Alegerea echipamentului pentru salau !!!!!!!1

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 20 Apr 2006, 13:04

mai bine sa se joace un amical :lol:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 20 Apr 2006, 13:05

da, se pare ca nici prelungirile, nici golul de aur, nici loviturile de la 11 metri nu vor putea sa decida meciul :lol: :lol: :lol:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 20 Apr 2006, 13:08

salut danr .subscriu.
pana la capat amanta o cauti ,nu ti-o faci singur;sau va bantuie pygmalion ,brigadieri?
walleye

mihai florescu
veteran
veteran

Mesaj de mihai florescu » 20 Apr 2006, 13:15

@ michael
Credeai ca e un meci oficial?Nuuuuuu ... e o simpla miuta. :lol:

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 20 Apr 2006, 13:28

:lol:
vad ca echipele-s facute... :D
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 20 Apr 2006, 13:29

eu strang banii de pariuri :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

mihai florescu
veteran
veteran

Mesaj de mihai florescu » 20 Apr 2006, 13:43

E blat :lol: :lol: rezultaul este 0-0 .

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 20 Apr 2006, 14:08

important este ca ne-am spus parerea marea majoritate
unii am facut si recomandari concrete, altora doar le-a placut sa se bage in discutie, overall cred ca a iesit o discutie constructiva despre bete, s-au disputat lungimi, actiuni, puteri, etc, ne-am mai enervat, ne-a mai trecut...
o discutie pe care in reviste nu o poti citi :lol:

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 20 Apr 2006, 14:36

da dane, ai dreptate. atata ca mihai e prea ocupat sa-si incordeze muschii si nu vede ca discutam si cam atat, fiecare pricepe ce vrea si tree sa iasa fun, nu sa ne certam aiurea.

mihai,
nu inteleg ce-i aia finisaj in conceptia ta. e vorba de blancuri, la blancuri finisarea poate insemna doar sablarea dupa ce ies de pe banda, lucru care se intampla cu oricare ajunge pe piata. daca tu iti imaginezi ca un blanc loomis vine cu vreun logo embosat care vezi doamne lipseste la astea dinscontinued, apai nu e asa cam deloc.

sau te referi la finsaje pe batul integral? caz in care din nou gresesti. afla ca-s magazine care nu aduc betele ci le monteaza aici si nimeni nu afla asta. iar finisajele pe un bat montat de cineva care se pricepe sunt de enspe ori mai rafinate decat alea de pe un loomis montat de doua doamne de varsta a treia in fabrica.

d-aia exista piata de rodbuilding si d-aia si producatorii fac blancuri pentru rodbuildersi in alte tari si multi nu si iau bete din fabrica. nu sunt tampiti oamenii. unii merg si mai departe si reinventeaza batul de bambus ca asa au chef si bine fac. se distreaza oamenii, mosule, ca despre asta e vorba.

cred ca ai vazut si tu blancuri la viata ta, deci chiar nu inteleg unde e treaba cu finsajele. asta e, tot chel e si unul de 200 de la lamiglas si unul de 30 de la pacific bay. suna-l pe gabi si intreaba-l ce crede el despre blancurile discontinued, poate afli de la el care a vazut mai multe decat noi ca si alea curate de fabrica sunt strambe de multe ori si au defecte care se ascund prin montaj. el chiar asa zice ca nu exista blanc perfect, chit ca eu nu vad niciodata atatea defecte, neavand ochiul format.

treaba este super simpla tata, ai doua optiuni: cumperi batul din fabrica daca iti place, sau cauti un blanc care-ti place si ti-l montezi. nici una dintre ele nu este o prostie, uneori prima e mai scumpa, alteori a doua.
depinde de-o gramada de chestii. uneori se poate sa nu gasesti in fabrica ce vrei. sau gasesti un bat misto care ar fi fost si mai fain daca ar fi avut inele mai usoare. sunt chestii practice de care poti sa tii cont sau nu, si oricum fiecare face cum vrea.

daca omul a vazut blancul si lui ii place (eu n-as da la salau cu un bat de 4oz nicaieri) atunci de ce sa nu si-l ia chiar daca este discontinued? e vorba de 90 de coco, mai pui 20 pentru un set de alconite si 30 pentru un maner la kit plus oarece ata si epoxy si stick si intr-un weekend ti-l faci si singur. cui ii place sa mestereasca s-ar putea sa ii placa foarte tare sa bage si sa gaseasca distractiva activitatea. investitia e minima, avand in vedere ca un blanc de imx inca in productia de serie e pe la 200 el singur, nemontat. deci de ce nu?

tu zici ca ce spun eu este tampenie, mihai. mai sa fie, de unde stii fratie, daca n-apare informatie in cataloagele pe care le distribuie Cabelas moca inseamna ca nu mai e bun? ia-ti colectia la mana si vezi ca-s multe modele pe care le laudau acum 5 ani in draci si azi nu mai exista. ceea ce nu inseamna ca au disparut de pe fata pamantului si ca nu-s pe undeva oameni ca tine care le folosesc cu la fel de multa incredere cum folosesti si tu gl2-ul minune.

inainte sa fi fost scoase din productie blancurile alea tot asa li se facea publicitate si tot asa le lauda cutare sau cutare ca-s cele mai adevarate lucruri care s-au inventat. tu intelegi chestia asta? alea au fost bune pana nu a mai fost rentabil sa se produca, fiindca nu s-au vandut dintr-un motiv sau altul. este o diferenta intre discontinued si blemish, daca erai mai putin ocupat sa te ataci poate remarcai ca am zis si asta.

daca un producator de sutiene face un model pe roz bombon si in anul ala fetele n-au chef sa-l cumpere ca se poarta negru cu danteluta, se cheama ca designerul n-a estimat bine tendinta pietei si asta e, la revedere. anul urmatorul modelul este discontinued si poate se mai vinde pe ici pe colo, dar nu-l mai gasesti in cataloage. cam asa merg lucrurile in orice domeniu.

daca traiesti cu iluzia ca firmele de pescuit se straduiesc sa-ti dea tie cele mai tari scule la cele mai bune preturi si ca stau sa le croiasca special pentru nevoile tale, esti cam romantic. ca sa nu zic altceva.

razvan isi poate face bata IMX cu 150 si se poate foarte bine sa iasa de enspe ori mai misto decat GL2-ul tau pe care ai dat peste 200. care-i problema ta? lasa omul sa hotarasca daca isi asuma riscul sau nu. eu nu ii spun sa faca asta, doar il incurajez pentru ca nu mi se pare asa o mare tampenie cum zici tu ca e.

pana una alta, ce sustii tu nu are nici o acoperire si dovedeste ca esti plin de prejudecati fondate pe nimic altceva decat imaginatia ta si o lipsa de intelegere a unor lucruri pe care nu le-ai incercat. eu n-am gresit in nimic din ce-am zis mai sus, cu exceptia faptului ca batul ala fenwick se cheama cofi, nu coti. f e langa t pe tastatura de la mac-ul meu, asta e, se mai intampla cand tastezi in viteza.

chiar mi-am facut bete pe blancuri discontinued si nu vorbesc din citite aici. nimic de la allstar nu se mai fabrica acum si nu mai este garantat pe viata cum era anul trecut, ceea ce nu inseamna ca unele blancuri nu sunt exceptionale. da, sigur, un bat titanium care costa acum 2 ani 350 nici nu se compara cu batul tau de somon GL2 de 170. normal, nu exista nimic mai bun decat ce ai tu. ete scartz.

hai ca am incheiat subiectul ca ma plictisesti cu incapatanarea dusa pana-n panzele albe. ramane cum zici tu, ai cel mai tare bat din lume si numai betele din fabrica sunt bune, toate celelalte sunt niste tampenii si numa' oamenii dusi cu pluta pot sa foloseasca altceva decat un loomis hotshot nu-sh de care ai tu.

revenind la topic, mi-a atras atentia dan ca nu mi-am dat cu parerea si eu cum ar fi fost normal apropo de betele cu care as da eu la salau. prin urmare, o fac acum.

dupa mine bata ideala de salau pe balta este o floreta cum nu-i place lui SF, adica lungimea optima ar fi 6'6", cu lungimea asta dau suficient de departe si animez jigul foarte bine. nu am probleme de intepare pe balta, fiindca folosesc doar jiguri owner care inteapa foarte bine si dau numai cu textil. asta stiam ca vreau in primii ani de pescuit la salau si tot asta simt ca e mai bine pentru mine si acum.

bata ar trebui sa arunce bine de la 3g pana la 10g, sa fie foarte usoara si de preferinta cu rezerva mare in cotor si sa fie foarte sensibila. nu imi plac betele extrafast, prefer ceva fast sau chiar medium fast. un bat un pic mai moale protejeaza mai bine firele subtiri, si in plus simt in bat greutatea jigului cand il ridic de pe fund, lucru care nu mai e valabil la un bat rigid.

am nevoie si sa-mi protejeze firul fiindca daca dau cu fir mai subtire poti pescui cu un jig mai usor, timpul de cadere este mai mic deci prezentarea este mai buna si pe mine asta ma intereseaza. acelasi lucru se poate obtine cu un jig greu si fir gros si uneori fac si asta.

nu mai cred in finete cand vine vorba de salau si prefer sa pescuiesc cu shaduri mai mari si jiguri mai grele decat sa dau fin, fiindca pestii pe care-i prind in ultimul timp sunt cam plini de babusti cam mereu mai mari de 5cm. cele mai mici jiguri cu care dau au 3 si 5g. prefer 7 si 9g cand e caz de distanta. dau cu shaduri mici doar cand apare puietul cat moneda si pestele e croit sa pape doar pestisori mici pe care-i prinde mai usor.

cel mai bun fir pentru pescuit pe balta pentru mine este power pro de 8lbs, care e suficient de tare sa mai salvez jiguri si suficient de subtire sa arunc departe cu el. deci batul ar trebui sa duca un astfel de fir, fiindca mai dau si in crapi prefer sa inceapa de la 8. deci 8-17lbs ar trebui sa scrie pe bat, chit ca-i tot recomandare subiectiva si aia da-s sigur ca duce cu frana stransa la 8lbs test. cu toate astea pescuiesc si cu fireline de 4lbs uneori cand vreau super finete, mai finut de atat nu exista, nici cu mono de 0.16 nu obtii ceva mai fin ca prezentare.

bata respectiva as folosi-o atat din barca cat si de pe mal. la salau nu am nevoie de bata care sa-mi foloseasca la dril, fiindca toate treaba se decide la tzac, drilul e doar o formalitate. daca am mai avea noi salai de 5 kile pe balti, ar fi alta discutie, dar eu personal nu am mai prins mai mare de 2 kile pe nici o balta in ultimii 4-5 ani. vorbind de salau, crapii is alta discutie si cine vrea varga si pentru eventualitatea de pesti foarte mari tree sa se abtina sa-si ia florete fiindca este greu sa-i scoti cu una scurta si greu de intepat.

ca idee, eu prefer varianta asta fiindca dau altfel decat altii. in termeni de revista, exista doua stiluri de a da la jig, "vertical jigging" curat si "swiming jigs". in primul caz, te bazezi ca-ti da salaul pe cadere, deci jobul este sa ridici jigul si sa-l lasi sa lucreze in picaj. in al doilea caz, ridici jigul de pe fund si incerci sa-l faci sa inoate in apropierea substratului intr-un plan cat mai orizontal, cu varful lansetei sau din mulineta. mie nu-mi place sa dau pe cadere decat daca este mal mult si nu simt contactul, in 90% din situatii prefer varianta doi care merge si pe vant foarte puternic si pentru mine a prins mai multi pesti. jigurile pe care mi le fac eu cu marabu si par de capra pot fi pescuite numai ca swiming jigs fiindca nu lucreaza pe cadere.

de aici preferinta pentru vergile scurte, imi trebuie un control mai bun pe animarea jigului. o miscare de 2cm din varf cu textil este o miscare de 3cm a shadului jos, sa zicem. la un bat lung miscarea ar trebui sa fie de 0.5cm ca sa corespunda la una de 2cm a jigului, lucru pe care eu nu-s in stare sa-l fac, imi vine greu sa apreciez corect ce se intampla daca varga e foarte lunga. daca as fi, as da cu bete lungi care au multe avantaje si la dril si la intepare. altii sunt in stare de asta si bravo lor. am prins salau si cu varga parabolica de 10 picioare si merge, dar nu mi-a placut senzatia, un bat mai scurt va fi totdeauna mai sensibil si mai usor in mana si eu asta caut.

cam despre asta e vorba, fiecare lucreaza dupa cum s-a obisnuit si cred eu ca asta trebuie sa dicteze alegerea unei scule. nu ce scriu niste isteti ca noi pe forum, fiecare in parte tree sa-si ia ce i se potriveste lui. cred ca asa este corect de aceea incerc sa ma abtin sa recomand o marca sau alta.

pentru pescuit pe olt de pe mal si eu mi-as lua un bat de 1oz si mai lung si preferabil fast, fiindca acolo lasi jiguri in draci si una e sa trebuiasca sa intepi cu un jig de eagle claw de 5/0 care-i gros si se toceste repede si alta e sa intepi cu un jig de 8 ascutit electrochimic si subtire.

nu mi-as permite sa dau in betoane cu fineturi, am incercat o data si am lasat un kit de plastice. din acelasi motiv as vrea ceva sa duca un 15lbs, cu ala mai indoi jiguri. pentru olt din barca mi-as lua dintr-o bucata de 6'6" sau 7, cum am si avut de altfel si am fost foarte multumit de ea. cu nimic nu am scos salau mai repede din agaturi decat cu aia si fara nici o grija.

cam asta ar fi parerea mea. who cares? :)

si cu asta am incheiat subiectul, e evident ca n-avem ce discuta din moment ce unii zic ca toate lucrurile sunt batute in cuie si altii n-au voie sa zica nimic contrar. sau, negociem, daca mihai are bun simt sa recunoasca ca vorbea sa se afle in treaba si el. he he he

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 20 Apr 2006, 14:37

mama cat am scris...:)))

sorry

Scrie răspuns