Alt mod de a percepe puterea mulinetelor

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
draqdevil
veteran
veteran

Mesaj de draqdevil » 12 Aug 2011, 12:30

Sorin scrie:
Tavi aici discutam despre mulinete
cand vom deschide topic de mosoare pe care se strange jnuru , atunci poti sa postezi .... :D
Sunt si mosoare cu torque si cu raport de multiplicare:)

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 12 Aug 2011, 12:31

Imagine

mulinete de flai pentru obleti, a se folosi cu precautie pentru pesti over 10 cm, in dreapta jos se observa o mulineta de clasa 7-8 bleumarin care dezvolta aceeasi forta ca si cea alba de sub numarul 9 .. lipsa pinioanelor si a foilor usureaza calculele inginerilor proiectanti

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 12 Aug 2011, 12:46

Sorine, serios m-as fi abtinut dar am vazut ca pedalati un pic invers pe aici si n-am mai rezistat :lol:
Fara nicio aluzie la minoritatea bait :lol:
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

edi_curiosul
veteran
veteran

Mesaj de edi_curiosul » 12 Aug 2011, 12:47

Tavi scrie:
edi_curiosul scrie:1.
daca avem greutate in batz inseamna ca urcam dealul, cum e mai bine? la urcat de deal sa facem fata crapului/somnului/jigului de 80gr ne trebuie recuperare mica (foaie mica adica un 4,1) si tambur mare (pinion mare, tambur de 6000), asta insemna forta in mulineta
edi, gresesti la sfarsit
ca sa facem comparatia completa cu bicicleta
1. foaie bicicleta = roata dintata mulineta, ceea ce invarte manivela
cu cat e mai mica cu atat ai mai multa forta dar pierzi viteza, si invers (trebe tinut cont si de lungimea bratului manivelei sau bratului pedalei)
2.pinion bicicleta = ax melcat (acela care invarte pickapul) cu cat e mai mare ai mai multa forta dar pierzi viteza si invers, pana aici e ok
3. roata bicicletei = tamburul mulinetei
cu cat e mai MIC ai mai multa forta dar pierzi viteza, si invers

de-aia poate aparea senzatia de pierdere de forta la o mulineta de 3000 vs 2500 in conditiile in care 1 si 2 raman la fel dar creste diametrul tamburului, adica roata bicicletei.
sunt deacord 100% asa am zis si eu, poate nu a fost clar, asa e (aia cu lungimea manivelei mi-a scapat pt ca vb de standard, daca lungesti parghia fortezi mulineta)

problema incepe de la dictionar, sunt mai multi factori care ii cerem de la mecanismul mulineta:

viteza de recuperare?

forta de recuperare?

forta de actionare pt recuperare?

draqdevil
veteran
veteran

Mesaj de draqdevil » 12 Aug 2011, 12:54

pikeman scrie:Imagine

mulinete de flai pentru obleti, a se folosi cu precautie pentru pesti over 10 cm, in dreapta jos se observa o mulineta de clasa 7-8 bleumarin care dezvolta aceeasi forta ca si cea alba de sub numarul 9 .. lipsa pinioanelor si a foilor usureaza calculele inginerilor proiectanti
Ia da tu send la mulinetele astea la adresa mea ca le calculez eu tot!

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 12 Aug 2011, 12:58

plictis mare, daca ar scrie la chiosc cum actioneaza o mulineata de 3000 in dril cu un peste over 10k si apoi una de 2500 cu siguranta am sti ce mulineta vrem sa luam
iti trebuie sipestele de 10k dar trecem peste :lol:
eu propun sa scoatem axu la mulineta, il punem pe o menghina si aplicam greutati pe el sa vedem la ce presiune se rupe in 2 :lol: ca nu cumva sa fim dezamagiti

in rest ii simplu, iti trebe 3000 pentru pesti mari, ori ca pui mai mult fir de 10lb ca esti hardcorist si iti lpac pestii care se duc 200 de m la vale ca ti frica sa nu rupa firu, ori ca pui mai putin dar mai gros, tot la aia folosesti. Iti trebe mulineta mare pentru ca in drill sa poti sa recuperezi mai mult fir , tamburul avand diametru mai mare.

un 3000 merge mai greu ca un 2500 insasi prin faptul ca are componentele mai grele, si nu cred ca tamburu face saltul de la un 240gr la 280gr cum e la unele modele ... 40 gr pe tambur ... ma indoiesc

de asemenea un 2500 merge mai greu ca un 1000 dar fiecare are scopul ei

pana la urma pentru ce ne chinuim aici?
:lol: :lol: :lol: :lol:

propun ca aia de pescuie la oceanic sa dea cu 2500, merge mai smooth :lol:

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 12 Aug 2011, 13:09

Tavi scrie:Sorine, serios m-as fi abtinut dar am vazut ca pedalati un pic invers pe aici si n-am mai rezistat :lol:
Fara nicio aluzie la minoritatea bait :lol:
Tavi cred ca toti suntem convinsi ca daca tu vezi niste lucruri pe invers ....nu rezisti si te bagi imediat :D fara nici o aluzie la minoritatea cu mosoare :D

pikeman , super poza :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 12 Aug 2011, 13:50

Sorin scrie: Tavi cred ca toti suntem convinsi ca
mai stiu pe unu care are stereotipul asta de exprimare...e convins ca a convins pe toata lumea, ca toata lumea a vazut, ca e clar...dar toata lumea il contrazice
Musca 13

edi_curiosul
veteran
veteran

Mesaj de edi_curiosul » 12 Aug 2011, 13:53

Tavi scrie:
Sorin scrie: Tavi cred ca toti suntem convinsi ca
mai stiu pe unu care are stereotipul asta de exprimare...e convins ca a convins pe toata lumea, ca toata lumea a vazut, ca e clar...dar toata lumea il contrazice
am ramas la:

problema incepe de la dictionar, sunt mai multi factori care ii cerem de la mecanismul mulineta:

viteza de recuperare?

forta de recuperare?

forta de actionare pt recuperare?

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 12 Aug 2011, 14:00

scuze de off
da e corect, astea-s intrebarile care trebuie puse pentru a alege o mulineta
eventual calitatea angrenajelor, poti avea "surpriza" ca poti trage cu nadejde de un 1000 cu 6.1 de calitate vs un tractoras mare si prost, desi aparent rapoartele si dimensiunile ar trebui sa-l avantajeze pe tractoras
Musca 13

Scrie răspuns