Daiwa - ,,povestea merge mai departe"
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"
Corectie, recomandarea lui George si apoi confirmarile lui tdum.
Stimati colegi de forum, am ceva de adaugat referitor la mulineta Daiwa Morethan Branzino pe care am prezentat-o in topicul de reparatii, cu mai multe probleme, mai toate rezolvate simplu. A mai ramas insa o problema de solutionat ca sa fie pe deplin reparata si este alegerea proprietarului daca investeste sau nu in piesele necesare. Am ales sa o discut pe acest topic, fiindca tine de proiectarea mulinetei, aceasta fiind cauza generatoare iar problema aparuta, este efectul produs.
Este vorba de o uzura aparuta din cauza frecarii destul de intense a axului tamburului pe cele doua bucse de sprijin (din plastic sau teflon) datorata lipsei celui de-al doilea suport antitorsiune. Aceste doua bucse fac parte din sistemul ,,floating shaft" (ax plutitor) si sunt localizate; una in rulmentul din piulita ce prinde rotorul, iar cea de-a doua, sub rulmentul cel mic de pe rotor. Cele doua bucse tin la distanta axul tamburului fata de pinionul ,,melcat" prin care culiseaza acest ax, fara sa existe un contact intre ele, de aici si denumirea de ax plutitor. Bucsa din rulmentul interior, suporta o mare forta de apasare in sarcina din cauza lipsei celui de-al doilea suport antitorsiune, astfel ca se uzeaza atat ea cat si axul tamburului care se tot fereaca pe ea si apar astfel jocuri ale axului tamburului. Efectul produs de aceste uzuri, se simte la actionarea in gol a mulinetei, sau in sarcini foarte mici, cand apar balanganiri ale tamburului care se simt in mulineta. In sarcina normala ori mare sau la recuperarea momelilor reactive, aceste jocuri nu se mai simt, fiindca toate elementele sunt tensionate si astfel in contect. Deasemenea nu se simte nimic la actionarea in gol, cu tamburul demontat, situatie in care masa acestuia nu mai este pe ax, ca sa produca balanganeli.
Parerea mea este ca la mulinetele cu tambur fix, primele semne de uzura normala si pronuntata trebuie sa apara la dantura pinioanelor, acel ,,rontait" sau ,,marait" si nu in alta parte, la alte componente, sub forma de jocuri, etc. Aceasta mulineta, despre care am vorbit, desi a fost echipata cu o combinatie reusita de pinioane, atat ca si materiale cat si ca si configuratie a acestora, iata ca a dobandit alte uzuri inaintea uzurii celei mai indreptatite si susceptibile sa apara prima, aceea a danturii pinioanelor. In cazul de mai sus, daca problema deranjeaza, atunci poate fi rezolvata prin inlocuirea axului tamburului si a celor doua bucse. Presupun insa ca tot acelea se vor uza inaintea danturii.
Se pare ca Daiwa a eliminat neajunsuri importante adoptand solutia tehnica cu doua axe antitorsiune numite de ei bare stabilizatoare in unele mulinete mai noi, dar mai are de lucru la modelele de varf din acest punct de vedere. Asa cum am aratat in acest topic, incepand de la modelele ,,de jos" gen Crossfire A, Ninja, Revros, etc, trecand prin cele de mijloc gen Legalis, exceler, etc. si ajungand la cele cu oarecare pretentii gen BG, Prorex etc. Daiwa a optat pentru echipari cu doua sprijine, ceea ce este bine. Ramane de vazut cand va fi prezenta o echipare asemanatoare si pe modelele de varf.
Rew.
Este vorba de o uzura aparuta din cauza frecarii destul de intense a axului tamburului pe cele doua bucse de sprijin (din plastic sau teflon) datorata lipsei celui de-al doilea suport antitorsiune. Aceste doua bucse fac parte din sistemul ,,floating shaft" (ax plutitor) si sunt localizate; una in rulmentul din piulita ce prinde rotorul, iar cea de-a doua, sub rulmentul cel mic de pe rotor. Cele doua bucse tin la distanta axul tamburului fata de pinionul ,,melcat" prin care culiseaza acest ax, fara sa existe un contact intre ele, de aici si denumirea de ax plutitor. Bucsa din rulmentul interior, suporta o mare forta de apasare in sarcina din cauza lipsei celui de-al doilea suport antitorsiune, astfel ca se uzeaza atat ea cat si axul tamburului care se tot fereaca pe ea si apar astfel jocuri ale axului tamburului. Efectul produs de aceste uzuri, se simte la actionarea in gol a mulinetei, sau in sarcini foarte mici, cand apar balanganiri ale tamburului care se simt in mulineta. In sarcina normala ori mare sau la recuperarea momelilor reactive, aceste jocuri nu se mai simt, fiindca toate elementele sunt tensionate si astfel in contect. Deasemenea nu se simte nimic la actionarea in gol, cu tamburul demontat, situatie in care masa acestuia nu mai este pe ax, ca sa produca balanganeli.
Parerea mea este ca la mulinetele cu tambur fix, primele semne de uzura normala si pronuntata trebuie sa apara la dantura pinioanelor, acel ,,rontait" sau ,,marait" si nu in alta parte, la alte componente, sub forma de jocuri, etc. Aceasta mulineta, despre care am vorbit, desi a fost echipata cu o combinatie reusita de pinioane, atat ca si materiale cat si ca si configuratie a acestora, iata ca a dobandit alte uzuri inaintea uzurii celei mai indreptatite si susceptibile sa apara prima, aceea a danturii pinioanelor. In cazul de mai sus, daca problema deranjeaza, atunci poate fi rezolvata prin inlocuirea axului tamburului si a celor doua bucse. Presupun insa ca tot acelea se vor uza inaintea danturii.
Se pare ca Daiwa a eliminat neajunsuri importante adoptand solutia tehnica cu doua axe antitorsiune numite de ei bare stabilizatoare in unele mulinete mai noi, dar mai are de lucru la modelele de varf din acest punct de vedere. Asa cum am aratat in acest topic, incepand de la modelele ,,de jos" gen Crossfire A, Ninja, Revros, etc, trecand prin cele de mijloc gen Legalis, exceler, etc. si ajungand la cele cu oarecare pretentii gen BG, Prorex etc. Daiwa a optat pentru echipari cu doua sprijine, ceea ce este bine. Ramane de vazut cand va fi prezenta o echipare asemanatoare si pe modelele de varf.
Rew.
- semlecangheorghe
- veteran
Cam intr-o saptamana o sa imi vina si mie un Fuego LT , abia astept sa o pescuiesc..
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
- George1985
- veteran
Da...Exist LT a aparut
...te doare mintea la preturile alea.
Dupa fisa tehnica mulineta nu ar avea nevoie de servisare completa niciodata.
Corp monococa din magneziu, magseal peste tot...
Dupa 2-3 ani poate apar la sh, dar nu cred. Doar asa sa imi permit una.

- stefanflorin
- veteran
sau vinzi un rinichi...ce faci cu doi?George1985 scrie:Da...Exist LT a aparut...te doare mintea la preturile alea.
![]()

Urasc atarnatorii!
Da, am intrat si eu pe cateva site-uri din japonia. E super ce mulinete au aparut la ei. Am vrut chiar sa comand ceva dar costa cam mult. Transport, vama, nu se merita. 

- George1985
- veteran
Nu e chiar asa raustefanflorin scrie:sau vinzi un rinichi...ce faci cu doi?George1985 scrie:Da...Exist LT a aparut...te doare mintea la preturile alea.
![]()

Am experimentat cu mulinete noi vs mulinete SH venite din afara. In afara de factori cosmetici mulinetele Sh nu sunt cu nimic mai prejos.
Oricum mai pastrez rinichiul...o sa imi trebuiasca pt echipamentul de cast

Au facut o afirmatie curajoasa in fisa tehnica daca au spus asa ceva. Adica, au creat un dispozitiv mecanic care nu se uzeaza? Sau vor sa spuna ca daca apar probleme se arunca, nu se serviseaza niciodata? Asta ramane de vazut.George1985 scrie:Da...Exist LT a aparut...te doare mintea la preturile alea.
Inseamna ca i-au prevazut si un ax (main shaft) mai gros (mai rezistent) decat la modelul anterior ca sa nu se mai deformeze, iar in interior va avea de acum doua (sau poate mai multe) sprijine antitorsiune, nu doar o singura ,,bara stabilizatoare" pe care se freaca o furca firava...
Cert, modelul vechi, nu si-a meritat banii! Modelul nou... O fi vreo minune... ?
Rew.
- George1985
- veteran
Daiwa asta belita de care tot scriu, theory, are 5-6 ani de pescuit.
Nu are uzuri semnificative nicaieri. Singurul neajuns este un marait care il are de cand am cumparat-o, de noua.
Am desfacut-o zilele trecute sa verific si sa o curat/gresez.
Maraitul vine din angrenarea pinionului cu roata care conduce axul, aici e problema si nu am reusit sa o remediez.

Daca Existul LT este complet protejat impotriva apei si a murdariei nu vad de ce ar fi necesara desfacerea mulinetei.
Parerea mea
Nu are uzuri semnificative nicaieri. Singurul neajuns este un marait care il are de cand am cumparat-o, de noua.
Am desfacut-o zilele trecute sa verific si sa o curat/gresez.
Maraitul vine din angrenarea pinionului cu roata care conduce axul, aici e problema si nu am reusit sa o remediez.

Daca Existul LT este complet protejat impotriva apei si a murdariei nu vad de ce ar fi necesara desfacerea mulinetei.
Parerea mea

Parerea mea, domnule George, este ca cel mai des umblam in mulinete pentru a scoate murdaria rezultata din frecarile dintre componentele in miscare din interor, nu murdaria patrunsa din exterior. Particulele rezultate din frecare si uzura se amesteca in masa agentului de gresare, il murdaresc si schimba proprietatile de gresare ale acestuia. Asa ca am indoieli ca o mulineta ar putea functiona la infinit fara intretinere, fie ea chiar si perfect etansata.George1985 scrie:Daca Existul LT este complet protejat impotriva apei si a murdariei nu vad de ce ar fi necesara desfacerea mulinetei.
Parerea mea
Rew.