Baitcasting-lanseta lunga vs lanseta scurta

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

semlecangheorghe
veteran
veteran

Re: Baitcasting-lanseta lunga vs lanseta scurta

Mesaj de semlecangheorghe » 02 Mar 2012, 17:22

Tavi scrie:Bun deci sintetizam
pestele tre sa poata inhala bobleru
Pentru asta tre sa cedeze ceva
Ce poate ceda?
1. Lanseta
2. Pescaru
3. Frana
4. Firu
Hai sa vedem cum cedeaza lanseta. Pai.. indoindu-se.
Se indoaie mai mult sau mai putin in functie de doo chestii:
1.1. unghiu cu firu.
1.2. Elasticitatea ei. Sau rigiditatea, cum vrei sa-i zici
Oare o lanseta mai elastica sa nu fie o solutie?
Io zic ca da. Ca sa fie mai elastica (adica mai moale, mai putin rigida) tre sa fie facuta dintr-un material mai moale, o anume conicitate si.. lungime :P
Asadar o posibila rezolvare poa sa fie o lanseta mai moale pe varf (asta nu exclude o rezerva de putere mare catre cotor, vezi lansetele hot-shot) sau.. mai lunga. Ca sa fim on-topic.
Asadar Gigi, stiu ca nu-tz place, dar daca accepti ideea ca ai nevoie sa cedeze ceva nu poti sa excluzi lanseta...moale pe varf. nu vorbesc de actiune ci doar de rigiditate.Sau un fir mono...
Acu evident fiecare alege solutia sau combinatia de solutii care i se pare mai potrivita.
Io as merge pe o lanseta mai moale pe varf.

Si ce am zis io ca nu exista si varianta asta??
Si de ce ar trebui sa nu-mi placa??
Cu un hot shot n-am pescuit,nu stiu cum este..
Dar la o lanseta mai lunga ,daca locul e mic,si nu poti sa sa faci unghi cu firul,atunci la ce iti mai foloseste lungimea ei??Ca nu te poti folosi de elasticitatea virfului..Eu aia vreau sa zic..Nu i-am zis lui Adrian ca daca are posibilitatea sa-si ia doua lungimi,atunci poate sa se foloseasca la maximum de avantajele aleia mai lungi,..insa doar acolo unde locul permite..??
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 02 Mar 2012, 18:38

ma faci sa caut...
"Ce are inhalatul nalucii cu rata de revenire a lansetei???"
"Teoria inhalarii ramine doar o ...teorie."
"Din cele aproximativ 300 de iesiri pe an,n-as pescui macar una la cranck-uri cu un fiberglass"
Eu am inteles ca daca n-ai folosi niciodata nu-ti place ...si ca moliciunea lansetei n-are nimic de-a face cu inhalatul. Poate n-am inteles io bine ce-ai zis atunci sau ce zici acum.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 02 Mar 2012, 19:45

Ce are inhalatul nalucii cu rata de revenire a lansetei?

Chiar asa,ce are??Daca eu las mina din incheietura sa fuga dupa peste ,poate sa fie si lanseta fast,care-i problema??
Aaa,ca o lanseta fast da niste reculuri pe recuperere liniara,care cica sint nenaturale,este alta..Dar cu inhalarea nu are nimica,doar daca nu-ti poti controla impulsul de a intepa..

'Teoria inhalarii ramine doar o teorie'
Din moment ce inhalarea se poate favoriza si prin alte metode decit lanseta fleasca,ramine doar o teorie..

'Din cele aproximativ 300 de iesiri pe an,n-as pescui macar una la cranck-uri cu un fiberglass'
Ramin ferm la aceeasi parere.Am zis eu altceva??

"si ca moliciunea lansetei n-are nimic de-a face cu inhalatul'
Ca sa verific teoria asta,mi-am facut o lanseta Batson,de fibra de sticla,medium,pina in 18gr,parca..Flexibila,oleaca groaie..Am prins cu ea si avat si salau..Salaul la mine nu punea probleme de rateuri mai ales pe woblere.Avatul insa ,da.Ei ,am pescuit cam un an cu ea,fiind tot impul cu mine,in paralel cu un L.T.B.St.Croix,fast,medium..

Cind a fost sa dau rateuri in intepatura,ma refer la avati,cum am ratat cu L.T.B.-ul,asa am ratat si cu Batsonul de fibra..
Atunci am inteles ca greseala nu e la lanseta ,ci la mine.Odata,cum prezinti naluca,si a doua oara,cum intepi.
Din moment ce am experimentat pe pielea mea,greu o sa ma convingi de contrariul...

Ah si mai vreau sa te intreb ceva..Tavi a scris,

"""Am citit un articol in care se vorbea despre pescuitul pe rauri si ni se spunea despre importanta gasirii termoclinei deoarece in zona aceea gasim si pestii, inclusiv toamna.
Eu stiu ca termoclina se formeaza doar in lacurile mari si adanci, nu in rauri si in special vara si iarna.
Primavara si toamna datorita incalzirii, respectiv racirii treptate stratului de la suprafata apei apare fenomenul de turnover, adica inversarea acelor straturi, niste curenti verticali, etc.
In lacurile putin adanci fenomenul este inexistent sau insesizabil deoarece orice vant amesteca apa din lac si uniformizeaza temeperatura, deci e mult mai greu sa apara acea stratificare.
Dar in rauri? Exista termoclina? Indiferent de sezon, dupa parerea mea curentul apei face imposibila aceasta stratificare termica.
Pe de alta parte recunosc ca e posibil sa nu fi inteles eu bine la ce se referea autorul, sa fi fost vorba doar de tendinta pestilor de a migra in gropane iarna, ceea ce e adevarat din cate stiu si eu.
Dar aia nu are de-a face cu termoclina...'.....Recunosti cuvintele ,nu-i asa??

Buun,acuma compara cu asta...

"Daca pe un lac mare sau o balastiera intinsa si cu apa adinca este relativ usor sa gasesti termoclina,mai ales daca ai si un sonar performant,nu acelasi lucru se intimpla si pe riu,unde cirentul apei face greu de gasit acel start de delimitare""

Evident,cuvintele imi apartin.Problema este ca fie nu intelegi tu ce spun eu,fie eu nu ma exprim pe intelesul tau.Imi cer scuze pentru acest inconvenient..Probabil este si cazul de fata,cu lanseta lunga versus lanseta scurta,care a ajuns in stadiul lanseta de fibra de sticla versus lanseta de carbon

.

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 02 Mar 2012, 20:20

mi-a zis mie cineva ( nu spun cine... , ghiciti ! ) ... ca pesti inhaleaza... cu urechea ...

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 02 Mar 2012, 21:06

Mai Gigi,
Daca si cu parca :D
DACA lasi din mana poate fi lanseta fast.
DACA nu lasi din mana, atunci poti lasa din frana, fir, unghi
DACA nu mere nici una din astea atunci....?

DACA inhalarea se poate rezolva prin alte metode, aia nu inseamna ca inhalarea e doar o teorie...ci ca e o problema cu mai multe solutii. Una dintre ele e... :P

Ah si mai vreau sa te intreb ceva..
ce vroiai sa ma intrebi?
Musca 13

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 02 Mar 2012, 21:16

De fapt ,vroiam sa te intreb de ce am avut rateuri la avati cu o lanseta de fibra ,din moment ce teoria spune ca ar trebui sa inhaleze mai bine decit pe lansete de carbon,ori eu,am avut tot asa de multe rateuri ca si cu o lanseta de carbon..
Apoi mi-am amintit,ce am scris in revista,si ce ai inteles tu..Am dat si citate,ca sa vezi ca e asa...

Am concluzionat,ca nu sintem pe aceeasi lungime de unda...Ghinion.. :cry:

.

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 02 Mar 2012, 21:25

daca intreaba pe alti de ce da rateuri... , io zic ca e pe calea ce-a buna !

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 02 Mar 2012, 21:26

Nu am de unde sa stiu de ce ai avut tot atatea rateuri ... Dar o posibila explicatie poate fi ca tu pescuiai la fel de bine cu ambele lansete, iti adaptai mana si reactiile la ce poate lanseta si obtineai acelasi rezultat. Rateuri oricum sunt.
Musca 13

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 02 Mar 2012, 21:49

Asa este,rateuri sint oricum...Dar totusi recunosti ,ca mina este cauza,indiferent de lanseta..No lasa ,noi sa fim sanatosi sa putem merge la peste..

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 02 Mar 2012, 22:10

Daca mana e cauza, e clar ca in cazul meu mana nu e asa buna. Pentru ca am ramas cu senzatia ca in anumite situatii ma descurc mai bine cu lansete moi iar in altele cu lansete tari. Probabil trbuie sa compensez cumva
Musca 13

Scrie răspuns