Ajutor Lanseta Stiuca , rog un sfat de la meseriasi

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

kriss-wolf
veteran
veteran

Mesaj de kriss-wolf » 06 Noi 2010, 22:41

puterea lansetei se refera la greutatea nalucii lansate ( recomandarea producatorului) nu la dimensiunea pestelui adus la mal, garantat cu o lanseta ca cea pe care ti-am recomndat-o nu ai avea probleme sa aduci la mal si o stiuca mai mare de 4 .
Decizia e in mana ta.

Marinarul
junior
junior

.

Mesaj de Marinarul » 08 Noi 2010, 09:43

Nu am facut confuzie , inteleg ce spui insa actiunea lansetei e direct proportionala si cu puterea ei (nu ne referim aici si la rezerva de putere).
Ma gandesc astfel ca la o lanseta cu o actiune de 15 - 50 gr e mult mai lesne de ghidonat stiuca spre mal decat la o lanseta cu o actiune de 7 - 21 gr , asta am vrut sa spun. O actiune mai mare provine dintr-o lanseta ceva mai puternica , care probabil nu mai prezinta atata finete la oscilantele de 8-10 gr dar nu-ti da emotii cand ai o stiuca mai imbracata in carlig.
Oricum din ce am vazut pana acum - destul de putin recunosc - oscilantele nu impun o finete mare a materialului (respectiv a lansetei) , caracteristica proprie shadurilor si cu siguranta voblerelor unde acestea sunt puse in valoare mult mai bine de un bat care sa le poate imprima miscari fine. Asta e o concluzie inca neverificata suficient , asa ca e posibil sa exagerez.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 08 Noi 2010, 11:03

o lanseta de stiuca ar trebuie sa aiba actiune progresiva, pentru ca cu o lanseta rapida si rigida ai dificultati in lansare si intepare in schimb ai un control bun al drilului iar cu una care are actiune parabolica, ai de asemenea dificultati la intepare si un control slab in dril in schimb lanseaza foarte bine. cand zic de control al drilului ma refer la acea "ghidonare" de care vorbeai. o lanseta cu actiune progresiva in schimb reprezinta compromisul ideal din punctul meu de vedere intre calitatile celorlalte 2 tipuri . Astfel, varful e suficient de moale ca sa poti lansa bine fara vibrati ale acestuia dupa plecarea nalucii (care sa dea mici stopuri zborului nalucii si sa scurteze distanta de lansare) dar totodata suficient de rigid ca sa poti simti si cele mai fine atacuri si o intepare eficienta a pestelui astfel ca sa nu-i scoti naluca din gura cum se intampla cu lansetele rapide (mai ales cand stiuca e maraita si ataca doar cu varful "buzelor") . Un alt avantaj al lanseterlor cu actiune progresiva e rezerva de putere de pe blanc care asigura un control foarte bun in dril ceea ce se traduce prin faptul ca blancul raspunde cu puterea necesara pentru a contracara plecarile pestelui astfel ca nu se arcuieste din prima ca o lanseta elastica dar nici nu lucreaza numai din varf ca o lanseta rapida la care arcuirea batului in dril se produce in cea mai mare parte pe treimea de varf din lungimea batului.
avand in vedere faptul ca te intereseaza sa dai si cu voblere pe viitor, precum si faptul ca la stiuca voblerele au dimensiuni si greutati mari eu iti recomand o lanseta la care puterea de aruncare sa fie minim 15 grame si sa mearga pana la 50-60 de grame.
nu zice nimeni ca nu se poate scoate peste mare cu echipament finut, dar cu cat lanseta e mai subdimensionata pentru talia pestelui pe care il cauti cu atat ea se va distruge mai usor in timp si ma refer aici la fibrele din care este construita lanseta in care apar microfisuri sau intinderi in timp (functie de materialul din care e construita si de modul de constructie) .
eu am optat pentru asta (varianta de 2,70m ):

http://www.fishingtackle24.de/product_i ... EXPIKESPIN

insa pentru ce vrei tu ti-as recomanda mai bine asta (tot cea de 2,70m):

http://www.fishingtackle24.de/product_i ... ZANDERSPIN

Marinarul
junior
junior

lanseta stiuca

Mesaj de Marinarul » 08 Noi 2010, 12:30

Salutare,
Multumesc ptr sfatul primit , intr-adevar ai surprins exact unde vroiam sa bat cu privire la lanseta. DAM-ul indicat de tine - al doilea care e ptr salau - pare foarte bun si e la bani buni.
Tu ai comandat de pe site-ul asta ; oare trimit si in Romania ? O sa le dau un mail sa vad daca ma pot intelege cu ei.
Merci mult !

PS : apropos de mulinete , tot navigand pe site am gasit o indicatie cu privire la : Pflueger Supreme XT Spinning Reels care e iar la un pret modic , si daca o iei si la combo chiar pare o afacere buna :

http://www.cabelas.com/product/Fishing/ ... 740120.uts

Numai bine si spor !

kingofbeasts
veteran
veteran

Re: lanseta stiuca

Mesaj de kingofbeasts » 08 Noi 2010, 15:06

Marinarul scrie:Salutare,
DAM-ul indicat de tine - al doilea care e ptr salau - pare foarte bun si e la bani buni.
Tu ai comandat de pe site-ul asta ; oare trimit si in Romania ? O sa le dau un mail sa vad daca ma pot intelege cu ei.
Merci mult !
nu trimit in romania sau cel putin acum 2-3 luni nu o faceau.in romania gasesti aici:
http://www.monstru.ro/lansete-dam/176-l ... h-27m.html
si intradevar pretul e bun si oamenii sunt seriosi.
linkul pe care l-am pus initial (fishingtackle24) a fost pentru ca sa-ti dai seama exact despre ce vorbesc in sensul ca ei au cele mai clare poze cand e vorba de prezentare.
la pretul lor cu transport iesi la pretul celor de la monstru cu transport si ai si avantajul ca ai garantia aici . e posibil sa nu ai nevoie de garantie dar daca ai si trebuie sa trimiti in germania apar cheltuieli de transport suplimentare.

Marinarul
junior
junior

;

Mesaj de Marinarul » 08 Noi 2010, 15:26

Da , multumesc mult ; acum cred ca m-am decis ce-mi iau . Numai bine !

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 08 Noi 2010, 15:32

orice ai lua eu iti doresc fire ininse. :wink: :)

Marinarul
junior
junior

lanseta

Mesaj de Marinarul » 08 Noi 2010, 15:42

Uite ca asa am mai gasit si asta interesanta si cu cotorul asta smecher de se da lumea in vant dupa el , chiar nu am idee daca cotorul/manerul asta splitat e numai fitza sau are si o ergonomie pe care o poti simti ...

http://www.monstru.ro/lansete-dam/303-l ... -56-g.html

Si asta deci e de luat in calcul poate .

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 08 Noi 2010, 16:51

Seeker , Lamiglas si Phenix cele ma bune blankuri de E/S-Glass sau compozit cu varf de E/S-Glass.

Din grafit cele ma bune sunt blend din mai multe grafituri sau blankuri low modulus.

Infunctie de aplicatie actiunea poate sa fie rapida sau mai lenta, mai rapida pentru plastice si ocilante sau spinnerbait si mai lenta pentru voblere.

In momentul de fata Phenix crankbaits sunt cele mai evoluate tehnologic si apoi Seeker si Lamiglas care sunt de generatie mai veche dar foarte bune.

Serii celebre sunt Seekr S-Glass, Bass, Inshore sau Lamiglas Skeet Reese

S-Glass este mai usor si rigid decat E-Glass.

Marinarul
junior
junior

Lansete

Mesaj de Marinarul » 08 Noi 2010, 18:29

Da , se pare ca s-a infuzat tehnologie la greu in lansetele de spining , multumesc ptr detalii dar sincer cred ca sunt putin cam de finete ptr mine , mai am niste pasi de parcurs pana sa inteleg pe deplin cam care e diferenta la o lanseta de stiuca intre un meglem (amalgam) de grafituri si un carbon high/low modulus. Utile fara indoiala informatiile noi , pana la urma ei vor sa ne faca sa intelegem si sa inghitim de ce naiba ne cer 1000 Ron pe o lanseta si de ce 150 Ron pe o alta.
Explicatia tehnologiei high-tech , cutting edge si aero spatiale contine mult praf cosmic in ochii mei si tine mult de un marketing agresiv dar e alta poveste si o discutie foarte lunga.
Nu cred ca ma poate convinge nimeni sa platesc mai mult de 3-400 Ron pe o lanseta de spinning , si am vazut o gramada care depasesc elegant suma de 8- 900 Ron. Dar ma rog fiecare are orgoliul propriu de hranit.

Multumesc inca o data ptr informatiile deosebit de utile pe care mi le-ati transmis si acum pot sa spun ca ma pot descurca usor usor prin hatisurile de informatii sclipitoare din domeniul spinningului si daca ma impotmolesc pe undeva am sa va solicit din nou o mana de ajutor.

Numai bine si fire mototolite !

Scrie răspuns