Alt mod de a percepe puterea mulinetelor

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 16 Aug 2011, 23:32

Sorin scrie: da nu stiu de ce , si-mi cer scuze daca nu e asa , ma cam iei de pacalici cu intrebarile astea
adica ai senzatii dar nu esti sigur ca te ia de : :lol:

ok ! :lol:

come on man ! ori e una ori e alta !

on topic : se pune gresit problema

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 17 Aug 2011, 02:05

Sorin scrie:

Trage un vobler puternic reactiv de tip deep diver cu un stradic de 6:1 sai apoi cu un PGS de 4,3 :1 . Diferenta e enorma
Sorin , unde zice ca tre sa tragi un deep diver rapid :wink: Trage un stickbait sinking sub pelicula in viteza si diferentele intre chestia asta si un deepdiver manuit incet cu un mosor mai lent nu o sa fie asa mare ! Din experienta personala as zice ca din contra :wink: , mai ales ca deepdiverele au limita , aproximativ :)

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 17 Aug 2011, 05:58

Sustain 300fe,are tocmai caracteristica asta,adica manivela ceva mai lunga.Spre deosebire de modele mai vechi de stradic ,inspecial modelul acela cu manivela dubla,le compar pe astea doua pentru ca au aceeasi turatie,sustain-ul merge mult mai usor datorita manivelei mai lungi,exact cum zicea Sorin....dar in curent puternic,si un cranck voluptos,se simte,trebuie sa pompezi din lanseta....Avantaj in drill,pe de alta parte,daca pestele vine spre tine sau in lateral, puternic si cu viteza,aduni repede excesul de fir ,pentru a restabili contactul...Sau daca vrei sa te masori cu avati care dau numi pe viteza..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 17 Aug 2011, 07:53

fruaur scrie:
Sorin scrie: da nu stiu de ce , si-mi cer scuze daca nu e asa , ma cam iei de pacalici cu intrebarile astea
adica ai senzatii dar nu esti sigur ca te ia de : :lol:

ok ! :lol:

come on man ! ori e una ori e alta !

on topic : se pune gresit problema
fraur ,
nu tin sa te conving de nimic
mai citeste odata titlul , explicatiile , si poate intelegi
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 17 Aug 2011, 08:02

SF scrie:
Sorin scrie:

Trage un vobler puternic reactiv de tip deep diver cu un stradic de 6:1 sai apoi cu un PGS de 4,3 :1 . Diferenta e enorma
Sorin , unde zice ca tre sa tragi un deep diver rapid :wink: Trage un stickbait sinking sub pelicula in viteza si diferentele intre chestia asta si un deepdiver manuit incet cu un mosor mai lent nu o sa fie asa mare ! Din experienta personala as zice ca din contra :wink: , mai ales ca deepdiverele au limita , aproximativ :)
Nu inteleg de unde ai dedus ca trebuie sa le tragi rapid
eu spuneam sa recuperezi acelasi vobler cu mulinete de recuperari diferite .La ce viteza doresti
Diferenta se simte la fel

si am dat exemplul unui deep diver pt ca opune rezistenta la recuperare si e mai simplu de perceput. Poate sa fie si jig de nspe grame cum a incerca si autorul topicului .

daca revenim la aplicatii , iti pot spune sitautii certe in care ia foc mulineta la ce viteza trebui sa tragi un crankbait , da deviem de la topic si n-are sens .

am expus niste explicatii pt autor , repet nu vreau sa conving pe nimeni
sa-mi fie cu iertare , pt cei ce inteleg bine , in fond sunt lucruiri simple de fizica elementara , pt cei ce nu , dati ignore si ramaneti cu parerile personale .
pescuiasca si el va

toni f
veteran
veteran

Mesaj de toni f » 17 Aug 2011, 08:54

guys, cred ca o dam in sefeuri grav ...

eu pe balta dau cu TDA uri de 2000, pe baraje, olt, siret etc dau cu TDAuri de 2500, iar pe dunare cu exceller si stradic 4000....

pe cuvantul meu daca nu merg toate brici la aplicatiile lor ...

nu am incercat nici o data sa dau pe balta cu 4000, si sa-mi pun problema daca trage mai "usor" sau mai "greu" de jigul ala :roll: :roll: :roll: ...

singura exceptie, stiuk, unde cand dau cu naluci mari, swimbaituri sau jerkuri mari alea, bag 2500, ca mi s-a parut mie ca merge mai bine decat 2000 :D :D :D

asa ca decat sa dezbatem forte , melci rotoare, manivele, tamburi etc , mai bine bagam molineta care simtim noi ca mere cel mai bine pe aplicatia respectiva si cu asta basta ....

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 17 Aug 2011, 09:33

toni, lasai bre, ca e nebuni :lol: , ne mai distram si noi, poate mai invatam ceva

de exemplu
ajung pe malul apei, arunc un ochi la nivel...hmmm, crescut, musai o flegma de control.
scot ruleta o intind pe mal 1 metru, ma duc la capatul ei cu flegma pregatita si o lansez.
la timpul t0 de aterizare a flegmei is cu ochiu pe ceas si cu picioru la celalalt capat de ruleta, iau t1 si aflu viteza apei , cand sa calculez debitu il vad p'ala de la hidrocentrala si il intreb cu cat curge...10Mega (adica la cat produc ei acu), booon
in atare conditii molineta de 3500 cu maneru custom-reglabil de la japonezi pentru a acoperi o gama larga de greutati imi va fi de folos. Daca stiu debitul si greutatea jigului, pot calcula torque-ul mulinetei folosind formula:

(diametru-melc * diametru-roata-dintata + lungime-ax * N(gear-ratio)) / F-tractiune-jig

extrag N-ul din ecuatie si aflu cu cat trebuie sa reglez manerul in conditiile date
:lol: :lol: :lol:

P.S. do not try this at home, it will be useless

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 17 Aug 2011, 11:08

bai carcotasilor :D
retineti ca omu o deschis topic sa-si explice niste lucruri
nu v-o intrebat ce molinea ii trrebe la aplicatii si nici cati MW face flegma X.....ci de ce simte el ca una mere mai greu si una mai usor
cucuvaie halieutice ce sunteti :D
pescuiasca si el va

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 17 Aug 2011, 12:24

Sorin scrie:
Nu inteleg de unde ai dedus ca trebuie sa le tragi rapid
eu spuneam sa recuperezi acelasi vobler cu mulinete de recuperari diferite .La ce viteza doresti
Diferenta se simte la fel .

Pai nu-mi explicam diferenta asta asa mare de care vorbesti , decat ca mulinand la fel de repede , adica invartind manivela cu aceasi viteza simti chestiile astea !
Daca mentii aceasi viteza a nalucii in apa , au aia mai inceata dai mai repede la manivela , asa ca diferenta nu ar trebui sa fie asa mare !

toni f
veteran
veteran

Mesaj de toni f » 17 Aug 2011, 13:04

@ pikeman :) brilliant !!

@ sorin : bre, pana nu avem 3000 ala in mana, sa tragem nitel de un jig de 11 si sa vedem care e treaba, cred ca degeaba ne dam cu parerea ...

poate e f'un problem cu molineta respectiva, chiar daca e certate custom r ... e greu de zis ce problema are marfa, cand discutam un "feeling" ... si asta fara a contesta senzatia proprietarului ... probabil ca asa este ...

desi eu nu simt nici o diferenta daca dau cu 2000 sau 2500 (deci corpuri diferite, unu mare si unu mic) cu jig de 11 grame si guma de 8 cm... dar absolut nici o diferenta, nici la tarait pe fund, nici la jiguit clasic ....

am testat de curiozitate aseara la mine acasel treaba asta ...

sa nu fie doamne fereste ceva cu certatele ala :? :? :?

Scrie răspuns