Baitcasting-lanseta lunga vs lanseta scurta

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

ULK
veteran
veteran

Re: Baitcasting-lanseta lunga vs lanseta scurta

Mesaj de ULK » 01 Mar 2012, 14:08

Evitand raspunsul, nu pot decat sa banuiesc , ca nu ai pescuit cu lansete mai lungi de 7'..sunt obligat sa ghicesc :)

Pot sa iti dau doar exemplul meu. Era o vreme cand nu am vrut sa ma duc sub 2.70 nici in ruptul capului, nici de pe mal , dar nici din barca :) Eram obisnuit si tot ce era mai scurt , imi dadea o senazatie de insuficient control..si pot sa iti zic , ca era doar o impresie gresita(cel putin din barca)...Precizez , ca pescuiam mai mult din barca si pe vremurile acelea(de acum vreo 10-15 ani).
Si uite unde am ajuns :)... La sub 2 metrii :)...Desi la 6' (depinzand de apa) de pe mal, tot am senaztia ca nu pot controla bine.
Daca am ocazia sa intru in apa si sa lansez de acolo...atunci nici aia 6' , nu ma deranjeaza.....din barca nici atat.

Cei de 7' ..deja ma satisfac( ...nu, nu asa cum va ganditi : ) si de pe mal .

Alta chestie ce ar putea sa te deranjeze la bete mai lungi..manerul(rear grip-ul) ..incomod de lung cateodata(asta deja la lungimi de pe la 8 si ceva feet)...Dar nu cred ca este cazul la lanseta dorita de tine fie si de 7'8" (deobicei gasesti aceasta informatie si poti sa masori cam pana unde ti-ar veni pe antebrat).

Ca si concluzie...nu ar trebui sa te ingrijoreze cu nimic. Pescuind de pe mal si cu voblere...ori o sa ai doar avantaje folosind-o... Ori nu o sa simti diferenta foarte concreta..dar nicidecum dezavantaje.

Daca stie cineva, ceva diferenta in manuirea unei lansete mai lungi de spin fata de aceasi lungime si de cast ..sa ne spuna si noua, ca eu nu stiu :( ....si in acest caz toata teoria descrisa de mine mai sus ..nu se aplica :)
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 01 Mar 2012, 14:33

AdrianHD scrie:Nu are nimeni lanseta de cast mai mare de 7.6 ?Sau chiar de 7.6! !

Ba da am eu un Phoenix K2 de 7'6'' pana in 1/2 oz....e MINUNE!!! :mrgreen:
Când crezi ca sti pescuit apare ceva si iti da peste cap toate teoriile...
WSB CLUB

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 01 Mar 2012, 14:44

Atat doar..Adelin? Pai-i zi-i omului o impresie ceva ..cum e fata de un 7'?
UlKustom Rods

AdrianHD
veteran
veteran

Mesaj de AdrianHD » 02 Mar 2012, 00:35

La dezavantaje ma gandeam,in special la manuirea lansetei! Mersi! :respekt: Poate vine si Adelin cu ceva argumente....Sau dezavantaje!Lanseta as vrea sa o iau exclusiv pentru Mures,pentru crank-uri medii ,poate uneori si DD si pentru lipless-uri! Stickbait-uri mai putin!
Until next time....Tight Lines!

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 02 Mar 2012, 00:42

Aveti si voi putintica rabdare ca iarna a fost lunga si gheatza groasa ce vreti sa va spun...dar in cele cateva iesiri cu ea la Mures nu pot sa spun decat ca m-am indragostit a doua oara in viata...mai am lansete de 7'6'' de la Kistler si de 8'6'' de la G. Loomis si imi plac amandoua(altfel nu le aveam) insa cun se incarca cea de la Phoenix nu am mai vazut. O sa vad cum e si cu peste ca inca nu am avut ocazia...va tin la curent. :wink:
Când crezi ca sti pescuit apare ceva si iti da peste cap toate teoriile...
WSB CLUB

AdrianHD
veteran
veteran

Mesaj de AdrianHD » 02 Mar 2012, 00:45

Banuiesc ca te referi la lansete de cast de 7.6 si 8.6! :D
Until next time....Tight Lines!

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 02 Mar 2012, 05:37

Iti zic eu ce 'avantaj' ai cu o lanseta mai lunga de 7ft...
Sint mai multe situatii,,
Iata 2 dintre ele..
Stim cu totii,ca maximum de efect la voblereala se obtine de multe ori prin scurte animari din virful lansetei,fie ca dai cu cranck-uri de adincime,fie ca dai cu suspending-uri pe linga mal..Aceste animari,se fac fie cu virful lansetei orientat in jos,fie in lateral..Daca la mal apa e mica,o lanseta mai lunga tinuta in jos..te cam incurca..Depinde si decit esti de inalt si de cit de sus este locul fata de nivelul apei..Daca lanseta e mai scurta,mi se pare mai manevrabila..Sint situatii,cind ,pentru a obtine un plus de adincime la evolutia nalucii,unii baga virful sub apa.Daca la mal apa e mica,avantajul momentan al unei lansete mai lungi cu 20cm...nu poatefi folosit..
Si alta situatie este momentul intepaturii..La vobler ,ideal este sa te pozitionezi,astfel incit ,in momentul atacului,firul sa faca un unghi cu lanseta,cit mai spre 90 de grade,si asta pentru ca sa permita inhalarea.In pozitia asta,poti ajuta putin din incheietura in acest sens..Daca dai cu o lanseta mai lunga oleaca ,trebuie sa te pozitionezi cumva in lateral,si,daca locul este strimt,intre copaci sau tufe,o sa te incurce mult..mai ales la intepaturile inlateral.La fel si lansari in locuri aflate sub coronamentul salciilor,mai ales ca la bait,iti trebuie ceva loc sa faci miscarea aia de balans,ca sa lansezi naluca..

Cam asa vad eu lucrurile..Daca iti permiti 2 lungimi diferite,este ok,acoperi toate situatiile,cu cea mai scurta in situatiile descrise de mine,si cu aia mai lunga,in locuri mai deschise,unde te poti folosi de ea la maximum..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 02 Mar 2012, 09:25

semlecangheorghe scrie:Si alta situatie este momentul intepaturii..La vobler ,ideal este sa te pozitionezi,astfel incit ,in momentul atacului,firul sa faca un unghi cu lanseta,cit mai spre 90 de grade,si asta pentru ca sa permita inhalarea.In pozitia asta,poti ajuta putin din incheietura in acest sens..
Daca inteleg eu bine, trebuie sa se permita inhalarea voblerului.
Si tu zici ca asta se rezolva din unghiul lansetei si din incheietura.
Din unghi inteleg, dar din incheietura cum faci? Cand ataca in loc sa intepi faci miscare inversa, spre peste si dup-aia intepi?
Si inca o intrebare: cum altfel ai mai putea favoriza inhalarea voblerului?
Ca io unu nu-s asa dibaci s-o fac din incheietura iar unghiu ala e buclucas, cateodata il ai alta data nu, depinde cum te surprinde atacul. Sau atacul nu te suprinde? :D
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 02 Mar 2012, 09:40

chestia asta cu lanseta lunga si lanseta scurta si decizia altora ce sa iti cumperi e ca si cum ai intreba pe forum cu ce sa te incalti, adidasi sau bocanci ... rapuns ... ce iti vine tie mai bine pentru ca unii iti vor spune ca bocancii sunt grei iar adidasii sunt usori in timp ce adidasii sunt ca pasta pe pietre in timp ce in bocnaci mergi linistit etc ...

ia-ti ceea ce iti pica tie mai bine ...
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 02 Mar 2012, 10:30

Dar oare doar din puctul acesta de vedere , putem sa ne apropiem de tema asta? Te incurca, nu te incurca?

Daca tot am ajuns pana aici :)...Vine intrebarea, oare din punctul de vedere al miscarii nalucii ..nu are nici o importanta lungimea?
Pare evident , ca nu animi nauca la fel cu un bat de 7 sau cu unul de 9'..

A observat cineva vre-o diferenta .din punctu acesta de vedere...ceva de genu' ca ala cu lanseta mai lunga prindea mai bine..in aceasi conditii? Sau invers.
UlKustom Rods

Scrie răspuns