Baitcasting-lanseta lunga vs lanseta scurta

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

anem
veteran
veteran

Re: Baitcasting-lanseta lunga vs lanseta scurta

Mesaj de anem » 02 Mar 2012, 11:27

ULK … chiar daca pescuiesc doi pescari cu exact acelasi combo (lanseta, mulineta, fir) si cu aceeasi naluca pe acelasi loc in acelasi timp sunt sanse mari ca unul dintre ei sa prinda mai bine si asta datorita faptului ca el e mai obisnuit sa pescuiasca cu anumite lungimi de lansete (asta pe langa experienta si noroc).

Mie de exemplu imi vine greu sa pescuiesc cu lansete scurte in orice conditii. Cand mai ieseam la clean pescuiam cu o lanseta de 1,8m iar idem cand mai ieseam la stiuca in urma cu cativa ani aveam o lanseta de maxim 2.1.

Acum in schimb, in conditiile in care pescuiesc mi se pare ca lipseste ceva pescuind cu o lanseta scurta. Lansetele cu care pescuiesc sunt de 2,6 sau 2,7 si din cand in cand pentru avat imi iau una mai scurta de 1,8 cu care mai pescuiesc la TW dar cu care imi este foarte ciudat si peste mana sa pescuiesc normal pentru ca efectiv am senzatia ca nu pot juca voblerul cum trebuie si recuperez cumva ciudat ... dar cand vreau sa joc un stickbait merge superb in comparatie cu cea lunga pe care nu o pot manevra cum trebuie datorita lungimii.

Mi se pare foarte normala o discutie sau dezbatere intre diferentele pe care le gasesti pescuind cu lanseta lunga sau scurta dar mi se pare aiurea sa intrebi exact lungimea pe care sa o cumperi. Adica aici e o chestie de gust, e o chestie de conditiile de pescuit si nu in ultimul rand de stilul fiecaruia de a pescui. Una e sa pescuiesti pe un rau de maxim 30m latime si cu copaci pe maluri unde o lanseta de 1,8 este arhisuficienta si alta e sa pescuiesti pe un rau de 100m latime, unde in anumite cazuri esti nevoit sa lansezi departe, sa feresti poate anumite obstacole din apa, sa ghidezi naluca sau sa o joci intr-un anumit fel si unde o lanseta de 1,8 doar ti-ar provoca nervi pentru ca una e sa misti naluca la 50m distanta cu o lanseta de 1,8 si alta e sa o joci cu 2,6.
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 02 Mar 2012, 12:02

Absolut corect...Deci Adrian ar trebui sa isi puna intrebarea , daca pe Mures unde vrea sa o foloseasca si cu nalucile respective..are nevoie de o lanseta mai lunga sau nu?

Eu cred ca undeva la mijloc...Merge, dar poate si fara :) Dupa atata vorba pe aici...cred ca se poate decide.

Intreba de manevrabilitate...nu stiu exact la ce s-a referit...dar pot sa zic ca e manevrabila 100%..Exceptand locurile cu salcii/balarii...adica deobicei cele mai bune locuri.... Sunt rare ocaziile cand gasesti un loc perfect , care si tine peste...si sa aiba malul ca plaja de la Eforie Sud :)

Desi am vazut cam prea multi pescari,care dau acolo unde e loc liber...nu conteaza cum e apa in fata lor..daca malul e ok...aia e :) :headbash:
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 02 Mar 2012, 12:22

Tavi scrie:
semlecangheorghe scrie:Si alta situatie este momentul intepaturii..La vobler ,ideal este sa te pozitionezi,astfel incit ,in momentul atacului,firul sa faca un unghi cu lanseta,cit mai spre 90 de grade,si asta pentru ca sa permita inhalarea.In pozitia asta,poti ajuta putin din incheietura in acest sens..
Daca inteleg eu bine, trebuie sa se permita inhalarea voblerului.
Si tu zici ca asta se rezolva din unghiul lansetei si din incheietura.
Din unghi inteleg, dar din incheietura cum faci? Cand ataca in loc sa intepi faci miscare inversa, spre peste si dup-aia intepi?
Si inca o intrebare: cum altfel ai mai putea favoriza inhalarea voblerului?
Ca io unu nu-s asa dibaci s-o fac din incheietura iar unghiu ala e buclucas, cateodata il ai alta data nu, depinde cum te surprinde atacul. Sau atacul nu te suprinde? :D

Tavi, eu am descris situatia ideala,adica sa ai unghi cam de 90de grade al lansetei fata de fir..In momentul atacului ,virful actioneaza ca un resort,mai tare sau mai moale ,dupa cum este blancul lansetei..Si da,nu-i usor sa te pozitionezi astfel,din cauza locului strimt,si din acest motiv,o lanseta lunga mai mult te incurca..Asta e subiectiva,mie asa imi pica bine la mina,sa pescuiesc cu lansete de 7ft..

Cit despre momentul atacului,da,sint unele pe care le anticipez..
Si daca dau dupa avat,de exemplu,sau biban,in momentul atacului,in loc sa imi dau friu liber impulsului de a intepa,las incheietura moale si intep dupa doua trei secunde..Valabil mai ales daca ataca din scurt..
Am deprins miscarea asta de la altii mai experimentati ca si mine,si am incercat-o mai ales cind am pescuit la biban,unde erau sute de atacuri pe o partida..Asa,pe Mures,cind ai un atac doua pe zi,sau uneori nici atita,e mai greu sa iti controlezi implusul..

Pe linga ,asta,mai sint citeva smecherii ,cam cu acelasi efect..

Daca aplici ,chestia cu incheietura,nu mai conteaza ca lanseta este fast,si in plus ai avantajul rezervei de putere a acesteia..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 02 Mar 2012, 12:48

Nu e cam mult 3 secunde? :)... La vobler?
UlKustom Rods

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 02 Mar 2012, 12:49

Aha...deci o intarziere a inteparii. Am auzit si io de asta da am aplicat-o foar la... musca. Functioneaza! :D
Dar io intrebam altceva: DACA nu ma descurc din incheietura...recunosti si tu ca nu totdeauna reusesti sa controlezi.
Si DACA nici pe unghi nu te poti baza intotdeauna, zici si tu ca e ideal la 90 de grade, deci nu e totdeauna.
Ce ALTA solutie ar fi pentru a ajuta inhalarea?
p.s. la biban dadeai la vobler cand aveai sute de atacuri pe partida?
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 02 Mar 2012, 13:27

Anem,sint situatii si situatii..Odata ma lovit un avat de vreo 2kile,cind mai aveam vreo juma de metru si scoteam voblerul din apa..eram pozitionat,cu firul cum trebuie,dar frina era mult prea strinsa pentru un atac din scurt,ca si ala..Am vazut valul,ma lovit,am reusit sa nu intep,si am lasat inceheietura moale,cu lanseta plecind dupa avat,ba m-am si rasucit pe jumate sa atenuez socul.In acelasi timp,mina stinga s-a dus pe tambur si a slabit frina.Toata treaba a luat intre 2si 4 secunde...Sint convins ca daca nu faceam asta,ori rupea ori isi rupea gura..A plecat cu valul in cap,vreo 10-15m,dril de ala de infarct si cind colo,abia avea vreo 2 kile,da nu conteaza andrenalina a fost la maximum..

Tavi,este foarte corect cum descrii situatiile.
In situatia descrisa de tine,cind nu ai nici unghi bun si nici nu poti controla reflexul,e firesc,solutia este sa folosesti o lanseta de baitcasting,cu frina slabita cit sa ia fir.Zic de bait ,pentru ca la spinning daca faci asta,intepi si trebuie sa duci mina la tambur ca sa stringi frina,e destul de nasol..Pe cind la bait,ai degetul mare deasupra tamburului,pestele ataca,ia oleaca fir,si cind apreciezi ca e numai bine inhalata,blochezi tamburul cu degetul.Dupa ce s-a intepat,stringi frina cit trebuie si incepe drillul..E mult mai comod si la indemina pe bait..Este motivul principal pentru care am optat sa incerc stilul asta si nu regret deloc...Asta nu inseamna ca spinningul nu are zonele lui,unde costa foarte mult ca sa-l inlocuiesti..si poate numerita..

Cind am prins bibanii,cu voblerele reperam bancurile si apoi ii nauceam cu gume de mici dimensiuni..Uneori lasam si cite 5-6 secunde la care era mai violent..cu cit lasam mai mult cu atit o inhala mai bine..Pur si sipmlu nu intepam si lasam lanseta sa plece,dupa peste..
De aia se rateaza mult la avat,nu are nici o legatura cu actiunea lansetei,aia e numai vrajeala..Nu zic ca o lanseta moderata nu are avantajele ei,si eu folosesc,dar daca vreau sa prin avati,la alte chestii umblu,nu la actiunea lansetei..

Deci incerc sa imi creez conditii bune,adica sa am unghi bun la lanseta si pentru asta ,vreau sa fie mai scurta,si incerc sa anticipez atacul si sa las dupa el daca e foarte violent..asta la avat,biban,clean...La somn nu conteaza,uneori dai linistit si brusc te trezesti ca trebuie sa faci pasi dupa lanseta,ce sa mai intepi,important e sa ramii cu ea in mina...Desi si acolo sint atacuri fine de tatonare..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 02 Mar 2012, 16:08

Bun deci sintetizam
pestele tre sa poata inhala bobleru
Pentru asta tre sa cedeze ceva
Ce poate ceda?
1. Lanseta
2. Pescaru
3. Frana
4. Firu
Hai sa vedem cum cedeaza lanseta. Pai.. indoindu-se.
Se indoaie mai mult sau mai putin in functie de doo chestii:
1.1. unghiu cu firu.
1.2. Elasticitatea ei. Sau rigiditatea, cum vrei sa-i zici
Oare o lanseta mai elastica sa nu fie o solutie?
Io zic ca da. Ca sa fie mai elastica (adica mai moale, mai putin rigida) tre sa fie facuta dintr-un material mai moale, o anume conicitate si.. lungime :P
Asadar o posibila rezolvare poa sa fie o lanseta mai moale pe varf (asta nu exclude o rezerva de putere mare catre cotor, vezi lansetele hot-shot) sau.. mai lunga. Ca sa fim on-topic.
Asadar Gigi, stiu ca nu-tz place, dar daca accepti ideea ca ai nevoie sa cedeze ceva nu poti sa excluzi lanseta...moale pe varf. nu vorbesc de actiune ci doar de rigiditate.
Sau un fir mono...
Acu evident fiecare alege solutia sau combinatia de solutii care i se pare mai potrivita.
Io as merge pe o lanseta mai moale pe varf.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 02 Mar 2012, 16:17

sa vezi chestie... , e culmea ! ma mir ! nu mai contrazice cuvintul " DACA..." :D

asa ca mica oxervatie constructiva... , probabil la lansarile alea lungi... hat diparti... cu boblere de 3,5 cm de balsa mere un unghi de ala de teoretician de 90 grade intre lanseta si fir...

dar in alte cazuri... , ma refer in cazul in care stii sa dai... , daca nu e loc de tinut in lateral...., caz incomod in care cascind gura dupa naluca poti ramine cu turela anchilozata intr-o pozitie nashpa pt a conduce ... ce faci ca sa intepi ? cazi ca papagalu pi spate ?

nah... m-is curios... , intreb si io...

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 02 Mar 2012, 16:41

Cazi pe spate si ridici picoarele cata cer...rezemnad lanseta pe talpi...si stai asa pana nu mai misca pestele in carlig si intre timp te mai uiti in jur, asa cu niste ochi speriati sa nu iti vada careva tehnica secreta 'a la playin' dead" mongoose style :)

Altfel nu vad cum :)
UlKustom Rods

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 02 Mar 2012, 17:12

pe cind un articol din pozitia asta.. ? pardon ... din unghiul asta !

Scrie răspuns