la viu .... 1-2 pesti nu se pun, ma refer la ceva diferente notabile ... in schimb de foarte multe ori la baboi nu se lua nimic sau 1-2 pesti pe toata bucata de mal si eu ciupeam peste 10 pesti intr-un interval de timp de 3 ori mai mic ....
nu se poate zice ca eu luam pt ca eu il cautam, deoarece malul era impanzit de lansete, date la toate distantele posibile fata de mal ....
cum se explica chestia asta ? am vazut si momente in care se lua mai bine la viu decat la plastic, dar mai rare, clar mai rare .....
eu cred ca (si sunt de acord cu mircea aici ) , in cazul in care naluca parcurge un traseu corespunzator vizavis de pozitia pestelui si de rangeul lui senzorial (care difera in functie de conditiile de mediu - luminozitate, turbiditate bla bla bla), la pestii rapitori se declanseaza un atac reflex , nelegat de hranire ....
legatura care o vad cu procesul de hranire este urmatoarea : atunci cand pestele se hraneste consistent, este mai activ, circula, si acopera el o suprafata mai mare de substrat de apa .... si ne cresc noua sansele de a se intalni naluca cu conditiile enumerate mai sus.
cand este inactiv, este mai greu sa gasesti exact cotlonul ala unde sta ascuns, dar daca il gasesti si prezinti naluca in mod corespunzator, ai iarasi atac ....
mai departe, tipul bataii, si culoarea, cred ca lucra la chestia aia cu rangeul senzorial ....
inca nu sunt decis cum se explica atacurile cu gura versus cele cu burta coada etc .....
voi ce teorii aveti?
Pregateste armamment geu de la 28g in jos 40-50g si lanseaza mai departe! de asemena ai nevoie de o lanseta foarte dura, ca sa poti intepa cu 50g ceva la 30m de tinepuland scrie:
re:dunare
acum (10 dec) cind creste 45 cm conform afdj...e posibil sa mai manance aproape de mal... sau sta numai la pragurile 8m+?
multumesc

daca are motiv , salaul sta si acum la 4-5m adancime; am prins 2 sariti de kg pe apa de 5m saptamana trecuta, deci se prea poate sa fie si in bataia pustii; salaii nu se duc in mijlocul dunarii.
insista!