UN NOU PROIECT DE ORDIN AL MINISTRULUI

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 06 Ian 2009, 09:19

apsalba scrie: ........... Asociatiile serioase au alte obiective. ............
Am auzit de niste asociatii (dintr-o anume federatie) care si-au propus sa doteze pescarii cu carnete de evidenta a capturilor.
Ca sa citez un pescar de pe alt forum, intr-o tara in care destul de multi pescari folosesc frunza de brusture (ca sa de sterga la ...bip!...) e o realizare mareata sa-i dotezi pe toti cu un carnet de 48 de file.
Asta pentru binele pescarilor din FPSNR alba ! :wink:
Nu am vazut nicaieri prin legislatie obligatia carnetului de evidenta a capturilor. Adica ... nu exista sanctiuni legale daca va fi folosit ca inlocuitor de frunza de brusture! :oops:

Actiunea "carnetul" cred ca s-ar incadra la obiective serioase si realizari marete ... bifate "la norma".
Nu m-ar fi deranjat ca finalitatea acestui carnet sa fie cea fireasca ... adica de corelare a capturilor cu posibilitatile de regenerare a resurse. Insa, nefiind prinsa in legislatie, actiunea s-ar putea numi foarte bine ... "frunza de brusture" ! :shock: :twisted:

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 06 Ian 2009, 09:44

Nu asociatiile si-au propus asta, ci ANPA. Stersul prin anumite zone puturoase cu respectivul tipizat ar putea sa fie cantecul de lebada al permisului tau.
Nu ma mira interpretarile voastre asupra legislatiei pescuitului, dar daca ati avea cat de cat logica cititului, ati retine faptul ca ANPA are ca obligatie elaborarea strategiei nationale a pescuitului. Asta presupune, pentru cine pricepe, infiintarea unei baze de date privind resursa acvatica. Dar cred ca sunt chestii prea complicate pentru unii.

luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 06 Ian 2009, 10:58

apsalba scrie:Si noi tot prin magazine le distribuim, pentru membri nostri.
Sa presupunem ca eu as dori permis de pescuit de la voi. Dar nu sunt membru. Am vreo sansa sa-l primesc??

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 06 Ian 2009, 11:33

luci_t scrie:
apsalba scrie:Si noi tot prin magazine le distribuim, pentru membri nostri.
Sa presupunem ca eu as dori permis de pescuit de la voi. Dar nu sunt membru. Am vreo sansa sa-l primesc??
Citeste aici si vezi cine elibereaza permisele de pescuit (art. 2).
Interesant va fi daca ANPA va cauta si alte cai de distribuire a permiselor (prin magazinele de pescuit). :wink: Logic ar fi sa o faca, pentru ca ultimii doi ani au dovedit ca statul a incasat praful de pe toba (din contravaloarea permiselor de pescuit) ... asociatiile insa, au taxat la inceput de an ca si cum aveau intentia de a distribui permise membrilor. :twisted:
Si ar mai fi interesant de vazut cum ramine cu "zonele de competenta" ale asociatiilor ... :twisted: ... adica daca statul roman va da asociatiilor zone din domeniul public pe care acestea sa taxeze in numele prevederilor statutare si a bunelor intentii .
Sa speram ca le-a venit mintea la cap si nu vor da mai mult decit o balta sau doua de asociatie, eventual si vreo citiva km de riu (care alimenteaza vreun lac de baraj) ... nu mai mult decit au nevoie pentru a-si demonstra talentele manageriale. Odata acestea demonstrate, nu vad de ce nu le-ar da mai mult ... insa ar fi anapoda sa le dea totul dintr-o data. :D

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 06 Ian 2009, 12:26

Problema este catre cine elibereaza ANPA permisele de pescuit recreativ sportiv. Distributia ma gandesc ca este altceva. Oare de ce se infiinteaza registrul asociatiilor la ANPA? Asa, de florile marului?
Zonele de competenta sunt deja lamurite, nu te mai intreba ce este cu ele. Sunt delimitate pe toate bazinele naturale si date cui le-a solicitat.

Luci_t,
Nu ai cum sa primesti de la noi. Nu esti membru al asociatiei. Cred ca am fost destul de clar. A fi membru intr-o asociatie inseamna sa-ti asumi niste obligatii, asa cum sunt ele prevazute in statut. Ori, tocmai de aceste obligatii se feresc toti bagatorii de vina de pe acest forum. Dupa mine, pescuitul sportiv este ceva mai mult decat a sta in drill cu o captura; este si respectul fata de pestele pe care il pescuiesti. Asta pentru cine pricepe, nu pentru cei care se plang ca nu mai este peste in apele patriei. Nu stiu cati din ei isi dau seama ca si ei au contribuit, voit sau nu,la starea actuala a pescuitului sportiv si a resurselor acvatice.

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 06 Ian 2009, 12:48

Ioan S. scrie:... insa ar fi anapoda sa le dea totul dintr-o data. :D
ba deloc,
ar fi cat se poate de firesc ,doar traim in Romania,nu??

cat priveste acele minunate carnetele,din partea mea pot sa le distribuie,dar tot la fel de bine pot sa nu le distribuie,oricum nu are nici o sansa acest experiment.
pana nu vor face controale la sange si pana nu vor infunda puscariile cu braconieri,tot degeaba.
nu stiu cum draqu la noi cand se doreste a face ceva se incepe intodeauna pe dos,adica de la coada la cap.

domnilor,in Romania orice lege poate fi combatuta si poate fi schimbata peste noapte in functie de interese,ce sa mai vorbim de niste HG-uri???
asa ca domnule apsalba,nu mai fi chiar atat de sigur ca "ramane cum s-a stabilit",la ce harababura si la ce presiuni sunt acuma pe ministerul agriculturii,sunt convins ca ii doare fix in ..ula de pescuitul nostru.

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 06 Ian 2009, 13:00

Chiar nu pricepi ca pescuitul sportiv nu este apanajul ministerului? Scrie foarte clar ca statul, prin institutiile sale, face doar reglementari in ceea ce priveste conditiile de practicare a pescuitului sportiv. De organizarea pescuitului sportiv se ocupa altii. Oare ONG-urile nu sunt parte a statului roman?

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 06 Ian 2009, 13:39

Ce-i ala pescuit sportiv? Dar pescuitul in scop recreativ? Dar pescuitul sportiv/recreativ?

P.S. he, he, he abia astept sa vad asociatia sportiva MICOGO (Mitica, Costel si Gogu - scuze celor cu aceste nume ...) - in calitate de ONG - organizand activitatea de jucat sah sportiv pe tablele si cu piesele de sah ale statului :lol:

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 06 Ian 2009, 16:14

apsalba scrie:Chiar nu pricepi ca pescuitul sportiv nu este apanajul ministerului? Scrie foarte clar ca statul, prin institutiile sale, face doar reglementari in ceea ce priveste conditiile de practicare a pescuitului sportiv. De organizarea pescuitului sportiv se ocupa altii. Oare ONG-urile nu sunt parte a statului roman?
Daca elaboreaza reglementarile de practicare a pescuitului recreativ ... ce rost are art. 6 alin (3) din ord 753/2008 ?
Ord 753/2008
Art.6.(1)În cadrul Agenţiei Nationale pentru Pescuit şi Acvacultura se înfiinţeaza Registrul unic de evidenţa al asociatiilor de pescari sportivi/cluburilor de pescuit sportiv şi federaţiilor, cu caracter administrativ.
(2) Modelul "Registrului unic de evidenţa al asociatiilor de pescari sportivi/cluburilor de pescuit sportiv şi federaţiilor este prezentat în Anexa nr.2.
(3) Înscrierea în Registrul unic de evidenţa al asociatiilor de pescari sportivi/cluburilor de pescuit sportiv şi federaţiilor se face în baza :
- documentelor de constituire:
- regulament privind practicarea pescuitului recreativ/sportiv pe zona sa de competenţă
Ne lamureste OUG 23/2008.
OUG23/2008
Art. 25. (1) ........................
(2) Asociatiile de pescari sportivi pot stabili, ca regula, practicarea pescuitului recreativ/sportiv cu eliberarea capturilor, in zona lor de competenta.
Deci asociatiile fac niste regulamente ... altele decit reglementarile ANPA.
In ele va scrie ca pe zona de competenta de pescuieste doar C&R. :wink:
Daca e C&R ... ce rost mai are carnetul de evidenta al capturilor ?
Poate ca totusi are rost ... insa cum ma verifici ? Eu trec zero peste tot ... demonstreaza-mi ca am prins si am eliberat.; :wink:
Stai in tufisuri o zi intreaga sa vezi daca ce am prins / eliberat am notat in carnet ? :twisted:

Dar unde scrie de carnetelul buclucas ? :shock:

Poate doar in conventia dintre FPSNR alba si ANAR ... acolo federatia se angajeaza fata de apele romane sa spuna citi pesti sunt in bazinele hidrografice. :oops: :wink:
Numai ca acea conventie pare caduca ... pentru ca au cazut planurile de management.
Ramine doar un regulament depus la ANPA in care (pentru a fi in litera legii) poate scrie doar C&R ... iar asta nu stiu sa inlocuiasca planurile de management.

Asa ca intreb si eu : S-a deschis sezonul de abuzuri (ale asociatiilor contra pescarilor) ? :evil:

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 06 Ian 2009, 19:02

REGULAMÉNT, regulamente, s.n. Totalitatea instrucţiunilor, normelor şi regulilor care stabilesc şi asigură ordinea şi bunul mers al unei organizaţii, al unei instituţii, al unei întreprinderi etc., reglement. ◊ (Ieşit din uz) Regulament de ordine interioară = regulament prin care se stabilesc, în cadrul un ei organizaţii , dispoziţii privitoare la disciplina muncii şi în general, la raporturile dintre această organizaţie şi angajaţii săi. ♦ Norme elaborate de puterea executivă pentru aplicarea şi completarea dispoziţiilor unei legi. ♦ Totalitatea normelor după care se joacă un joc, un sport etc. [Pl. şi: (înv.) regulamenturi] – Din it. regulamento

REGLEMENTÁRE, reglementări, s.f. Acţiunea de a reglementa şi rezultatul ei. ♦ Ansamblu de norme juridice aplicabile într-un anumit domeniu. ♦ Operaţie de stabilire a acestor norme. – V. reglementa.

Asta este diferenta. Nu s-a deschis sezonul la abuzuri. A inceput sezonul respectarii legii.

Scrie răspuns