Un parazit despre care se stie foarte putin!

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
RYOBI
veteran
veteran

Mesaj de RYOBI » 23 Noi 2010, 00:39

radeti voi da multi mananca si nici nu au habar mai ales de pe dunare cumparat de la pescarii profesionisti.
Am 60 de bile albe.
fanatic76starter@yahoo.com
0745373235

crysst
veteran
veteran

Mesaj de crysst » 23 Noi 2010, 00:40

tudor scrie:
crysst scrie:
tudor scrie: Foarte bine ! :lol:
dap...de acum nu ii mai mananc....ii vand.
Sper sa ai multe procese de la cei care au cumparat pestii tai. :lol:
tudore, esti atat de occidental incat ai uitat cum e la tine in tara? pe aici nu a ajuns inca moda cu procesele....asa ca.....

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 23 Noi 2010, 01:41

misulian scrie:mersi ca m-ati ajutat sa nu mai otravesc familia,
am mai avut ceva pangasius in congelator si o ajuns in cosu de gunoi,
de acuma din comert cred ca numai peste oceanic si in rest doar prins de mine
Crezi ca din Somes is mai breji !

Nu-s prea clar cu operatiunea Pangasiuss

http://en.wikipedia.org/wiki/Basa_xxx

s-au simtit producatorii de catfish american , le fugea covoru de sub picioare probabil !

Ii in top ten see food in State :wink: , dupa niste impozite extra o devenit mai fraged si pur :lol:

Armand
veteran
veteran

Mesaj de Armand » 23 Noi 2010, 11:02

Eu am intalnit prima data acest vierme la Portita, pe Razelm unde este o infestare masiva si ABSOLUT TOTI pestii sunt parazitati.

De atunci stau cu ochii cat cepele cand curat/filetez pestele acasa. :shock:

Sunt 2 aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul:

1)Cel fiziologic care spune ca daca il fierbi/prajesti bine/ congelezi/sarezi, moare si mama viermelui...

2) Cel psihologic care spune ca daca rupi bucata de salau pane in 2 si gasesti un vierme pane...nu-ti prea mai arde sa mai mananci peste vreodata.

Eu unul evit zonele pe care le stiu intens infestate ca Razelm, Sinoe, marea majoritate a lacurilor din Delta...

Ma axez pe Dunare, Arges, Siret, Olt unde e un nivel de infestare mai redus dar nu sunt total scutite...
Spining....Prea bun ca sa fie light...

Armand
veteran
veteran

Mesaj de Armand » 23 Noi 2010, 11:03

PS: Oare nu avem nici un cercetator cu capul mare care sa ne propuna o solutie cum sa scapam de pacostea asta?!

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 23 Noi 2010, 11:29

nu mai am probleme cu sarma ;braconajul si inundatiile catastrofale au rezolvat problema .
e preferabil sa ai peste plin de sarma decat sa nu ai deloc .
incredibila e viteza cu care se propaga parazitul .
nu cred ca in romania o problema de sanatate a populatiei piscicole ar putea interesa pe cineva care lucreaza in cercetare.
singura speranta ar fi ca crescatoriile intensive sa fie infestate masiv.
walleye

Armand
veteran
veteran

Mesaj de Armand » 23 Noi 2010, 11:36

Da...dar o crescatorie infestata masiv nu ne-ar rezolva noua problema...

In cazul unei crescatorii e simplu. Golesti bazinu, vinzi pestele infestat la piata, dezinfectezi si o iei de la capat.

In apele naturale e mai nasol, ca sunt suprafete vaste ce nu se pot izola in nici un fel.

Caz in care ar trebui sa identifici o forma de dezvoltare ce poate fi atacata, sa gasesti o metoda de atacare si o metoda de propagare. Dupa care trebuie sa faci un studiu de impact asupra metodei propuse...sa vezi daca nu afecteaza altceva...si abea apoi sa o pui in practica.

Pe de alta parte, cred ca s-ar putea accesa fonduri europene pentru asta...dar ca sa poti accesa fonduri europene, trebuie sa fie cineva "bine motivat" si nu cred ca cei ce pot fi "bine motivati" au competente in directia asta :?

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 23 Noi 2010, 11:38

Ca sa nu fie discutii ca numa rapitorii... :lol: Acum cca 5-6 ani ,in balta Zau de Campie, nu doar salaii aveau acesti viermi ci si (mai ales) carasii !!!Erau plini ! Cand ai scos carasul din apa se vedeau in zona cozii ... Apoi se trageau in peste! :shock: Dupa ce murea pestele apareau din nou ... :lol:
Deci aviz gurmanzilor: si pestele pasnic este infestat cu acest vierme! Si asta se intampla in inima Ardealului nu prin Delta ... :cry:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Armand
veteran
veteran

Mesaj de Armand » 23 Noi 2010, 11:41

Daca se vedea la suprafata cand scoteai pestele din apa, e alt parazit. Se numeste viermele Ancora si se manifesta ca niste umflaturi rosii ce ies de sub solzi.

Sarma se pozitioneaza doar in cavitatea abdominata sau in peretele muscular si nu iese decat in cazuri de forta majora

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 23 Noi 2010, 11:50

la ultima iesire, am adus acasa 3 salai.... in toti am gasit "sarmele" astea. Atentie ! .. i-am gasit doar filetand pestele..... altfel nu-i vedeam :evil: .... Ce am facut ? cu varful cutitului i-am scos..... aprox 2-3 "sarme" per salau
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

Scrie răspuns