alegerea unui echipament de pescuit la rapitori

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
tali
veteran
veteran

alegerea unui echipament de pescuit la rapitori

Mesaj de tali » 16 Mai 2006, 16:34

Buna ziua! Sunt un incepator in ale pescuitului la rapitor si as vrea sa ma ghidati si pe mine in alegerea unei lansete cu tot cu mulineta si fir pt pescuitul la rapitori. Tin sa precizez ca pescuiesc in general pe raul Arges in aval de barajul de la Mihailesti si ca speciile de rapitor cele mai frecvente sunt:salaul, bibanul si cleanul.Va multumesc anticipat!

mihai florescu
veteran
veteran

Mesaj de mihai florescu » 16 Mai 2006, 16:43

cauta in arhiva, sint destule topicuri de genul asta

tali
veteran
veteran

Mesaj de tali » 16 Mai 2006, 16:52

am tot citit despre astfel de topicuri de pe forum insa din pacate nu prea inteleg ce actiune ar trebui sa aiba lanseta pt pescuit la jig! in plus in diferitele topicuri actiunea unei lansete este data in" oz sau lb "si nu stiu echivalentul in grame. Va ro frumos ajutatima si pe mine :oops:

tali
veteran
veteran

Mesaj de tali » 16 Mai 2006, 16:57

scuze mie cam foame si am mancat niste litere in mesajul precedent :D

bondan
senior
senior

Mesaj de bondan » 16 Mai 2006, 17:44

pt transformari cel mai simplu deschizi google si dai 1/2 oz to g si-ti da rezultatul exact. :). Cu actiunea nici n-o sa te lamuresti exact, cati pescari atatea opinii. cel mai bine ar fi sa incerci ceva bete de la careva sa vezi cu care te-ai simti tu mai bine din cele recomandate (faci niste grupe de valori din ce ai gasit pana acuma)

bondan
senior
senior

Mesaj de bondan » 16 Mai 2006, 17:51

de ex. daca triezi putin mesajele ai sa vezi ca pt jiguri usoare recomandarile sunt actiune pana in 12g (bun si la avat si pastrav de lac) mai scurt din barca (pana in 2.10) mai lung de pe mal (2.40, 2.70) unii dau lejer si de pe mal cu 2.10. pt jiguri mai grele pana in 20g merge si la oscilante. Eu ti-am dat un exemplu cam cum am triat eu mesajele. :).
Pt clean daca te distrezi cu cleni pana-n 1kg - 2kg si dai cu voblere mici si usoare e bun un bat mai finutz ca sa ai si putina adrenalina in drill (eu folosesc un Ron Thompson de 1.80 actiune 3 - 10g, unii zic ca nu e bun dar mie imi place de numa).
pt fire iar recomandarile sunt garla dar in esenta am vazut ca lumea da la multifilament (in mare berkley sau cum se scrie) pana 0.10 si (nu stiu daca e obigatoriu) forfac de mono transparent.
la clean cu naluci mici - fir subtire, de ex mono de 14.
uite ca am facut o sinteza a multor discutii ce le-am urmarit aici.

tali
veteran
veteran

Mesaj de tali » 16 Mai 2006, 19:44

iti multumesc pt parerea ta,dar as vrea sa fac apel la cei care pescuiesc pe raurile din jurul buc. sa-mi spuna ce echipament ar fi bine sa folosesc

bondan
senior
senior

Mesaj de bondan » 16 Mai 2006, 21:07

:). nici o problema. cum am zis. eu nu am pescuit niciodata la salau. doar ce am citit pe aci. incercam sa-ti explic cum sa urmaresti topicurile celelalte cred ca sunt multi care deja nu mai vor sa spuna acelasi lucru ca s-a discutat mult pe temele astea. Sa speram ca sar totusi baietii din bucuresti cu ceva idei.

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 17 Mai 2006, 20:01

tali scrie:iti multumesc pt parerea ta,dar as vrea sa fac apel la cei care pescuiesc pe raurile din jurul buc. sa-mi spuna ce echipament ar fi bine sa folosesc

inc are rau din jurul bucurestiului e salau :?:

in principiu pentru jig si pentru salau iti trebuie o lanseta teapana, adica rapida. Oricum, cate bordee atatea obicee. Unii zic ca 2.10 e maxim pentru barca, de pe mal 2.4. Actiunea lansetei trebuie cumva corelata cu lungimea, alfel arunci la 10 metrii de barca. Acum pescuiesc cu un 2.10 de 10-30 dar ma cam nemultumeste lungimea, am sa caut sa iau una de 2.40 sau chiar de 2.70 foarte rapida, usoara, si cu mandrina cat mai jos. Mai depinde si de locuri, daca trebuie sa arunci foarte departe sau ca sa abordezi doua praguri succesive sau mai aproape pentru un prag apropiat.

Astea sunt concluziile trase de mine pe apa, nu legi.

Pentru inceput eu zic sa iei un 2.4 rapid si usor, iar cand il tii de mandrina cotorul sa nu te jeneze la burta su coaste cand o plimbi stanga-dreapta. Ca actiune depinde de jigurile pe care vrei sa le folosesti care depind de locurile unde pescuiesti. probabil ca 10-30 e mai universala dar pentru olt, dunare si alte ape mai nervoase iti vor trebui jiguri mai mari,
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.

tali
veteran
veteran

Mesaj de tali » 17 Mai 2006, 21:03

pe arges in aval de barajul de la mihailesti! Acolo am prins dar numai la boarta si din cauza aia vreau sa cumpar o lanseta sa pescuiesc si la twistere

Scrie răspuns