Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
vlad
- utilizator constant

-
Ieri din 10 strapazani Dunareni, 8 aveau paraziti. Daca te uiti cu atentie la abdomen, poti observa punctele negre sub piele. Daca au 1 sau 2 viermi, nu-i poti depista asa usor.
Eu ii eliberez in speranta ca se pot inmulti normal.
Tinand cont cum arata Argesul la varsare (se vede rahatul din satelit), ma astept sa apara si alti paraziti.
Poate asa o sa renuntam la a mai manca peste din Dunare.
Astept primul reportaj la OTV cu viermii astia la oameni si sa dea faliment pescarii "profesionisti".

-
g30rg3
- veteran

Astazi am facut un pescuit scurt pe Dunare la Tulcea. Am prin 12 avati din care am pastrat 2 mai rasariti pentru sufletul meu insa soarta avea alte planuri. Cazuri de infestare cu acest vierme, denumit "sarma" popular, am mai intalnit, poate chiar si 15 viermi la un biban, insa astazi am ramas efectiv paralizat cand am deschis burta primului avat. Nu am avut inspiratia sa fac o poza, si sa fiu sincer nush daca ii mai ardea cuiva de poze in momentul ala. Un caz mai puternic de infestare ca la acel avat nu am vazut niciodata, in el aflanduse, parerea mea, la peste 500 viermi, multi dintre ei perforand intestinele si fiind putin fixati in peretii cavitatii "toracice" practic atarnad ca niste conexiuni, si altii aflanduse in interiorul unor chisturi rosu/maroniu. Ca idee dau aceasta poza doar ca in interiorul avatului erau aproape unu peste altul.
http://wildpro.twycrosszoo.org/S/00Ref/ ... 5a_JCF.jpg
-
anem
- veteran

imi pare rau daca s-a mai scris in topic ... dar as avea si eu o intrebare ... afecteaza cu ceva oamenii viermii aia?

C&R ... un alt mod de a savura un peste ...
-
g30rg3
- veteran

cik ar exista 5 cazrui confirmate de doctori in toata lumea de infestare cu paraziti de genul dar ce infestati au consumat pestele crud, daca gatesti corespunzator pestele, nu vad unde ar fi riscul, dar mai intervine si factorul "sila"
-
MatrixVR5
- veteran

-
Am inteles de la cativa prieteni ca acest parazit (vierme sarma ) apare in general in sezonul rece . Mi s-a confirmat in ultimi 3 ani perioada toamna - iarna - primavara salaul avea acest parazit. Vara nu am gasit la nici un salau !
FISHING IS LIFE.
The rest just details!
-
g30rg3
- veteran

din sapaturile, si micile documentari facute se pare ca principala metoda de raspandire este prin intermediul pestilor mici(pesti prada) care se hransec cu acesti viermi sau cu ouale lor, avand ca destinatie finala pasarile. Toamna fiind sezonul in care orice rapitor se hraneste intensiv, probabil creste si numarul infestarilor, ducand pana in iarna. Oricum este un vierme foarte ciudat cu unu ciclu de viata foarte complex.
-
anem
- veteran

-
attilaf
- veteran

Mai bine incepem sa retinem si pasarile de pe Dunare, intrerupand astfel ciclul de reproducere al parazitului si totodata mai starpim din concurenta pe pesti...
-
anem
- veteran

attilaf scrie:
Mai bine incepem sa retinem si pasarile de pe Dunare, intrerupand astfel ciclul de reproducere al parazitului si totodata mai starpim din concurenta pe pesti...
hai sa retin si pestii si pasarile si tot ce misca pe dunare si in felul asta putem fi siguri ca intr-un an dunarea va fi ca o fantana, in jurul ei neavand nimic ce misca ...
lasand gluma la o parte ... in cazul in care viermii aia pot dauna eu zic ca ar fi bine daca tot mai multi oameni ar fi informati de chestia asta pentru a nu mai consuma peste de pe dunare ... asa starpim braconierii care nevanzandu-si marfa nu vor mai "produce" ...
ps : dar mananca cineva pestii aia plini de viermi?

-
attilaf
- veteran

Ii manca bine mersi lumea.
Mai nasol e ca, desi faptul ca pestii sunt infestati (mai mult sau mai putin), lucru cunoscut de absolut toti pescarii profesionisti de pe malul dunarii, nimeni nu zice nimic. Si doar e "normal" sa fie asa, caci cine e prost sa iti taie singur craca de sub picioare?
Si daca raman pescarii profesionisti fara obiectul activitatii, vor capusa si ei sistemul de ajutor social din romania (impreuna cu familiile lor), si cum reconversia profesionala e dificila in cazul lor....mai bine asa. Selectie naturala. Si ce va fi cand va fi "rau"...vom rezolva atunci problema.
Si cum nu o sa moara nimeni prea curand, totul va merge "linistit" ca pana acum. Sansele de imbolnavire sunt reduse, mai expusi sunt consumatorii de "sushi" si mancatorii de icre (cunoscut faptul ca parazitii ajung inclusiv in sacii de icre).
Asa ca pana nu mor mai multe persoane, sau macar suficienti pentru o iesi material de o stire a tembeliziune, o sa se consume peste parazitat in continuare
Vezi cazul cu moarte lui Toni Tecuceanu, cand dupa ce s-a spus ca a murit de gripa, s-au bulucit oamenii sa faca vaccinul, desi pana la urma s-a dovedit ca totul a fost strategie de "marketing" pentru a-si consuma doza de vaccinuri.